Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εφελκυστικές δυνάμεις διατομής


 
VITORIO GUSTER

Recommended Posts

Aγαπητοι συναδελφοι πως μπορω να βρω τις εφελκυστικες δυναμεις του εφελκυομενου οπλισμου σε τοιχειο με καμπτικη ροπη και αξονικο φορτιο χωρις να καταφυγω σε αναλυση διατομης ?

Eννοω υπαρχει κατι πιο προσεγγιστικο απο την αναλυση διατομης? ( ας πουμε οτι εφελκυομενο οπλισμο θεωρω μονο τον οπλισμο του ψευδουποστυλωματος συγκεντρωμενο στο κβ του. δεν εξεταζω δηλ. τον κορμο )

Eυχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Αφού έχεις ροπή και μοχλοβραχίονα μπορείς να βρεις αξονική δύναμη λόγω ροπής. Προσθέτεις ή αφαιρείς αντίστοιχα το αξονικό που έχεις και μετά πολλαπλασιάζεις με το εμβαδό του οπλισμού ώστε να μπορέσεις να βρεις τη δύναμη που αναπτύσσεται.

 

Αντίστροφα θα μπορούσες να θεωρήσεις ως max δύναμη την Fy * As.

 

Χονδρικά ισχύει ο τύπος Mrd= z * As * Fy , (προσέγγιση z=0,9d) ώστε να έχεις γρήγορα ροπές αντοχής. Λύνεις ως προς Fy και έχεις δύναμη χάλυβα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κοινώς, στην διατομή που σε ενδιαφέρει, εφαρμόζεις την αρχή ισορροπίας: ΣΝ=0, ΣΜ=0.

 

Αν θέλεις να βρεις τον μοχλοβραχίονα με ακρίβεια πρέπει να λύσεις τις εξισώσεις για το παραβολικό διάγραμμα τάσεων του σκυροδέματος (Οι πίνακες και τα διαγράμματα CEB ή οι ορθογωνικές τάσεις του ΕΚ-2 είναι για την οριακή κατάσταση αστοχίας)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

H διαφορά στην περίπτωση που αναφέρεις Αλέξη είναι άνω του 7-8%, μήπως γνωρίζεις;

Link to comment
Share on other sites

Νομιζω οτι ο κ.Σιδερης με επιασε απολυτα. Εχω ενα τοιχειο. Το εχω οπλισει με τα ελαχιστα. Τα μεγεθη που εχω παρει απο την στατικη μου αναλυση ειναι πολυ μικρα. (Καμπτικη ροπη και θλιπτικο αξονικο). Δηλ. εχω θεωρησει στα 2 κρυφουποστυλωματα συγκεντρωμενο τον οπλισμο στο ΚΒ τους εχω παει σε διαγραμμα αλληλεπιδρασης και τα ελαχιστα των κανονισμων μου υπεραρκουν. (τα στατικα μεγεθη μου βγαζουν μηδενικο οπλισμο.. ). θελω λοιπον να φτιαξω ενα διαγραμμα αναλαμβανομενων δυναμεων του χαλυβα. Και θελω να βρω τις εφελκυστικες τασεις του χαλυβα σε κρυφουποστυλωμα που προκυπτουν απο αυτα τα μικρα μεγεθη απο την αναλυση μου. (Προφανως ειναι πιο μικρα απο Αs1 * Fyd ). (To ΔΑΡ μου ειναι οκ τον εχω μετατοπισει εχω διαμορφωσει σωστη περιβαλλουσα κτλ... ) . Χρησιμοποιω λοιπον τον εξης τυπο. Fs=Ms/z - Ns. Ειμαι σωστος ? Μου δινει μικροτερη τιμη απο Αs1*Fyd.

 

Συναδελφοι ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

H διαφορά στην περίπτωση που αναφέρεις Αλέξη είναι άνω του 7-8%, μήπως γνωρίζεις;

 

Όχι, η ποσοστιαία διαφορά στον μοχλοβραχίονα του χάλυβα είναι μικρή. Έχει ουσιώδη σημασία όταν εξετάζουμε την απέναντι πλευρά (την θλιβόμενη ζώνη), ή όταν θέλουμε πραγματική ακρίβεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.