Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Σύμφωνα με το αρ. 11 παρ. 6δ του ΝΟΚ τα κλιμακοστάσια δεν προσμετρούν στη δόμηση. Σε οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν το 4030/12 (Φεβρουάριος 2012) μπορεί να γίνει αναθεώρηση και να συμπεριληφθούν τα τετραγωνικά των κλιμακοστασίων στην pilotis? Επίσης το υπόλοιπο του συντελεστή μου είναι 0,01μ.

 

Στο ΝΟΚ γίνεται λόγος μόνο για προσθήκες καθ' ύψος και για υπόλοιπο συντελεστή δόμησης χωρίς να διευκρινίζεται πόσο πρέπει να είναι.

 

Γνωρίζει κάποιος κάτι πάνω σε αυτό? Στο τεύχος οδηγιών δεν υπάρχει κάτι πιο αναλυτικο

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

μάλλον εσκεμμένα δεν απάντησαν τι εννοούν υπόλοιπο δόμησης όπως και πολλά άλλα και μετά ανάλογα με τις εξηγήσεις θα αναφέρονται σε φαινόμενα διαφθοράς στις υδομ .Οι εξηγήσεις είναι αρκετές ανάλογα σε ποια υδομ εκδίδεις την άδεια.

 

1) το 0,01 να ληφθεί σαν υπόλοιπο και να μπορείς να κάνεις αναθεώρηση (δύσκολο να το αποδεκτή κάποιος)

2) σαν υπόλοιπο να ληφθεί μόνο αν το υπόλοιπο σδ αντιστοιχεί σε δόμηση ικανή με την προσθήκη να στεγάσει 1 άτομο πχ για κατοικίες 18 μ2

3) το υπόλοιπο σδ να είναι μεγαλύτερο ή ίσο αυτού που θα κερδίσεις από τα κλιμακοστάσια.

 

Ρώτα την αρμόδια υδομ τι καταλαβαίνει με αυτό και πράξε ανάλογα

 • Upvote 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δεν ξερω αν ισχυει ακομα αλλα στην εγκυκλιο 55/00 αρθρο 7 παραγραφος 1 αναφερεται:

Επισημαίνεται ότι το υπόλοιπο σ.δ. μικρότερο ή ίσο με την επιφάνεια του κλιμακοστασίου δεν υπολογίζεται ως δυνατότητα μελλοντικής προσθήκης καθ ύψος.

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Ναι άδεια που είναι ακόμη σε ισχύ μπορεί να αναθεωρηθεί και να βάλει τα κλίμακοστάσια στην πυλωτή.

 

Όμως θα ελεγχθεί ολόκληρη η οικοδομή βάσει ΝΟΚ ! Αν δεν πληρείς κάποια από τα κριτήρια του ΝΟΚ δεν μπορείς να προχωρήσεις....

 

4030 του 2011 εννοείς..?

Edited by nik

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

σας ευχαριστώ για τη βοήθεια. Στην ΥΔΟΜ όντως δε δέχονται το υπόλοιπο 0,01 οπότε δεν μπορώ να προχωρήσω αλλά θα ήθελα να μάθω γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ελέγχεται όλη η οικοδομή βάσει ΝΟΚ?

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

άδεια που είναι σε ισχύ όντως μπορεί να αναθεωρηθεί με τις διατάξεις του ΝΟΚ άσχετα αν έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

σας ευχαριστώ για τη βοήθεια. Στην ΥΔΟΜ όντως δε δέχονται το υπόλοιπο 0,01 οπότε δεν μπορώ να προχωρήσω αλλά θα ήθελα να μάθω γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ελέγχεται όλη η οικοδομή βάσει ΝΟΚ?

 

Με ποια διακαιολογία δεν το δέχονται επειδή δεν τους κάθεται καλά στο μάτι? Ας απαντήσουν εγγράφως.

 • Upvote 2
 • Downvote 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Περίπτωση οικοδομής εντός σχεδίου αποτελείται από ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο με οικοδομική άδεια του 1977 καθ' όλα νόμιμη κατασκευή. Η κάθε στάθμη αντιστοιχεί και σε μία οριζόντια ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Στην οικ. άδεια περιλαμβάνεται και δώμα 12 τ.μ το οποίο δεν υλοποιηήθηκε μέχρι σήμερα. Επίσης η επιτρεπόμενη δόμηση το 1977 υπολογιζόνταν ως εξής : 60%(κάλυψη)*3 (όροφοι)*162τ.μ (εμβαδόν οικοπέδου)=291.6 τ.μ > πραγματοποιηθείσα(=97.05*2[1ος+2ος]+85[ισ]). Σήμερα ο σ.δ είναι 1.6 και άρα δεν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης :1.6*162=259.2 τ.μ. Πριν το Ν.Ο.Κ δεν υπήρχε αμφιβολία στο ότι δεν υπάρχουν τ.μ για το δώμα. Αν μπορεί κάποιος να μου πει τη γνώμη του σχετικά με το αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα τ.μ του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου και διαδρόμου ισογείου που στο σύνολο είναι 39 τ.μ [=10.5*3(κλίμακες+πλατύσκαλο) + 7.5(είσοδος ισογείου)] και να τα ανεβάσω στο δώμα ?????

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Ο @ΜΑVRO έχει δίκιο ... δεν εξετάζεται το υπόλοιπο αλλά η δυνατότητα να αναθεωρηθεί με όλες και μόνο τις διατάξεις του ΝΟΚ ...

 

Το υπόλοιπο της εγκ. 55/2000 εννοεί το απαιτούμενο για προσθήκη καθ' ύψος ... για να προσθέσεις 0,1 τμ. έπρεπε να σου μετρήσει και το κλιμακοστάσιο.

Αν θέλω να μετακινήσω τοίχο 1 μ. κατά 0,1 μ. και να εκμεταλλευτώ το υπόλοιπο 0,1 τμ. δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί ...

 

Πάντως η συσχέτιση του κλιμακοστασίου της εγκ. 55/2000 με το θεωρούμενο υπόλοιπο δόμησης ... φαίνεται να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της μελλοντικής νομιμοποίησης του νέουΝ.4014 ...

 • Upvote 1

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Σε περίπτωση οικοδομής του '88 η οποία έχει δύο ιδιοκτησίες με ξεχωριστές εισόδους θέλω να δημιουργήσω κλιμακοστάσιο στο αίθριο όπως φαίνεται στην κάτοψη (μπλέ) για πρόσβαση στη σοφίτα. Η ιδιοκτησία που με αφορά είναι αυτή με το κόκκινο πλαίσιο. Το υπάρχον κλιμακοστάσιο είναι το πράσινο κάτω δεξιά περίπου 10τ.μ. και η σκάλα που θέλω να δημιουργήσω θα είναι και αυτή 10τ.μ. Είναι εφικτό να εκμεταλλευτώ τα τ.μ. του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου και σύμφωνα με τον ΝΟΚ να τα αξιοποιήσω για την νέα σκάλα στο αίθριο? Δεν είναι προσθήκη καθ' ύψος (ΝΟΚ Άρθρο 11, 6.δ.). Υπόλοιπο Σ.Δ. έχω 1,5τ.μ.

Ευχαριστώ 

post-22703-0-48227800-1397039381_thumb.jpg

Μοιράσου αυτή την δημοσίευση


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

 • Παρόμοιο Περιεχόμενο

  • Από mimoutis
   Σε οικόπεδο με έντονη κλίση προσπαθώ να σχεδιάσω ενα κτιριο σε ενα επιπεδο. Ενα τμημα του κτιριου λογω κλισης θα βρισκεται εντος του εδαφους με μεγιστη υπερβαση της οροφης του απο την φυσικη σταθμη στα 1.2 μετρα οπως προβλεπεται απο τον ΝΟΚ. Η συνεχεια ομως αυτου του κτιριου θα υπερβαινει περαν των 1.2 μετρων την φυσικη σταθμη καθως το εδαφος λογω κλισης κατεβαινει. Μπορω να αντιμετωπισω το πρωτο τμημα του κτιριου ως υπογειο και το αλλο ως ισογειο?  Επισης θα μπορουσα να εχω μια εσωτερικη πορτα που να συνδεει τους 2 χωρους;
    
   (1) Διόρθωσε το κείμενό σου και βάλε τόνους.
   (2) Βάλε την ειδικότητά σου στο προφίλ εφόσον είσαι μηχανικός
   Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ
   Pavlos33

  • Από kan62
   Το κείμενο του Ν.4067 (ΝΟΚ) με ενσωματωμένες τις Τεχνικές Οδηγίες εφαρμογής του και επικεφαλίδες κατ' άρθρο.
    
   Με όλες τις αλλαγές μέχρι και τη δημοσίευση του Ν.4178/13
    
   Με τις αλλαγές του ν.4258/2014
    
   Με τις αλλαγές του ν.4280/2014
    
   Με τις αλλαγές του ν.4315/2014
    
   Με τις αλλαγές του ν.4342/2015
    
   Με τις αλλαγές του ν.4447/2016
    
   Με τις αλλαγές του ν.4467/2017
    
   Με τις αλλαγές του ν.4495/2017
    
   * Με τις αλλαγές του ν.4513/2018
    
   * Με τις αλλαγές του ν.4546/2018
    
   Σε μορφή word (για το γραφείο) + σε μορφή pdf (για κινητό ή tablet)
  • Από panosz
   Συνάδελφοι καλησπέρα.
   Γνωρίζει κανείς τον ακριβή ορισμό του ηλιακού χώρου, ως παθητικού ηλιακού συστήματος ψύξης ή θέρμανσης της παρ. 57 του άρθρου 2 (= οι κατασκευές ή οι εγκαταστάσεις που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και αποτελούν συστατικά μέρη του κτιρίου. Οι βασικές κατηγορίες είναι: α. Συστήματα άμεσου ηλιακού οφέλους, όπως σε νότια ανοίγματα, β. Συστήματα έμμεσου ηλιακού οφέλους (όπως ηλιακός χώρος - θερμοκήπιο, ηλιακός τοίχος, θερμοσιφωνικό πέτασμα, ηλιακό αίθριο), γ. Συστήματα δροσισμού (όπως ο ηλιακός αγωγός, τα σκίαστρα, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες).)
   Επιπλέον, στην παρ. η) του άρθρου 17 του ΝΟΚ στις επιτρεπόμενες κατασκευές περιλαμβάνει τις: "Εγκαταστάσεις παθητικών ή ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, καθώς και αντιθορυβικών συστημάτων, που κατασκευάζονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς."
   Τέλος, στην παρ. 5 ι)στ. αναφέρει ότι δεν προσμετρούνται στον ΣΔ: "Οι κατασκευές που ορίζονται στα άρθρα 16, 17 και 19 του παρόντος με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά."
   Επομένως προκύπτει η ερώτηση αν εξαιρείται από τον ΣΔ κάθε (ή έστω κάποιος) ηλιακός χώρος - θερμοκήπιο σε επαφή με νέο κτίριο. Έχει κανείς συναντήσει κάποια τέτοια περίπτωση;
  • Από Sotirisb
   Συνάδελφοι πως εφαρμόζεται το παρακάτω;
   Σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 1 «Στα κτίρια αυτά επιβάλλεται επίσης η πρόβλεψη προσβάσιμων σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων χώρων υγιεινής σε ποσοστό 5% των συνολικών χώρων υγιεινής για χρήση κοινού ή σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον ένας ανά συγκρότημα χώρων υγιεινής, ο οποίος μπορεί να έχει μικτή χρήση (ανδρών/γυναικών). Οι παραπάνω προσβάσιμοι χώροι υγιεινής θα συνυπολογίζονται στον αριθμό χώρων υγιεινής που επιβάλλεται ανά χρήση από άλλες διατάξεις.»
   Πρακτικά για νέο κτίριο τουριστικών καταλυμάτων, συνολικής δόμησης 200τμ με 12 κλίνες και 5 διαμερίσματα (studio), πόσες τουαλέτες ΑΜΕΑ υποχρεούται να έχει;
  • Από Μάνος Τρ
   Δε ξέρω αν γράφω την ερώτηση στο σωστό μέρος, δε με άφηνε το σύστημα κάπου αλλού. Εάν δημιουργηθεί σοφίτα σε κατοικία μέσα στον όγκο της στέγης η οποία όμως είναι τα ίδια τετραγωνικά με τον όροφο, κρατώντας ένα μέσο ύψος 2,20μ., πόσα απο αυτά τα τετραγωνικά μπαίνουν στη δόμηση; Τα μισα; Ευχαριστώ!
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.