Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μπλοκάκια στο νέο φορολογικό


eng11

Recommended Posts

Παίδες επειδή πραγματικά εκτιμώ το χρόνο που αφιερώσατε για να μου απαντήσετε θα σας πω το εξής:

Είμαι ασφαλισμένος στην εταιρεία ως ανειδίκευτος εργάτης με μισθό 1000€ καθαρά, δίχως να εχω το παραμικρό προνόμιο υπαλλήλου..

Εργάζομαι κανονικά σαν ελεύθερος επαγγελματίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αυτό προέκυψε διότι την εργασία την βρήκα πρωτού γίνω μέλος ΤΕΕ και η αρχική συμφωνία ήταν 1000€ μπλοκακι. Ωστόσο επειδή ήθελα τη δουλειά κ με ήθελαν κ οι εργοδότες μου, βρήκαμε μια φόρμουλα πρόσληψης. Μετά από λίγους μήνες γράφτηκα στο ΤΕΕ, αλλά προφανώς δε με συνέφερε το μπλοκακι, οπότε κ έκανα υπομονή.

Ήρθε η ώρα όμως για μία αύξηση κ ο όρος ήταν να αυτός (να ανοίξω βιβλία).. διαφορετικά δεν παίζει.

Αυτά κατά βάση..για αυτό επέμενα στο σενάριο αυτό.. προφανών κ συζήτησα να συνεχίσω σαν μισθωτός αλλά ως μηχανικός πλέον αλλά δε δέχτηκαν καθώς το καθεστώς για όλους τους μηχανικούς στην εταιρεία είναι το ίδιο.

 

On 4/4/2019 at 12:51 ΜΜ, georgios_m said:

Υπάρχει κι άλλη μια παράμετρος:

είσαι στο τσμέδε (ή όπως τελοσπάντων λέγεται πλέον)?

δεδομένου ότι ήδη δουλεύεις ως μη μηχανικός, το μπλοκάκι σου θα είναι μπλοκάκι μηχανικού ή μπλοκάκι μη μηχανικού; διότι η πληρωμή ή μη πληρωμή του ΕΤΕΑΕΠ επηρεάζει κι αυτή το αποτέλεσμα κατά μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα. το ίδιο και η ύπαρξη ή όχι συνδρομής ΤΕΕ. δε ξέρω αν θα επηρεαστούν και τυχόν οικογενειακά επιδόματα που μπορεί να παίρνεις.

αν επίσης υπάρχει πρόβλεψη για δαπάνες με τιμολόγιο πρέπει να υπολογίσεις και την επιστροφή ΦΠΑ, αλλά και το κόστος του λογιστή κάθε 3 μήνες που πρέπει να υποβάλλεται.

το πρόβλημα με το μπλοκάκι είναι ότι κάθε τόσο σκάει ένα καινούριο έξοδο και χρόνο με το χρόνο σου μένουν τελικά όλο και λιγότερα.

ας πούμε, τα έξοδα για POS, σε περίπτωση που κάνεις έναρξη με ΚΑΔ που να το απαιτεί...

Το γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να το υπολογίσεις ακριβώς, απλώς ήθελα μια τάξη μεγέθους του τιμολογίου ως προς τις δεκάδες των ευρώ. Οπότε έχω σχεδόν καλυφθεί.

 

On 4/4/2019 at 1:17 ΜΜ, georgegaleos said:

Συμφωνώ αλλά για να πάρει μια ιδέα ο @klouvman και να δω κι εγώ (προσωπική περιέργεια) τι είναι αυτό που θέλει να κάνει, έκανα αυτή την χονδρική ανάλυση.

Σε ευχαριστώ για την ανάλυση πραγματικά. Νομίζω σου έλυσα την περιέργεια σου στο παραπάνω post.

 

Καλημέρα σας,

@georgegaleos ια ερώτηση ακόμα, αν το μικτό μου εισόδημα (από το μπλοκακι) φτάσει τα 21.000€ ευρώ ετησίως αλλά ωστόσο φανερώσω έξοδα (χαρτικά, είδη γραφείου κτλ) 1.200€ ...θα φορολογηθω με κλίμακα  έως 20.000€ ή άνω των 20.000€..

Ευχαριστώ..

 

Μην κάνεις διαδοχικές δημοσιεύσεις-παραθέσεις. Τα μηνύματά σου έχουν συγχωνευτεί. Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής

Pavlos33

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 408
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@klouvman, απαντώντας ΜΟΝΟ στο ερώτημά σου θα φορολογηθείς με κλίμακα έως 20.000€ έτσι κι αλλιώς εφόσον έχεις καταβληθείσες εισφορές 1.001€, υπάρχει όμως ένα μεγάλο ΑΛΛΑ.

Εξηγώ το "ΑΛΛΑ":
Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 η φορολόγησή σου γίνεται σαν μισθωτού και δεν αφαιρούνται οι λοιπές δαπάνες παρά μόνο οι καταβληθείσες εισφορές από 1/1-31/12, αλλά έχεις και μείωση του φόρου λόγω του αφορολόγητου όπως οι μισθωτοί. Οπότε και εδώ αν έχεις π.χ. καταβληθείσες εισφορές 1.001€ πάλι θα φορολογηθείς στην κλίμακα έως 20.000€. (από 1/12/2013 οι εισφορές αντιμετωπίζονται ως δαπάνη και εγγράφεται στα βιβλία ως τέτοια, με κατά καιρούς βέβαια διαφορετικό τρόπο φορολογικής έκπτωσης)
Αν ΔΕΝ πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 τότε αφαιρούνται και οι λοιπές δαπάνες (1.200€ που γράφεις) καθώς και οι καταβληθείσες εισφορές από 1/1-31/12 αλλά αντιμετωπίζεσαι ως ελ. επαγγελματίας, δηλαδή ΔΕΝ έχεις την μείωση του φόρου που έχουν οι μισθωτοί, πρακτικά φορολογείσαι με την κλίμακα από το πρώτο ευρώ.
Οπως έγραψα δεν είναι δυνητική η επιλογή εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 να φορολογηθείς ή σαν μισθωτός ή σαν ελ. επαγγελματίας. Φορολογείσαι υποχρεωτικά ως μισθωτός.
Οπότε πρακτικά για να κάνεις αυτό που θες (να αφαιρούνται και οι λοιπές δαπάνες) θα πρέπει να  έχεις φροντίσει να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013. Οπότε τότε ενδεικτικά για το 2019, για να έχεις τα 1.250€/μήνα που θες, θα πρέπει να έχεις μικτά κέρδη ~23.500€.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δε θα ενταχθω στο άρθρο 39, απλώς θα πληρώ τις προϋποθέσεις του άρθρου 12.

Δηλαδή μισθωτός φορολογικά, ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλιστικά.

Δε γίνεται??

Link to comment
Share on other sites

Οκ θενκς..το κατάλαβα.!

Με τη προϋπόθεση ότι πληρώ το άρθρο 12 Παρ.2, αυτό που σκεφτόμουν κ γι αυτό επανήλθα είναι ότι στην περίπτωση που εγώ εξασφαλίσω τα 1750 ευρώ/μηνα μπλοκακι που σημαίνει 21.000 ετησίως, αλλαζω φορολογική κλίμακα;;

Η απάντηση είναι Ναι (φορο γτ οι εισφορές μου είναι άνω τον 1001 ευρώ (~3400€) επομένως πέφτω στην κλίμακα έως 20.000€ ανεξαρτήτως εξόδων (που ούτως ή άλλως στην περίπτωση αυτή δεν καταχωρούνται).

Link to comment
Share on other sites

...μπερδεύεις το φορολογικό τμήμα με το ασφαλιστικό.... δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι στο άρθρο 39 παράγρ.9 του ν.4387/16  για να πληρείς τις προϋποθέσεις του άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013.

Το άρθρο 39 παράγρ.9 του ν.4387/16 έχει να "κάνει" με τον τρόπο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών

Το άρθρο 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 έχει να "κάνει" με τον τρόπο που αντιμετωπίζεσαι ως προς τον υπολογισμό του φόρου.

Και στις δύο περιπτώσεις ελεύθερος επαγγελματίας είσαι.

Οπότε απαντώντας στο ερώτημά σου μπορείς:

να είσαι στο άρθρο 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 --αυτό που εσύ γράφεις "μισθωτός φορολογικά"  (υποχρεωτικά εφόσον πληρείς τις προϋποθέσεις του άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013) αλλά δεν εκπίπτονται φορολογικά όλες οι δαπάνες (αυτές που θες ... τα π.χ.  χαρτικά, είδη γραφείου κτλ 1.200€) παρά μόνο οι ταμειακά καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από 1/1-31/12. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταχωρούνται στα βιβλία σου και τα χαρτικά είδη γραφείου κτλ αλλά και οι εισφορές..

και

μη ενταγμένος στο άρθρο 39 παράγρ.9 του ν.4387/16 --- αυτό που εσύ γράφεις "ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλιστικά" (αφού η ένταξή σου στο άρθρο 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013, εφόσον πληρείς τις προϋποθέσεις του άρθρου, γίνεται με δήλωσή σου όπου οφείλεις να αναγράφεις στο παραστατικό που εκδίδεις στον αντισυμβαλλόμενό σου, ότι υπάγεσαι στην εν λόγω ρύθμιση)

 

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, klouvman said:

τα 1750 ευρώ/μηνα

1.250 ήταν ... πότε τα έκανες 1.750 ????!!!!!!!! κι άλλη αύξηση θα ζητήσεις .... :ph34r:

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

...δεύτερη σειρά πληκτρολογίου από πάνω...τρίτο (τυχαίο νούμερο ...δε νομίζω) πλήκτρο από αριστερά ... το πατάς δύο φορές ... και βλέπεις το ζητούμενο ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.