Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλάγια απόσταση σε αγροτεμάχιο 3.500 μ2


Recommended Posts

Καλημέρα. Θέλω να ρωτήσω το εξής και όποιος ξέρει και μπορεί θα είμαι υπόχρεος αν μπορεί να απαντήσει.

Σε ένα αγροτεμάχιο επιφανείας 3.500 μ2 για το οποίο έχει εκδοθεί βεβαίωση αρτιότητας πέρυσι σαν προυφιστάμενο του 1977 και εμβαδόν >2.000 μ2, θέλω να εκδώσω νέα οικοδομική άδεια και έχω την εξής "σύγκρουση" με την Πολεοδομία Δήμου Χανίων. Επειδή έχω πρόσωπο σε χαρακτηρισμένο δρόμο σαν κύριο δημοτικό (από το 2010 έχει γίνει ο χαρακτηρισμός), πολύ σωστά πρέπει να αφήσω απόσταση 15,00 μέτρα από τον άξονα του δρόμου αυτού. Η Πολεοδομία Χανίων επιμένει όμως ότι πρέπει να αφήσω και 15,00 πλάγια απόσταση το οποίο δεν δέχομαι φυσικά καθώς πιστεύω ότι για την περίπτωσή μου το Π.Δ. του 1985 είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αφήσω πλάγια απόσταση 5,00 μ. και όχι 15,00 μ.Το ότι έχω επαφή με κύριο δημοτικό δρόμο για μένα είναι αδιάφορο καθώς δεν βλέπω ούτε στην εγκύκλιο 34844/5574/104/86 να αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αναφέρει μόνο κάτι για γήπεδα που δημιουργήθηκαν μετά την ισχύ του Π.Δ./6-10-78 αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν έχω σχέση με αυτό καθώς εμένα η αρτιότητα είναι σαν προυφιστάμενο του 1977. Περιμένω με αρκετό ενδιαφέρον τυχόν απαντήσεις σας!

Link to comment
Share on other sites

Οι αποστάσεις στα κατά παρέκκλιση γήπεδα καθορίζονται από την εγκ-34844/86 όπως αναφέρεις.

Να σου διευκρινίσουν λοιπόν εγγράφως στην απάντησή τους πως την διακαιολογούν αυτή την ερμηνεία-συμπέρασμα που σου λένε.

Link to comment
Share on other sites

Ενδεχομένως οι συνάδελφοι στην Υ.ΔΟΜ ερμηνεύουν λανθασμένα τη διατύπωση της παρ. 5 ββ του άρθρου 2 1,"...για τα γήπεδα της περίπτωσης β οι αποστάσεις ισχύουν εφόσον τα μήκη προσώπου και βάθους γηπέδου είναι μικρότερα τών...κλπ" όπου στην εγκύκλιο 34844/86 είναι ξεκάθαρο ότι αφορά στις περιπτώσεις των κατά παρέκκλιση αρτίων γηπέδων τα οποία οφείλουν την αρτιότητά τους στην ύπαρξη προσώπου σε δρόμο. Τα εντός ζώνης, άνω των 2000 τ.μ προυφιστάμενα του 77 δεν υπάγονται στην παρ. 5ββ του άρθρου 2 του ΦΕΚ 270 Δ. και οι ελάχιστες πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις είναι 5 μ.

Όσο αφορά την υποχρεωτική γραμμή δόμησης σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 ζ, του ΠΔ 209/98, στις κύριες δημοτικές οδούς αναφέρεται απόσταση 3 μ. από το όριο της οδού. Τα 15 μ. πως προέκυψαν?

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Παύλο η παρ. 2 ζ του άρθρου 2 αναφέρεται σε οικόπεδα εντός ορίων οικισμών όπου ισχύουν τα 3μ. που αναφέρεις. Για τα εκτός σχεδίου γήπεδα ισχύουν τα 15μ. από τον άξονα όπως ορίζεται στην παρ. 1 ζ του ίδιου άρθρου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστή και αυτή η ανάλυση του Παύλου, να διορθώσω μόνο ότι είναι η παρ 5ββ του άρθρ.1 του ΦΕΚ 270/Δ.

 

Είμαι πολύ περίεργος να δω στο τέλος που θα κάτσει αυτή η απόσταση από τα όρια με βάση την ''κείμενη'' νομοθεσία. :shock:

Link to comment
Share on other sites

(...) Για τα εκτός σχεδίου γήπεδα ισχύουν τα 15μ. από τον άξονα όπως ορίζεται στην παρ. 1 ζ του ίδιου άρθρου.

 

Σωστά συνάδελφε. Εκ παραδρομής αναγράφηκε θεωρώντας την απόσταση για τις οδούς εντός οικισμού. +1 για την επισήμανση.

Link to comment
Share on other sites

Είναι προφανές (όπως το λέει και ο Παύλος) ότι έχουν θεωρήσει ότι παίρνει την παρέκκλιση λόγω προσώπου σε δημοτικό δρόμο και επειδή μάλλον έχει πρόσωπο >45 μ ζητάνε τις πλάγιες αποστάσεις να είναι 15 μ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.