Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερώτηση για τον ορισμό της Σοφίτας


Recommended Posts

On 21/11/2018 at 11:12 ΠΜ, da-mi said:

Συνάδελφοι το σχήμα που παραθέτω μπορεί να θεωρηθεί σοφίτα?

Ευχαριστώ!

s1.JPG

Χαίρετε, τελικά το ανωτέρω σχήμα μπορεί να θεωρηθεί σοφίτα εάν το ύψος της αριστερής δοκού είναι άνω των 50-60 cm ?  ή δεν μας απασχολεί καθόλου εφόσον πληρούνται οι υπόλοιποι όροι της νομοθεσίας σχετικά με τη σοφίτα , Ευχαριστώ  

Edited by alner
Link to comment
Share on other sites

περισσότερο με πατάρι μοιάζει αφου δεν υπάρχει κλειστό τμήμα στέγης που να οριοθετεί τη σοφίτα. Επίσης η έδραση του αριστερού δοκαριού είναι πιο κάτω απο την διακεκομμένη γραμμή και μάλλον πρέπει να υπολογίσεις απο εκεί το ύψος της στέγης (απο την έδραση - δες ορισμό σοφίτας/στέγης). Σου προτείνω να πας με το σχέδιο απο ΥΔΟΜ  και να το συζητήσεις , κάθε υπάλληλος έχει διαφορετική άποψη.

Link to comment
Share on other sites

30 λεπτά πριν, killertomato said:

... , κάθε υπάλληλος έχει διαφορετική άποψη.

Ο υπάλληλος μπορεί να έχει ότι άποψη θέλει. Όταν όμως τα σχέδια που έχουν κατατεθεί στο σύστημα ελεγχθούν, ο ελέγχων μπορεί να έχει και αυτός άλλη διαφορετική άποψη ...

Εφόσον λοιπόν η ευθύνη υπάρχει μόνο στον μελετητή, αυτός πρέπει να έχει μια τεκμηριωμένη άποψη για το θέμα.

Όταν θα κληθεί για εξηγήσεις αυτή θα υποστηρίξει, αλλιώς αν πει αυτό μου είπαν τότε ... μάλλον θα έχει χάσει την υπόθεση και η ευθύνη θα είναι εκεί δίπλα.

...

Στο θέμα τώρα, αν με τους όρους δόμησης το Hmax προσαυξάνεται σε περίπτωση στέγης, το παραπάνω είναι σωστό και περνάει ως σοφίτα,

αλλιώς έχει δύο προβλήματα :  1) τμήμα του ορόφου ξεπερνάει το Hmax και 2) τμήμα της στέγης ξεπερνάει τα 2 μ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, θα ήθελα να επικεντρωθώ στο σχήμα της σοφίτας του ανωτέρω σκαριφήματος  και ειδικά στο αριστερό της τμήμα .Θεωρώ πως από τη στιγμή που πληρούνται όλοι οι όροι της νομοθεσίας ( π.χ ελεύθερο μέσο ύψος κλπ) το ύψος της δοκού η οποία ανήκει στη φέρουσα κατασκευή της στέγης δεν θα πρέπει να μας απασχολεί.   Μπορεί να είναι πχ  50cm  60cm ή 1,00m ,  στην ουσία συμμετέχει στο επικλινές της στέγης , αρκεί βέβαια η έδραση της να είναι εκεί που ορίζεται το δάπεδο της σοφίτας ( στην προέκταση της διακεκομμένης γραμμής στη προκειμένη περίπτωση ). Είναι σωστός ο συλλογισμός μου ?   διότι πιστεύω πως είναι κομβικό σημείο στη σχεδίαση της σοφίτας.

Link to comment
Share on other sites

Στο σχημα των Τεχνικων οδηγιων που παραθετω η δοκος στην κορυφη Β είναι αδυνατον να είναι σχεδον 3 μετρα .Αν υπονοουν με το σχημα κατι τετοιο τοτε καλο ειναι να τον ξανασκεφτουν τον ολο ορισμο περι σοφιτας.

Φυσιολογικα και λογικα ο φερων οργανισμος της στεγης είναι όπως τον εχω γραμμοσκιασει.

Ως εκ τουτου σαν σημειο αναφορας για την κατω παρεια της σοφιτας λαμβανεται η κατω παρεια της δοκου της στεγης στο χαμηλοτερο σημειο  που στο συγκεκριμενο σχημα των Τ.Ο είναι το Α.

Επομενως αν το υψος του κτιριου χωρις την στεγη δεν φτανει το H max, τοτε η στεγη μπορει να εχει υψος :

Oσο οριζουν οι οροι δομησης της περιοχης για την στεγη + (Ηmax περιοχης - Η κτιριου ) και επομενως κατά τη γνωμη μου το παραπανω σχημα του συναδελφου αποτελει σοφιτα ,εφοσον βεβαια το κτιριου του (εννοειται χωρις την στεγη) δεν εξαντλει το H max της περιοχης. 

Ειναι αυτονοητο οτι Η κτιριου + Η στεγης <=Η max + Yψος στεγης απο ορους δομησης.

 

z3.png

Edited by dimitris11140
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επικεντρώθηκα στο αριστερό τμήμα του προηγούμενου σχήματος , εν προκειμένω  στο σχήμα που ανέβασες συνάδελφε από τις τεχνικές οδηγίες το ερώτημα μου εξακολουθεί να παραμένει για το σημείο Α (Δεξιά) ,   μπορεί να είναι πχ 1,00 m το ύψος της δοκού  από τη στιγμή που πληρούνται τα υπόλοιπα της νομοθεσίας περί σοφίτας ?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

ναι μπορεί να είναι 1μ και παραπάνω , εχω δει σε εγκεκριμένη μελέτη (προ ηλεκτρονικών αδειών) υψος 1.60μ και με παράθυρα μέσα . Τώρα στατικά πως μπορεί να υπάρχει τέτοιο δοκάρι είναι άλλη κουβέντα. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Στην περίπτωση που στο επιπέδου του Α'ορόφου μεζονέτας θέλουμε να κατασκευάσουμε ΚΑΙ σοφίτα, έχει κανένας άποψη αν θα υπάρξει κάποιου είδος κόλλημα; 

Το σχέδιο αφορά ανέγερση κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχή (εντός ζώνης) με φέρουσα τοιχοποιία.   

*του υποκείμενου (εκ παραδρομής έγραψα στο σχέδιο του υπερκείμενου)

 

Τομή.pdf

Edited by ponireas
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Σε περίπτωση που εξαντλείται το μέγιστο ύψος του κτιρίου - έστω 12,0μ - κ προσθήκη στέγης 2,0μ. .. η σοφίτα  έχει εφαρμογή?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.