Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερώτηση για τον ορισμό της Σοφίτας


Recommended Posts

Ναι φυσικά δεν αναφέρομαι στο αν θα χρεωθεί η προ ΝΟΚ σοφίτα με υπέρβαση δόμησης, αλλά για το αν θα πάρει τον μειωτικό συντελεστή. Αναφέρεις ότι αν το ύψος είναι εντός του παλιού όρισμού του ΝΟΚ, τότε θα θεωρηθεί σοφίτα μειωτικού συντελεστή. Αν γινόταν η τακτοποίηση σήμερα που ισχύει ο νέος ορισμός της σοφίτας; Φαντάζομαι βασιζόμαστε στον προηγούμενο που ίσχυε όταν δημοσιεύτηκε ο 4495.

Και πάμε τώρα στην συγκεκριμένη περίπτωση κτιρίου που ανέφερα πριν και έστω ότι γίνεται τακτοποίηση. Αν τηρείται το ύψος, αλλά το κλιμακοστάσιο ανόδου είναι εκτός του φυσικού περιγράμματος του διαμερίσματος, για την τακτοποίηση και μόνο θα θεωρηθεί ο τελευταίος όροφος ως "σοφίτα" του υποκείμενου ορόφου (θυμίζω δεν υπάρχει σύσταση), ώστε να τακτοποιηθεί με μειωτικό συντελεστή; Επιπλεόν θα δηλωθεί στην εφορία ως τέτοιος χώρος; Φαντάζομαι το ε9 θα πρέπει αναφέρει μαιζονέτα (που περιλαμβάνει 2ο και 3ο με συντελεστή ορόφου αυτόν του 3ου (του υψηλότερου), μπορεί να κάνω και λάθος). Επιπλέον το δεδομένο ότι η σοφίτα λειτουργεί ως βοηθητικός χώρος αγνοείται στο ε9 και δηλώνεται ως κύριος; Ξεφεύγω ίσως από τη συζήτηση περί ορισμού, αλλά προσπαθώ να καταλάβω πώς/αν συνδέονται τα διάφορα θέματα, ιδίως όταν/αν έχουν σχέση με το πως κατά περίπτωση θα οριστεί ένας τέτοιος χώρος. Επίσης με βάση την παραπάνω τακτοποίηση μπορεί να γίνει σύσταση οριζοντίων, όπου η ιδιοκτησία περιγράφεται κανονικά ως μαιζονέτα με σοφίτα ή δημιουργείται θέμα με τη θέση της εισόδου;

Και αν γίνει νομιμοποίηση (το ρώτησα και πριν) υπάρχει νόμιμη διαδικασία αλλαγής της θέσης της εισόδου του διαμερίσματος, ώστε να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις του ΝΟΚ;

Didonis ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, βοηθούν σημαντικά στο να ξεκαθαρίσει το πεδίο (και το μυαλό μου)!

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Καμμιά αντίρρηση, ο συντελεστη ειναι το θεμα, το ύψος δεν πηγε για βρουβες;

Το μόνο που έχω εμπόδιο είναι ότι πάνω έχω τα δωμάτια κ κάτω κουζίνα σαλόνι.

Για μεζονέτα μου φαίνεται, αλλά περνάει το 5.000 η διαφορά, αποκτά έξτρα σεξ απιλ η σοφίτα όπως καταλαβαίνεις!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 28/4/2017 at 1:32 ΜΜ, dimitrispsi said:

Δηλαδή θα έχεις 2 μέτρα ύψος δοκού;

(και προφανώς χωρίς άνοιγμα)

Υπάρχει κάποιο νεότερο / διευκρίνηση όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με το αν υπάρχει περιορισμός ως προς το μέγιστο ύψος της ανεστραμμένης δοκού έδρασης τηςστέγης με βάση τα σχετικά σχήματα των ΤΟ, το χαμηλότερο σημείο της οποίας (της ανεστραμμένης δοκού) θεωρείται και σημείο έδρασης αυτής (της στέγης); 

Edited by Gestalt
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Καλημέρα, μια ερωτηση θελω να κανω σαν δευτερη γνωμη ή και περισσοτερες αν ειναι δυνατον
Σε ισογεια κατοικια (φερουσας τοιχοποιίας) εκτος σχεδιου του οποιου η αδεια βγηκε το 2010 (το καθεστως του ελεγκτη δομησης δεν υπηρχε για αρχικο ελεγχο)  προκειτε να ζητησουμε αναθεωρηση. Οι μεταβολες που εγιναν ως προς τα αρχικα σχεδια ειναι η προσθηκη της σοφιτας και του υπογειου χωρου.
Τους ορους δομησης  της σοφιτας τους πληρει ως προς εμβαδο και μεσο υψος (πανω σε αυτο θα ηθελα μια 2η αποψη μηπως μας βγει κανενα προβλημα)

Aναθεώρηση.dxf

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι, παρακαλώ για την άποψή σας. Θεωρείται σοφιτα αυτό που παρουσιάζεται στη τομή, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του ΝΟΚ όπου δεν ορίζεται μέγιστο ύψος αυτής; Ή είναι όροφος; Ειμαι εντός του ορίου του μέγιστου ύψους σε όλο το κτίριο και δεν έχω υποχρέωση στέγης. Επίσης ο "εξώστης"- διάδρομος που οδηγει στους κλειστούς χώρους της σοφίτας μπορεί να θεωρηθεί πατάρι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

tomh.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 30/1/2021 at 1:10 ΜΜ, ΚΑΝΑ said:

προσθέτεις τους 2 όγκους σοφίτας και υποκείμενου χώρου και διαιρώντας με τα το συνολικό εμβαδό τους πρέπει να έχεις αποτέλεσμα > ή = με τα 2.50μ (που είναι πλέον το ελάχιστο ελεύθερο ύψος Κ/Χ) 

υ.γ υπόψη ότι καταργήθηκε το ελ ύψος < ή =2,20 της σοφίτας  

 

Η πολεοδομία Λάρισας δε το δέχεται , εξακολουθεί να κάνει τον έλεγχο του 2,20μ.

Link to comment
Share on other sites

49 λεπτά πριν, spy1551 said:

 

Η πολεοδομία Λάρισας δε το δέχεται , εξακολουθεί να κάνει τον έλεγχο του 2,20μ.

Έχει ζητηθεί ποτέ την πολεοδομία της Λάρισας νομοθετική τεκμηρίωση αυτού του ελέγχου?

Link to comment
Share on other sites

πριν

81. Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

 

σημερα

81. Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται κάτω από την επικλινή στέγη του κτιρίου και δύναται το δάπεδό της να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το σημείο έδρασης της στέγης. Η σοφίτα αποτελεί ενιαίο σύνολο με τον χώρο κάτω από τη στέγη και ο παραπάνω χώρος αντιμετωπίζεται ενιαία για τον υπολογισμό του ελεύθερου ύψους. Η σοφίτα, δύναται να έχει πρόσβαση σε δώμα ή δώμα ορόφου του κτιρίου. Δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Επιτρέπεται η πρόσβαση στον χώρο της σοφίτας από κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας. Δύναται, η επέκταση του δαπέδου της προσμετρώντας την επιφάνεια πλέον του 50% στον σ.δ..

εδω

https://www.michanikos.gr/forums/topic/59600-αλλαγές-νοκ-στο-νομοσχέδιο-προς-διαβούλευση-2020/

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλημέρα, μπορεί στη σοφίτα να γίνει ημιυπαίθριος χώρος; Πιο παλιά (2013) είχα περάσει μια άδεια με ημιυπαίθριο στη σοφίτα αλλά λόγω της πρόσφατης αλλαγής σε ΝΟΚ τότε η ΥΔΟΜ δεν ασχολήθηκε και πολύ. Επίσης φαντάζομαι ότι σε περίπτωση που επιτρέπεται τότε η επιφάνεια του δεν μετράει στην επιφάνεια της σοφίτας για τον υπολογισμό του 50%. Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να έχω μπροστά μου το νόμο,το πρόβλημα που έχεις είναι το εξής:H σοφίτα δεν είναι όροφος οπότε δύναται να έχει πρόσβαση σε ημιυπάιθριο χώρο?Στον ορισμό των ημιυπαιθρίων δεν αναφέρει κάτι ότι πχ πρέπει να έχουν πρόσβαση χώροι κύριας χρήσης ή βοηθητικής,τους αναφέρει ώς στεγασμένους χώρους.Τώρα η σοφίτα δύναται να έχει πρόσβαση σε δώμα ορόφου άρα και σε ανοικτό εξώστη(=προέκταση δαπέδου ορόφου/δώματος)οπότε με λίγη καλή θέληση από τον πολεοδόμο(ότι δεν απαγορεύεται επιτρέπεται και όχι το αντίστροφο που ισχύει στις περισσότερες υ.δομ)θα μπορούσε να περάσει.Αν σου επιτραπεί ο ημιυπαίθριος λογικά δεν προσμετράται στο εμβαδόν της σοφίτας ΄όπως ισχύει και για τους ορόφους κ.χ,δε θυμάμαι ακριβώς τον ορισμό του εμβαδού της σοφίτας οπότε επιφυλάσσομαι .Επίσης η σοφίτα δύναται να έχει βοηθητική χρήση

Edited by Panagiotis Andrianopoulos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.