Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερώτηση για τον ορισμό της Σοφίτας


Recommended Posts

@CAPRICE_

Βάσει του ορισμού: "Κλειστός εξώστης («έρκερ») είναι η κλειστή από όλες τις εξωτερικές πλευρές οριζόντια προεξοχή δαπέδου τμήματος ορόφου...".
Επειδή η σοφίτα δεν είναι όροφος, δεν μπορούμε να έχουμε έρκερ ως προεξοχή του δαπέδου της.

Edited by Liberal
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

προς το παρόν φαίνεται να μην ισχύει , όμως το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να κάνει κάποιες αλλαγές στο ΝΟΚ και να συμπεριλάβει τα έρκερ στις σοφίτες

 

Edited by killertomato
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα και καλή χρονιά.

 

Υπάρχει περίπτωση με τον νέο ορισμό της σοφίτας να υπάρχει ΚΧ σοφίτα με πρόσβαση μόνο από ανεξάρτητο κλιμακοστάσιο χωρίς καμία λειτουργική σχέση με τον κάτω από την πλάκα σκυροδέματος υποκείμενο όροφο?

Link to comment
Share on other sites

όχι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση καθώς στο ορισμό της σοφίτας αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία..

81.    Σοφίτα είναι ανοιχτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται κάτω από την επικλινή στέγη του κτιρίου και δύναται το δάπεδό της να βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από το σημείο έδρασης της στέγης. Η σοφίτα αποτελεί ενιαίο σύνολο με το χώρο κάτω από την στέγη και ο παραπάνω χώρος αντιμετωπίζεται ενιαία για τον υπολογισμό του ελεύθερου ύψους. Η σοφίτα, δύναται να έχει πρόσβαση σε δώμα ή και δώμα ορόφου του κτιρίου ή και ανοικτό εξώστη ή και κλειστό εξώστη. Δεν θεωρείται όροφος και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Επιτρέπεται η πρόσβαση στον χώρο της σοφίτας από κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας. Δύναται, η επέκταση του δαπέδου της προσμετρώντας την επιφάνεια πλέον του 50% στον σ.δ. Δεν υφίσταται ελάχιστος ή μέγιστος περιορισμός ως προς το ύψος της σοφίτας. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά λέω τώρα, αν είναι κοινόχρηστη δεν αποτελεί οριζόντια ιδιοκτησία, όπως πχ το λεβητοστάσιο στο υπόγειο. 

Link to comment
Share on other sites

σε συνδυασμό με το άρθρο του ΣΔ (νοκ αρθρο 11 παρ 6 ιε - δεν μετράει στο ΣΔ το 50% της σοφίτας που συνδέεται λειτουργικά με τον υποκείμενο όροφο) και με την προϋπόθεση ότι θα μετρήσει όλη στο ΣΔ αφου δεν υπάρχει λειτουργική σύνδεση ίσως και να μπορούσες να το περάσεις σε συνεννόηση με ΥΔΟΜ αν και το βλέπω δύσκολο. Φαντάζομαι όμως ότι εσυ θέλεις και να μη μετρήσει στο ΣΔ.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, δεν με ενδιαφέρει τόσο αν μετράει στη δόμηση. Περισσότερο με ενδιαφέρει αν μπορεί να χαρακηριστεί σοφίτα. Δεν θέλω να τραβήξω ερμηνείες.

Μήπως έχει καταλάβει τι σημαίνει αυτό: Επιτρέπεται η πρόσβαση στον χώρο της σοφίτας από κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Καλημέρα σας.

Επειδή παρακολουθώ τις εξελίξεις με τον ΝΟΚ σας παραθέτω μία προσφυγή στο ΣΥΠΟΘΑ για τα θέματα της Σοφίτας, όπως και την απάντηση για το συγκεκριμένο ερώτημα.

Κοινώς για κάποιους από εμας η σοφίτα θα είναι όπως αναγράφεται στα λεξικά ενώ για άλλους θα είναι κανονικός όροφος...

Επίσης σε άδειες κατηγορίας 3 η σοφίτα μπορεί να είναι όροφος ενώ σε άδειες καταγορίας 1 δεν επιτρέπεται.

Υπάρχουν τα πρωτότυπα έντυπα αν τα χρειαστεί κάποιος και αν έχουν τελικά κάποια αξία.

Περί Σοφίτα;ς.pdf

Edited by Geoulas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.