Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για τον ορισμό της Σοφίτας


Recommended Posts

On 3/1/2022 at 9:16 ΠΜ, Charlie said:

Καλημέρα, δεν με ενδιαφέρει τόσο αν μετράει στη δόμηση. Περισσότερο με ενδιαφέρει αν μπορεί να χαρακηριστεί σοφίτα. Δεν θέλω να τραβήξω ερμηνείες.

Μήπως έχει καταλάβει τι σημαίνει αυτό: Επιτρέπεται η πρόσβαση στον χώρο της σοφίτας από κεντρικό κλιμακοστάσιο αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας

Σημανει οτι δεν τα ξερουν καλα.. Αυτο σημαινει! Σημαινει οτι τους νόμους που δουλεύουμε τους γράφουν άνθρωποι τόσο άσχετοι με την οικοδομή που μπερδεύουν τον κόσμο.
1)Το έγραψαν σαν να εννοούν το κεντρικο κλιμακοστασιο της πολ/κιας...
2)Κλιμακοστάσιο μέσα στην ιδιοκτησία εννοούν, σκάλα από το διαμέρισμα μέσα να ανεβαίνεις στη σοφιτα που θα ειναι πανω σε αυτό.-

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα, σε ανεξάρτητη σουίτα ξενοδοχείου έχω σοφίτα για το υπολογισμό της οποίας θεωρώ ώς ενιαίο τον υποκείμενο χώρο που έχει μεσοεπίπεδο +1,3μ στο οποίο βρίσκεται κλειστό λουτρό το οποίο φτάνει μέχρι τη στέγη. Είναι σωστή η θεώρησή μου ή θα έχω πρόβλημα. Επίσης μπορώ να έχω υπνοδωμάτιο στη σοφίτα εάν έχω μέσω ύψος μικρότερο του 2,5μ? 

Σοφίτα.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 18/2/2021 at 6:55 ΜΜ, melissa said:

@ilias Θεωρώ ότι ανεξάρτητα από τον συμβολαιογραφικό διαχωρισμό υπάρχει και ο πολεοδομικός διαχωρισμός. Πολεοδομικά λοιπόν ορίζουμε ποια τμήματα της οικοδομής λειτουργούν ανεξάρτητα από τα άλλα και ποια είναι κοινόχρηστα. 

Όταν λοιπόν βαφτίζω, πολεοδομικά, ένα κλιμακοστάσιο κοινόχρηστο, δεν μπορώ να θεωρήσω ότι η σοφίτα συνδέεται λειτουργικά με το διαμέρισμά του υποκείμενου. 

Μην ξεχνάς άλλωστε ότι ακόμα κι αν δεν έχω σύσταση οριζοντίων, η σοφίτα δεν μπορεί να επεκτείνεται στο διπλανό διαμέρισμα, πρέπει να περιορίζεται στα όρια του διαμερίσματος που εξυπηρετεί. (αυτό το τελευταίο δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα... :roll: )

εδιτ: αυτό το τελευταίο ισχύει όσο ισχύει η τεχνική οδηγία 63234/12.

@melissaμε την λογική της πολεοδομικής προσέγγισης των όρων πέραν της συμβολαιογραφικής, στο άρθρο 11 παρ. 6ε, η έννοια της αυτοτελούς ανεξάρτητης ιδιοκτησίας σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει σύσταση οριζοντίου σε κάθε "ιδιοκτησία", ή έχει την ίδια έννοια και για κτίριο ξενοδοχείου για παράδειγμα όπου κάθε διαμέρισματα του κτιρίου έχει δικιά του πρόσβαση με κλίμακα σε όροφο ή σοφίτα και επομένως γίνεται και στην περίπτωση αυτή χρήση του άρθρου αυτού;

Link to comment
Share on other sites

@Gestalt το 11§6ε αφορά κτίρια τύπου μεζονέτα. Μπαίνω στο σπίτι στο 1ο επίπεδο, ανεβαίνω σκάλα για 2ο επίπεδο και ξανά σκάλα για να φτάσω στην σοφίτα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορώ να μην μετρήσω στην δόμηση έως και 25 τ.μ. ανά επίπεδο.

Αν έτσι λειτουργεί η λύση σου, με την σκάλα μέσα στο διαμέρισμα, είσαι στην σωστή παράγραφο :)

Κακώς μπλέξαμε την σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών με τον ΝΟΚ. Ποιοι χώροι θα είναι "αυτοτελείς και ανεξάρτητοι" ορίζονται από τον σχεδιασμό μας. Το ίδιο και οι κοινόχρηστοι. Ο ΝΟΚ μας δίνει τις προυποθέσεις. Το αν ο ιδιοκτήτης στο μέλλον προχωρήσει σε σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ή όχι, είναι άσχετο με τον ΝΟΚ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ @melissaγια την απάντηση, μπερδεύτηκα λίγο να σου πω την αλήθεια για το αν ισχύει στην περίπτωσή μου, πρόκειται για ξενοδοχείο, ενιαίο κτίριο που αποτελείται από διαφορετικά διαμερίσματα (σαν να λέγαμε αν ήτανε κατοικία τύπου μεζονέτες που συνδέονται με ΑΗΧ και αποτελούνε επομένως ενιαίο κτίριο).

Σε κάθε ένα εκ των διαμερισμάτων υπάρχει σκάλα που δίνει πρόσβαση στη σοφίτα, επομένως από ισόγειο σε σοφίτα. Πιστεύεις πως αφαιρείται σε αυτή την περίπτωση η δόμηση της σοφίτας στο ισόγειο καθώς και στο επίπεδο της σοφίτας και για το πρώτο μπορεί να γίνει χρήση του 11§6ε;

Link to comment
Share on other sites

@Gestalt Διάβασε προσεκτικά την 6ιε μετά την αναθεώρησή της το 2020. Η σκάλα της σοφίτας δεν συμπεριλαμβάνεται στο εμβαδόν της σοφίτας για τον έλεγχο του 50%.

Την §6ε την χρειάζεσαι για να αφαιρέσεις από την δόμηση του ισογείου το εμβαδόν της σκάλας προς την σοφίτα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Τα ερωτήματά μου για τις σοφίτες και τους ανοιχτούς εξώστες:

Πως μπαίνουν στην σύσταση οριζοντίου;

Να μετρήσουμε όλα τα τετραγωνικά τους μαζί με το διαμέρισμα, με συνέπεια να φαίνεται στην εφορία ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα που συνεπάγεται ανάλογο φόρο μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω μεγέθους; Τρελό να τα μετράμε με αξία σαν να είναι κανονική κατοικία.

Να τα βάλουμε σαν βοηθητικός χώρους και παρακολουθήματα; Ούτε αυτό βλέπω να μπορεί να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, Γιώργος- said:

...Τρελό να τα μετράμε με αξία σαν να είναι κανονική κατοικία...

Δηλαδή τι είναι οι σοφίτες?

 

(τους εξώστες ποτέ δεν τους βάζαμε στην επιφάνεια των διαμερισμάτων)

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, Didonis said:

Δηλαδή τι είναι οι σοφίτες?

 

(τους εξώστες ποτέ δεν τους βάζαμε στην επιφάνεια των διαμερισμάτων)

 

Για τους εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) λέω, που θεωρώ ότι είναι στην ίδια κατηγορία με τις ανοιχτές ή κλειστές σοφίτες. Εσύ δεν τους μετράς στην επιφάνεια του διαμερίσματος; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.