Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση για τον ορισμό της Σοφίτας


Recommended Posts

Π.χ. υπερύψωση 0,2+3 ισόγειο=3,20 μένουν 4+1,20-3= 2,00 μ.. Φτάνει για μονόροφο. .

 

Αμα θέλεις ύψη διωρόφου πρέπει να έχεις διώροφο.

 

(Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας......)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά για σοφίτα ρώτησα, αν μπορεί να κατασκευαστει εκτός σχεδίου η οχι. Στα 2,00 μέτρα δεν χωράει σοφίτα.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και γίνεται σοφίτα στα μονόροφα εκτός σχεδίου! Δεν είναι η καλύτερη περίπτωση σοφίτας κατά ΝΟΚ, αλλά φυσικά γίνεται και είναι "αξιοπρεπής".

 

Τυπική περίπτωση: Από τα 4,00 + 1,20 = 5,20μ κάνεις τα 3μ ισόγειο και τα υπόλοιπα 2,20μ τα κάνεις σκεπή (δηλαδή σοφίτα).

 

Πιο συντηρητική αντιμετώπιση: 5,20μ - 2,80μ (ισόγειο) = 2,40μ σκεπή (δηλαδή σοφίτα).

 

Αυτά με μια πρόχειρη ανάλυση. Βέβαια αυτό που λες ότι "Στα 2,00 μέτρα δεν χωράει σοφίτα" εγώ δεν το καταλαβαίνω. Ίσως επειδή η πρακτική μας έχει οδηγήσει να σκεφτόμαστε την σοφίτα ως ένα χώρο που έχει τις ίδιες προδιαγραφές και ανέσεις με οποιονδήποτε χώρο κύριας χρήσης, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

 

Σε κάθε περίπτωση, η δίριχτη στέγη είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε πραγματικά την "σοφίτα".

Και βέβαια θα πρέπει να περιορίσουμε τις απαιτήσεις του πελάτη για "σήκωμα" του σπιτιού...

 

Για να είμαστε σωστοί πάντως, στην εκτός σχεδίου δόμηση, αν βαλεις όλα σου τα τετραγωνικά στο ισόγειο, δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς τα υπόλοιπα "bonus" του ΝΟΚ (γιατί έχεις και τον περιορισμό της κάλυψης), άρα πας "αναγκαστικά" σε μια λύση διωρόφου (ολόκληρο ή μέρος αυτού). Αν τα συνδιάσεις και με την εγκύκλιο που έχει προαναφερθεί, μπορείς να κάνεις "μαγικά" πράγματα!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση,  dimitrispsi. Έτσι όπως λες γίνεται, όντως. Αν και αφαιρώντας και το πάχος της πλάκας η της στέγης δεν μένει πάλι πολύς χώρος. Σε ποια εγκύκλιο αναφέρθηκες;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό εδώ λέω, το οποίο μου έλυσε τα χέρια σε μια δύσκολη υπόθεση που είχα: http://www.michanikos.gr/topic/34499-Ύψος-μονωρόφου-τμήματος-διώροφης-οικοδομής-εκ/?p=559943

Link to comment
Share on other sites

Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση σχετικη με το θεμα, φορολογικου ομως ενδιαφεροντος:

 

Φορολογικα η σοφιτα πως αντιμετωπιζεται? σαν κυριος χωρος ή μη ?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι, η διάταξη για τις σοφίτες (παρ.ιε, Άρθρο 11 του Ν.Ο.Κ) μπορεί να εφαρμοστεί και για υφιστάμενα κτήρια ή μόνο για Νέα?

π.χ κάποιος έχει τον τελευταίο όροφο οικοδομής και συγχρόνως την αποκλειστική χρήση του δώματος.

Θα μπορούσε να κάνει χρήση αυτής της διάταξης και να κατασκευάσει στο δώμα σοφίτα με εσωτερική σκάλα?Να σημειώσω οτι έχει εξαντληθεί ο Συντελεστής Δόμησης.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Στο προφορικό μου το είπαν , και ρε γαμώτο έκανα μάχη να πείσω και να περάσω έλεγχο στην ΥΔ και δεν το δέχτηκαν στο ΣΑ Μου είπαν κατά λέξη αν το δώσουμε σε εσένα πρέπει να το δώσουμε παντού και είχαν τις επιφυλάξεις τους με βάση τα αναγραφόμενα στα πιο πάνω ποστ Μπορεί να μην κάνουν έλεγχο ΝΟΚ αλλά σου λένε δεν μας αρέσουν οι όψεις σου και ανεπίσημα να είναι όπως μου είπαν προφορικά ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τον ορισμό της σοφίτας και το γεγονός ότι δεν θέλουν να μπλέξουν σε κάτι που είναι φρέσκο ακόμη Και να πω την αλήθεια τους καταλαβαίνω

Παρατηρώ GEORGE οτι ασχολείσαι επισταμένως με αρχιτεκτονικές - οικοδομικές μελέτες & επιβλέψεις. Το επισημαίνω γιατί σε πρόσφατη αντιπαράθεσή μας ισχυριζόσουν μετα βδελυγμίας οτι ασχολείσαι αποκλειστικά και μόνο με ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ. [Η συζήτησε αφορούσε επαγγελματικά δικαιώματα μελέτης - επίβλεψης οικοδομικών έργων, που καταχρηστικά έχετε πάρει ως δώρο απο τη πολιτεία για ευνόητους λόγους].  ΑΥΤΑ

 

 


Οφ τόπικ και να μη επαναληφθεί.

Το παρόν σου επιφέρει ένα πόντο ποινής διότι καθ έξιν και συνήθεια, ασχολείσαι ακόμα και στα καθαρά τεχνικά θέματα με ζητήματα αλλότρια και σε επιθέσεις επί προσωπικού με άλλους χρήστες.

Ο οποιοσδήποτε σχολιασμός επ αυτού, στο παρόν θέμα θα διαγραφεί.

Όποιο σχολιασμό επιθυμεί κάποιος να κάνει υπάρχουν ειδικές ενότητες για παρατηρήσεις και προτάσεις για το mixhanikos.

Didonis

Edited by Didonis
  • Upvote 1
  • Downvote 7
Link to comment
Share on other sites

Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση σχετικη με το θεμα, φορολογικου ομως ενδιαφεροντος:

 

Φορολογικα η σοφιτα πως αντιμετωπιζεται? σαν κυριος χωρος ή μη ?

σε φορολογικό έλεγχο για άδεια με σοφίτα , ο χώρος της σοφίτας μέτρησε σαν κύριος χώρος και προστέθηκε στα τετραγωνικά της κατοικίας ... επίσης ημιυπαίθριος χώρος που μπήκε στο ΣΔ λόγω υπέρβασης βάθους μέτρησε και αυτός σαν κύριος χώρος (το εμβαδόν που αφορούσε την υπέρβαση)ενώ δεν μου υπολόγισαν  τα τετραγωνικά της σκάλας (η άδεια ήταν για μονοκατοικία). 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Για τα φορολογικά είναι σωστή η αντιμετώπιση της σοφίτας, όπως κατέληξα και εγώ μετά από ψάξιμο και συγκεκριμένη περίπτωση στην πολεοδομία, oπως και συμβουλές εμπειρότερων από εδώ......

Για τον Η/Χ που μετράει στη δόμηση όμως, το έχω περάσει και μετρώντας το σαν κατοικία, αλλά και σαν Η/Χ, μιας και η χρήση δεν αλλάζει...παραμενει η/Χ...ανάλογα που θα πέσεις...

Edited by archthanos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.