Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τραγελαφικοί έλεγχοι ελεγκτών δόμησης


Recommended Posts

Καλησπέρα.

Έχει πέσει στην αντίληψή μου μια ιδιαίτερη κατηγορία ελεγκτών που αντί να κοιτάει τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ανέγερση οικοδομής σκαλώνει σε μικρολεπτομέρειες ταλαιπωρώντας ιδιοκτήτες και μηχανικούς.

 

Σήμερα στην πολεοδομία Αγ. Παρασκευής ακούστηκαν οι εξής περιπτώσεις:

 

1. Ο ελεγκτής διέκοψε τις εργασίες σκυροδέτησης επειδή το σκάμμα ήταν 20 εκατοστά χαμηλότερα απο το φυσικό έδαφος.

Τα κατασκευαστικά υψόμετρα έχουν τηρηθεί καλώς.

 

2. Ελεγκτής έβαλε και κατεδαφίσανε σκάλα επειδή η γραμμή ανάβασης είχε αντιστραφεί στην κατασκευή. Η ίδια σκάλα με την διαφορά που σας περιέγραψα.

 

3. Ελεγκτής δεν δίνει το τελικό πόρισμα για ολοκληρωμένη οικοδομή επειδή είδε οτι στο Δ.Κ. της προσθήκης δεν αποτυπώθηκαν σωστά οι πλακοπστρώσεις του υπάρχοντος.

 

Τι νομικά εργαλεία υπάρχουν ώστε να κατοχυρώνεται ο επιβλέπων μηχανικός απο τέτοιους ανίδεους ελεγκτές?

Edited by panos
Link to comment
Share on other sites

Με αφορμή όσα αναφέρεις αλλά και τον 4014 με τις βεβαιώσεις, το πιο σωστό είχε ακουστεί από κάποιο συνάδερφο που μου διαφεύγει το όνομά του...πως κάποιοι γίναμε μια κακή μετάλλαξη των υπαλλήλων της πολεοδομίας.

Πραγματικά αληθινό!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Νομικά εργαλεία δεν νομίζω πως υπάρχουν.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τι έχουμε;

Έναν συνάδελφο (μελετητή ή επιβλέποντα) που δεν εκτέλεσε σωστά την δουλειά του, να προσπαθεί να ρίξει τα βάρη σε έναν συνάδελφο που προσπαθεί να την κάνει σωστά.

Επικαλούμενος τι; Την συναδελφική αλληλεγγύη.

Που ήταν η δικιά του όμως όταν τον καλούσε ενώ γνώριζε πως δεν έχει ακολουθηθεί η μελέτη;

 

Και άντε για την βαθύτερη εκσκαφή, θα μπαζωθεί και θα εξαφανισθεί.

Για την διαμόρφωση του ακαλύπτου, θα επικαλεσθεί πως αυτός είδε ότι έλεγε η μελέτη (δεν γνωρίζω αν είναι υποχρεωμένος να το ελέγξει βέβαια, θέλει να δω τι ζητάει σε τελικό έλεγχο) αλλά πάντα υπάρχει το ρίσκο ο ιδιοκτήτης να πει ότι έτσι ήταν από παλιά....

Για την σκάλα όμως; Τι θα πει αν στραβώσει η υπόθεση στο μέλλον. Πως την είδε σωστά και μετά την γκρέμισαν και κατασκεύασαν άλλη;

 

Και γιατί να αναλάβει αυτός το ρίσκο του λάθους του άλλου;

Ας κάποιος απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση.....

 

υγ. Επαναλαμβάνω. Δεν είναι ευθυνοφοβία. Η ευθυνοφοβία είναι ο φόβος ανάληψης της ευθύνης των πράξεων μου. Όχι η ανάληψη ευθύνης των πράξεων άλλου....

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απ' όσο καταλαβαίνω, πρόκειται για τυπικές μικροδιαφορές που εμπίπτουν στην διαδικασία ενημέρωσης φακέλου (και όχι αναθεώρησης, αν και με τον νέο τρόπο δεν είμαι σίγουρος για το τι ισχύει...).

 

Δεν υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης φακέλου πλέον;

 

Η στάθμη θεμελιώσεως (τα 20cm) δεν είναι καν θέμα ενημέρωσης, είναι θέμα as built. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ελεγκτή, όπως δεν είναι θέμα ελεγκτή η αντικατάσταση των 4Φ12 από 3Φ14 κατά το σιδέρωμα...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ πιστεύω ότι ειδικά για την περίπτωση της σκάλας , πρόκειται για απλη περίπτωση αναθεώρησης (όχι ενημέρωσης ) της άδειας Εμένα σε παρόμοιας περίπτωση αλλαγές , ο επιθεωρητής δόμησης μου σημείωσε για ενημέρωση του φακέλου που όμως όπως είπα είναι αναθεώρηση άδειας

Link to comment
Share on other sites

Από τις πρόσφατες οδηγίες του ΝΟΚ :

Με το Ν.4030/11, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4067/12, ενημέρωση φακέλου άδειας δόμησης γίνεται ανεξάρτητα του χρόνου ισχύος της, δηλαδή για όσο χρόνο υφίσταται το κτίριο. Η αλλαγή μελετών που δεν τροποποιούν το διάγραμμα δόμησης της άδειας δόμησης γίνεται με ενημέρωση του φακέλου της άδειας, οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ συνάδελφε το είδα στο άρθρο 4 για τις άδειες δόμησης (σελ 7 των οδηγιών) , απαιτείται απλή ενημέρωση Παρασύρθηκα γιατί στην δικιά μου περίπτωση ειχα και μια μειωση στην επιφάνεια ενός χώρου σε σχεση με την άδεια , όπου επομένως έχω αλλαγή του διαγράμματος κάλυψης

Link to comment
Share on other sites

@panos

 

Υπάρχει κυα που αναφέρει λεπτομερώς τους ελέγχους. Αν ο ελεγκτής την τήρησε υπέρ του δέοντος, έχεις το δικαίωμα να του σκίσεις τα ματάκια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βιάστηκα να απαντήσω και παρασύρθηκα.

Η αλλαγή της σκάλας δεν είναι θέμα που ελέγχει ο ΕΔ, σύμφωνα με το πόρισμα που πρέπει να εκδώσει.

Όσον αφορά την διαμόρφωση του Π.Χ. οφείλει να ελέγξει την Θέση των φυτεμένων επιφανειών και αν έχει τηρηθεί η πρόβλεψη χώρου για την υποχρεωτική φυτοκάλυψη του προκηπίου και του ακαλύπτου χώρου.

 

Στο θέμα μας, για να συνεχίσει το έργο και να μην υπάρχουν κυρώσεις, για τις αναφερόμενες στο πόρισμα "αυθαιρεσίες" πρέπει να γίνει ενημέρωση* του φακέλου εντός 15 ημερών από την αποστολή του πορίσματος, νέα αυτοψία από τον ίδιο ελεγκτή και συνέχιση εργασιών μετά το νέο πόρισμα.

 

*

9. Ενημέρωση του φακέλου της άδειας δόμησης, (Ν4067/12 άρθρο 29§3) κατά τον χρόνο ανεξάρτητα από το χρόνο ισχύος της άδειας δόμησης, πραγματοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Αλλαγή ονόματος ιδιοκτήτη.

β) Τροποποιήσεις των μελετών, που δεν αλλάζουν το διάγραμμα δόμησης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απαραίτητες εγκρίσεις από άλλους φορείς.

γ) Μεταβολές των διαστάσεων του κτιρίου ή του οικοπέδου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται οι διατάξεις που καθορίζουν την επιτρεπόμενη κάλυψη, το συντελεστή δόμησης και το συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης (σ.ο.) ή τις υποχρεωτικές αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου. Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του 2% με μέγιστο τα 10 εκατοστά όσον αφορά το κτίσμα ή μεγαλύτερες του 2% με μέγιστο τα 20 εκατοστά όσον αφορά τα μήκη των πλευρών του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση αλλαγής της θέσης (μετατόπιση και στροφή του προσανατολισμού) του κτηρίου σε εκτός σχεδίου γήπεδο και αλλαγή του βάθους εκσκαφής, τι κάνουμε αναθεώρηση ή ενημέρωση?

Η άδεια είναι του 2011 αλλά έναρξη εργασιών τώρα. Εννοείται ότι οι αποστάσεις από όρια είναι ΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.