Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΕΠΑΕ και συμβούλια αρχιτεκτονικής


kapnicious

Recommended Posts

Όλα αυτά μπορείς να τα αναφέρεις στην τεχν έκθεση

Δεν νομίζω ότι θα σου δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα

Link to comment
Share on other sites

πας ΕΠΑΕ υποχρεωτικά λόγω δρόμου με πλάτος >20 μ

(δεν άλλαξε κάτι επ' αυτού)

Αυτό προέβλεπε η απόφαση του 1987 που καταργήθηκε με τον 4030/11. Πλέον το πρόσωπο σε πλατεία και γενικά κ.χ. >20μ δεν αποτελεί λόγο γνωμοδότησης του ΣΑ

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

φίλε armenopoulos

 

πολύ σωστή η παρατήρησή σου 

αλλά από την άλλη δεν αναφέρει ο Ν 4030, ότι καταργείται η απόφαση του 1987

Άρθρο 21 (ισχύς 1-3-12)

Αρμοδιότητες

1. Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι αρμόδια για την γνωμοδότηση επί των αρχιτεκτονικών μελετών, στις παρακάτω περιπτώσεις:

α. Για κάθε οικοδομική εργασία σε κτίρια ή γήπεδα, που βρίσκονται σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε ιερούς ναούς, ιερές μονές, παρεκκλήσια και ειδικά κτίρια.

β. Για κάθε οικοδομική εργασία σε κτίρια ή χώρους, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι ή κατά την κρίση της Υπηρεσίας Δόμησης, του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας μπορούν να χαρακτηρισθούν διατηρητέοι, καθώς και σε κτίρια ή γήπεδα που είναι σε επαφή με κτίριο ή χώρο που έχει κηρυχτεί διατηρητέο.

γ. Για κάθε οικοδομική εργασία, που παραπέμπεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

δ. Για κατασκευαστικά έργα διαμορφώσεων κοινόχρηστων ή αδόμητων χώρων, εκτός από τις περιπτώσεις που διενεργήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

ε. Για αρχιτεκτονικές μελέτες που διαφοροποιούνται από τα μορφολογικά στοιχεία και την τυπολογία που επιβάλλεται με ειδικές διατάξεις που έχουν θεσπιστεί ανά περιοχή.

στ. Για όλες τις περιπτώσεις αδειών κατεδάφισης κτιρίων που ανεγέρθηκαν προ του έτους 1955.

2. Σε περίπτωση σύνταξης έκθεσης επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών σε κτίρια ή γήπεδα, που βρίσκονται σε ιστορικά κέντρα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς και σε κτίρια ή χώρους, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι ή μπορεί να χαρακτηριστούν διατηρητέοι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γνωμοδοτεί και διατυπώνει προτάσεις μέσα σε 15 ημέρες, από την υποβολή της, για τη δυνατότητα και τους τρόπους διατήρησής τους.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι θεωρεί το  υπουργείο.

 

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=djSi2pUFZtE%3d&tabid=777&language=el-GR

 

Βέβαια υπάρχει ασάφεια σε σχέση με την αρμοδιότητα ή μη του Σ.Α. για περιπτώσεις που προβλεπόταν από ειδικές διατάξεις γνωμοδότηση/έγκριση από την ΕΠΑΕ, όπως για παράδειγμα για την διάσπαση όγκου εκτός σχεδίου, για τα οικόπεδα του άρθρου 25 του Ν.1337/83 ή σε περιπτώσεις που προβλέπεται από το ειδικό διάταγμα της περιοχής.

 

Άποψή μου είναι ότι μόνο η απόφαση του '87 καταργείται και όχι όλες οι άλλες περιπτώσεις που απαιτούσαν γνωμοδότηση ΕΠΑΕ (αν και το υπουργείο ρητά μνημονεύει και τις ειδικές διατάξεις στο παραπάνω έγγραφο).

Edited by armenopoulos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

....

 

Άποψή μου είναι ότι μόνο η απόφαση του '87 καταργείται και όχι όλες οι άλλες περιπτώσεις που απαιτούσαν γνωμοδότηση ΕΠΑΕ (αν και το υπουργείο ρητά μνημονεύει και τις ειδικές διατάξεις στο παραπάνω έγγραφο)

Ακόμα όμως και αν έχουν παραμείνει σε ισχύ οι διατάξεις που αναφέρεις, διοικητικά δεν υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη στο ΣΑ να γνωμοδοτεί επί των αντίστοιχων σχετικών υποθέσεων.

Link to comment
Share on other sites

Όντως και αυτό δημιουργεί αδιέξοδα που χρήζουν άμεσης διευκρίνησης.

Στην εισηγητική έκθεση του Ν.4030/11 δεν υπάρχει αναλυτικός και πληρης πίνακας καταργούμενων και τροποποιούμενων διατάξεων όπως προβλέπται ώστε να είναι σαφές τι καταργείται. 

Πχ αν δεν είναι αρμόδιο να γνωμοδοτήσει το ΣΑ για τη διάσπαση του όγκου κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές, τότε αυτό συνεπάγεται ότι στο εξής η διάσπαση δεν επιτρέπεται ή ότι πλέον είναι επιτρεπτή άνευ όρων;

Δυστυχώς η προχειρότητα σύνταξης όλων των πρόσφατων νομοθετημάτων του ΥΠΕΚΑ θα μας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

+1 (εκτός των άλλων):

Είναι ωράιο να γίνεται αναφορά σε αυτό το βασικό κείμενο που είναι η εισηγητική έκθεση κάποιου Νόμου - μας θυμίζει πως θα έπρεπε να ήταν η κατάσταση πριν την νομική κατάρρευση των τελευταίων 2 - 3 ετών

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλημέρα εκτός απο τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πληρότητα φακέλων υποβολής αιτημάτων στα Σ.Α υπάρχει κάποια έντυπη αίτηση προκειμένου να στείλω φάκελο κατεδάφισης σε Σ.Α για ακίνητο προ' 55;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.