Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδειοδότηση θερμοκηπίου


Recommended Posts

θα ήθελα να με βοηθήσει κάποιος σχετικά με το τί ισχύει για την αδειοδότηση των θερμοκηπίων..

Έχω μια περίπτωση ενός θερμοκηπίου εκτός οικισμού 550 τμ, το οποίο δεν έχει οικοδομική άδεια και χρειάζεται να ηλεκτροδοτηθεί..τί κάνουμε σ'αυτή την περίπτωση??

Link to comment
Share on other sites

διαβασε την σχετική εγκύκλιο http://www.emichanikos.gr/downloads.php?do=file&id=1000

 

αν τηρεί τις προυποθεσεις της Διευθυνσης Αγροτικής Αναπτυξης δεν χρειάζεται οικοδομική αδεια (5μ απο ορια, εγκεκριμένου τύπου, κηπευτικών/ανθέων). Από την Διευθυνση Αγροτικής Αναπτυξης παίρνεις σχετική βεβαιωση και την πας στη ΔΕΗ

Link to comment
Share on other sites

mikrouli: Όπως πολύ σωστά προανέφερε ο συνάδελφος υπάρχει η απόφαση 30095/9-11-04 όπου αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η κατασκευή θερμοκηπίων σε ακίνητα εντός οικισμών. Εξέτασε το ενδεχόμενο τακτοποίησης, αν η εγκατάστασή προϋφίσταται των απαγορευτικών διατάξεων.

 

 

Για την ηλεκτροδότηση των θερμοκηπίων υπάρχει και η εγκυκλιος 1249/4/-05:

 

Εγκ-1249/4/05 Ε-4/05

Εγκατάσταση και ηλεκτροδότηση θερμοκηπίων

(έκδοση οικοδομικής άδειας, αποπεράτωση κατασκευών, βεβαίωση

σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών)

 

Σας γνωστοποιούμε ότι:

1. Για την εγκατάσταση θερμοκηπίων και την απαίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας εκδόθηκε η Αποφ-30095/9-11-04 του Υπουργείου ΥΠΕΧΩΔΕ, που σας διαβιβάσθηκε με το Εγγρ-30094/9-11-04.

2. Για τα θερμοκήπια που κατασκευάζονται χωρίς οικοδομική άδεια σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, σύμφωνα με την παρ.2α του Αρθ-2 του ΠΔ-31/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85 ), όπως ισχύει, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση της ως άνω παρ.1, η ηλεκτροδότηση θα γίνεται με την προσκόμιση βεβαίωσης από τον αντίστοιχο φορέα του Υπουργείου Γεωργίας ή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος ότι αποπερατώθηκαν οι κατασκευές σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη - τύπο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΚΚ

ΤΜΗΜΑ Α

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλή βδομάδα συνάδερφοι,

(!)Αν κατάλαβα καλά, τα θερμοκήπια απαγορεύονται εντός σχεδίου.

(2)Εκτός σχεδίου επιτρέπονται χωρίς οικοδομική ή άλλη άδεια; Δεν βρήκα κάτι ούτε στις εργασίες μικρής κλίμακας, ούτε στην γνωστοποίηση εργασιών. (3)Οπότε ο ιδιοκτήτης τοποθετεί θερμοκήπια ανεξαρτήτου μεγέθους και δόμησης;

Επίσης, (4)ανεξαρτήτου αν το αγροτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο;

(5)Ισχύει η απόσταση των 2,5μ που αναφέρει κάποιο ΦΕΚ ή θα πάμε στον κανόνα των 15μ από τα όρια του αγροτεμ;

(6)Ο ιδιοκτήτης ΔΕΝ είναι αγρότης και θα φυτέψει κυρίως ζαρζαβατικά, ντομάτες κλπ οπότε χρειάζεται βεβαίωση από την διεύθυνση Αγροτικής ανάπτυξης;
Υπάρχει νόμιμο ηλεκτροδοτημένο σπίτι εντός του αγροτεμ οπότε δεν χρειάζεται νέα ηλεκτροδότηση.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Είμαι σίγουρος πως οι συμβουλές θα βοηθήσουν και άλλους συναδέρφους στα συγκεκριμένα θέματα

 

Υστερόγραφο: Ισχύει το κάτωθι απόσπασμα:
"

2.α. Εγκαταστάσεις ξηραντηρίων καπνών Βιρτζίνια καθώς και θερμοκήπια για την καλλιέργεια λουλουδιών και κηπευτικών προϊόντων σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες - τύπους του Υπουργείου Γεωργίας ή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ), κατασκευάζονται χωρίς άδεια και περιορισμό ως προς το ποσοστό κάλυψης του γηπέδου και τον αριθμό των κατασκευών.

β. Κατεξαίρεση των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου, προκειμένου για την κατασκευή θερμοκηπίων από σκληρό υλικό, οι αποστάσεις τους από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε δύο και μισό (2,50) μέτρα. Το μέγιστο ύψος του θερμοκηπίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε και μισό (5,50) μέτρα."

Edited by CYBERSYMEON
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Στη ΖΟΕ Μεσογείων (ΦΕΚ 199Δ'/03), όπου έχουν καθορισθεί περιοχές με συγκεκριμένες χρήσεις γης, στο άρθρο 3 (Γενικές διατάξεις) αναφέρεται ότι θεωρούνται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα εμβαδού 2000 τ.μ. για ανέγερση θερμοκηπίων εφόσον υφίστανται πριν τις 13-12-1979 ή πριν τις 22-6-1983 κατά περίπτωση. Επομένως σε τέτοιο γήπεδο μπορεί να ανεγερθεί θερμοκήπιο ανεξαρτήτως των χρήσεων που καθορίζονται από τη ΖΟΕ, με όρους δόμησης που προβλέπονται στο άρθρο 2 του Π.Δ. 24-5-85 (ΦΕΚ 270Δ'/83) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλημέρα συναδελφοι,

Διαβάζοντας τον Π.Δ. 31-5-1985/1985,

. Εγκαταστάσεις ξηραντηρίων καπνών Βιρτζίνια,θερμοκηπίων και διχτυοκηπίων για την καλλιέργεια ανθέων, καλλωπιστικών και κηπευτικών προϊόντων,αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, τροπικών φυτών, σποροφύτων, δενδρωδών και άλλων καλλιεργειών που ενδείκνυνται για τις ανωτέρω κατασκευές, θαλάμων για την καλλιέργεια μανιταριών και σποροφύτων, θερμοκηπιακών κατασκευών για υδρόβιους οργανισμούς, καθώς και εγκαταστάσεις για την εκτροφή σαλιγκαριών, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες εγκεκριμένους τύπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατασκευάζονται χωρίς άδεια και περιορισμό ως προς το ποσοστό κάλυψης του γηπέδου, το μέγιστο ύψος και τον αριθμό των κατασκευών.

. Οι αποστάσεις των κατασκευών της παραγράφου 2α από τα όρια του γηπέδου ορίζονται σε 2,50 μέτρα.

Επομένως ερωτώ, οι υπηρεσίες δόμησης δεν εμπλέκονται καθόλου στην αδειοδότηση, και άρα δεν απαιτείται εεδμκ, ή άδεια;. Και η μόνη υπηρεσία που εμπλέκεται είναι το υπουργείο αγροτικής αναπτυξης?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα, σχετικά με το παραπάνω ερώτημα υπάρχει κάποια διευκρίνηση; Ψάχνω για τοποθέτηση θερμοκηπίου σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου από επαγγελματία αγρότη για καλλιέργεια η οποία δεν εμπίπτει στις παραπάνω περιπτώσεις. Επίσης πρόκειται να τοποθετηθεί προσωρινά για διάρκεια ενός μήνα.

@zulumpo έχω το ίδιο ερώτημα. Στα άρθρα 29 και 30 του 4495 δεν αναφέρει τίποτα για θερμοκήπια. Θα πρέπει να απευθυνθώ στο αγροτικής ανάπτυξης;

 

Link to comment
Share on other sites

θα δεις στο Δ 270/85 σχετικα με τα θερμοκηπια

και στο αρθρο 33 του 4759.

Καιν  αν μπορεσεις να τα συνδυασεις/εφαρμοσεις

μας πληροφορεις και εμας.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.