Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δικαστική διεκδίκηση δεδουλευμένων


Desmo

Recommended Posts

Συνάδελφοι λυπάμαι που η πρώτη μου δημοσίευση αφορά την δυσάρεστη περιπέτεια μου αλλά ελπίζω τουλάχιστο να φανεί χρήσιμη σε άλλους στο μέλλον .

 

Εργάζομαι σε μεγάλη τεχνική εταιρία με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών .

 

Ο εργοδότης οφείλει δεδουλευμένα ενός χρόνου και από ότι φαίνετε δεν πρόκειται να τα πληρώσει .

Ο μόνος τρόπος πλέον να εισπράξουμε τα δεδουλευμένα είναι τα διεκδικήσουμε μέσω της δικαιοσύνης .

 

Ο προβληματισμοί μου είναι εάν είναι αποτελεσματική η δικαστική οδός ή θα ξοδευτεί χρόνος και χρήμα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ?

 

Σε πόσο χρόνο έχουν συνήθως αποτελέσματα τέτοιες υποθέσεις ?

 

Μήπως είναι προτιμότερο να αποδείξω εξαρτημένη σχέση εργασίας ? Αντίθετα από ότι σημαίνει μια σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών οι μηχανικοί του έργου είχαμε και ωράριο και συγκεκριμένο τόπο εργασίας και ήμασταν κάτω από συγκεκριμένες εντολές του εργοδότη.

 

Να αναφέρω ότι (ακόμα) η συγκεκριμένη κατασκευαστική δεν έχει προσφύγει στο άρθρο 99 ούτε είναι υπό πτώχευση .

 

Ο ΣΕΠΕ μπορεί να βοηθήσει περιπτώσεις όπως η δική μου ή αφορά μόνο εργαζόμενους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων .

Link to comment
Share on other sites

Το δικαστήριο, ασχέτως αν έχεις μπλοκάκι, μπορεί και θα αναγνωρίσει σχέση εξαρτημένης εργασίας. Μάλιστα, δεν ξέρω αν έχει ψηφιστεί εκείνο το νομοσχέδιο που έλεγε ότι παροχή έργου για πάνω απο 3 μήνες στον ίδιο εργοδότη συνιστά σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτόν. Δεν το θυμάμαι τώρα γιατί έχω μπλέξει με άλλα συνδικαλιστικά. Σου συνιστώ όμως να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙΣ οποσδήποτε τον εργοδότη εφόσον δεν σε πληρώνει και να πας δικαστικά. Αν υπάρχουν μάρτυρες ή σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, το δικαστήριο θα αποδεχθεί την εξαρτημένη εργασία. ΚΑΝΕΙΣ να μην χαρίζει τίποτα σε εργοδότες και αφεντικά ειδικά όταν κοροιδεύουν τον κόσμο. Κατά το δικαστήριο απ οσο θυμαμαι σε παρόμοια περίπτωση τα κριτήρια αναγνώρισης εξαρτημένης εργασίας είχαν να κάνουν με την καθημερινή παρουσία σε χώρο δουλειάς, την εποπτεία εργδότη, το ωράριο, την επαναληψημότητα του ωραρίου (σαν υπάλληλος κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Πήγαινε στον επόπτη εργασίας και θα αναλάβει αυτός τα υπόλοιπα. Εάν ο εργοδότης δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του επόπτη τότε θα αναλάβει η υπηρεσία το δικαστηκό μέρος της υπόθεσης.

Χρήματα θα πάρεις μόνο εάν έχει να του πάρεις

Link to comment
Share on other sites

Αν αναγνωριστεί εξαρτημένη σχέση εργασίας θα πάρει τα λεφτά του κανονικά και μάλιστα προσαυξημένα με τις σχετικές αποζημιώσεις. Ακόμα κι αν ο εργοδότης δεν έχει ή έχει υπάρξει μεταβολή στα περιουσιακά του στοιχεία, σύμφωνα με τα άρθα του αστικου κώδια 669-674 ο εργαζόεμενος αποζημιώνεται κανονικά.

 

Το ίδιο ισχύει και για όλους όσους εργάζονται με σχέση αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά πάροδο 2 μηνές της ισχύος τους δικαιολογούν αποζημίωση στον εργαζόμενο ΑΣΧΕΤΩΣ οικονομικής κατάστασης του εργοδότη. Ο Νόμος υποχρεώνει τον εργοδότη σε αποζημίωση ασχέτως αν έχουν μεταβληθεί τα οικονομικά ή περιουσιακά του στοιχεία. Εκτός εάν εργάζονται σε εταιρεία η οποία κυρήξει πτώχευση. Ακόμα κι εκεί ομως κατά το Νόμο, μετά τον εκκαθαριστή (νο1), είναι στην 1η θέση για αποζημίωση, απλά θα πάρει χρόνο.

 

Για δε εργαζόμενους με σύμβαση ορισμένου χρόνου, να ξέρουν πως αν ο εργοδότης καταγγείλει ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ τη σύμβαση πριν την λήξη της, τότε ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να αποζημιώσει όλους τους μισθούς μέχρι τη λήξη τησ σύμβασης στον εργαζόμενο. Εκτός αν η σύμβαση καταγγελθεί για "σπουδαίο λόγο" που κατα τη νομολογια ως τέτοιος θεωρείτε η ληστεία, η απάτη, η κακη συμπεριφορά (αποδεδειγμένα), η πτώχευση της εταιρείας κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.