Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού πολυκατοικίας


Recommended Posts

Καλησπέρα στο έτερον ήμισυ(αρχιτέκτονες) :D Είμαι δευτεροετής φοιτητής στους Πολ.Μηχ. ΕΜΠ και έχω αναλάβει(μετ'ομάδας) την αρχιτεκτονική σχεδίαση πολυορόφου οικοδομήματος.Ο διδάσκων καθηγητής "απαιτεί" η σχεδίαση να γίνει στα πλαίσια της βιοκλιματικής. Σαφώς έχω συλλέξει σχετικές πληροφορίες,ωστόσο θα επιθυμούσα τη παράθεση κάποιου πρακτικού γνώμονα βάσει του οποίου να γίνει μια αρχική σύνθεση. Ουσιαστικά ζητώ μια συνοπτική επισήμανση των πρακτικών αρχών(ή συμβουλές) ώστε να έχουμε κάποιο χειροποιαστό μοντελο σε πρώτη φάση.

Ευχαριστό εκ των προτέρων.

 

**********************************************

 

"Είμαι δευτεροετής φοιτητής στους Πολ.Μηχ. ΕΜΠ και έχω αναλάβει(μετ'ομάδας) την αρχιτεκτονική σχεδίαση πολυορόφου οικοδομήματος.Ο διδάσκων καθηγητής "απαιτεί" η σχεδίαση να γίνει στα πλαίσια της βιοκλιματικής. Σαφώς έχω συλλέξει σχετικές πληροφορίες,ωστόσο θα επιθυμούσα τη παράθεση κάποιου πρακτικού γνώμονα βάσει του οποίου να γίνει μια αρχική σύνθεση. Ουσιαστικά ζητώ μια συνοπτική επισήμανση των πρακτικών αρχών(ή συμβουλές) ώστε να έχουμε κάποιο χειροποιαστό μοντελο σε πρώτη φάση".

Αυτή ήταν η επίκληση βοηθείας που έκανα στο forum των αρχιτεκτόνων, στην οποία δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση(να κακοφάνηκε άραγε στους "αντιδιαμετρικούς" συναδέλφους μας το άρθρο του συντονιστή μας acnt σχετικά με τις συμβουλές επί της δομοστατικά ορθούς σχεδίασης :lol: ?)

Πάντως καθώς η εργασία πρέπει να δρομολογηθεί σύντομα, υποβάλλω εκ νέου το ερώτημα στο "οικείον" forum, όπου μας έχει κακομάθει στις άμεσες ανταποκρίσεις!Δε ξέρω κατα πόσο θα μπορέσει συνάδελφος να ανταπεξέλθει μιας και πρόκειται για ζήτημα αμιγώς αρχιτεκτονικής.

Πάντως δε ζητάω καμία εξειδικευμένη ή εις βάθος ανάλυση.Πρακτικά,εμπειρικά βήματα για μια βασική και αντιπροσωπευτική σύνθεση...

 

Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία ανεξάρτητα της επαγγελματικής σας ιδιότητας. Ένας Πολιτικός Μηχανικός πχ δεν δημοσιεύει ένα θέμα που αφορά "Αμοιβές-Οικονομικά Αδειών" στην ενότητα των "Πολιτικών Μηχανικών".

Μην ανοίγετε το ίδιο θέμα σε περισσότερες της μιας θεματικής κατηγορίες.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Περιληπτικά σε μια βιοκλιματική μελέτη λαμβάνουμε υπόψιν τα παρακάτω:

 

1. Κλίμα και καιρικές συνθήκες

2. Μικροκλίμα σε σχέση με οικόπεδο και περιβάλλοντα χώρο

2. Ιδιότητες υλικών και κατασκευή

3. Χρήση και λειτουργία κτιρίου

4. Θερμική άνεση και υγεία

 

Τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού για ψυχρές περιόδους/ χειμώνα:

1. Μείωση θερμικών απωλειών (μόνωση) και μέγιστη εκμετάλλευση εσωτερικών θερμικών φορτίων.

2. Εκμετάλλευση ηλιακής ακτινοβολίας - ηλιακή "παθητική" θέρμανση με σωστό προσανατολισμό, υλικά, ανοίγματα, κλπ.

 

Τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού για ζεστές περιόδους/ καλοκαίρι:

1. Παθητική ψύξη και αερισμός. (ημερήσιος/ νυχτερινός)

2. Μείωση θερμικών εσωτερικών θερμικών φορτίων.

2. Προστασία από ηλιακή ακτινοβολία με σωστό προσανατολισμό, σκίαση, υλικά, ανοίγματα, κλπ.

 

Δες επίσης τη σελίδα του ΚΑΠΕ και συγκεκριμένα την e-βιβλιοθήκη. Θα βρεις εκεί πολλά χρήσιμα εγχειρίδια που φτάνουν και περισσεύουν για μια φοιτητική εργασία.

 

σύνδεσμος: http://www.cres.gr/kape/publications/download.htm

Link to comment
Share on other sites

ξεκίνα από τον σωστό προσανατολισμό, λάβε υπ' όψη τη διαμπερότητα

 

οδηγίες δεν μπορούμε να σου δώσουμε αφενός διότι δεν γνωρίζουμε το κτιριολογικό, το οικόπεδο κλπ

συνταγές δεν υπάρχουν

κάθε λύση έιχει τη δική της κεντρική ιδέα που εξελίσσεται

μπορούν να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές σωστές λύσεις

 

σίγουρα στο πλαίσιο του μαθήματος

σας έχουν γίνει διάλεξεις που αφορούν τον παθητικό βιοκλιματικό σχεδιασμό

γίνονται προσωπικές διορθώσεις στη λύση της κάθε ομάδας ωστε να αντιληφθεί τη διαδικασία παραγωγής της κεντρική ιδέας και της΄εξέλιξής του στο τελικό κτίριο

Αρχιτέκτονες δεν σας κάνουν το μάθημα;

-------

ανάλογα με το κτιριολογικό σας ψάξτε παραδείματα στο Internet

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να κοιτάξεις και σε κάποιο από τα βιβλία που προτείνονται παρακάτω : http://www.michanikos.gr/fpost34868.html

 

Πολύ καλό νομίζω είναι το βιβλίο της Γεωργίαδου, το οποίο όμως έχει εξαντληθεί. Ψάξε μήπως υπάρχει στη βιβλιοθήκη της σχολής σου ή του ΤΕΕ.

 

Επισης νομίζω ότι στην φάση που βρίσκεσαι νομίζω ότι θα βοηθηθείς πολύ από το ακόλουθο βιβλίο του Mazria : http://www.amazon.com/Passive-Solar-Energy-Edward-Mazria/dp/0878572600

 

Πιστεύω ότι θα σε βοηθήσει πολύ καθώς είναι γεμάτο πρακτικούς κανόνες που καλό είναι να ακολουθείς κατά το σχεδιασμό. Επίσης έχει υπέροχα σχήματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τους μηχανισμούς μετάδοσης θερμότητας. Στην ελλάδα δε ξέρω αν θα το βρεις να πουλιέται. Αν δεν υπάρχει στη βιβλιοθήκη σας δες από εξωτερικό τί γίνεται...

 

Σε αυτή τη φάση νομίζω ότι καλό είναι να δεις να ασχοληθείται μόνο με τη γενικότερη τοποθέτηση των χώρων, των ανοιγμάτων, των σκιάστρων κτλ, χωρίς να μπείτε σε διαστασιολόγηση τους.

 

Τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού για ψυχρές περιόδους/ χειμώνα:

1. Μείωση θερμικών απωλειών (μόνωση) και μέγιστη εκμετάλλευση εσωτερικών θερμικών φορτίων.

 

Μια μικρή διευκρίνηση: Η μόνωση αποτελεί την ελάχιστη, φθηνότερη και αποδοτικότερη λύση, για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μιας κατασκευής. Η σωστή μελέτη και κυρίως εφαρμογή της είναι απαραίτητη σε όλα τα κτίρια, ανεξαρτήτως του αν αυτά "θεωρούνται" βιοκλιματικά ή όχι. Οι θερμικές γέφυρες καλό είναι να αποφεύγονται όσο αυτό είναι δυνατό.

 

Όσον αφορά τώρα ένα βιοκλιματικό κτίριο, η διαφοροποίηση που θα υπάρχει στη μόνωση του από ένα συμβατικό είναι ότι ίσως τοποθετηθεί ισχυρότερη μόνωση στη πλευρά των επικρατούντων χειμερινών ανέμων (βόρεινή συνήθως).

 

όσον αφορά τον προσανατολισμό, πάντα πρέπει η μεγάλη πλευρά του κτιρίου σου να είναι μεσημβρινή (άξονας κτιρίου παράλληλος με άξονα ανατολής-δύσης). Αποκλίσεις ως 15 μοίρες από το Νότο θεωρούνται αμελητέες.

Link to comment
Share on other sites

Σωστή διευκρίνιση για τη μόνωση. Έχει τη γρηγορότερη απόσβεση και το ποιο σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, τα επίπεδα μόνωσης που απαιτούνται από την Ελληνική νομοθεσία είναι ανεπαρκή και σε καμία περίπτωση η τήρηση αυτών των ελάχιστων δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ένα κτίριο βιοκλιματικό.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά νομίζω ότι κανένα επίπεδο μόνωσης δε καθιστά κάποιο κτίριο βιοκλιματικό...

 

Βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι ο σχεδιασμός ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες που προσφέρει αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλλει το κλίμα για την εξοικονόμηση ενέργειας και όχι μόνο!!!

 

Βιοκλιματικό είναι ένα κτίριο το οποίο μελετάται και σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει το κλίμα στη θέρμανση και στο δροσισμό του. Κανένα όριο θερμομόνωσης, όσο υψηλό και αν είναι αυτο, δεν αποτελεί βιοκλιματικό σχεδιασμό. Ένας κανονισμός προς την κατευθυνση αυτή θα ήταν ένας κανονισμός που επέβαλλε να λαμβάνεται υπόψη το κλίμα της κάθε περιοχής κατά τη σχεδίαση.

 

Το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο είναι του 79 και όντως σήμερα με τα σημερινά δεδομένα κρίνεται ανεπαρκές.

Link to comment
Share on other sites

Η μόνωση είναι από τα ποιο σημαντικά ίσως το σημαντικότερο. Όπως ανέφερα παραπάνω ο "Βιοκλιματικός" χαρακτηρισμός αναφέρεται σε σύνολο παραμέτρων και προδιαγραφών που θα πρέπει να τηρούνται - που έχουν και περιοριστικό χαρακτήρα.

 

Υπάρχουν παραδείγματα κτιρίων με υψηλά επίπεδα μόνωσης (~0.75μ) και σε συνδυασμό με τη μείωση των απωλειών από αερισμό και την εκμετάλλευση εσωτερικών φορτίων, που σχεδόν εκμηδένισαν την ανάγκη θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά για το άμεσο ενδιαφέρον και τις ικανοποιητικές υποδείξεις! Μερικά από τα προτεινόμενα συγγράματα τα είχα ήδη υπ'όψιν μου, ενώ το site του ΚΑΠΕ θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.