Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ερχεται ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα;


JTB

Recommended Posts

Λύση στον γόρδιο δεσμό της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει είναι η οικοδομική άδεια και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης της περιοχής.

 

Από τους ημιυπαίθριους που έκλεισαν παράνομα και από πολεοδομικές παρανομίες μικρής κλίμακας αναμένεται να ξεκινήσει η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

 

Το ΥΠΕΚΑ διαμορφώνει αυτήν την περίοδο νέο θεσμικό πλαίσιο, σε μία προσπάθεια να «κλείσει» κατά το δυνατόν το καυτό πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, που «στοιχειώνει» τα πολεοδομικά πράγματα της χώρας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια.

 

Η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη.

 

Βασική προϋπόθεση για την πλήρη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου είναι η ύπαρξη οικοδομικής άδειας και η εναρμόνιση με τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται, ειδικότερα δε η τήρηση του συντελεστή δόμησης και του συντελεστή όγκου.

 

Αυτό σημαίνει πως ένα αυθαίρετο μπορεί να νομιμοποιηθεί στο μέτρο που καλύπτει τους προαναφερθέντες όρους. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενταχθεί σε κατηγορία, καθώς οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΚΑ προβλέπουν την κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων και την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

 

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν προτίθεται να παραβιάσει τις αρχές του Συντάγματος και την Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάτι που σημαίνει πως αποκλείεται να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα που βρίσκονται στον αιγιαλό, σε δάση ή αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.

 

Ακόμα, ως τελικό χρονικό όριο για να υπαχθεί ένα αυθαίρετο στην οριστική νομιμοποίηση είναι να έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός του μέχρι την 28η Ιουλίου 2011, ημερομηνία που προβλέπεται από τον Νόμο 4014/ 2011 περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

 

Σε πλεονεκτική θέση

 

Οι ημιυπαίθριοι όπως και οι υπόλοιποι χώροι -πιλοτές, πατάρια, αποθήκες κ.λπ.-, που βρίσκονται μέσα στον κτιριακό όγκο ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια και οι οποίοι μετατράπηκαν παράνομα σε χώρους κύριας χρήσης, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για νομιμοποίηση. Το ίδιο ισχύει για ακίνητα τα οποία παραβίασαν την οικοδομική άδεια σε ό,τι αφορά τη διάταξη των εσωτερικών χώρων.

 

Τα αυθαίρετα χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια βρίσκονται στη δυσμενέστερη θέση και μάλλον θα παραμείνουν σε καθεστώς τακτοποίησης για τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει προτείνει να μην υπάρξει άλλη παράταση προθεσμιών για αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια.

 

Για τα αυθαίρετα που παρουσιάζουν υπέρβαση της οικοδομικής άδειας της τάξης των 50-70 τετραγωνικών μέτρων, προτείνει μία οριστική ρύθμιση στο πλαίσιο της ταυτότητας κτιρίου, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της τακτοποίησης (γύρω στο 75%) είναι αυθαίρετα με οικοδομική άδεια και αυθαίρετα εντός σχεδίου (67%).

 

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα δόθηκε παράταση για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων μέχρι το τέλος του προσεχούς Μαΐου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατάθηκε και η προθεσμία για την καταβολή της δόσης για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

 

«Κόκκινη γραμμή» ο συντελεστής δόμησης

 

Οι προϋποθέσεις για ένταξη στις νέες ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούλιο, στην κάλυψη και στον συντελεστή δόμησης ενός οικοπέδου προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι.

 

Σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης προχωρήσει σε προσθήκη, «η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα, κατά τον χρόνο χορήγησης της άδειας δόμησης προσθήκης, συντελεστή δόμησης της περιοχής» (άρθρο 23). Σε εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, διευκρινίζεται πως και οι «τακτοποιημένοι» χώροι προσμετρώνται στα συνολικά επιτρεπόμενα πολεοδομικά μεγέθη του οικοπέδου, δηλαδή δόμηση, κάλυψη, ύψος κ.λπ.

 

Επιβεβαιώνεται έτσι και μέσω του ΝΟΚ η κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος να μην προχωρά σε πλήρη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου όταν αυτό καταστρατηγεί τους όρους και τις προϋποθέσεις δόμησης που ισχύουν στην περιοχή. Τα δύο βασικά πολεοδομικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν ένα ακίνητο είναι ο συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής όγκου.

 

Σύμφωνα με τον ΝΟΚ, ο συντελεστής δόμησης είναι ο αριθμός ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου δίνει τη συνολική επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης. Ο συντελεστής της κατ' όγκο εκμετάλλευσης του οικοπέδου είναι ο αριθμός ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου δίνει τον συνολικό επιτρεπόμενο όγκο του πάνω από την οριστική στάθμη του εδάφους. Κατά πολλούς αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, ο συντελεστής όγκου αποτελεί το σημαντικότερο πολεοδομικό μέγεθος αφού αυτός προσδιορίζει την οικιστική επιβάρυνση ενός οικοπέδου.

 

ΤΙ ΑΦΟΡΑ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

 

Αυθαίρετα που διαθέτουν οικοδομική άδεια

Αυθαίρετα κτίσματα που δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά

Ημιυπαίθριους χώρους, πιλοτές, υπόγεια και αποθήκες που βρίσκονται εντός διαγράμματος κτιρίου

 

Πηγή: http://www.ethnos.gr...&pubid=63770796

 

Ελπίζω αυτή τη φορά με εγκυκλίους και όχι ερωταπαντήσεις... γιατί μιλά για νομιμοποίηση...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 583
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προσωπικώς θα επιμείνω στη θέση μου, που κατά κόρον έχω εκφράσει μέσα από διάφορα post στο συγκεκριμένο site: "....Τρία πουλάκια κάθονταν κι έπλεκαν πουλόβερ" (όταν έξω ήταν κατακαλόκαιρο)!!!!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να ήταν μόνο τρία τα πουλάκια... Κ η πλέξη δεν είναι ότι κι ότι. Σταυροβελονιές, διπλά τόλουπ και πολλές φιγούρες-κωλοτούμπες. Έλεος πια. Η όλη κατάσταση με τις ρυθμισονομιμοποιήσεις αλλά και το ΝΟΚ μοιάζει με φαρσοκωμωδία. Δυστυχώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατάντια δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Κουράγιο!

Link to comment
Share on other sites

Τα διαρρέουν έντεχνα!!!! Κοινώς ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα!!! Καταγράφουν αντιδράσεις!!!

Με δεδομένο το γεγονός ότι, ζήτησαν τη "συνδρομή - συμμετοχή" όλων των κομμάτων της Βουλής για διάλογο επί του συγκεκριμένου θέματος, προβλέπω ότι, η τελική τους πρόταση θα οριστικοποιηθεί μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πιστέυω ότι θα πρέπει να γίνει νομιμοποίηση όλων των αιθαιρέτων από μια ημερομηνία και πριν (κόκκινη γραμμή) με την προυπόθεση αντί για πρόστιμα να υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες να κάνουν στα αιθαίρετα κατάλληλες επεμβάσεις για στατική, ενεργειακή πολεοδομική και αρχιτεκτονικη εναρμόνιση με τους ισχύοντες κανονισμούς, έπειτα από την εκπόνηση μελετών από κατάλληλους μηχανικούς και την ανάλογη πιστοποίηση μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπεί ένα οριστικό τέλος στα αιθαίρετα, θα τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα και το σημαντικότερο θα γίνουν πιο ασφαλή ως προς τις εγκαταστάσεις, την στατικότητα και την εναρμόνιση με το περιβάλλον, τα ακίνητα αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δαβαζοντας ολες αυτες τις μπουρδες εκτος απο το συμπερασμα του ΙΑΣΟΝΑ, πιστευεω οτι θα επαναφερουν τον 3843, λιγο αλλαγμενο, ως προσαρτημα του 4014.

Θα εχουν καποιες ευνοικες ρυθμισεις για Η/Χ, υπογεια, σοφιτες, παταρια κτλ...

Link to comment
Share on other sites

Το ζήτημα της συνταγματικότητας της νομιμοποίησης, το έλυσαν;;;

 

Εμένα πάντως το μόνο που με νοιάζει, είναι να μη ξεφτιλιστούν και αυτές

οι αμοιβές...

Επίσης, το σχόλιο που πρόσθεσα στο τέλος, δηλαδή, να δουλέψουμε με εγκύκλιους και όχι ανοησίες όπως μέχρι σήμερα... το βρίσκω σημαντικό.

 

Αγαπητέ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΗ συμφωνώ απόλυτα αλλά δεν είναι εφικτό αυτό που προτείνεις... ακόμη και αν υπήρχε δυνατότητα μέσω ΕΣΠΑ...

 

Η προτεραιότητα είναι η ταυτότητα κτηρίου όπου θα αναφέρονται όλες οι μελέτες που έχουν γίνει στο κτήριο, επίσημα... έτσι στο εντελώς αυθαίρετο χωρίς αποδεικτικά, θα υπάρχει σημαντική μείωση της τιμής με αποτέλεσμα να συμφέρει η διαδικασία της πιστοποίησης που αναφέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Τουλαχιστον, οπως καθε νεος νομος, μεχρι να ξεφτιλισουμε ΚΑΙ αυτες τις τιμες, θα παιρνουμε αξιοπρεπεις προσφορες....

 

Οσο θυμαμαι τις τιμες μου περσι τετοιο καιρο για 4014 και τις τιμες με τις οποιες παιρνω δουλειες τωρα, μου ρχεται να κλαψω....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.