Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χρόνος αναβάθμισης από Α ΜΕΚ σε Β ΜΕΚ


civen2004

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι!Θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις καθώς και δεν γνωρίζω και μάλλον έχω μπερδευτεί!

Είμαι πολιτικός μηχανικός,εγγεγραμμένη στο ΤΕΕ το 2004,χωρίς ωστόσο να έχω ασκήσει το επάγγελμα όλα αυτά τα χρόνια καθώς ασχολούμουν με άλλα,πέραν 1 έτους στην αρχή για εκμάθηση σε κάποιο γραφείο μαύρα.Το τελευταίο 2μηνο ,βρήκα δουλειά σε μια κατασκευαστική εταιρεία όπου μου πρότειναν εγγραφώ στο Β ΜΕΚ απευθείας,γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα και να μου πληρώνουν έτσι το ΤΣΜΕΔΕ,που το πλήρωνα εγώ όλα αυτά τα χρόνια.Επειδή όμως απαιτείται εμπειρία και δεν γίνεται τόσο εύκολα,μου πρότειναν να προσθέσω ΚΑΔ στην δραστηριότητα που ήδη διαθέτω,άσχετη από το επάγγελμα του μηχανικού,και σε κανένα 3μηνο,αφού πάω σε επιβλέψεις κλπ να πιστοποιήσω την εμπειρία με υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτητών των έργων,ώστε να καταθέσω τα χαρτιά μου για εγγραφή σε ΜΕΚ Β τάξης.

Και εγώ ερωτώ τώρα,αν εγγραφώ σε ΜΕΚ Α Τάξης ,πρέπει να περάσουν 3 χρόνια για το Β Τάξης ή μπορώ να το αναβαθμίσω και νωρίτερα?

Και για να προσθέσω ΚΑΔ πρέπει να εκδίδω τιμολόγια κλπ και να φορολογούμαι εξτρα για αυτά?Τέλος,επειδή το έκοψα το διπλότυπο των 60Ε από την εφορία (βιαστική),αν δεν το χρησιμοποιήσω,τι γίνεται,για πόσο χρόνο ισχύει και αν κάνω το Β ΜΕΚ απευθείας ,μπορώ να εκδόσω συμπληρωματικό 15 Ε,καθώς χρειάζεται διπλότυπο των 75 Ε για την Β Τάξη?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγγνώμη για την προφανή μου σύγχυση!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 99
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα και σε σένα.

 

Οντως ετσι ειναι, μπορείς να εγγραφείς κατευθείαν στο ΜΕΚ Β εφόσον έχει παρέλθει η 5ετία και εχεις ομως και εμπειρία, 90.000 σε καθε κατηγορία.

Αφού πήγες για δουλειά σε κατασκευαστική, ζήτα απο αυτούς να σου δώσουν "εμπειρία" απο έργα τους. Ουτως ή αλλως θα δουλεύεις για αυτούς. Κατα τ'αλλα, αν εγγραφεις στο ΜΕΚ Α δε χρειάζεσαι σήμερα καθόλου εμπειρία, αλλά η αναβάθμιση γινεται σε τρία χρόνια, ή σε 2 σε περίπτωση πλεονάζουσας εμπειρίας.

Καπου εχει αναφερθεί κι αυτή η διαταξη.

Αυτό με τους ΚΑΔ, δε το έχω πιάσει. Εφόσον εχεις κάνεις έναρξη, μπορείς να εκδόσεις τιμολόγια/μπλοκ αποδείξεων όποτε θέλεις...

Link to comment
Share on other sites

Αν η εμπειρία υπερβαίνει κατά πολύ τα 90.000 μέσα σε αυτά τα χρόνια, μπορείς να αναβαθμιστείς σε Β τάξη, και παράλληλα να κρατήσεις καβάτζα για Γ τάξη??

Με λίγα λόγια γενικά, μπορείς να κουβαλάς την παραπάνω εμπειρία (σε χρήμα) για τις επόμενες τάξεις ΜΕΚ??

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

δεν μπορεί να κρατήσει εμπειρία για μετά

με το που θα βγάλεις ΜΕΚ από την επόμενη μέρα αρχίζει να τρέχει ο χρόνος και δεν μπορεί αν είναι δημόσιο έργο να παρουσιάσεις εμπειρία για έργο που έγινε σύμβαση πριν το τελευταίο ΜΕΚ

Edited by varxo
Link to comment
Share on other sites

Κατανοητό...αλλά τώρα κόλλησα αλλού. Αμα είναι ιδιωτικό το έργο εκεί μπορείς?. Μετράει η εμπειρία από τα ιδιωτικά έργα ή κάνω λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι σίγουρος μονό στην αρχική αίτηση μετά δεν νομίζω

Μια ερώτηση στο ΜΕΚ και όλα λύνονται αν και πολλές φόρες ανάλογα τον υπάλληλο μπορεί να πάρεις διαφορετικές απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

Δεσμεύομαι να απαντήσω αύριο, για το θέμα μεταφοράς εμπειρίας από ιδιωτικά έργα...Από άτομα με ΜΕΚ Δ πρόσφατα. Γιατί όπως είπες από υπαλλήλους ανάλογα τις ορέξεις τους.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη για το διπλό πόστ, αλλά δεσμεύτικα να απαντήσω στο προηγούμενο...

 

Λοιπόν, εμπειρία για ΜΕΚ μπορείς να λαμβάνεις το ίδιο έιτε από δημόσια είτε από ιδιωτικά έργα με τα ανάλογα δικαιολογητικά (στη δεύτερη περίπτωση είναι αρκετά περισσότερα). Την πλεονάζουσα εμπειρία όμως δεν μπορείς να την χρησιμοποιείσεις για μελλοντική αναβάθμιση του ΜΕΚ σου..

Από την ημέρα έκδοσης καρηγορίας ΜΕΚ, τρέχει και ο χρόνος αναβάθμισης. Ετσι λοιπόν αν πχ με ΜΕΚ Α, έχεις καταφέρει να καλύψεις τις απαιτήσεις για ΜΕΚ Β μέσα σε 3 χρόνια και παράλληλα σου περισεύουν, τα υπόλοιπα δεν πάνε για μελλοντική αναβάθμιση σε Γ.

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.