Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξοικονόμηση κατ' οίκον - Εξωτερική θερμομόνωση σε τοίχους συρομένων


kostas K

Recommended Posts

Ένα από τα θέματα που με απασχολεί τελευταία, σε κατοικίες που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι το τί κάνουμε με τους τοίχους στους οποίους έχουμε χωνευτά συρόμενα

Το θέμα έχει την πρακτική του πλευρά (του κατά πόσο επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση θερμομονώνοντας έναν τέτοιο τοίχο), αλλά και την τυπική του (το πώς το περνάμε στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ).

Κατά τη γνώμη μου, εφόσον ο αέρας κυκλοφορεί μέσα στο διάκενο, ο βέλτιστος τρόπος είναι να αλλάξουμε τα κουφώματα σε ανοιγόμενα ή έστω επάλληλα με σταθερό κομμάτι, έτσι ώστε να σφραγιστεί το διάκενο. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό κυρίως στα υπνοδωμάτια.

Ας περάσουμε στο τυπικό θέμα. Σύμφωνα με τον ΚΘΚ, αλλά και τον ΚΕΝΑΚ, στον υπολογισμό του λ της τοιχοποιίας, δεν λαμβάνουμε υπόψη την εξωτερική πλευρά, στα συρόμενα.

1. Τί κάνετε στην περίπτωση που έχουμε το κλασικό τούβλο-κενό-διάκενο; Θεωρείται ότι έχει τηρηθεί η μελέτη θερμομόνωσης ή Umax; Δεν είναι καραμπινάτη ένδειξη ανεπαρκούς θερμομόνωσης; Στο σπίτι που μένω μέσα από το τζάμι φαίνεται καθαρά ο υαλοβάμβακας που είναι τοποθετημένος στο εξωτερικό τούβλο (δώρον άδωρον;)

2. Αποφασίζει λοιπόν ο πελάτης να θερμομονώσει εξωτερικά το σπίτι του. Τί κάνουμε; Δεν θα πρέπει να υπολογίσουμε ξεχωριστά μπατικές τοιχοποίες-στοιχεία σκυροδέματος, όπου έχουμε μείωση του U, και ξεχωριστά τους τοίχους συρομένων, όπου θεωρητικά το U δεν αλλάζει; Και στην περίπτωση που το συρόμενο γίνεται ανοιγόμενο, πάλι ξεχωριστά υπολογισμό λαμβάνοντας υπ' όψη το διάκενο και την εξωτερική παρειά;

Βέβαια κατά τη διαίσθηση μου ακόμα και στους τοίχους συρομένων, η εξωτερική θερμομόνωση επιδρά ευμενώς, μόνο και μόνο λόγω ακτιβολίας, αλλά ας το αφήσουμε αυτό γιατί δεν έχουμε εργαλεία για να το υπολογίσουμε.

Θα ήθελα τις γνώμες σας γι' αυτό το θέμα

Link to comment
Share on other sites

1). Αν είχα π.χ. περίπτωση σαν αυτή που περιγράφεις με τον τοίχο του σπιτιού σου, θα έπαιρνα αυτό το δομικό στοιχείο αμόνωτο και μάλιστα θα μπορούσα και να υπολογίσω αναλυτικά το U του. Όχι όμως ότι θα θεωρούσα ότι δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς η μελέτη θερμομόνωσης σε όλο το σπίτι (τμήμα κτιρίου ή κτίριο ολόκληρο). Δεν ξέρεις τι γίνεται στο φέροντα οργανισμό, στις μπατικές τοιχοποιίες, στα δάπεδα και τις οροφές.

2). Αν σφραγιστεί το διάκενο, τοποθετώντας κουφώματα ανοιγόμενα ή επάλληλα (αν βέβαια είναι εφικτό) μπορείς πλέον να κάνεις εξωτερική θερμομόνωση και θα έχεις και την ευεργετική επίδραση του στρώματος αέρα στο κλειστό διάκενο.

Αν δεν σφραγιστεί το διάκενο, τότε ή κάνεις εσωτερική θερμομόνωση (με πολλά ίσως προβλήματα και μειωμένη θερμοχωρητικότητα) οπότε υπολογίζεις νέο Uτοιχοποιίας ή δεν κάνεις καμιά επέμβαση στους τοίχους χωνευτών συρομένων, οπότε, όπως λες κι εσύ, δεν αλλάζει τίποτα στο συντελεστή τους.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σε όλα.

Βέβαια στην πράξη, μόνο και μόνο για λόγους αισθητικής, μονώνεται όλη η τοιχοποιία, είτε είναι τοίχοι συρομένων ή όχι.

Καμία γνώμη αν στην πράξη έχει νόημα η θερμομόνωση εξωτερικής παριάς τοίχου συρομένων;

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι τόσο από πρακτική σκοπιά όσο και για λόγους ουσίας, πρέπει να πληρωθεί το διάκενο με μονωτικό. πχ 2 στρώσεις πολυστερίνης συνολικού πάχους περί τα 10 cm, καλύπτουν στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ ικανοποιητικά το διάκενο, χωρίς ιδιαίτερο πρόσθετο κόστος.

 

Φυσικά αναφέρομαι στην περίπτωση που θα αλλαχθούν και τα κουφώματα με μη χωνευτά και το κενό μπορεί να καλυφθεί με νέο μάρμαρο ή σοβάτισμα.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Επανέρχομαι στο ερώτημα με ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα. Πρόκειται για τυπικό διαμέρισμα αρχές 80 με μπαλκόνι και συρόμενο και τυφλή όψη. Στο σπίτι φαίνεται να υπάρχει κάποια θερμομόνωση, αλλά και κατά δήλωση και του ιδιοκτήτη και του παλιού επιβλέποντα, είναι 2-3 πόντοι πολυουρεθάνη. Οπότε πάω με ελλιπή θερμομόνωση.

Ο ιδιοκτήτης θα αλλάξει τα αλουμίνια, αλλά αυτά που θα βάλει θα είναι πάλι χωνευτά. Οπότε το σωστό σύμφωνα με ΚΕΝΑΚ θα είναι να σπάσω την τοιχοποιία σε 2 κομμάτια, σε ένα που δεν θα αλλάξει το U της (εκεί που είναι το χωνευτό) και σε ένα που θα βελτιωθεί το U της (το υπόλοιπο). Σωστά;

Αν είναι έτσι τα τετραγωνικά της τοιχοποιίας συρομένων μήπως δεν θα πρέπει να υπολογίζονται στο ποσό της επιδότησης ή θα υπολογίζονται κανονικά λόγω του ότι πρέπει και αυτά να μονωθούν για λόγω τεχνικής πληρότητας του έργου;

Μήπως τελικά η παραδοχή ότι η εξωτερικη θερμομόνωση δεν βοηθάει την τοιχοποία συρωμένων είναι υπερβολικά συντηρητική και το ψυρίζω υπερβολικά το θέμα και θα πρέπει να την συμπεριλάβω κανονικά μαζί με τις υπόλοιπες;

Γνώμες πλιζ!

post-8496-0-84969300-1361525414_thumb.jpg

Edited by kostas K
Link to comment
Share on other sites

Οι προφορικες δηλωσεις των δυο που ανεφερες πιο πανω ΔΕΝ ειναι αδιαμφισβητητο στοιχειο αμφισβητησης της μελετης θερμομονωσης.

Αν θες βαλτους να σου υπογραψουν ΥΔ να εισαι εσυ τουλαχιστον κατοχυρωμενος εσυ

Link to comment
Share on other sites

To πρόβλημα μου δεν είναι αυτό. Για να θέλει ο άλλος να μπει στο πρόγραμμα, επόμενο είναι ότι είναι ελλιπής η θερμομόνωση. Εξάλλου αν δεν το αμφισβητεί αυτός, ποιος; Το θέμα μου είναι πώς να αντιμετωπίσω την τοιχοποίία ΜΕΤΑ την εφαρμογή της θερμομόνωσης.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Ανακινώ το παλαιό αυτό θέμα για μια ερώτηση...

Με δεδομένη την αδυναμία μόνωσης της εξωτερικής τοιχοποιία όπου υπάρχουν χωνευτά ανοίγματα, θεωρείτε ότι εξυπηρετεί κάτι ουσιαστικό η εξωτερική θερμομόνωση στο τμήμα του κελύφους άνω των συρόμενων ανοιγμάτων, δηλαδή σε μια ζώνη από ύψος 2,20 έως το ταβάνι (ας πούμε χοντρικά σε μια ζώνη 0,80 μ)?

Η ερώτησή μου είναι περισσότερο διαισθητική μιας και κάποια -έστω και μικρή- βελτίωση θα προσφέρεται μεν, αλλά δεν μπορώ να εκτιμήσω εάν αξίζει ο κόπος  για μια τέτοια παρέμβαση ή τι χορός θα ανοίξει με τις θερμογέφυρες στα σημεία διακοπής της θερμομόνωσης.

Ποια η γνώμη σας?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.