Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπόγειο εκτός συντελεστή δομησης


MPGKAVALA

Recommended Posts

Γεια σας! Θα ήθελα να μου λύσει κάποιος την εξής απορία. Υπόγειο το οποίο δεν προσμετράται στον συντελεστη δομησης σχεδιάζεται στην προσοψη του κτηρίου? Γνωρίζει κάποιος αν την δεκαετία 70-80 ισχυει κατι τετοιο, οτι δηλαδη δεν ηταν υποχρωτικο να σχεδιαστεί ή αν ήταν παγια τακτική των μηχανικων να μην τα εμφανιζουν στα σχεδια όταν δεν προσμετρούνταν στον συντελεστή δόμησης? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Τι να σου πω? Απ' όσο ξέρω, ό,τι είναι να κατασκευαστεί, σχεδιάζεται, είτε μετράει, είτε δε μετράει στο συντελεστή δόμησης. Γι' αυτό και στο διάγραμμα κάλυψης (νυν διάγραμμα δόμησης) έχεις και τους υπολογισμούς δίπλα, όπου δείχνεις τι μετράς και τι δε μετράς.

 

Μου έτυχε μια παρόμοια περίπτωση αυτό το διάστημα. Πρώτη άδεια του '73, υπερυψωμένο ισόγειο (δηλαδή υποτίθεται μπαζωμένο από κάτω) αλλά με ένα υπόγειο ναααα με το συμπάθειο. Δεύτερη άδεια προσθήκης ορόφου το '79, το υπόγειο συνεχίζει να "μην υπάρχει" (χμμμ.... 8-) )...

 

Το υπόγειο έχει ελάχιστο εξωτερικό ύψος 1,20 από το τελικό διαμορφωμένο έδαφος (πεζοδρόμιο) και μεγαλώνει κατά μήκος καθώς ο δρόμος είναι κατηφορικός.

 

Θα βγάλω άδεια για νομιμοποίηση, και μάλιστα με τις σημερινές διατάξεις (κατά ΝΟΚ).

Συμπεράσμα: Το υπόγειο θα μετρήσει όλο στη δόμηση ( ο ΝΟΚ λέει 1,20 για τα υπόγεια αντί το παλιό 1,50 του ΓΟΚ). Το υπόγειο στα σχέδια που κάνω φαίνεται ως Βοηθητικός Χώρος (και όντως είναι). Το καθαρό του ύψος εσωτερικά είναι 2,70 m.

 

Ερώτηση: Σχετικά με την Εφορία, ο πελάτης θα το πληρώνει σαν χώρο τώρα ή όχι? Δηλαδή η Πολεοδομία θα το θεωρήσει σαν Κύριο Χώρο (παρ' όλο που το δηλώνω ως Βοηθητικό)?

Link to comment
Share on other sites

Ρωτάει αν σχεδιάζεται στην πρόσοψη!

Λοιπόν, αν είναι όλο θαμμένο ΔΕΝ σχεδιάζεται στην πρόσοψη. Υπάρχει το αντίστοιχο σχέδιο κάτοψης υπογείου, φαίνεται στα σχέδια τομών και φυσικά αναφέρεται στο διάγραμμα κάλυψης.

Link to comment
Share on other sites

Το υπόγειο υπάρχει απο το 1938 όταν και χτίστηκε η ισόγεια κατοικία. Προσφυγικό σπίτι που παραχωρήθηκε απο το κράτος και στο παραχωρητήριο δεν αναφέρεται σαν υπόγειο, αλλά χώροι λοιπών χροιωδών. Όταν χτίστηκε ο απο πάνω όροφος το υπόγειο δεν εμφανίστηκε σε κανένα σχέδιο. Το ίδιο και όταν χτίστηκε και ο επόμενος. Η οροφή του υπογείου απο την επιφάνεια του δρόμου είναι στο 1,2μέτρα και όλο το ύψος είναι στο 1,8μέτρα. Το υπόγειο αυτο θεωρείται παράνομο;Αυθέρετό; Νόμιμο; Πρέπει να ακολουθήσω κάποια διαδικασία για να το εμφανίσω ή επειδή δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης δεν υπάρχει θέμα αμα φαίνεται στα σχέδια ή όχι; Ο χώρος είναι καθαρά βοηθητικός.

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση είναι πολύπλοκη. Πρέπει να δει όλα τα σχετικά έγγραφα και σχέδια ένας μηχανικός για να σε κατευθύνει πως να κινηθείς.

Μια λύση που μπορώ να δω είναι (αν όντως δεν αναφέρεται πουθενά το υπόγειο), να το "κατοχυρώσεις" ως προυφιστάμενο του '55. Το ισόγειο έχει άδεια? Είναι κατοχυρωμένο ως προυφιστάμενο του '55?

Link to comment
Share on other sites

Αυτο ακριβώς πήγα να κάνω Γιάννη. Το πρόβλημα είναι οτι στην πολεοδομία μου λένε να αποδείξω ότι το υπόγειο υπήρχε και δεν το έκανα μετα. Εν το μεταξύ όλα τα σπίτια αυτα είναι καρμπόν. Όλα έχουν υπόγεια απο κατασκευής. Δυστυχώς το παραχωρητήριο δεν το αναφέρει ως υπόγειο αλλα ως χώρο λοιπών χροιωδών. Πήγα και στην πρόνοια η οποία τα παραχωρούσε αυτα τα σπίτια τοτε και μου είπαν προφορικά πάντα ότι είναι δεδομένο πως τα σπίτια αυτα είχαν υπόγειο αλλα δεν υπάρχουν σχέδια απο αυτα. Σε μηχανικό που πήγα μου είπε να το νομιμοποιήσω με τον νόμο για τα αυθαίρετα και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο για 30 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

http://www.michanikos.gr/topic/29726-%CE%9A%CE%A4%CE%97%CE%A1%CE%99%CE%9F-%CE%A0%CE%A1%CE%9F-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-1955/

 

Απ' ότι βλέπω σε απασχολεί καιρό το θέμα... :roll:

 

Πήγαινε σε κάποιον μηχανικό να σου πει με ποιον τρόπο θα το νομιμοποιήσεις ως προ του '55. Δεν υπάρχει λόγος να πληρώσεις τίποτα...

Μια αεροφωτογραφία μεταξύ 1938 και 1955 δεν μπορεί να βρεθεί??

Link to comment
Share on other sites

Έχω πάει σε μηχανικό ο οποίος δεν ασχολήθηκε σοβαρά.Πιο πολύ έψαχνα εγώ παρά αυτος.Ρώτησα στον δήμο αν γνωρίζουν για ύπαρξη αεροφωτογραφιών και δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν. Γνωρίζεις κάποια υπηρεσία που μπορεί να έχει; Το θέμα είναι οτι εντόπισα τυχαία αυτο το πρόβλημα, πήγα με δική μου προτοβουλία να το διορθώσω και βρίσκω τοίχος. Ειπα ακόμα και στην υπάλληλο να έρθει η ίδια η πολεοδομία να κρίνει αν είναι προ του 55 και μου είπαν οτι δεν μπορούν να κάνουν κατι τετοιο;Είναι αλήθεια; Με υπεύθυνη δήλωση μηχανικού που πιστοποιεί οτι το υπόγειο είναι εκεί απο κατασκευής λες να έχω αποτέλεσμα;

Link to comment
Share on other sites

φυσικά και δεν υπάρχει δυνατότητα μηχανικός να δηλώνει παλαιότητα, παρά μόνο αν το κατασκεύασε αυτός.Ποιος θα υπογράψει τέτοια δήλωση, πως μπορεί να το ξέρει.Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να συνεννοηθείτε όλοι οι ιδιοκτήτες τέτοιων σπιτιών και να πάτε στην πρόνοια (αν είστε πολλοί θα είναι καλύτερα) να σας δωσει κάποια βεβαίωση για την κατασκευή του υπογείου ότι είναι ενσωματωμένη με το υπόλοιπο κτίριο και έτσι δεν θα χρειάζεστε κάποια άλλη ενέργεια για τη νομιμοποίησή του.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά τα προσφυγικά είναι ειδικές περιπτώσεις.

Είναι προ 55 και το υπόγειο αφού υπαρχει προϋπήρχε του ισογείου.

Κατασκευαστικά για τέτοιο μέγεθος και επιπέδου κτιρίου είναι ανέφικτο να κατασκευαστεί εκ των υστέρων το υπόγειο και ΤΕΛΟΣ….

 

Αν εσύ για ειδικούς λόγους και εφόσον το υπόγειο έχει τις κτιριοδομικές προϋποθέσεις για κύριο χώρο και επιθυμείς να του αλλάξεις χρήση σε κύριο χώρο τότε μπορείς να εξετάσεις και την δυνατότητα του 4014/11 αν όχι δεν χρειάζεσαι τίποτα ως προϋφιστάμενο του 1955.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.