Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πατάρι σε κατάστημα ΓΟΚ 73 (§6 άρθρου 84)


ilgko

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα,

Θα ήθελα να ρωτήσω για ισόγειο κατάστημα με πατάρι (με καθαρό ύψος παταριού 2,40) και πρόσβαση από το κατάστημα με εσωτερική σκάλα.

Η οικοδομική άδεια είναι του 1981. Το συνολικό εμβαδό του καταστήματος είναι 89 μ2, ενώ το εμβαδόν του παταριού 52,5.

Στην κάτοψη του παταριού υπάρχει η παρακάτω ανάλυση :

Εμβαδόν ισογείου 89μ2

Εμβαδόν παταριού 52,50 μ2

Επιτρεπόμενο εμβαδόν παταριού 89/2 = 44,5μ2 < 52,50

Εμβαδόν ημιορόφου 52,50 – 44,50 = 8μ2

 

Δεδομένου ότι η οικοδομική άδεια είναι του 1981, ισχύει ο ΓΟΚ 73 και συγκεκριμένα η παράγραφος 6 του άρθρου 84 (Εξώσται ανοικτοί εντός αιθουσών). Αν καταλαβαίνω σωστά το πατάρι λειτουργεί ως παράρτημα του καταστήματος και παίρνει τη χρήση του.

 

ΓΟΚ 73 (§6 άρθρου 84) Εξώσται ανοικτοί εντός αιθουσών

Εξώσται ανοικτοί εντός υψηλών αιθουσών συγκεντρώσεως του κοινού δι' αναψυχήν ή εργασίαν (π.χ. κέντρα συγκεντρώσεως του κοινού, καταστήματα πωλήσεως, κτίρια τραπεζών και παρόμοιοι χώροι) επιτρέπονται εφ' όσον δεν καλύπτουν πλέον του ημίσεως της εκτάσεως της αιθούσης και εφ' όσον η κατασκευή και η διάταξις αυτών ανταποκρίνεται εις την χρήσιν των μόνον ως παραρτημάτων των εν λόγω αιθουσών και ουχί εις άλλην αυτοτελή χρήσιν. Η προσπέλασις προς τον ανοικτόν εξώστην επιτρέπεται μόνον δια κλίμακος κειμένης απαραιτήτως εντός του χώρου του καταστήματος ή της αιθούσης εις τον οποίον ευρίσκεται ο ανοικτός εξώστης. Οι ανωτέρω εξώσται δεν λογίζονται ως όροφοι και δεν περιλαμβάνονται εις τον συντελεστήν δομήσεως του οικοπέδου."

 

Το εν λόγω κατάστημα, θα ανοίξει ως ψησταριά. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν θα μπορούσε στο πατάρι να γίνει ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων χωρίς μετατροπή του σε κύρια χρήση. αν όχι τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω? Και επίσης, τα 8 τμ του ημιορόφου τι χρήση έχουν.

Link to comment
Share on other sites

Το εμβαδόν ημιορόφου , είναι περίεργο . Ισως το έχει μετρήσει στον ΣΔ , ίσως είναι κάποιο πλατύσκαλο σκάλας πάνω από την είσοδο .

 

Αν έχει μετρήσει στον ΣΔ , τότε είναι χώρος κύριας χρήσης . Τραπεζοκαθίσματα είναι λίγο μπερδεμένο και ίσως χρειαστεί να μιλήσεις με τον Δήμο που ανήκεις .

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι καλημέρα σας και καλό Μάρτη,  μπορεί να μου πει κάποιος, σε κατάστημα κατασκευής το 1979 με τον  ΓΟΚ 73.  Έχει φτιαχτεί  πατάρι, εμβαδού ως το μισό του ισογείου καταστήματος. Η χρήση αυτού του παταριού θεωρείται κύρια?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

παραθέτω την παρ 6 του άρθρου 84 ΓΟΚ 73

6. Εξώσται ανοικτοί εντός αιθουσών. 
Εξώσται ανοικτοί εντός υψηλών αιθουσών συγκεντρώσεως του κοινού δι' αναψυχήν ή εργασίαν (π.χ. κέντρα συγκεντρώσεως του κοινού, καταστήματα πωλήσεως, κτίρια τραπεζών και παρόμοιοι χώροι) επιτρέπονται εφ' όσον δεν καλύπτουν πλέον του ημίσεως της εκτάσεως της αιθούσης και εφ' όσον η κατασκευή και η διάταξις αυτών ανταποκρίνεται εις την χρήσιν των μόνον ως παραρτημάτων των εν λόγω αιθουσών και ουχί εις άλλην αυτοτελή χρήσιν. Η προσπέλασις προς τον ανοικτόν εξώστην επιτρέπεται μόνον δια κλίμακος κειμένης απαραιτήτως εντός του χώρου του καταστήματος ή της αιθούσης εις τον οποίον ευρίσκεται ο ανοικτός εξώστης. Οι ανωτέρω εξώσται δεν λογίζονται ως όροφοι και δεν περιλαμβάνονται εις τον συντελεστήν δομήσεως του οικοπέδου. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εντάξει Παύλο, ευχαριστώ το βρήκα. Και ευχαριστώ για την παράθεση σου.

Διάβασα καλύτερα την βεβαίωση που μου ζητείται και βλέπω ότι τα εργαστήριο, αποθήκη, τουαλέτα τα αναφέρει σαν βοηθητικούς χώρους. Πάντως εγώ δεν κατάλαβα, σύμφωνα με το κείμενο που παραθέτεις, το εργαστήριο βρίσκεται στο εν λόγο πατάρι και άσχετα με το ότι σαν χώρος φαρμακείου, το εργαστήριο θεωρείται χώρος βοηθητικής χρήσης, θα ήθελα να ξέρω η χρήση του χώρου που παραθέτεις παραπάνω θεωρείται και θεωρούταν βοηθητική δηλαδή επιτρεπόταν τότε αλλά και σήμερα όμως να εγκατασταθεί σε ένα τέτοιο πατάρι κάποια χρήση κύρια πχ τραπεζοκαθίσματα καφετέριας?

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

2 διαφορετικές Ο.Α. (καταστήματα με πατάρια)

που συντάχτηκαν σε διαφορετικές χρονολογίες (1977 και 1978 αντίστοιχα)

από 2 διαφορετικούς μηχανικούς.

Όμως, τα πατάρια δεν ακολουθούν το 50% του υποκείμενου ορόφου (κατάστημα)

αλλά η πλάκα τους είναι αυξημένη κατά 0,50μ περίπου, 

ήτοι η επιφάνεια του παταριού αυξημένη κατά 5% περίπου (55,38% αντί του 50%).

Μήπως οι περιμετρικοί τοίχοι δεν μετράνε στην επιφάνεια του παταριού? (

 Η φράση που γράφτηκε παραπάνω από τον BAS : " ..ίσως είναι κάποιο πλατύσκαλο σκάλας πάνω από την είσοδο .."

πως εφαρμόζεται για το πατάρι? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.