Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΕΜΠ: Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες


Engineer

Recommended Posts

Το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ πραγματοποίησε τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με κάποιες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της μελέτης σε μορφή PDF.

 

Κατεβάστε την μελέτη: Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες PDF (425 KB)

 

Συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων δίνεται στο ακόλουθο σχήμα.

 

Κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος

Cost_Th_En_vs_Heating_system_v1_0.png

 

 

Διασύγκριση του συνολικού κόστους της θερμικής ενέργειας διαφότων ειδών θερμικών συγκροτημάτων με ένα συνήθη λέβητα πετρελαίου.

Για τη σύγκριση αυτή έχει θεωρηθεί τιμή πετρελαίου στον καταναλωτή ίση με 1,285€/lt.

Cost_Th_En_vs_Heating_system_dimensionless_v1.png

 

Σημαντικό: Τα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη ισχύουν μόνο για τις παραδοχές που έχουν χρησιμοποιηθεί και οι οποίες παρατίθενται στο πλήρες κειμένο της μελέτης.

 

Πηγή: http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/el/node/1051

 

Click here to view the είδηση

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή εργασία.

 

Μιλάει μόνο για λειτουργικό κάστος όμως και δεν αναφέρεται στο αρχικό κόστος επένδυσης. Ένας λέβητας συμπήκνωσης π.χ. σε πόσα χρόνια αποσβένει σε σχέση με έναν κοινό λέβητα ?

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρουσα η μελέτη .

Γιά την ουσία θα μιλήσουν οι μηχανολόγοι .

 

Εγώ έχω κάποιες απορίες γιά τις παραδοχές και τα δεδομένα .

 

Υπολογίζει κατανάλωση 800 kwh / τετράμηνο , ήτοι 6,66 kwh την ημέρα γιά την λοιπή χρήση του χειμώνα , που το φυσικό φώς είναι ελάχιστες ώρες , ενώ ο κόσμος ζει μαζεμένος στο σπίτι του .

 

Δεν έχω δεί τις κλίμακες της ΔΕΗ , αλλά μου φαίνεται πολύ λίγο και θέλει ψάξιμο .

 

Επίσης δεν υπολογίζει το αρχικό κόστος επένδυσης , η ακόμα χειρότερα το κόστος αντικατάστασης της υπάρχουσας θέρμανσης .

 

Ακόμα πιό πλήρης θα ήταν η μελέτη , αν υπολόγιζε τις ανάγκες ενός τυπικού διαμερίσματος χωρίς μόνωση , με τις μονώσεις μέχρι το 2010 και με ΚΕΝΑΚ .

 

Ετσι θα βλέπαμε πιά είναι η βέλτιστη λύση γιά κάποιον ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει , είτε γιά νέα επιλογή , είτε γιά αντικατάσταση .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

6 kwh δηλαδή περίπου 6 ώρες ρέυμα την ημέρα δεν είναι λίγο μόνο για θέρμανση. Πάντως ό,τι κλίμακα και να βάλεις, η αντλία θερμότητας θα βγαίνει πιο φτηνή.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

ενταξει,αλλα συμφωνω με BAS ,ειναι και λιγο υπερ της αντλιας θερμοτητας γιατι η παραδοχη των 800kwh/τετραμηνο ειναι τουλαχιστον αστεια ,ισως για εναν που μενει μονος του μπορει...και ειδικα αν χρησιμοποιει ηλεκτρικη ενεργεια για θερμανση(εκτος και αν ειναι ενα super βιοκλιματικο σπιτι,οποτε τι να την κανει την οικονομια,την εχει ηδη...)

επισης πρεπει να τονιστει οτι αν αλλαχτει η πολιτικη της τιμης του πετρελαιου κατα 20-30% αλλάζουν ολα τα αποτελεσματα.

Συμφωνώ και με nik,η αντλια θερμοτητας ειναι πιο φτηνη,αλλα οχι τοσο!!!ισως καποιος πινακας που να ειναι συναρτηση των τιμων ρευματος ,πετρελαιου και αρχικης επενδυσης θα ηταν χρησιμος.

Φυσικα τα αποτελεσματα ειναι σιγουρα σωστα,αλλα εδω εχουμε να κανουμε και με διαρκη μεταβολη οικονομικης πολιτικης που επηρεαζει παρα πολυ τις παραδοχες...

Link to comment
Share on other sites

6,66 kwh την ημέρα δίνει γιά τις άλλες χρήσεις ΕΚΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ . Γιά μένα είναι ΠΟΛΥΥΥΥΥ ΧΑΜΗΛΟ . Τουλάχιστον 1200 γιά μικρή χρήση και χωρίς ΖΝΧ .

 

Δείτε και τον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ και βγάλτε οι Μ-Η το αποτέλεσμα .

 

http://www.dei.gr/Documents2/TIM%20XT%201%202%202013/Γ%201%20ΟΙΚ%20ΧΩΡΙΣ%20ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΗ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι έχω ένσταση όσον αφορά τη λογική της μελέτης σχετικά με τον ηλεκτρικό λέβητα:

Στο 95% των περιπτώσεων (... γιά να μην πω 100%) δεν υπάρχει τριφασική παροχή για ηλεκτρικό λέβητα χωρίς χρονοχρέωση (νυχτερινό). Εάν θεωρήσουμε λειτουργία του λέβητα κατά 50% σε νυχτερινό και την τότε τιμή ρεύματος 0,08 €/KWh, τότε η τιμή γιά τον ηλ. λέβητα γίνεται 0,14 €/KWh.

Σημ. 1. Η λειτουργία κατά 50% σε νυχτερινό είναι συντηρητική : Χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις σε θερμική άνεση θα μπορούσε να είναι 70%.

2. Από την μελέτη απουσιάζει η θερμοσυσσώρευση

Link to comment
Share on other sites

salpigoal: Εχεις δίκιο. Δεν αναφέρθηκα στις ΑΘ διότι το κόστος λειτουργίας είναι ούτως ή άλλως χαμηλό, ενώ στον ηλ. λέβητα (που αντικαθιστά σε υπάρχοντα συστήματα πολυκατοικιών την πηγή θέρμανσης ζεστού νερού) είναι πιστεύω το βασικό κριτήριο

Link to comment
Share on other sites

Βάζει Φ.Π.Α για το ρεύμα? δίκτυο κτλ? γιατί με όλα μέσα η κιλοβατώρα ανεβαίνει σχεδόν σε 20 λεπτά (για ποσότητες θέρμανσης).

Το νυχτερινό κατά τη γνώμη μου δεν κάνει για θέρμανση εκτός αν έχεις μεγάλο δοχείο αδρανείας. Συνήθως όταν κοιμάσαι δεν θες πολύ ζέστη μιας και είσαι και μέσα στα παπλώματα.

Επίσης βάζει τα πέλλετ φθηνότερα από τα ξύλα. Στην περιοχή μου πάντως αυτό ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.

Για μένα είναι αστείο να βάζεις το ενεργειακό τζάκι στο 70% του λέβητα πετρελαίου...

Προσωπική περίπτωση: Με λέβητα πετρελαίου 4 τόνους ήτοι 5.200€, με ξύλα 10 τόννοι ήτοι 1200€ (στην περιοχή μου). Με άλλα λόγια το ενεργειακό τζάκι είναι κάτω από το 25% του κόστους του λέβητα πετρελαίου... Χαμαλίκι, βρωμιά, κουβάλημα, καθάρισμα κτλ αλλά φθηνή ζέστη!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.