Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ζητήματα θέσης κτηρίου


Recommended Posts

H εννιαμετρος εχει εφαρμογη τοσο κατα το πλατος του οικοπεδου οσο και κατα το βαθος του αυτο ειναι σιγουρο.Βεβαια ο ΝΟΚ μιλαει για διασταση κτιριου εννια μετρα αλλα οταν εφαρμοζεται η εννιαμετρος παραλληλα με το βαθος του οικοπεδου και καθετα στην οικοδομικη μετραει απο την οικοδομικη και οχι απο το σωμα κτιριου.Απλα το αναφερω γιατι μπορει ειδικα νεοι συναδελφοι να την πατησουν.

Το Μπερδεμα αρχιζει συναδελφε οπως αναφερθηκε και πριν οταν η αποσταση του ομμορου στο πισω οριο ειναι μικροτερη απο ενα μετρο.Τελικα θεωρειται δεσμευτικη η οχι για εμας για να αφησουμε Δ?Αν λοιπον θεωρειται δεσμευτικη τοτε μπορω να εφαρμοσω εννιαμετρο.Αν ομως δεν θεωρειται, τοτε υπαρχει δικαιωμα επαφης και η εννιαμετρος δεν μπορει να χρισιμοποιηθει για το τμημα του κτιριου που δεν θα εφαπτεται στο οριο (αν υποθεσουμε οτι εν μερει κολλαμε και εν μερει οχι).Θα μου πεις με τα μεχρι τωρα δεδομενα ο ΝΟΚ αναφερει δικαιωμα επαφης μονο στην περιπτωση που κολλαει ο ομμορος στο πισω οριο.Αλλα και με τα μεχρι τωρα δεδομενα δεν προεκυπτε απο πουθενα δικαιωμα επαφης στο πισω οριο οταν το ομμορο οικοπεδο ηταν αδομητο (με ειχε απασχολησει πολυ το θεμα και το ειχα ψαξει αρκετα) και χθες στην ημεριδα του ιεκεμ τεε αναφερθηκε οτι κατα την αποψη τους ισχυει η ελευθερη τοποθετηση του ΓΟΚ 85 και υπαρχει δικαιωμα επαφης......................Το δικο μου προβλημα απο την αρχη ηταν οτι δεν ηθελα να παω σε εννιαμετρο οποτε αφηνω Δ και παει το οικοπεδο ακλαφτο γιατι εχει μικρο βαθος ...........Ειναι τελικα να μην εισαι γκαντεμης και μαλλον εγω ειμαι.Οπως σε μια δουλεια που εκανα στην λυκοβρυση πριν 6-7 χρονια ολα τα οικοπεδα με πρασιες και αποστασεις απο τα ορια και εγω ειχα ομμορο κτισμα 5 μετρα υψος απο τσιμεντολιθους και πλακα σκυροδεμα σε επαφη με το κοινο μας οριο και με παραθυρα το ομμορο πανω σε αυτο και εγω επρεπε να παω να κολλησω πανω του.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 254
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνο με το dimitriς ότι η εννιάμετρος έχει εφαρμογή και στο πίσω και στο πλάγιο όριο.

Σύμφωνα με το ‘άρθρο 17 ορίζεται ότι

«
α) Η όψη του κτιρίου
στο πίσω όριο του οικοπέδου
απέχει κατ’ ελάχιστο απόσταση Δ από αυτό. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται πίσω όριο λόγω σχήματος του οικοπέδου, δεν είναι υποχρεωτική η απόσταση αυτή» σε συνέχεια στην παρ. γ) αναφέρει ότι

«
γ) Όταν σε οποιοδήποτε τμήμα των πίσω ή πλαγίων ορίων του οικοπέδου
εφάπτεται
κτίριο οποιασδήποτε χρήσης
και χρονολογίας κατασκευής, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται στα όρια αυτά.

Τυχόν εσοχές του κτιρίου στην περίπτωση αυτή μπορούν να έχουν οποιαδήποτε απόσταση από το όμορο κτίριο με την προϋπόθεση να μην δημιουργούνται ανοίγματα σε όψεις του που έχουν μικρότερη απόσταση των υποχρεωτικών δ ή Δ από το όριο του οικοπέδου» και σε συνέχεια με την παρ. στ) ορίζεται

«στ) Σε περίπτωση που λόγω των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μήκος πλευράς κτιρίου 9,00 μ.τότε το κτίριο τοποθετείται μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ μέχρι την εξασφάλιση των 9,00 μ. και εάν το τμήμα της υποχρεωτικής απόστασης που απομένει είναι μικρότερο του ενός μέτρου, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται του αντίστοιχου ορίου»

από τα παραπάνω προκύπτει σαφέστατα ότι το κτήριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση Δ από το πίσω όριο ανεξάρτητα από το αν το όμορο κτίσμα είναι αδόμητο η όχι με μοναδικές εξαιρέσεις τις περιπτώσεις γ) και στ) .

Πραγματικά θεωρώ σαν ατυχής την αναφορά που έγινε στο σεμινάριο ότι ισχύει η διάταξη του ΓΟΚ ότι το κτήριο τοποθετείται ελεύθερα στο πίσω όριο ( κολλάει η Δ) διότι αν ισχύει δεν θα υπήρχε ανάγκη να γίνει αναφορά με την γ) παρέκκλιση

Όταν το όμορο κτήριο στο πίσω όριο απέχει απόσταση μικρότερη από 1 μ τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εφάπτεται και να εφαρμόσουμε την παράγραφο γ) αυτό είναι ερώτημα και αυτό θα έπρεπε να απαντήσουν.

Edited by Manolis gon
μεγένθυση
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οταν χρησιμοποιούμε το 9μετρο,μέσα εκεί συμπεριλαμβάνονται και οι εξώστες?Δηλαδή 7μέτρα + 2 μέτρα εξώστης για παράδειγμα? Ή 9 μέτρα + εξώστης μέχρι απόσταση 1 μετρο από πίσω όριο?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σε όλους.

Κάποιες απορίες.

1η Σχετικά με την 1 στ. άρθρο 14 ΝΟΚ. για μεσαίο οικόπεδο με πλάτος < 9 σε όλο το βάθος του έχει εφαρμογή η παράγραφος αυτή και μάλιστα όταν στο ένα όμορο υπάρχει κτίσμα μέρος του οποίου είναι σε επαφή το δε υπόλοιπο είναι σε απόσταση >1μ; Στόχος είναι λόγω περιορισμένων διαστάσεων να φέρω σε επαφή το νέο κτίσμα και με τα 2 πλάγια όρια. Μπορώ; Εάν ναι σε ποια παράγραφο θα το στηρίξω;

2η όπως φαίνεται στο σχήμα η πλευρά ΕΔ τι όριο είναι πλάγιο ή πίσω; Προσπαθώ να φέρω το κτίριο όσο γίνεται πίσω αλλά αδυνατώ να βρω λύση στην χάραξη της πίσω όψης (σχεδίαση της Δ = 4,5μ). Οι γωνίες Γ,Δ και Ζ είναι <90 μοίρες. Κάποια ιδέα;

Το σκιτσάκι στηρίζεται σε διάγραμμα του 1970.

post-6130-0-32991800-1367665671_thumb.jpg

Edited by mateoste
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Καλημέρα. Κατά την εφαρμογή της εννιάμετρης λωρίδας, μπορώ να κάνω το κτίριο 8.90 ώστε να εζω απόσταση > 1μ. Από το όριο και να μην κολλήσω; Νόμιζα πως ναι, συμφωνα με καποια παλιά ανλαρτηση εδώ, που δεν μπορώ να βρω, αλλά με σταμάτησαν στην πολεοδομία, υποχρεώνοντας με να κάνω ακριβώς 9μ. Και να μου μεινει αποσταση < 1μ. Οπότε θα πρέπει να κολλησω στο όριο. Υπάρχει κάποια σχετική διαταξη επ αυτού; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι βρίσκομαι σε πλήρη σύγχυση και θα ήθελα τα φώτα σας.

 

Πριν μια εβδομάδα κατέθεσα στον ΕΟΤ μελέτη για έγκριση. Σήμερα περνώντας από το οικόπεδο είδα με έκπληξη ότι στο δίπλα οικόπεδο με το οποίο έχω κοινό πλάγιο όριο έχουν κάνει εκσκαφή για ανέγερση νέας οικοδομής. Η οικοδομή αυτή βρίσκεται γύρο στα πέντε μέτρα από το κοινό όριο. Ζήτησα τα σχέδια από τον μάστορα και είδα ότι έχει και ανοίγματα προς την πλευρά αυτή.

 

Τί πρέπει να κάνω τώρα? Εγώ κολλάω σε αυτό το όριο. Πρέπει να κάνω άλλη μελέτη και να αφήσω απόσταση Δ ή ισχύει κάτι άλλο που δεν γνωρίζω?

Θα τρελαθώ.

 

Επίσης μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος για ποιο λόγω μπορούμε να κολλήσουμε σε πλάγιο όριο όταν υπάρχει στο όμορο οικόπεδο κτίριο με ανοίγματα σε απόσταση <1μ. Και όχι όταν η απόσταση είναι >1 και υπάρχουν παράθυρα?

Υπάρχει κάποια επιστημονική ερμηνεία?

Αν δεν κάνω λάθος το Δ είναι για να εξασφαλίζει τον σωστό φωτισμό των κτιρίων. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να επιτρέπεται η δημιουργία στενών σκοτεινών διαδρόμων μέσα στα πολεοδομικά συγκροτήματα και από την άλλη να αντιμετωπίζουμε τον παραλογισμό να σακατεύουμε οικόπεδα επειδή τυχαίνει στο δίπλα οικόπεδο να υπάρχει σε 10, 20, 30 μέτρα ένα παραθυράκι κάποιας τουαλέτας????

Νομίζω πως θα υπήρχε κάποια λογική αν ίσχυε το αντίθετο. Δηλαδή κολλάω αν απόσταση>1 και όχι αν απόσταση <1.

Πραγματικά δεν βγάζω άκρη με αυτό και πολλά άλλα θέματα του ΝΟΚ. Πρέπει να γίνει κάτι.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεί να δοθεί απάντηση με τα δεδομένα που λες.

Ενδιαφέρει αν είσαι εντος ή εκτος σχεδίου και σε τι σύστημα είναι η περιοχή (πχ προ πανταχόθεν κλπ).

Το Δ και ότι αφορά πλαϊνές αποστάσεις είναι ότι προβλέπει ο ΝΟΚ σήμερα ή οι ΓΟΚ προηγούμενα και με γενικότητες για τα παραθυράκια τουαλέτας και σακατέματα δεν βγαίνει άκρη.

 

Συμπλήρωσε και την ειδικότητα στο προφίλ σου.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι σε εντός σχεδίου περιοχή.

Το ότι ισχύει αυτό που λέει ο ΝΟΚ το γνωρίζω. Απλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια λογική ερμηνεία γιατί μου φαίνεται εντελώς παράλογο να είμαι υποχρεωμένος να αφήσω απόσταση Δ και να περιορίσω δραστικά τις δυνατότητες που έχω σε ένα οικόπεδο, "σακάτεμα" επειδή τυχαίνει ο διπλανός να έχει στα 10 μέτρα κάποιο παράθυρο.

Γνωρίζω ότι απάντηση είναι λίγο δύσκολο να δοθεί και το ερώτημά μου είναι περισσότερο ρητορικό.

 

Αυτό που με προβληματίζει άμεσα είναι για το αν θα πρέπει να αλλάξω την μελέτη μου. Η νέα οικοδομή στο διπλανό οικόπεδο έχει βγει με ΝΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.