Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ζητήματα θέσης κτηρίου


Recommended Posts

Σχήμα 1 : Το κτήριο παντού (σε όλα τα πλάγια όρια) μπορεί να εφάπτεται ή να απέχει δ εκτός του τμήματος ΖΒ HB όπου απέχει δ υποχρεωτικά.

Σχήμα 2 : Το κτήριο παντού (σε όλα τα πλάγια όρια) μπορεί να εφάπτεται ή να απέχει δ εκτός του τμήματος των ομόρων 9+10+11 όπου απέχει δ υποχρεωτικά.

σωστά αλλά να προσθέσω αντίστοιχα

1. όχι σε όλο το μήκος ΗΒ  αλλά κατά την προβολή των όψεων στο πλάγιο όριο του υπό ανέγερση και

2 ομοίως κατά την προβολή των όψεων των οικοδομών  9+10+11 στο πλάγιο όριο του υπό ανέγερση

 

καλησπέρα Θόδωρε

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 254
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα και σε σένα Βασίλη.

 

Εξηγήσου αναλυτικότερα γιατί αυτό που λες με τις προβολές δε συμφωνεί με το .... μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου αυτού ... που λέει στο 1η του άρθρου 14.

Και δεν θυμάμαι στο ΓΟΚ85 να ίσχυε ... αν κατάλαβα καλά τι εννοείς ...

Link to comment
Share on other sites

Ισχύει το 2, έχεις δίκιο σε όλα και διόρθωσα την παραπάνω απάντησή μου ...

 

-Kan62:Ισχυει το 1 ή το 2? Γιατι εγω σε αυτα που εγραψα στο #160 νομιζω οτι για να εχουμε κοινο πλαγιο οριο πρεπει το κοινο οριο να ειναι  πλαγιο τοσο για το οικοπεδο του υποανεγερση κτισματος οσο και για το ομμορο οικοπεδο ενω οταν το κοινο οριο ειναι πλαγιο για το νεο κτιριο και πισω για το ομμορο τοτε το κοινο οριο δεν ειναι κοινο πλαγιο οριο.

-Βασιλη πιστευω οτι οταν εχουμε υποχρεωση αποστασης απο το κοινο οριο αυτη αφορα ολο το μηκος του κοινου οριου και οχι το μηκος που προβαλλεται ο ομμορος πανω στο κοινο οριο.

 

Λοιπον θα σας πως και εγω την αποψη μου και οπου διαφωνουμε το συζηταμε :

 

Σχημα 1

 

Κοινο οριο ΒΕ: Ειναι πλαγιο οριο τοσο για το υπο ανεγερση κτιριο οσο και για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 1 και αρα ειναι κοινο πλαγιο οριο.

Το νεο κτιριο συμφωνα με την &1β εχει υποχρεωση αποστασης δ καθολο το μηκος του κοινου οριου ΒΕ.Αυτο γιατι :

-Το κοινο οριο ειναι κοινο πλαγιο οριο

-Tο πρωην συστημα δομησης της περιοχης δεν επετρεπε επαφη με το πλαγιο οριο  

-Το ομμορο κτιριο 1 απεχει και αποσταση>1.00 μ απο το κοινο οριο

-Το ομμορο κτιριο 1 εχει ανοιγματα προς το κοινο οριο

 

Κοινο οριο ΕΖ : Ειναι πλαγιο οριο για το υπο ανεγερση κτιριο και πισω οριο για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 2 και αρα δεν ειναι κοινο πλαγιο οριο.

Το νεο κτιριο εχει την υποχρεωση να σεβαστει τον ακαλυπτο του ομμορου στο πισω του οριο και δεν τοποθετει συμφωνα με την &1β γιατι το κοινο οριο δεν ειναι κοινο πλαγιο οριο αλλα συμφωνα με την &1η και επομενως εχει υποχρεωση αποστασης δ καθολο το μηκος του κοινου οριου EZ

 

Κοινο οριο ΖΗ : Ειναι πλαγιο οριο για το υπο ανεγερση κτιριο και πισω οριο για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 3 και αρα δεν ειναι κοινο πλαγιο οριο.

Και παλι το νεο κτιριο εχει την υποχρεωση να σεβαστει τον ακαλυπτο του ομμορου στο πισω του οριο οποτε συμφωνα με την &1η εχει υποχρεωση αποστασης δ καθολο το μηκος του κοινου οριου ΖΗ.

Το οτι ομμορο κτισμα 3 δεν εχει ανοιγματα προς το κοινο οριο δεν εχει σημασια καθως η &1η υποχρεωνει το το νεο κτιριο να εχει αποσταση απο το κοινο οριο θετωντας ως μοναδικη προυποθεση την υπαρξη ομμορου κτισματος σε αποσταση απο το κοινο οριο και δεν εξεταζει την υπαρξη ή οχι ανοιγματων προς αυτο.

 

Κοινο οριο ΗΑ:Ειναι πλαγιο οριο τοσο για το υποανεγερση κτιριο οσο και για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 4 και αρα ειναι κοινο πλαγιο οριο.

Το ομμορο κτιριο 4 μπορει να βρισκεται σε περιοχη που το πρωην συστημα δομησης της περιοχης δεν επετρεπε επαφη , μπορει να απεχει αποσταση>1.00 απο το κοινο οριο  ,αλλα δεν εχει ανοιγματα προς αυτο οποτε δεν πληρουνται ολες οι προυποθεσεις που θετει η &1β και επομενως το νεο κτιριο εχει το δικαιωμα επιλογης τοποθετησης ως προς το οριο ΗΑ ειτε σε επαφη ειτε σε αποσταση δ.

 

Κοινο οριο ΓΘ: Ειναι πλαγιο οριο τοσο για το υποανεγερση κτιριο οσο και για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 5 και αρα ειναι κοινο πλαγιο οριο.

Το ομμορο κτιριο 5 ειναι κατασκευασμενο πριν την ενταξη της περιοχης στο σχεδιο και επομενως συμφωνα με την &1δ το νεο κτιριο εχει το δικαιωμα επιλογης τοποθετησης ως προς το οριο ΓΘ ειτε σε επαφη ειτε σε αποσταση δ.

 

Κοινο οριο ΘΙ: Ειναι πλαγιο οριο για το υπο ανεγερση κτιριο και πισω οριο για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 6 και αρα δεν ειναι κοινο πλαγιο οριο.

Δεν μπορει να εφαρμοσθει η &1δ που απαιτει κοινο πλαγιο οριο.Το κτιριο τοποθετει συμφωνα με την &1η.

Η &1η δεν εξεταζει αν το ομμορο κτισμα ειναι κατασκευασμενο πριν ή μετα την ενταξη της περιοχης στο σχεδιο και αρα καθως το ομμορο κτισμα 6 βρισκεται σε αποσταση>1.00 μ απο το κοινο οριο ΘΙ το νεο κτιριο εχει υποχρεωση αποστασης δ καθολο το ολο το μηκος του κοινου οριου ΘΙ.

 

Κοινο οριο ΙΚ: Ειναι πλαγιο οριο για το υπο ανεγερση κτιριο και πισω οριο για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 7 και αρα δεν ειναι κοινο πλαγιο οριο.

Δεν μπορει να εφαρμοσθει η &1δ που απαιτει κοινο πλαγιο οριο.Το κτιριο τοποθετει συμφωνα με την &1η.

Η &1η δεν εξεταζει αν το ομμορο κτισμα ειναι κατασκευασμενο πριν ή μετα την ενταξη της περιοχης στο σχεδιο ή αν εχει ή δεν εχει ανοιγματα προς το κοινο οριο και αρα καθως το ομμορο κτισμα 7 βρισκεται σε αποσταση>1.00 μ απο το κοινο οριο ΙΚ το νεο κτιριο εχει υποχρεωση αποστασης δ καθολο το ολο το μηκος του κοινου οριου ΙΚ.

 

Κοινο οριο ΚΔ: Ειναι πλαγιο οριο τοσο για το υποανεγερση κτιριο οσο και για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 8 και αρα ειναι κοινο πλαγιο οριο.

Το ομμορο κτιριο 8 ειναι κατασκευασμενο πριν την ενταξη της περιοχης στο σχεδιο και επομενως συμφωνα με την &1δ το νεο κτιριο εχει το δικαιωμα επιλογης τοποθετησης ως προς το οριο ΚΔ ειτε σε επαφη ειτε σε αποσταση δ.

Η &1δ δεν εξεταζει αν το ομμορο κτισμα εχει ή δεν εχει ανοιγματα προς το κοινο οριο και αρα το οτι το ομμορο κτισμα 8 δεν εχει ανοιγματα προς το κοινο οριο δεν εχει καμμια σημασια.

 

Σχημα 2

(Ξεχασα να βαλω γραμματα οποτε θα μιλαμε για κοινο οριο αναμεσα στο οικοπεδου του ομμορου κτιριου ταδε και του οικοπεδου του νεου κτιριου)

 

Κοινο οριο Οικοπεδου ομμορου 9 – Οικοπεδου νεου κτιριου:

Ειναι πλαγιο οριο τοσο για το υποανεγερση κτιριο οσο και για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 9 και αρα ειναι κοινο πλαγιο οριο.

To πρωην συστημα δομησης της περιοχης ηταν το συνεχες και επομενως επιτρεποταν η επαφη με το πλαγιο οριο και αρα ο ομμορος ακαλυπτος ειναι προαιρετικος οποτε συμφωνα με την &1ε το νεο κτιριο εχει δικαιωμα επιλογης τοποθετησης ως προς το κοινο αναμεσα στα δυο οικοπεδα οριο

 

Κοινο οριο Οικοπεδου ομμορου 10 – Οικοπεδου νεου κτιριου:

Ειναι πλαγιο οριο για το υπο ανεγερση κτιριο και πισω οριο για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 10 και αρα δεν ειναι κοινο πλαγιο οριο.

Δεν ισχυει η &1ε καθως το κοινο οριο δεν ειναι κοινο πλαγιο οριο ,το νεο κτιριο εχει υποχρεωση σεβασμου του ακαλυπτου του ομμορου κτισματος 10 στο πισω του οριο οποτε συμφωνα με την &1η εχει υποχρεωση αποστασης δ απο καθολο του μηκος του κοινου οριου αναμεσα στα δυο οικοπεδα.

 

Κοινο οριο Οικοπεδου ομμορου 11 – Οικοπεδου νεου κτιριου:

Ειναι πλαγιο οριο για το υπο ανεγερση κτιριο και πισω οριο για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 10 και αρα δεν ειναι κοινο πλαγιο οριο.

Δεν ισχυει η &1ε καθως το κοινο οριο δεν ειναι κοινο πλαγιο οριο ,το νεο κτιριο εχει υποχρεωση σεβασμου του ακαλυπτου του ομμορου κτισματος 11 στο πισω του οριο οποτε συμφωνα με την &1η εχει υποχρεωση αποστασης δ απο καθολο του μηκος του κοινου οριου αναμεσα στα δυο οικοπεδα.

Το οτι ομμορο κτισμα 11 δεν εχει ανοιγματα προς το κοινο οριο δεν εχει σημασια καθως η &1η υποχρεωνει το το νεο κτιριο να εχει αποσταση απο το κοινο οριο θετωντας ως μοναδικη προυποθεση την υπαρξη ομμορου κτισματος σε αποσταση απο το κοινο οριο και δεν εξεταζει την υπαρξη ή οχι ανοιγματων προς αυτο.

 

Κοινο οριο Οικοπεδου ομμορου 12 – Οικοπεδου νεου κτιριου:

Ειναι πλαγιο οριο τοσο για το υποανεγερση κτιριο οσο και για το οικοπεδο του ομμορου κτισματος 12 και αρα ειναι κοινο πλαγιο οριο.

To πρωην συστημα δομησης της περιοχης ηταν το συνεχες και επομενως επιτρεποταν η επαφη με το πλαγιο οριο και αρα ο ομμορος ακαλυπτος ειναι προαιρετικος οποτε συμφωνα με την &1ε το νεο κτιριο εχει δικαιωμα επιλογης τοποθετησης ως προς το κοινο αναμεσα στα δυο οικοπεδα οριο

Το οτι ομμορο κτισμα 12 δεν εχει ανοιγματα προς το κοινο οριο δεν εχει σημασια καθως η υπαρξη ανοιγματων δεν ειναι αναμεσα στις προυποθεσεις για την εφαρμογη της &1ε.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα Θόδωρε

Είχα την εξής ..εντύπωση

ότι αν  στο σχήμα 1 δεξιά 

αντί  4 οικοπέδων  είχαμε 1 ενιαίο οικόπεδο και

1 μόνο οικοδομή (την οποιαδήποτε από τις 4)

 

δεν θα έπρεπε να αφήσουμε δ σε όλη την ΑΒ

αλλά μόνο στην προβολή της μιας οικοδομής στο πλάγιο όριο

 

Φυσικά δεν άνοιξα τον ΝΟΚ 

αλλά το θεωρούσα αυτονόητο με δεδομένο ότι

αφού η  νέα άφησε δ, η ανέγερση νέας οικοδομής στο μεγάλο ενιαίο δεξιά οικόπεδο

προς εξάντληση των όρων δόμησης

θα μπορεί άνετα να κολλήσει στη νέα!

 

Δεν είναι παράδοξο!

 

υ.γ Φυσικά έχεις δίκιο

ότι ο ΝΟΚ αναφέρεται σε όλο το πλάγιο όριο!

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη πάλι δίκιο έχεις το 1 είναι το σωστό ... ξαναδιόρθωσα.

 

α. Διαφωνώ στο Σχήμα 2 - 9 οικόπεδο. Προηγούνται τα ανοίγματα. Τα πρώην συστήματα εξετάζονται αφού πρώτα έχουν εξετασθεί τα προηγούμενα (η 1ε λέει μόνο για θέση και χρόνο, όχι για ανοίγματα). Το τελευταίο γίνεται γιατί τα συστήματα δόμησης αναφέρονται σε χρονική περίοδο προ ΓΟΚ85 και ανάμεσα υπήρξε μεγάλη περίοδος όπου υπήρχε ελευθερία στη θέση του κτηρίου του 9 (ΓΟΚ85). Δηλαδή εδώ έχουμε κοινό πλάγιο+απόσταση+ανοίγματα--> άρα ισχύει η 1β και το κτήριο απέχει δ υποχρεωτικά.

β. Το "αδόμητο" ή το "πριν από κάθε σχέδιο" δηλ. το 1δ προηγείται της εξέτασης των 1ε ή 1η. Άρα (είναι και πιό εύκολο να) τα ξεχωρίζουμε πριν και ξεκλειδώνουμε όλους τους βαθμούς ελευθερίας του κτηρίου για να μη μπερδευόμαστε.

 

Στα υπόλοιπα συμφωνούμε.

 

υγ. Καλημέρα Βασίλη ... θα τα πούμε από αύριο ... φεύγω για ψήφο σε χωριό.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

καλημέρα,

γνωρίζει κανένας συνάδελφος εάν σε οικόπεδο  με σύσταση καθέτου, η εξασφάλιση των 9 μέτρων αφορά το κάθε κτίριο της καθέτου? Έχω περίπτωση στην οποία εντός οικοπέδου με σύσταση 2 καθέτων, υπάρχει υφιστάμενο κτίσμα που κολλάει στο μεταξύ τους όριο και αναρωτιέμαι εάν εφόσον κολλήσω και εγώ στο υφιστάμενο μπορώ να εφαρμόσω εννιάμετρο κτίσμα. Ή μήπως επειδή το οικόπεδο θεωρείται ένα, τα εννέα μέτρα θα συμπεριλαμβάνουν και τα δύο κτίρια μαζί? Έάν αφήσω το απαραίτητο δ από το πλαϊνό όριο του οικοπέδου στο τμήμα μου, η οικοδομή μου γίνεται μόλις 4,85μ.

Link to comment
Share on other sites

Ισχύει αυτό:τα εννέα μέτρα θα συμπεριλαμβάνουν και τα δύο κτίρια μαζί

 

Επί πλέον απαιτείται να προσέξεις  το ΝΟΚ 

γιατί υπάρχουν  σημαντικές μεταβολές και περιορισμοί στις κάθετες σε σχέση με τον παλιό ΓΟΚ 85

(όπως  απόσταση μεταξύ νέου και παλιού -συνυπολογισμό πυλωτής κλπ)

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα,

γνωρίζει κανένας συνάδελφος εάν σε οικόπεδο  με σύσταση καθέτου, η εξασφάλιση των 9 μέτρων αφορά το κάθε κτίριο της καθέτου? Έχω περίπτωση στην οποία εντός οικοπέδου με σύσταση 2 καθέτων, υπάρχει υφιστάμενο κτίσμα που κολλάει στο μεταξύ τους όριο και αναρωτιέμαι εάν εφόσον κολλήσω και εγώ στο υφιστάμενο μπορώ να εφαρμόσω εννιάμετρο κτίσμα. Ή μήπως επειδή το οικόπεδο θεωρείται ένα, τα εννέα μέτρα θα συμπεριλαμβάνουν και τα δύο κτίρια μαζί? Έάν αφήσω το απαραίτητο δ από το πλαϊνό όριο του οικοπέδου στο τμήμα μου, η οικοδομή μου γίνεται μόλις 4,85μ.

Οπως πολυ σωστα σου ειπε ο Βασιλης στα εννέα μέτρα θα συμπεριλαμβάνουν και τα δύο κτίρια μαζί.

Η αποψη μου ομως ειναι οτι εφοσον το υπαρχον απεχει αποσταση > δ απο το πλαγιο οριο πχ το αριστερο δεν μπορεις να εφαρμοσεις την εννιαμετρο και να μειωσεις το δ απο το αλλο πλαγιο (δεξιο)

 

****Αν θελεις ανεβασε ενα σχημα με την υπαρχον κατασταση και βαλε και τυχον ομμορα με τις αποστασεις τους απο τα πλαγια ορια και επισης 

και πιο ειναι το πρωην συστημα δομησης της περιοχης και περιπου χρονολογια κατασκευης των ομμορων .

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

 

διάβασα τα προηγούμενα ποστ αλλά δεν είμαι σίγουρος για την παρακάτω περίπτωση:

 

Έχουμε μεσαίο οικόπεδο πλάτους 7μ και βάθους 29μ από την μία πλευρά του οποίου υπάρχει εφαπτόμενο κτίριο και από την άλλη υπάρχει κτίριο σε απόσταση Δ.

 

Θέλω να εφαρμόσω την εννιάμετρο και να κάνω κτίριο διαστάσεων 6μ * 20μ αφήνοντας απόσταση 1μ από το κτίριο που απέχει Δ ώστε να μπορώ εκεί να έχω ανοίγματα.

Βάσει του τεύχους τεχνικών οδηγιών:

 

Οι ανοικτοί ημιυπαίθριοι χώροι έχουν ανοιχτή πλευρά προς κοι-
νόχρηστο χώρο ή προς ακάλυπτους χώρους, έχουν ανοιχτή
πλευρά στο πρόσωπο του οικοπέδου, ή σε αίθριο, ή στον πίσω
ακάλυπτο που έχει απόσταση μεγαλύτερη ή ίση του Δ από το
όριο του οικοπέδου, ή στον πλάγιο ακάλυπτο που έχει από-
σταση μεγαλύτερη ή ίση του δ από το όριο του οικοπέδου, ή
στον ακάλυπτο που αφήνεται ως υπόλοιπο των Δ ή δ μετά την
δημιουργία κτιρίου έως 9 μέτρα.

 

Από το παραπάνω καταλαβαίνω ότι μπορώ να μπω στο δ για τη δημιουργία κτιρίου έως 9 μέτρα και ότι δεν είναι υποχρεωτικό το κτίριο να έχει πλάτος 7μ ώστε να κολλήσει και στα δύο όρια.

 

Είναι έτσι;

 

Ευχαριστώ

 

Επίσης, σε ένα άλλο νήμα του forum αναφέρεται η εγκύκλιος 72/88 βάσει της οποίας:

Στις περιπτώσεις που τηρουµένων των υποχρεωτικών  αποστάσεων του κτιρίου από  τα όρια του οικοπέδου, σύµφωνα  µε την παρ.3 του
άρθ.9  του Ν-1577/85,  όπως ίσχυε  και όπως  τροποποιήθηκε µε την παρ.4α  του άρθ.1  του  Ν-1772/88,  δεν εξασφαλίζεται  η ελάχιστη
προβλεπόµενη από  τις παραπάνω διατάξεις  διάσταση κτιρίου, (8,00 µ.  ή 9.00  µ. αντίστοιχα),  η εφαρµογή  της παρ.1  του άρθ.9 του
Ν-1577/85 δεν  είναι υποχρεωτική και  είναι δυνατόν το  κτίριο να έχει διάσταση µικρότερη των 8.00 µ. ή των 9.00 µ

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα συναδελφοι.Εχω ενα ερωτημα.Η χρηση της ενιαμετρης λωριδας πρεπει να ξεκιναει απο την οικοδομικη γραμμη ή μπορω να κανω οπισθοχωρηση απο την Ο.Γ. για να βαλω ενα εξωστη π.χ. 1,00 μ. και στη συνεχεια να προσπαθω να εξασφαλισω κτιριο   9,00 μ. μπαινοντας στο Δ ή δ απο το πισω οριο?

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.