Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

Σε δύο όμορα γήπεδα το ένα είναι εντός ορίων οικισμού 2000τ.μ. και το άλλο εκτός 4000τ.μ. είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ίδιο, ανήκουν και τα 2 σε 1 ιδιοκτήτη οπότε μπορούν να θεωρηθούν μια ιδιοκτησία για έκδοση άδειας. Μέσα στα 2 γήπεδα έχει ανεγερθεί με άδεια βιομηχανικό κτίριο 2400τ.μ. ενιαίο, το μισό 1200τ.μ. στο εντός ορίων οικισμού και το μισό 1200τ.μ. στο εκτός σχεδίου. Το όριο του οικισμου το χωρίζει στην μέση. Οι όροι δόμησης και οι αποστάσεις από τα όρια έχουν τηρηθεί για το εκτός και το εντός ορίων αντίστοιχα. Το εντός ορίων έχει εξαντλήσει την κάλυψη (60%) σύμφωνα με το 289ΑΠΠ-2011. Το εκτός έχει υπόλοιπο έχει υπόλοιπο δόμησης 2600τ.μ. (4000Χ0,9) και έχει εξαντλήσει την κάλυψη κατά κανόνα 30%Χ4000 =1200τ.μ. Ο ιδιοκτήτης θέλει να βγάλει άδεια για προσθήκη κατ' επέκταση 400τ.μ. στο εκτός ορίων που έχει υπόλοιπο δόμησης και ζητώντας παρέκκλιση κάλυψης στο 40%. Μπορεί μέχρι 45%

Έχω την εξής απορία και δεν είμαι σίγουρος παρόλο που το έχω ψάξει. Μήπως η πρώτη άδεια έχει πρόβλημα ως προς τα όρια του εκτός σχεδίου γηπέδου. Το ότι είναι ίδιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς το καθιστά σαν ενιαίο γήπεδο που το τέμνει το όριο ή έπρεπε να θεωρηθεί ανεξάρτητα γήπεδα, οπότε το τμήμα του κτίσματος στο εκτός ορίων δεν έχει την απόσταση που προβλέπεται από το όριο (10μ.) και στην ουσία έπρεπε να γίνουν δυο κτίρια, το ένα εντός ορίων οικισμού σε επαφή  με το όριο και το άλλο στο εκτός σχεδίου, σε απόσταση 10μ. από το μεταξύ τους όριο (ή κατά παρέκκλιση 5μ.)

Αυτό στην ουσία θα καθιστούσε αδύνατη της λειτουργία την εγκατάστασης, που πρέπει να είναι ενιαία. Επιπλέον και να μην καθίστούσε αδυνατη την λειτουργία με τα 2 κτίρια, το εκτός σχεδίου κτίριο θα έπρεπε να είναι πολύ μακρόστενο και στην ουσία θα δημιουργούσε πάλι πρόβλημα λειτουργίας.

Τώρα αν δεν έχει πρόβλημα η άδεια, το ότι θα κτίσει στο εκτός σχεδίου σε επαφή με το όριο του εντός σχεδίου αφού θα νοείται σαν περίπτωση ενιαίου γηπέδου λόγω του ίδιου ιδιοκτησιακού.

Επισυνάπτω και σχέδιο

sxedio.pdf

Link to comment
Share on other sites

σωστά κατασκευάστηκε και σωστά δόθηκε η Ο.Α (δες όλες τις σχετικές εγκ)

Για τους εξής λόγους.

Όταν υπέβαλε την Ο.Α είχε 1 οικόπεδο και ένα γήπεδο 

Επειδή είναι όμορα δύναται σύμφωνα με την απόφαση Σ.Τ.Ε ή να  δομήσει στο ενιαίο ή  δομήσει στο καθένα (με τους αντίστοιχους ισχύοντες όρους δόμησης)

Ο ίδιος επέλεξε να δομήσει στο ενιαίο  Αυτό όμως τέμνεται από το όριο του οικισμού  οπότε εφαρμόστηκαν οι σχετικές εγκύκλιες

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να με παραπέμψεις στις ανάλογες εγκυκλίους. Θα με διευκολύνεις αφάνταστα. Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 7

Γενικές Διατάξεις

«1. Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή.

«Σε ιδιοκτησία που τμήμα της εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προκύπτει για το εκτός οικισμού τμήμα βάσει των κείμενων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εφόσον έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του. Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει οπουδήποτε εντός της παραπάνω ιδιοκτησίας μετά από έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αρκεί τα τμήματα που τοποθετούνται στο εντός του οικισμού τμήμα να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα περί αποστάσεων στο παρόν και με την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται υπέρβαση στο συντελεστή κάλυψης και όγκου και στο επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, ενώ στο εκτός του οικισμού τμήμα αρκεί οι οικοδομές να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις για τις τηρούμενες αποστάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Όταν το τμήμα που εμπίπτει εκτός του ορίου οικισμού δεν έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης και η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τα παραπάνω.»»

Η παραπάνω μέσα σε « » παραγρ. 1 έχει τεθεί όπως τροποποιήθηκε με το άρθρ. 1 παραγρ. 4α του Π.Δ. της 14/23.2.1987 (ΦΕΚ 133Δ΄) ενώ τα παραπάνω μέσα σε « » εδάφια, προστέθηκαν με την παρ. 12, άρθρου 10 του Ν. 4315/24.12.2014 (ΦΕΚ 269Α΄)

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ προκαταβολικά για την όποια βοήθεια. Έχω το εξής θέμα σχετικά με τμήματα γηπέδου εντός και εκτός οριοθετημένου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων:

  • Το γήπεδο έχει συνολικό Ε= 3150τμ. με συμβόλαιο ημ/νίας 4-7-1962
  • Τα όρια του οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων τέμνουν το γήπεδο και το χωρίζουν σε 2 τμήματα
  • Το εντός οικισμού τμήμα με Ε=2500τμ. έχει πρόσωπο 25μ. σε δρόμο αλλά  ΜΗ επίσημα αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο ή δημόσιο/δημοτικό (παρότι έχει ονοματοδοτηθεί και τσιμεντοστρωθεί από την πρώην Κοινότητα). Άρα τυφλό από την πλευρά αυτή
  • Το εκτός οικισμού τμήμα με Ε= 650τμ έχει πρόσωπο 37μ. σε Παλαιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο) με το όριο απαλλοτρίωσής της και είναι εκτός οικισμού λόγω του ότι εμπίπτει εντός ζώνης 50μ. από τη σιδηρ/κή γραμμή.
  • Ενώ είχε εκδοθεί άδεια το 1990 για κατοικία 52τμ. χωρίς πρόβλημα, πρόσφατα εκφράστηκαν αμφιβολίες για το αν μπορεί να εκδοθεί νέα άδεια για νέα κατοικία. Το σκεπτικό είναι ότι το εντός οικισμού τμήμα είναι ουσιαστικά τυφλό, ΧΩΡΙΣ πρόσωπο σε αναγνωρισμένο κοινοχρηστο δρόμο απο τη μια πλευρά, ενω απο τη 2η πλευρά παρεμβάλλεται το εκτός οικισμού τμήμα πριν την Παλαιά Εθνική Οδό. Έτσι καθίσταται τυφλό και μη οικοδομήσιμο.
  • Δηλαδή αμφισβητείται και η ίδια η οικοδομησιμότητα του γηπέδου ενώ το γήπεδο προυπάρχει της 3-5-1985 (από την 4-7-1962). Πόσω μάλλον εάν επιδέχεται κατάτμησης σε νέα 2 γήπεδα με πρόσωπο στην ΠΕΟ που ήταν και το αρχικό ερώτημα του ιδιοκτήτη. Είναι οικοδομήσιμο το γήπεδο;
  • Βέβαια επειδή 1 εικόνα =1000 λέξεις, επισυνάπτεται και απόσπασμα του τοπογραφικού.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ..jpg

Edited by flyingdutchman55
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗΣ & ΝΟΗΜΑΤΟΣ
Link to comment
Share on other sites

Έχεις ακίνητο εν μέρει εντός και εν μέρει εκτός οικισμού. Η γραμμή οικισμού κατά τα γνωστά δεν δημιουργεί κατάτμηση και το ακίνητο είναι ενιαίο και εμπεριέχει 2 τομείς με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς. Το τμήμα εντός οικισμού είναι  οικοδομήσιμο εφόσον έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο ελάχιστου πλάτους 4 μ. Ο δρόμος εξετάζεται αν προυπάρχει του έτους 1985 μέσω συμβολαίων και αποσπάσματος ΓΥΣ. Οπωσδήποτε δεν πρέπει να έχει προέλθει από παραχωρημένη τετράμετρη λωρίδα, βάσει καταργηθείσας διάταξης το έτος 2008 από απόφαση του ΣΤΕ, με την οποία τυφλά γήπεδα αποκτούσαν οικοδομησιμότητα.

Αν λοιπόν ο δρόμος βόρεια υπακούει στα παραπάνω τότε το εντός οικισμού τμήμα είναι οικοδομήσιμο. Υποθέτω βεβαίως ότι καλύπτει την αρτιότητα βάσει απόφασης Νομάρχη.

Το εκτός οικισμού τμήμα δεν οικοδομείται σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν ίσχυαν οι παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης στην περιοχή καθώς έχει επιφάνεια μικρότερη των 750 τμ (παρέκκλιση προ 62). 

Επιπλέον, στο ακίνητο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (υποθέτω) με διατάξεις του ΦΕΚ 181/Δ/85. Οπότε εξετάστηκε και η κοινοχρησία του δρόμου. Τηρώ μια επιφύλαξη μήπως έγινε χρήση της καταργηθείσας διάταξης που αναφέρω παραπάνω για απόκτηση οικοδομησιμότητας τυφλού οικοπέδου με παραχώρηση σε κοινή χρήση τετράμετρης λωρίδας.

Σχετικά διατάγματα: ΦΕΚ 181/Δ/85 & τ.α.απ. 289/11 για τους οικισμούς με επιπλέον ΦΕΚ την απόφαση οριοθέτησής του. Εξετάζεις επίσης αν υπάρχει απόφαση που να επιβάλλει στον οικισμό δρόμο μεγαλύτερου των 4 μ πλάτους.

Για τα εκτός σχεδίου έχεις το βασικό ΦΕΚ 270 Δ 85 το Ν. 3212/03 και ελέγχεις για ύπαρξη ΣΧΟΟΑΠ/ΓΠΣ και νατούρα στην περιοχή. Επίσης ελέγχεις για δασικό χαρακτήρα αν έχεις περιοχή δασικής ανάρτησης ή μερικής κύρωσης δασικού χάρτη.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Γεια σας, 

Μια περίπτωση γηπέδου 2500 μ2 εκ των οποίων τα 300 μ2 είναι εντός οικισμού και τα λοιπά εκτός (τεμνεται από το όριο). Ο οικισμός έχει οριοθέτηση με αρτιότητα τα 1000 μ2. Βάσει του παρακάτω καταλαβαίνω πως θα θεωρηθεί ως εντός οικισμού.

ΑΡΘΡΟΝ-7. ΠΔ/24-4-85. (ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85). ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 2000 Κατοίκους [ ΙΣΧΥΕΙ απο 3-5-85]
Γενικές Διατάξεις.
1. "Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή".

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Πες μας τι ακριβώς θέλεις να κάνεις με αυτό το ακίνητο. Όπως θα διαβάσεις σε προηγούμενες δημοσιεύσεις έχουμε ένα ακίνητο, ενιαίο το οποίο περιλαμβάνει 2 τμήματα με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς για τα οποία ισχύουν διαφορετικοί όροι δόμησης

Link to comment
Share on other sites

Παύλο σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση και λεπτομερή απάντηση σου. Δεν είχα εμπειρία από παρόμοια υπόθεση και ειδικά γήπεδο που ενώ έχει πρόσωπο σε Παλιά Εθνική Οδό, να το βγάζουν τυφλό!

Έχω υπόψην την 1828/2008/ΣτΕ και το ΦΕΚ 289/2011. Διαφορετικά όντως θα πρότεινα την συμβολ/κή παράχωρηση λωρίδας γης, όπως έκαναν οι ιδιοκτήτες των γειτονικών ιδιοκτησιών το 2001 για να χτίσουν. Τότε γινόταν, πλέον όχι.

Θα ερευνηθεί το πως εκδόθηκε η άδεια το 1990 και η εξέταση των συμβολαίων και αποσπάσματος ΓΥΣ για τον δρόμο που προς το παρόν θεωρείται μη κοινόχρηστος/δημοτικός. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης είχε πάρει βεβαίωση από την παλιά Κοινότητα και τον μετέπειτα συνενωμένο Δήμο ότι ο δρόμος είναι κοινοτικός/δημοτικός αλλά τέτοιες βεβαιώσεις δεν έχουν ισχύ.

Όλο το γήπεδο είναι μη δασική έκταση ΑΑ, δεν υπάρχουν ζώνες προστασίας αλλά μελετάται ΣΧΟΟΑΠ για την περιοχή (το οποίο έχει καθυστερήσει).

Μέχρι να κυρωθεί το ΣΧΟΟΑΠ βέβαια, με ενδιαφέρει εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γεγονός ότι το γήπεδο έχει πρόσωπο 37μ. στην Παλιά Εθνική Οδό (όπως φαίνεται στο απόσπασμα τοπογρ/κού), εφόσον ασφαλώς το γήπεδο δεν κατατμείται σε καμία περίπτωση από το όριο οικισμού. Και σε συνδυασμό με το εντός οικισμού τμήμα του γηπέδου που πληροί την απαίτηση σε επιφάνεια να θεωρηθεί άρτιο και οικοδομήσιμο.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ_ΝΕΟ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Γιατί ονομάζεις τον βόρειο δρόμο μη κοινόχρηστο. Αν δεν προέκυψε με παραχώρηση τετράμετρης λωρίδας και αφού δεις ότι προυπήρχε του 1985 και έχοντας ήδη σοβαρές αποδείξεις όπως βεβαίωση κοινότητας, ενδεχομένως συμβόλαιο και οικοδομική άδεια, τότε έχεις οικοδομησιμότητα για το εντός οικισμού τμήμα.

Το εκτός είπαμε και πριν ότι δεν οικοδομείται, δηλαδή δεν υπάρχει για το τμήμα αυτό συντελεστής δόμησης για να το επέλεγες αντί για το εντός. Μπορεί όμως εφόσον εγκριθεί από Σ.Α κατά την έκδοση άδειας η μελλοντική οικοδομή να τοποθετηθεί στο εκτός οικισμού τμήμα εφόσον πληρούνται οι περιορισμοί της εκτός σχεδίου δόμησης (πχ αποστάσεις από τα πλάγια  όρια κλπ).

Για το ερώτημα που θέτεις αν το πρόσωπο των 37 μ επί της εθνικής οδού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικοδομησιμότητα του εντός οικισμού τμήματος, στην περίπτωση που ο δρόμος τελικά αποδειχθεί μη κοινόχρηστος, η γνώμη μου είναι ότι θα μπορούσε να  χρησιμοποιηθεί, αν ο εθνικός δρόμος αποτελεί συνέχεια -αναπόσπαστο οδικό τμήμα,-του οδικού δικτύου του οικισμού, κάτι το οποίο αφενός δύσκολα θα βεβαιωθεί από το Δήμο, αφετέρου, δεν υπάρχει κάποια επίσημη εγκύκλιος ή έγγραφο Υπουργείου για να το στηρίξεις απόλυτα.

Επιπλέον,  θυμίζω ότι έχεις στη διάθεσή σου, ακόμη και για μη κοινόχρηστους δρόμους που δημιουργήθηκαν από παραχώρηση, στα πλαίσια παλιών-καταργημένων-διατάξεων για τυφλά οικόπεδα προς απόκτηση οικοδομησιμότητας,  τη δυνατότητα της οικοδόμησης χωρίς κύρωση δικτύου κοινοχρήστων χώρων του οικισμού, βάσει μια σειράς νόμων και τροποποιήσεων από τον ν. 4164/13 μέχρι και σήμερα. Παραθέτω το σχετικό άρθρο ως ισχύει σήμερα. Έμφαση δίνεται στην παράγραφο με τα μπλε γράμματα.

ΑΡΘΡΟΝ-10-Ν-4164/13    (ΦΕΚ-156/Α/9-7-13)
'Αδειες δόμησης με παραχώρηση λωρίδας σε κοινή χρήση 

Μετά την παρ.3 του Αρθ-35 του Ν-3937/11 (ΦΕΚ-60/Α/11) προστίθενται παρ.4, παρ.5 και παρ.6 και η παρ.4 αναριθμείται σε παρ.7 , ως εξής: 
"4. Μέχρι την κατά τις διατάξεις του παρόντος, κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, επιτρέπεται η δόμηση σε οικόπεδα που εμπίπτουν εντός εγκεκριμένων ορίων, κατά τις διατάξεις του ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85), όπως ισχύει, με την εφαρμογή των προϋποθέσεων και διαδικασιών της παρ.1 του Αρθ-6 του ιδίου προεδρικού διατάγματος. 
Για τη δόμηση σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, κατ' εφαρμογή των διατάξεων 2 και 3 του Αρθ-6 του ΠΔ/24-4-85 (ΦΕΚ-181/Δ/85),  όπως ίσχυαν, μέχρι την κατά τα παραπάνω κατάργησή τους, απαιτείται η προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. 
Κατ' εξαίρεση η δόμηση στα οικόπεδα αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις: 
α) η εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί, έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή της στον οικείο δήμο, 
β) ο κοινόχρηστος χώρος της παραχωρημένης εδαφικής λωρίδας συνδέεται λειτουργικά με κοινόχρηστο χώρο του οικισμού που δεν δημιουργήθηκε, κατ' εφαρμογή των παραπάνω καταργηθεισών διατάξεων είτε άμεσα είτε μέσω άλλων παραχωρημένων εδαφικών λωρίδων, για τις οποίες ισχύουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης και 
γ) έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών από την υποβολή στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του φακέλου στοιχείων κατά τις διατάξεις της παρ.1 του παρόντος, με πρόταση για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων του οικισμού ή τμήματος αυτού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία αιτείται η άδεια δόμησης. 
Στην περίπτωση αυτή, πέραν των λοιπών απαιτούμενων στοιχείων για την έκδοση της έγκρισης δόμησης, υποβάλλεται και αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος ή του ορθοφωτοχάρτη της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, με ειδική ένδειξη της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση για την έκδοση έγκρισης ή άδειας δόμησης. 

Στην περίπτωση αυτή, πέραν των λοιπών απαιτούμενων στοιχείων για την έκδοση της έγκρισης δόμησης, υποβάλλεται και αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος ή του ορθοφωτοχάρτη της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, με ειδική ένδειξη της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση για την έκδοση έγκρισης ή άδειας δόμησης. 
Θεωρημένο αντίγραφο της έγκρισης δόμησης που εκδίδεται, αποστέλλεται άμεσα από την Υπηρεσία Δόμησης που την εξέδωσε στην αρμόδια Διεύθυνση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά κατά την έκδοση της διοικητικής πράξης κύρωσης του δικτύου των κοινοχρήστων χώρων για το σύνολο ή για τμήμα του οικισμού.

"Πέραν των ανωτέρω, κατ' εξαίρεση, η δόμηση στα οικόπεδα του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και ανεξαρτήτως της ύπαρξης πράξης παραχώρησης, "καθώς και στα οικόπεδα του δεύτερου εδαφίου της παρούσας παραγράφου"  μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων εφόσον έχουν υλοποιηθεί από την αρμόδια δημόσια αρχή εργασίες "οδοστρωσίας"  ή συντήρησης ή και διέλευση κοινοχρήστου, δικτύου". Σε αυτή την περίπτωση για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης προσκομίζεται βεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του αρμοδίου ΟΤΑ για τη διαπίστωση της υλοποίησης έργων επίστρωσης ή συντήρησης ή και διέλευσης κοινοχρήστων δικτύων χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη κύρωση του κοινοχρήστου δικτύου.

Για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων αποστέλλεται από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκθεση συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα όπου περιγράφονται αναλυτικά οι κοινόχρηστοι χώροι όπου έχουν γίνει δημόσια έργα, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Στις ανωτέρω περιπτώσεις της παρούσας παρ.εφόσον έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης και δεν έχει μεταγραφεί δύναται η μεταγραφή να πραγματοποιηθεί μετά την κύρωση των κοινοχρήστων χώρων μετά από την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της παρ.1 του παρόντος άρθρου. 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.