Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

Ευχαριστώ για την απάντηση. Έτσι πιστεύω και εγώ. Πάντως για "ακαδημαϊκούς" λόγους, αν το μονοπάτι αυτό είχε πλάτος >4μ και αποδεικνυόταν ότι ο δρόμος  αυτός είναι κοινόχρηστος (π.χ. προ του 1923), θεωρώ ότι το γεωτεμάχιο θα ήταν και οικοδομήσιμο παρόλο που ο δρόμος είναι εκτός των ορίων του οικισμού. Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον το εμβαδόν του γεωτεμαχίου είναι 700 τ.μ. (δηλαδή <1000 που είναι η αρτιότητα) τότε ουσιαστικά όλο το γήπεδο "είναι εντός οικισμού". Οπότε το "εντός" τμήμα έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο με πλάτος >4μ.

Μπαίνει κανείς σε σκέψεις...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα Συνάδελφοι

Ένα οικόπεδο συνολικού εμβαδού 1.300 μ2 τέμνεται από όριο του οικισμού (Π.Δ.03-05-1985-φεκ181Δ) δημιουργώντας τμήμα εντός 900,00 μ2 και τμήμα εκτός 400,00 μ2.(όπως σκαρίφημα). Προορίζεται για αμιγής επαγγελματική χρήση.(όχι κατοικία). Κανόνας 1000 μ2. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με Σ.Δ. 0,6.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ : 

1. Ο Σ.Δ. υπολογίζεται επί του κανόνα (1000Χ0,60 = 600μ2) ή επί του εμβαδού τμήματος εντός οικισμού (0,6Χ900 = 540μ2)?

2. Το κτήριο θα τοποθετηθεί στο τμήμα εντός οικισμού. Οπότε τηρεί αποστάσεις με όρια 0 ή 2,50μ. Η γραμμή διαχωρισμού σε εντός-εκτός τμήμα απότελεί όριο και πρέπει να πάμε και εκεί με 0 ή 2,5?

3. Αν θελήσουμε να τοποθετήσουμε τμήμα κτηρίου ή και ανεξάρτητο κτήριο στο εκτός τμήμα τότε πάμε με αποστάσεις εκτός ήτοι 10,00 μ. Στην περίπτωση μας έχει πλάτος 16,30 μ. όποτε δεν σχηματίζει κτήριο. Μπορεί να πάρει παρέκκλιση?

4.  Μπορεί να πάρει τμήμα από όμορη ιδιοκτησία και να το συνενώσει στο εκτός τμήμα ώστε να απομακρυνθούν τα όρια?

5. Προτίθεται να χρησιμοποιήσει αποθηκευτικούς χώρους. Τα ΣΙΛΟ(κατακόρυφες δεξαμενές) μετρούν δόμηση - κάλυψη?Οι υπόγειες δεξαμενές το ίδιο?

6. Υπάρχει κάποια είδους κατασκευή στεγασμένη(μεταλλική, όχι απαραίτητα πλαγιοκάλυψη) ώστε να μην μετρά σε δόμηση - κάλυψη. 

Ευχαριστώ.

 

SKARIFIMA.pdf

Link to comment
Share on other sites

1. Η γνώμη μου είναι ότι ο ΣΔ θα αφορά τα 900 τμ

2. Το όριο του οικισμού δεν ταυτίζεται με πλάγιο όριο. Μπορείς να αφήσεις όποια απόσταση θέλεις.

3. Για την τοποθέτηση στο εκτός, αφενός πρέπει να πάρει έγκριση από ΣΑ, αφετέρου οπωσδήποτε να τηρεί τις διατάξεις περί εκτός σχεδίου, οπότε θα απαιτηθεί η ελάχιστη απόσταση των 10 μ για βιοτεχνική χρήση

4. Η συνένωση θα γίνει με ένα μη άρτιο εντός οικισμού; Δείξε μας τι θέλεις να συνενώσεις και δώσε μας τα απαιτούμενα στοιχεία.

5. Οι υπόγειες δεξαμενές δε νομίζω να μετράνε κάπου. Για τα silo έχω δει σε μελέτη βιομηχανικού ότι δεν είχαν μετρήσει σε κάλυψη και δόμηση (μάλλον θεωρούνται εγκαταστάσεις).

6. Τι είδους κατασκευές χρειάζεται το κτίριο για να λειτουργήσει; Αυτό θα πρέπει να σκεφτείς πρώτα και μετά τι μετράει και τι όχι.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα 

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση

1. Σε προφορική μου ερώτηση στην υπηρεσία δόμησης με ενημέρωσαν ότι υπολογίζεται σε τμήμα εντός οικισμού που να πληρεί τον κανόνα, άρα 0,6 Χ 1000

2. Οκ. Καλό αυτό.

3. Έγκριση από ΣΑ χρειάζεται για να τοποθετηθεί τμήμα σε εκτός οικισμού? ή λόγω ειδικού κτηρίου? Εφόσον θα πάει ΣΑ μπορούμε να αποσπάσουμε επιπλέον έγκριση παρέκκλισης από όρια?

4. Επισυνάπτω Σκαρίφημα. Η συνένωση θα γίνει στο τμήμα εκτός οικισμού από όμορα οικόπεδα (από τα εκτός οικισμού τμήματα τους). Τα εναπομείναν εντός οικισμού τμήματα τους είναι άρτια κατά κονόνα. 

5&6. Οκ.

Ευχαριστώ

  

SKARIFIMA_2.pdf

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή για μια άλλη περίπτωση που το εντός οικισμού τμήμα ήταν 10 τ.μ θα έδιναν συντελεστή δόμησης που θα αντιστοιχούσε στην κατά κανόνα αρτιότητα;

Μου κάνει εντύπωση διότι ο νόμος ευεργετεί και αυτά τα γεωτεμάχια που είχαν την ατυχία να είναι εν μέρει μέσα στον οικισμό ώστε να μη χάνουν την αρτιότητα (δίνεται θεωρητική αρτιότητα όχι πραγματική) και να μπορούν να οικοδομηθούν. Το πιο λογικό λοιπόν είναι να οικοδομούνται αναλογικά με την επιφάνεια που έχουν στο εντός οικισμού τμήμα τους για να υπάρχει και μια κατάσταση δικαίου και αναλογικής αντιμετώπισης με τα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα στον οικισμό. Αν δεχτούμε την άποψη της ΥΔΟΜ σημαίνει ότι το ευεργέτημα των οικοπέδων που εν μέρει εμπίπτουν στα όρια του οικισμού καθίσταται ο κανόνας και μάλιστα ευμενέστερος από τα οικόπεδα που εξ ολοκλήρου βρίσκονται στον οικισμό.

Link to comment
Share on other sites

Σωστή η παρατήρηση σου. Αλλά τα 60 μ2 διαφορά(600-540) στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν επηρεάζουν και τόσο. Τα υπόλοιπα όμως θέματα περί συνένωσης, αποστάσεων από όρια και SILOS κλπ είναι πιο σοβαρά για την περίπτωση μου πάντα.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Είναι θέμα ορθότητας σκέψης και για περιπτώσεις όπως το παράδειγμα που αναφέρω πιο πάνω δηλαδή με πολύ μικρή επιφάνεια στο εντός οικισμού τμήμα. Η ΥΔΟΜ βεβαίως στην άδεια που θα βγάλεις θα ελέγξει οπότε αν θες ενημέρωσέ μας για το αν ενέκρινε στο τοπογραφικό τον συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού του συντελεστή δόμησης ή αν σου δώσουν κάποιο έγγραφο. Προσωπικά τηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα της απάντησης, πόσο μάλλον όταν είναι προφορική.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Είναι θέμα ορθότητας σκέψης και για περιπτώσεις όπως το παράδειγμα που αναφέρω πιο πάνω δηλαδή με πολύ μικρή επιφάνεια στο εντός οικισμού τμήμα. Η ΥΔΟΜ βεβαίως στην άδεια που θα βγάλεις θα ελέγξει οπότε αν θες ενημέρωσέ μας για το αν ενέκρινε στο τοπογραφικό τον συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού του συντελεστή δόμησης ή αν σου δώσουν κάποιο έγγραφο. Προσωπικά τηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα της απάντησης, πόσο μάλλον όταν είναι προφορική.

Καλησπέρα σε όλους. Μου έχει τύχει αυτές τις μέρες ακριβώς η περίπτωση που περιγράφει ο Παύλος. Σε γήπεδο συνολικού εμβαδού 800τμ , με 150 τμ εντός οικ.  και τα 650 εκτός. Η ιδιοκτήσία προυφίσταται του 85' οπότε θεωρείται άρτια με όποιο εμβαδό είχε τότε. Το τμήμα εντός είναι λωρίδα που δύσκολα χτίζεται κάτι ακόμα και αν κολλήσει στα όρια γηπέδου και οικισμού, όμως στη πράξη δε θα είναι λειτουργικό . Στο τμήμα εκτός οικισμού αν τηρήσουμε τα 15μ απόσταση, δεν μένει τίποτα.

Το παράδοξο τώρα είναι ότι η υδομ έδωσε πρόσφατα μαλιστα, βεβαίωση για την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα του γηπέδου. Στο τοπογραφικό που επισυνάπτεται στη βεβαίωση αναφέρονται οι γενικοί όροι δόμησης για οικισμούς χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα την επιτρεπόμενη μέγιστη δόμηση για το συγκεκριμένο γήπεδο ούτε σε ποιό τμήμα μπορεί να τοποθετηθεί το κτίριο, αποστάσεις που πρέπει να τηρήσει σε κάθε τμήμα κλπ. Συνεπώς ναι οκ, είναι άρτιο και οικοδομήσιμο θεωρητικά τουλάχιστο. 

Ύστερα από συζήτηση με διάφορους υπαλλήλους της υδομ καταλαβαίνω οτι υπάρχει έντονη διχογνωμία σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ΣΔ, τις αποστάσεις από τα όρια κλπ
-Οι μισοί υποστηρίζουν ότι ολόκληρο το γήπεδο θεωρείται εντός οικισμού και συνεπώς το γήπεδο έχει δόμηση 400 τμ (ως >700τμ), το κτίριο τοποθετείται στο εκτός σχεδίου τμήμα και ισχύουν και σε αυτό το τμήμα οι όροι δόμησης των οικισμών (αποστάσεις  2,50 μ από όρια κλπ).
-Οι άλλοι μισοί υποστηρίζουν αυτά που λέει και ο Παύλος και με τα οποία συμφωνώ.

Το πρόβλημα μου είναι από τη μια ο ιδιοκτήτης, ο οποίος αφού έλαβε βεβαίωση αρτιότητα/οικοδομησιμότητας, δε μπορεί να δεχτεί με τίποτα ότι δε μπορεί να χτίσει και με πιέζει. Και από την άλλη εγώ διστάζω να προχωρήσω σε μελέτη καθώς είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάπου θα κολλήσει το θέμα και δε θα βγει ποτέ άδεια, οπότε τσάμπα η δουλειά. 

Πως θα το αντιμετωπίζατε εσείς; 

 

Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λέει ο Παύλος είναι.

δηλ ο σ.δ υπολογίζεται βάσει του εμβαδού που βρίσκεται εντός των ορίων

Link to comment
Share on other sites

Ενώ για τους οικισμούς προ 23 (>2000 κατ.) ισχύει το προφανές (εντός οικισμού θεωρείται όσο πραγματικά είναι), γιατί για τους <2000 κατ. δεν ισχύει το ίδιο?

Σε τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη διάταξη, αν δεν μπορεί να γίνει εφαρμογή του "προνομίου" της?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.