Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

Ο συνάδελφος tetris ανέφερε ότι αν το οικόπεδο υφίσταται πριν τις 4/11/2011 (έναρξη ισχύος του ΦΕΚ 289/ΑΑΠ/2011) ισχύουν οι όροι δόμησης του ΦΕΚ 181/Δ/85 και δεν απαιτείται μήκος προσώπου 10 ή 15 μ για να έχεις αρτιότητα στον κανόνα. Αν προβείς σε κατάτμηση σήμερα απαιτείται το πρόσωπο 10 ή 15 μ αναλόγως επιφάνειας οικοπέδου ώστε να έχεις άρτια και οικοδομήσιμα.

Link to comment
Share on other sites

Στη περίπτωση της διαθήκης, ημερομηνία δημιουργίας είναι: α]  το πότε συντάχθηκε η διαθήκη;β]  το πότε άνοιξε; γ] η αποδοχή κληρονομίας; 

 

η ημερομηνια θανατου

[εκτος αν αυτο το γηπεδο περιγραφεται σε καποιο παλαιοτερο συμβολαιο]

κανε

[το συμπληρωσες, το διορθωσες, το επισκευασες.. σωστα]

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, dimitris GM said:

Στη περίπτωση της διαθήκης, ημερομηνία δημιουργίας είναι: α]  το πότε συντάχθηκε η διαθήκη;β]  το πότε άνοιξε; γ] η αποδοχή κληρονομίας; 

 

η ημερομηνια θανατου

[εκτος αν αυτο το γηπεδο περιγραφεται σε καποιο παλαιοτερο συμβολαιο]

κανε

[το συμπληρωσες, το διορθωσες, το επισκευασες.. σωστα]

 

 

Ναι, απάντησα στον εαυτό μου, γιατι βρήκα εν τέλει πολύ εύκολα τη συζήτηση μας με την εγκύκλιο για τις ημερομηνίες δημιουργίας!

Ολα καλά και πάλι ευχαριστώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Έχω οικόπεδο στα όρια οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων Εμβαδού περίπου 1600 τμ, με αρτιότητα στον οικισμό τα 500 τμ. Στο εν λόγω γεωτεμάχιο υπάρχει εγκαταλελειμμένο γιαπί (γραμμοσκιασμένο τμήμα στο επισυναπτόμενο σκαρίφημα) το οποίο περιγράφεται και σαν κορυφή κατά την οριοθέτηση του οικισμού . (δλδ Γιαπί Ιδιοκτησίας ....). Σε περίπτωση που θέλω να κάνω ανέγερση κατοικίας πρέπει υποχρεωτικά να πατήσω το νέο κτίριο στο εντός σχεδίου τμήμα; Και αν αυτό δεν επαρκεί; Πως νομίζετε ότι πρέπει να κινηθώ; Μπορεί να γίνει τροποποίηση ορίων οικισμού και ειδικά εδώ αλλά και γενικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Μπορούμε να αιτηθούμε να αποφανθεί εγγράφως η ΥΔΟΜ;

Drawing1-Model_001.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η βασική αναφορά γίνεται στο άρθρο 7  παρ 1 (*) ΦΕΚ 181/Δ/85 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Θα τοποθετήσεις την οικοδομή στο εκτός οικισμού τμήμα (αφού δεν βλέπω να έχεις ιδιαίτερο χώρο στο εντός οικισμού τμήμα) τηρώντας τις αποστάσεις και ειδικές διατάξεις της εκτός οικισμού δόμησης με βάση τον Σ.Δ που λαμβάνεις από το εντός οικισμού τμήμα. Αν το εκτός οικισμού τμήμα ήταν οικοδομήσιμο (πχ αν ήταν 4.000 τμ) θα μπορούσες να πάρεις τον ΣΔ που έδινε το εκτός οικισμού τμήμα χτίζοντας σε αυτό και φυσικά τηρώντας τις σχετικές διατάξεις. Αν θες διάβασε σε προηγούμενες σελίδες. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην περίπτωση αυτή και επιπροσθέτως κάνε αναζήτηση στο φόρουμ και για άλλα σχετικά με το ερώτημά σου θέματα ή δημοσιεύσεις.

(*) 1. "Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή". 
"Σε ιδιοκτησία που τμήμα της εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προκύπτει για το εκτός οικισμού τμήμα βάσει των κείμενων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εφόσον έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του. Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει οπουδήποτε εντός της παραπάνω ιδιοκτησίας μετά από έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αρκεί τα τμήματα που τοποθετούνται στο εντός του οικισμού τμήμα να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα περί αποστάσεων στο παρόν και με την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται υπέρβαση στο συντελεστή κάλυψης και όγκου και στο επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, ενώ στο εκτός του οικισμού τμήμα αρκεί οι οικοδομές να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις για τις τηρούμενες αποστάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. 
Όταν το τμήμα που εμπίπτει εκτός του ορίου οικισμού δεν έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του, δεν αντιστοιχεί σε αυτό το τμήμα συντελεστής δόμησης και η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει, σύμφωνα με τα παραπάνω"  

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@souliskapsΑν τηρώντας την απόσταση των 15μ. από τα όρια του εκτός σχεδίου τμήματος, δε σου μένει χώρος για να τοποθετηθεί το κτίριο, τότε μπορείς να πας στα 7,5μ και αν πάλι δεν χωράει το κτίριο, να πας στα 2,5μ. Δε θυμάμαι τώρα με ποια διάταξη καθορίζεται αυτό αλλα αν διαβάσεις το topic θα το βρεις

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι απολύτως σίγουρο αυτό, διότι οι αποστάσεις που αναφέρεις για την εκτός σχεδίου δόμηση ισχύουν αναλόγως της ημεροχρονολογίας παρέκκλισης ενός άρτιου κατά παρέκκλιση γηπέδου για τα παρόδια γήπεδα, για τα άρτια κατά παρέκκλιση γήπεδα προ 1977 τα οποία είναι εντός ζώνης 500 μ από τα περιμετρικά όρια προ 23 οικισμού ή τμήματος και αναφορικά για τα 7,50 μ αντί για τα 15 μ, η περίπτωση αυτή αφορά τα άρτια γήπεδα ελάχιστης επιφάνειας 4.000 τμ τα οποία προυφίστανται της 15-4-81 και μόνο εφόσον τηρουμένης της απόστασης των 15 μ η οικοδόμηση είναι αδύνατη. Η παρέκκλιση πλάγιας απόστασης της περίπτωσης αυτής αφορά μόνο την ανέγερση κατοικίας . 

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, souliskaps said:

Καλησπέρα,

...

Επειδή πρόκειται για ιδιάζουσα περίπτωση, θα πρέπει να κάνεις ερώτημα στην Υ.ΔΟΜ.

Υποβολή εξαρτημένου διαγράμματος με ακριβή στοιχεία, και εμβαδομετρήσεις (με διαστάσεις) των επί μέρους τμημάτων, με απόσπασμα οικισμού και ορθοφωτοχάρτη.

Θα συνοδεύεται από τίτλους και πρόσφατο πιστ/κό ιδιοκτησίας.

Το ερώτημα θα είναι σαφές και πλήρες(*), ώστε να πάρεις ανάλογη απάντηση.

Κι επειδή συνηθίζεται, σε δύσκολες περιπτώσεις, οι απαντήσεις να είναι γενικές και αόριστες, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά σου, θα ζητήσεις απόφαση ανώτερης αρχής (ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.ΣΧ., Υπουργείο).

 

(*) π.χ. "Παρακαλώ να μου γνωρίσετε την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα του εμφαινόμενου γεωτεμαχίου, καθώς και την επιτρεπόμενη περιοχή δόμησης εντός αυτού" 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα και καλό μήνα.

Σε τέτοιες, ή σε παρόμοιες υποθέσεις, καλό είναι, στα σχεδιάκια που μας δίνεται, να αναγράφονται και κάποια γεωμετρικά στοιχεία του γηπέδου- οικοπέδου.

Αυτά είναι οπωσδήποτε τα εμβαδά, τα μήκη  πλευρών και γενικότερα  η ημερομηνία δημιουργίας του τεμαχίου. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα!

Αγροτεμάχιο με παλαιά κατοικία (με έτος δημιουργίας αγροτεμαχίου το 1975), αγοράστηκε από τον πελάτη μου το 1996 κατά 1/2 και το υπόλοιπο 1/2 το αγόρασε το 2005.

Έχει απόφαση χαρακτηρισμού από το δασαρχείο (ως μη δασικό).

Το πρόσωπο στο δημοτικό δρόμο είναι 45 μέτρα.

Το 2008 ο μηχανικός κάνει παράνομη κατάτμηση και δημιουργεί μία λωρίδα που περιλαμβάνει την κατοικία (αναφέρει πως το τμήμα είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο) και μάλιστα γίνεται γονική παροχή. Καταστρέφοντας έτσι και την αρτιότητα και στο άλλο οικόπεδο, καθώς έχανε το πρόσωπο των 45 μ.

Ο νόμος ορίζει την αυτοδίκαιη ακυρότητα της μεταβίβασης. 

1) Πως ακριβώς γίνεται η ακύρωση του συμβολαίου? Γίνεται καινούργια συμβολαιογραφική πράξη? Μόλις ακυρωθεί το συμβόλαιο, φαντάζομαι ότι η ημερομηνία δημιουργίας του αγροτεμαχίου παραμένει το 1975? Προφανώς για να είναι στις παρεκκλίσεις της αρτιότητας.

Ο πελάτης θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή την κατοικία.

Ωστόσο είδα πως η παλιά κατοικία αποτελεί το όριο του παραδοσιακού οικισμού (ενώ σε όλα τα συμβόλαια αναφερόταν ως εκτός οικισμού) άνω των 2000 κατοίκων.

2) Μπορεί λοιπόν να γίνει αυτός ο "χωρισμός" και να μεταβιβάσει μόνο την κατοικία ως εντός οικισμού και να κρατήσει το υπόλοιπο αγροτεμάχιο ως άλλη ιδιοκτησία? Πως γίνεται αυτό συμβολαιογραφικά (αφού μέχρι στιγμής θεωρούνταν ως μία ιδιοκτησία)? 

3) Αν γίνει αυτό, το αγροτεμάχιο συνεχίζει να θεωρείται του 1975 ώστε να πάει με τις παρεκκλίσεις για την αρτιότητα? Γιατί αν θεωρηθεί πως δημιουργείται σήμερα, τότε λόγω αφαίρεσης του προσώπου της κατοικίας, χάνει και το πρόσωπο των 45 μ. στο δημοτικό δρόμο. 

4) Στην κατοικία έγινε αυθαίρετη επέκταση του ισογείου, η οποία είναι εκτός οικισμού. Γίνονται 2 διαφορετικές τακτοποιήσεις αυθαιρέτων?

 

 

skarifhma.jpg

Edited by Σάββας Δρόσος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.