Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

18 minutes ago, tetris said:

Οπότε η σκέψη μέχρι τώρα είναι να ακυρωθεί η κατάτμηση (ώστε να εξασφαλίσουμε τη δημιουργία του το 1975), να κρατήσει το κομμάτι εντός οικισμού ως ξεχωριστή ιδιοκτησία και να πάρει μία δουλεία διόδου όταν πουλήσει το υπόλοιπο κομμάτι των 10 στρ. Γνώμες σε αυτό?  Τι ακριβώς εννοείς? Αφού και πάλι δεν θα έχεις πρόσωπο 45 μ

Ναι αλλά αν ακυρωθεί το συμβόλαιο τέλος πάντων και διατηρήσουμε έτσι ως έτος δημιουργίας το 1975 (όπου έγινε το πρώτο συμβόλαιο), τότε παίρνει αρτιότητα κατά παρέκκλιση μόνο από το εμβαδόν (χωρίς απαίτηση για πρόσωπο και ως προ του 2003). Με αυτό το σκεπτικό λέω να το ακυρώσουμε.

  

18 minutes ago, tetris said:

Ο μηχανικός δημιούργησε μία λωρίδα 5 μέτρων παράλληλα στο όριο της ιδιοκτησίας, μέχρι να φτάσει τα >1.000 τ.μ. Δεν νομίζω να το έβγαλε τυχαία λίγο πάνω από 1000 τ.μ., αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω το σκεπτικό του. Είναι προφανές το γιατί. Εντός ζώνης απαγορεύεται (από το 1923) η δημιουργία έκτασης μικρότερης των 1000 μ². 

Ναι οκ, δεν θα μπορούσε μικρότερο των 1.000 τμ. Αλλά και πάλι, δεν θα έπρεπε το νέο τμήμα να είναι και αυτό άρτιο? Με 5 μ. πρόσωπο και ως έτος δημιουργίας το 2008 που έγινε η μεταβίβαση, πως μπορεί να γίνει αυτό?

   

18 minutes ago, tetris said:

μου είχε εκφράσει την άποψη ότι το όριο του οικισμού δημιουργεί de facto κατάτμηση των ιδιοκτησιών. ....

Μάλλον είναι από τους ξερόλες που δεν ξέρουν τίποτε. Κατάτμηση έχουμε είτε με συμβ/κή πράξη, είτε λόγω ανωτέρας βίας (απαλλοτρίωση, κλπ)

Προσωπικά όποια συμβόλαια έχω δει, γίνονται ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Έχουν ένα μεγάλο γήπεδο (με ένα συμβόλαιο) και απλά πουλάνε κομμάτια-κομμάτια. Και στο κτηματολόγιο δηλώνουν οι αγοραστές το κομμάτι τους και οι πωλητές δηλώνουν την αρχική συνολική έκταση, καθώς περιλαμβάνει τα "απούλητα" κομμάτια τους. Άντε να βγάλεις άκρη. Θα δείξει πως θα τα αντιμετωπίσει το κτηματολόγιο στην ανάρτηση.

 

Edited by Σάββας Δρόσος
Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, Σάββας Δρόσος said:

Ναι αλλά αν ακυρωθεί το συμβόλαιο τέλος πάντων και διατηρήσουμε έτσι ως έτος δημιουργίας το 1975 (όπου έγινε το πρώτο συμβόλαιο), τότε παίρνει αρτιότητα κατά παρέκκλιση μόνο από το εμβαδόν (χωρίς απαίτηση για πρόσωπο και ως προ του 2003). Με αυτό το σκεπτικό λέω να το ακυρώσουμε. Με μπερδεύεις περισσότερο. Και πρώτα απ' όλα, ο δρόμος είναι επίσημα αναγνωρισμένος (με απόφαση νομάρχη ή περιφερειάρχη, ή δεν ξέρω τι άλλο, και ΦΕΚ) ως εκτός σχεδίου Δημοτικός? Διότι σε αυτούς τους δρόμους (στις εκτός σχεδίου περιοχές) το πρόσωπο είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση.

  Ναι οκ, δεν θα μπορούσε μικρότερο των 1.000 τμ. Αλλά και πάλι, δεν θα έπρεπε το νέο τμήμα να είναι και αυτό άρτιο? Όχι. Αρτιότητα και οικοδομησιμότητα είναι απαιτητές μόνον σε κατατμήσεις εντός σχεδίου  Με 5 μ. πρόσωπο και ως έτος δημιουργίας το 2008 που έγινε η μεταβίβαση, πως μπορεί να γίνει αυτό? 

 

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

τα 1000 τμ. σαν ελαχιστο όριο, δεν εχουμε λογο να τα ψαξουμε, αφου ήδη ηταν 11.000 τμ.

- ή ειναι πανω απο 2000 τμ στη ζωνη και χτιζει με τους όρους "ζωνης"

- ή ειναι 11  στρ. στη ζωνη μεν αλλά δεν χτιζει ως "ζωνη" , αλλά κανονικα σαν εκτος σχεδιου.

[πολυ τα ανακατεψαν με αυτη την κατατμηση....και ακομα δεν κτλβ γιατί την εκαναν...]

 

Link to comment
Share on other sites

14 λεπτά πριν, dimitris GM said:

...

[πολυ τα ανακατεψαν με αυτη την κατατμηση....και ακομα δεν κτλβ γιατί την εκαναν...]

και είπεν ο παππούς:

-Να πάρει ο ένας γιός το σπίτι με λίγο οικόπεδο, και ο άλλος το υπόλοιπο

και είπεν ο μηχανικός:

- Να το πάρει το σπίτι, αλλά όχι με γή <1000 μ², γιατί θα μας πάνε μέσα. Κι επί πλέον, δεν θα μπορεί να οικοδομήσει κανείς (αυτό το τελευταίο, δεν είμαι σίγουρος ότι το είπε ή αν το κατάλαβαν)

και είπεν ο παππούς:

- Δεν με νοιάζει, εγώ τα έφτιαξα και τα βρίσκουν έτοιμα . Ας κάνουν κάτι κι αυτοί

Και τα λούστηκαν τα παιδιά, κι εμείς τρέχουμε μες τη ζέστη να τους ξεμπλέξουμε...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα. Διάβασα και τις 24 σελίδες του νήματος. Δε μπορώ να πω όμως ότι ξεκαθάρισα την εικόνα μου επί του κάτωθι θέματος.( επισυνάπτεται pdf με τόπο)

Με αφορμή σύνταξη τοπογραφικού για  Σ/Ε έχω την περίπτωση γεωτεμαχίου ΕΜΒ =1287,50 Τ.Μ ,όπου το Ανατολικό τμήμα ΕΜΒ=1209 ΤΜ βρίσκεται εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων , προ του 23, με αρτιότητα 600 τμ. ΑΛΛΑ τυφλό από ανατολικά .  

Το Δυτικό τμήμα  ΕΜΒ= 80 τμ περίπου, είναι εντός ζώνης 500 τμ από τα παλιά όρια του 1923 με πρόσωπο σε παλιά επαρχιακή (νυν Δημοτικη) οδό.

Ερωτήματα προς απάντηση.

Α. Το εντός οικισμού είναι άρτιο αλλά ΜΗ οικοδομήσιμο( λόγω έλλειψης προσώπου σε δρόμο) απ’ ότι κατάλαβα με όσα έχω διαβάσει???  Δηλαδή η παλαιά επαρχιακή στο Δυτικό κομμάτι δεν λαμβάνεται με κάποιο τρόπο υπόψη ώστε να αποκτήσει το εντός τμήμα πρόσωπο άρα οικοδομησημότητα, αφού λέμε κ ξανά λέμε ότι ο όριο οικισμού δεν προκαλεί κατάτμηση κ η ιδιοκτησία είναι ενιαία αλλά με 2 διαφορετικά καθεστώτα δόμησης?

Β.Το Δυτικό εκτός κομμάτι είναι μη Άρτιο λόγο εμβαδού?

Δε θα μπορούσα να προσμετρήσω το όλον εμβ 1287,50 ως εντός ζώνης και να το καταστήσω άρτιο κ οικοδομήσιμο  κατά παρέκκλιση (πρόσωπο σε δημ. οδό, 1200+ τμ , προ 1964 , και πρόσωπο –βάθος επιθυμητό)

Ανάλογα με τις απαντήσεις σας πως θα περιγράφατε το ακίνητο στη δήλωση Ν651? Π.χ

 

Γεωτεμάχιο Εμβ 1287,50 τμ το οποίο τέμνεται από όριο οικισμού σε δύο τμήματα Α , εντός , εμβ 1200 τμ , και Β εκτός-εντός ζώνης εμβ 80 τμ, είναι ( το όλον???) άρτιο μη οικοδομήσιμο (ή οικοδομήσιμο ) σύμφωνα με  τα ισχύοντα. κλπ…

Eυχαριστώ εκ των προτέρων 

topo .pdf

Edited by ch_mp13
Link to comment
Share on other sites

Δε θυμάμαι υπό ποιές προυποθέσεις γίνεται αλλά ίσως να μπορούσες να παραχωρήσεις τμήμα του γηπέδου στον Δήμο, ως προέκταση του υφιστάμενου δρόμου, ώστε να δημιοργήσεις το πρόσωπο.

Link to comment
Share on other sites

jianna υπάρχει από φαση νομάρχη του 87 για την οριοθέτηση του οικισμού..

όσον αφορά το χρόνο δημιουργίας  του γηπέδου,  δεν υπάρχει προγενέστερος τίτλος που να το αναφέρει , πέραν από 2 διαθήκες στις οποίες θα γίνει διπλή αποδοχή με τίτλο αρχικό κτήσης τη χρησικτησία αν δε κάνω λάθος. `πάντως με το ιστορικό της περιοχής κ τις πληροφορίες που έχω  , δεν αμφισβητώ την ύπαρξή του το έτος 1964.

Link to comment
Share on other sites

 ch_mp13 για αυτό το άρθρο έλεγα 

ΦΕΚ 181 Δ.     

Άρθρο 6
Γραμμή Δόμησης
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  από την παρ. 3 του άρθρ. 1 του Π.Δ/τος της 25 Απρ. -16 Μαίου 1989 (ΦΕΚ Δ` 293).

1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ` όλο το μήκος της μιας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. Οπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποία αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάγιστον 2 μέτρων. Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδρου που καταλαμβάνονται από οικοδομές.

2. Το εναπομένον οικόπεδο μετά την παραχώρηση κατά τις διατάξεις των πρηγουμένων παραγράφων εξακολουθεί να θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο όπως απομένει μετά την παραχώρηση.

Σημ.: όπως αναριθμήθηκε με την παρ.2 άρθρου 35 Ν.3937/2011,ΦΕΚ Α 60/31.3.2011.
 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ένα οικόπεδο 600τ.μ. σε οικισμό με σχέδιο όπου υπάρχει ΦΕΚ του 89 για του όρους δόμησης ΣΔ 0,8 ύψος 9μ.+2μ στέγη

Ο οικισμός είναι κάτω των 2000 κατοίκων. Υπερισχύει το 289ΑΑΠ-2011 ήτοι τα 240τ.μ. και 7,5μ. ύψος;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.