Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

Καλησπέρα

Αν και έχει απαντηθεί εκτενώς το θέμα από τους συναδέλφους και ειδικά από τον ΚΑΝΑ και τον Pavlos33, παραθέτω από την πολεοδομία της περιοχής μου:

Γήπεδο 5 στρ. που τέμνεται από όριο προ 1923 οικισμού (1 στρ. εντός οικισμού και 4 στρ. εκτός σχεδίου, αλλά στη ζώνη των 500 μ. του οικισμού). Η πολεοδομία θεωρεί ότι το όριο του οικισμού συνιστά κατάτμηση στο γήπεδο, άρα:

1) για κάθε τμήμα ακολουθείται το ΦΕΚ 138 Δ' 1981 και το ΦΕΚ 270 Δ' 1985 αντίστοιχα

2) συνεπακόλουθα, για κατοικία, υπάρχει δόμηση 400 τμ για εντός οικισμού τμήμα ΚΑΙ 186 τμ (ναι, αθροιστικά)

3) απαιτούν πλάγιες αποστάσεις από το όριο οικισμού για την οικοδόμηση, όσες απαιτείται για κάθε τμήμα

Φυσικά, όλοι οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί (τοπογράφος,πολιτικός,αρχιτέκτων) διαφωνούν, αλλά οι υπάλληλοι βασίζονται σε κάτι παλιές εγκυκλίους (τις οποίες δεν μας δείχνουν) που αφορούν τους προ 1923 οικισμούς (όχι τους οριοθετημένους) και βγάζουν άδειες τα τελευταία 40 χρόνια με τον συγκεκριμένο τρόπο. Παράλληλα, μηχανικοί που ρώτησα μου επιβεβαίωσαν τα παραπάνω κ μου έδειξαν και άδειες που έχουν εκδόσει.

Από μέρους μου, μετά από πολύ ψάξιμο, δεν βρήκα καμία εγκύκλιο που να αφορά τεμνόμενα όρια οικισμών προ 1923. Το έχει συναντήσει άλλος μηχανικός ή έχει βρει κάποιο έγγραφο που να αναφέρει κάτι σχετικό;

 

Link to comment
Share on other sites

Έχουμε ενιαίο ακίνητο (το όριο οικισμού δεν συνιστά κατάτμηση) το οποίο όμως περιλαμβάνει δυο τμήματα με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς

Το εντός οικισμού τμήμα εφόσον εμπίπτει στις παρεκκλίσεις του ΦΕΚ 138/Δ/81 (προ 1981) είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και εφόσον έχει  πρόσωπο οποιουδήποτε μήκους σε κοινόχρηστο χώρο είναι οικοδομήσιμο.

Το εκτός οικισμού τμήμα, με επιφάνεια 4.000 τμ, εφόσον προυϋφίσταται της 31/12/2003 είναι άρτιο κατά παρέκκλιση με την επιφύλαξη άλλων ειδικών διατάξεων (ΓΠΣ/ΖΟΕ/natoura/ κλπ)

Η δόμηση σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνεται αθροιστικά. Αναλόγως που θα τοποθετηθεί η οικοδομή εφαρμόζονται και οι αντίστοιχοι όροι δόμησης . Πχ αν τοποθετηθεί στο εκτός οικισμού τμήμα, όπως προανέφερες η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 186 τμ και οι υποχρεωτικές πλάγιες αποστάσεις 15 μ. Αν τοποθετηθεί στο εντός οικισμού τμήμα η μέγιστη δόμηση για κατοικία είναι 400 τμ και οι πλάγιες αποστάσεις 2,50 ή 0.00.

Για το ότι δεν δέχονται τα παραπάνω, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Κάνεις  αίτηση ζητώντας γραπτώς απαντήσεις.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εχω αντιμετωπίσει μερικές παρόμοιες υποθέσεις και σε διαφορετικέ πολεοδομίες.

Όλες μα όλες αντιμετώπιζαν το θέμα ακριβώς  όπως το περιγράφει ο Παύλος παραπάνω.

Βασικά νόμιζα πως το θέμα αυτό είχε εξαντληθεί εδώ στο φόρουμ. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση που περιγράφει ο Παύλος!

Αν αυτοί οι υπάλληλοι, της εν λόγω πολεοδομίας, ξέρουν κάτι παραπάνω να μας το πουν.

Δηλαδή αυτές οι εγκύκλιοι, που αυτοί οι κύριοι τους επικαλούνται, είναι απόρρητοι ??

Μυστικά του ΝΑΤΟ είναι. ...... Μπορεί να έχουν δίκαιο! Να μας δώσουν ότι κρύβουν στο συρτάρι τους.

Μία "Εγκύκλιος" σκοπό έχει να ερμηνεύει τους νόμους και τα Διατάγματα της πολιτείας και για να διευκολύνουν έτσι τον κόσμο και όχι να κρατιούνται στο συρτάρι.  

Link to comment
Share on other sites

Υπρχει τροόπος να γίνει διευθέτηση ορίων μεταξύ δυο ομόρων ιδιοκτησιών στις οποιες εμφανίζεται  διαφοροποίηση τουμεταξυ τους ορίου χωρίς να γινει συμβολαιογραφική πράξη.Δεδομένου οτι με την πρώτη ανάρτηση κτηματολογίου μπορεί να γινει με ενα τοπογραφικό διευθέτηση? .Γνωμες

Link to comment
Share on other sites

η ερωτηση δεν ειναι σαφης ως προς τα εμβαδα των γηπεδων και των υπο  αμφισβητηση "λωριδων"/τον χρονο δημιουργιας τους/την αρτιοτητα/οικοδομησιμοτητα/

Χωρις αυτα, η οποιαδήποτε ενεργεια  "κινδυνευει" να  οδηγησει σε "νεα" ακινητα, με πιθανη απωλεια αρτιοτητας/οικοδομησιμοτητας

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Έχω την εξής περίπτωση οικοπέδου:

Εμβαδόν 1150 τ.μ., τμήμα 650 τ.μ. εντός του συνεκτικού τμήματος του οικισμού (αρτιότητα για το συνεκτικό 750 τ.μ.) και τα υπόλοιπα τ.μ. εκτός οικισμού.. Ο οικισμός έχει ΦΕΚ του 85 και είναι κάτω των 2000 κατοίκων...Το οικόπεδο έχει πρόσωπο 1 μ... Επομένως ακόμη και αν πάρω τα τμ που μου λείπουν από το εκτός σχεδίου τμήμα δεν είμαι άρτια κατά κανόνα, σωστά; Γιατί δεν έχω πρόσωπο... Μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι άρτια κατά παρέκκλιση αν μπορέσω να αποδείξω ότι το οικόπεδο προϋφίσταται του 85;

Θέλω να μου πείτε αν είμαι σωστή συλλογιστικά...Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

αυτο το  "προσωπο"  ειναι αναγνωρισμενο?

Να εκανες ενα σχεδιακι με τους γυρω δρομους και τους γειτονες...

 

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε εδώ, σ' αυτήν την ενότητα, την σελίδα 24.

Μία πλευρά του οικοπέδου να εφάπτεται με δρόμο πλάτους 4μ. (αυτό ίσως να μπορεί να διορθωθεί με κάποια παραχώρηση λωρίδας).

Πρέπει να ξέρουμε, λίγο πολύ, πως τα περισσότερα γήπεδα που τέμνονται από την γραμμή οριοθέτησης της εντός σχεδίου περιοχής, συνήθως στερούνται δρόμου. Τις περισσότερες φορές (και όχι πάντα) ο δρόμος είναι από την πλευρά του εκτός σχεδίου τμήματος του γηπέδου. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή το γήπεδο είναι εντός της ζώνης των 500μ, αν ο οικισμός είναι ένας παλαιός οικισμός, εξετάζουμε το γήπεδο αν έχει τις προϋποθέσεις που απορρέουν από το διάταγμα του 1985, για τα εντός ζώνης 500μ κλπ, κλπ., ώστε να πάρεις το bomus από τον Σ.Δ. που έχoυν οι Όροι δόμησης στο Δ.Ρ. της περιοχής σου.

Έχοντας όμως ένα γήπεδο με μόνο 1150μ2 ....... δεν νομίζω να μπορείς να το κάνεις οικοδομήσιμο. 

(Πάντως για την ζώνη το γήπεδο πρέπει να είναι προ μιας ημερομηνίας (;?) του 1977) .  

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, dimitris GM said:

αυτο το  "προσωπο"  ειναι αναγνωρισμενο?

Να εκανες ενα σχεδιακι με τους γυρω δρομους και τους γειτονες...

 

Σας στέλνω ένα σκαριφηματάκι..Με γαλάζιο η γραμμή οικισμού (δεξιά είναι το εντός οικισμού τμήμα) και με γκρι χρώμα το μονοπάτι, το οποίο δεν νομίζω να είναι χαρακτηρισμένο...

Δεδομένου ότι δεν εφάπτεται το οικόπεδο στο μονοπάτι καθόλο το μήκος της μιας του πλευράς μπορώ να επικαλεστώ οικοδομησιμότητα?

 

 

εικόνα_2021-02-19_140403.png

Edited by JovannaSar
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.