Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

Αγροτεμάχιο στο όριο του οικισμού (προ '23), εξολοκλήρου εκτός και με πρόσωπο στο όριο του οικισμού, που πληρεί το εμβαδό για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα προ '81 (300μ²) υπάρχει περίπτωση να χτίζει;

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, zazeng said:

Αγροτεμάχιο στο όριο του οικισμού (προ '23), εξολοκλήρου εκτός και με πρόσωπο στο όριο του οικισμού, που πληρεί το εμβαδό για την κατά παρέκκλιση αρτιότητα προ '81 (300μ²) υπάρχει περίπτωση να χτίζει;

Εννοείς ότι όλο το γεωτεμάχιο βρίσκεται εκτός ορίων οικισμού ή μήπως υπάρχει τμήμα του που τέμνεται από το όριο;

Link to comment
Share on other sites

Όπως προανέφερε ο συνάδελφος, βάσει διατάξεων προ 23 οικισμών δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, αφού δεν εμπίπτει στα όρια του οικισμού. Βλέπεις αν μπορείς να εκδόσεις προέγκριση ως κατά παρέκκλιση άρτιο γήπεδο εκτός οικισμού, δυνάμει άρθρου 40 Ν. 4759/20 εφόσον αυτό έχει ελάχιστη επιφάνεια 750 τμ και έχει πρόσωπο σε δημοτική, επαρχιακή κλπ οδό. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Οικόπεδο 300μ² που τέμνεται από το όριο του οικισμού πορ '23 με 100μ² εντός (έτος κατάτμησης 1975) χτίζει;

Δεν έχουμε αρτιότητα κατά παρέκκλιση για το εντός τμήμα, αναρωτιέμαι αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω ευνοϊκή διάταξη από τους οικισμύς <2000 κατοίκων. Τα διπλανά έχουν χτίσει, παλιότερα βέβαια. Η πολεοδομία σε μια πρώτη επαφή μου έριξε άκυρο.


Παραθέτω το σχετικά

<1923, Αρθρο 4 - αντίο αρτιότητα

2.β) κατά την 27-07-1979, ημέραν δημοσιεύσεως του από 19-07-1979 προεδρικού διατάγματος περί τροποποιήσεως των όρων και περιορισμών δομήσεως των οικοπέδων των κειμένων εντός των ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών κ.λ.π. (ΦΕΚ 401/Δ/1979): Ελάχιστο εμβαδόν: 150 m2.

3. Ωσαύτως θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα με οίας διαστάσεις και εμβαδόν είχαν κατά την 02-07-1968, ημέραν δημοσιεύσεως του από 15-06-1968 βασιλικού διατάγματος περί καθορισμού των όρων και περιορισμών δομήσεως των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών κ.λ.π. (ΦΕΚ 111/Δ/1968).

 

<2000 κατοίκων, άρθρο 7

1. Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

 Θα ηθελα την Γνώμη σας.Οικόπεδο εντός οικισμού <2000   το οποίο έχει προσωπο σε ΑΓΡΟΤΙΚΟ δρόμο ,δρόμος που είναι ταυτόχρονα και όριο οικισμού.Αγροτικός λέω γιατί αναφέρεται Αγροτικός στο ΦΕΚ οριοθέτησης βρισκομαι μεταξύ στα σημεία 16-17.Ο δρόμος αυτός είναι μεταβλητού πλάτους οριοθετημένος με ξερολιθίες και στις δύο πλευρές του και δεν έχει πλάτος 4,00 εκεί που έχω πρόσωπο. Η ερώτηση έχει να κάνει αν είμαι οικοδομήσιμος για να γράψω στο τοπογραφικό.  Γιατί τα 4 μ αναφέρονται σε κοινοτικούς δρόμους σύμφωνα με το πδ 85. Στο έγγραφο της ΠΕΧΩ Κρήτης δεν αναφέρει πλάτος, ο αγροτικός είναι συνέχεια του οδικού δικτύου όπως λέει το έγγραφο(και στο ΦΕΚ οριοθέτησης αναφέρει την συμβολή -συνέχειαα σημείο 18) όποτε το μόνο μου ερώτημα είναι αν απαιτείται πλατος 4 μέτρα η όχι

image.png.a7260e84fdd825a3d0ab42fc9db20cca.png

Εγγρ ΠΕΧΩ Κρητης 3262  26-08-2004 Τεμνομενο οικοπεδο απο οριο οικισμού και προσωπο σε δρόμο.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το έγγραφο απαντάει σε μια συγκεκριμένη περίπτωση και δεν αποτελεί ούτε καν εγκύκλιο υπουργείου. Άρα, θέλει πολλή σκέψη αν θα το αποδεχτείς. Ναι μεν λέει ότι αν ο αγροτικός δρόμος αποτελεί συνέχεια του δημοτικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικοδομησιμότητα, αλλά δεν το βασίζει κάπου. Είναι απλώς μια "αυθαίρετη" προσέγγιση (ως "άποψη της υπηρεσίας" αναφέρεται). Θα πρότεινα, αν πας για Ο.Α να βάλεις προέγκριση για να ελεγχθεί, ώστε να μην το πάρεις επάνω σου. Το ερώτημα που θέτεις για την παραχώρηση, προφανώς δεν μπορεί να απαντηθεί με ασφάλεια, αφού βασίζεται μόνο στο παραπάνω έγγραφο, ενώ όπως πολύ σωστά αναφέρεις το οικόπεδο θα έπρεπε να έχει πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο του οικισμού και όχι σε δρόμο (αγροτικό) εκτός οικισμού.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Παύλο,

 Σε αντίστοιχη περίπτωση έχω πάρει βεβαίωση από την ΤΥ του Δήμου σε άλλο οικόπεδο σε συνεννόηση με την ΥΔΟΜ .Οπότε το δέχονται ,συμφωνώ οτι είναι ένα έγγραφο απλό παρά ταύτα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο αλλού οπότε το ακολοθούν.

Δεν πάω για Ο.Α. τοπογραφικό κάνω.Αυτό που με ενδιαφέρει είναι στην 651 αν γράψω οικοδομήσιμο καθώς δεν ορίζεται κάτι άλλο.Καταλήγω οτι μάλλον θα γραψω μη οικοδομήσιμο ,κυρίως λόγω του πλάτους (με βγάζει λίγο από την δύσκολη θέση όσο ναν ναι)

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση οικοπέδου εντός οικισμού με πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο ο οποίος δεν έχει το απαιτούμενο πλάτος (πχ 4 μ) σε όλο το μήκος προσώπου του, γράφουμε ότι το οικόπεδο είναι άρτιο και θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την παραχώρηση εδαφικής λωρίδας (την δείχνεις διακριτά και την εμβαδομετρείς) δυνάμει του άρθρου 6 ΦΕΚ181/Δ/85 ως τροποποιήθηκε και ισχύει. Οπότε, πάλι θα πρέπει να το πάρεις πάνω σου και να γράψεις αν τελικά η οικοδομησιμότητα θα αποκτηθεί με παραχώρηση ή όχι. Σε τοπικό επίπεδο  μπορεί το έγγραφο αυτό να γίνεται δεκτό, πλην όμως δεν ξέρω αν σε όλες τις ΥΔΟΜ το δέχονται. Πάντως, αφού το εγγραφο προσομοιώνει για τις ανάγκες της οικοδομησιμότητας, τον αγροτικό δρόμο σαν δημοτικό όταν ο πρώτος αποτελεί προέκταση του δεύτερου, έχω τη γνώμη ότι μπορείς να γράψεις και στην περίπτωση αυτή ότι θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την παραχώρηση της εδαφικής λωρίδας σε κοινή χρήση και να μνημονεύσεις το έγγραφο της ΠΕ.ΧΩ. Κρήτης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.