Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

Θα ήθελα αν κάποιος ξέρει να μου απαντήσει στο εξής σχετικό ερώτημα:

 

Εάν έχουμε και στο εντός και στο εκτός τμήμα την απαιτούμενη αρτιότητα, μπορούμε να οικοδομήσουμε το άθροισμα της επιτρεπόμενης δόμησης στο ακίνητο χωρίς να το κόψουμε; Δηλαδή για κατοικία π.χ. 200 τ.μ. στο εκτός και 400 στο εντός, σύνολο 600;  

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Και ένα δεύτερο ερώτημα είναι πως περιγράφουμε την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα στο ακίνητο στη δήλωση Ν651.

 

Αντιμετωπίζουμε χωριστά το κάθε τμήμα λέγοντας ότι π.χ. το εκτός τμήμα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και το εντός είναι άρτιο και θα καταστεί οικοδομήσιμο αν παραχωρήσει τμήμα κλπ?

 

ή πρέπει να πούμε αναγκαστικά για το σύνολο του ακινήτου ενιαία;

 

Έχουμε διαφωνία με συμβολαιογράφους και συναδέλφους και μαζεύω γνώμες...

Link to comment
Share on other sites

μαλλον θα χρειαστουμε στοιχεια για το πώς προεκυψε ενα εντος αρτιο και οικοδομησιμο

και ενα εκτος αρτιο και  θα καταστει οικοδομησιμο

 

 

και τι εννοεις οταν λες  για "τμημα" που θα δωσει σε κοινη χρηση το εντος για να καταστει οικοδομησιμο???

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

 

Εάν έχουμε και στο εντός και στο εκτός τμήμα την απαιτούμενη αρτιότητα, μπορούμε να οικοδομήσουμε το άθροισμα της επιτρεπόμενης δόμησης στο ακίνητο χωρίς να το κόψουμε; Δηλαδή για κατοικία π.χ. 200 τ.μ. στο εκτός και 400 στο εντός, σύνολο 600;  

 

 

Δεν μπορείς να προσθέσεις την εκμετάλλευση του ενός οικοπεδικού τμήματος στην εκμετάλλευση του άλλου. Αν οικοδομείς στο εντός οικισμού τμήμα θα λάβεις υπόψη το Σ.Δ που προκύπτει από τις διατάξεις περί οριοθετημένων οικισμών. Αν οικοδομήσεις στο εκτός σχεδίου (και αυτό έχει την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα) θα έχεις 200 τμ για 4.000 τ.μ τμήματος εκτός οικισμού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να έχεις 600 τ.μ όπως αναφέρεις.

Γενικά τώρα, το γήπεδο παραμένει ενιαίο (η γραμμή του οικισμού δεν δημιουργεί κατάτμηση) και το ακίνητο σου περιλαμβάνει δυο τμήματα με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς. Το εντός ορίων οικισμού βάσει ΦΕΚ 181/Δ/85 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ΠΔ//4-11-2011 και το εκτός οικισμού τμήμα βάσει του ΦΕΚ 270/Δ/85 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Δες το ποστ #41 ακριβώς πάνω από τα δικά σου ερωτήματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι. Σε ιδιοκτησία που τέμνεται από το όριο του οικισμού (μεγαλύτερος των 2000 κατοίκων) υπάρχει περίπτωση να δομήσει ο ιδιοκτήτης στο τμήμα εντός εφόσον είναι μη άρτιο; Η πρέπει να χτίσει στο τμήμα της ιδιοκτησίας που βρίσκεται εκτός; 

Εγγρ-39518/5-7-89 έχοντας υπόψιν ότι δεν αναφέρει κάτι για αρτιότητα στο εντός τμήμα.

Το κύριο πρόβλημα μου είναι πως ο οικισμός ήταν κάτω των 2000 κατοίκων ενώ με την απογραφή του 2011 ξεπέρασε τους 2000. Πλέον ισχύουν ή δεν ισχύουν τα διατάγματα του νόμου για τον οικισμό? Στο διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης του οικισμού, γίνεται σαφής αναφορά σε άρθρα του 181/Δ/85.

Edited by jktheman
Link to comment
Share on other sites

ΠΔ/24-4-85  (ΦΕΚ-181/Δ/3-5-85) 

[ ΙΣΧΥΕΙ απο 3-5-85]  (ΦΕΚ-181/Δ/85)

ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 2000 Κατοίκους 

ΑΡΘΡΟΝ-1

Αντικείμενο

 

Το παρόν διάταγμα αφορά τους οικισμούς της χώρας οι οποίοι κατά την τελευταία απογραφή έχουν πληθυσμό μέχρι και 2.000 κατοίκους. Ως οικισμός νοείται κάθε διακεκριμένο οικιστικό σύνολο, το οποίο αναφέρεται στην τελευταία απογραφή ως οικισμός με πληθυσμό μέχρι και 2.000 κατοίκους ανεξάρτητα εάν ο Δήμος ή η Κοινότητα στον οποίο υπάγονται έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000 κατοίκους.

 

Αυτό το άρθρο δεν έχει τροποποιηθεί. Η έκδοση του ΠΔ έγινε στις 24-4-85. Από τη την παραπάνω διατύπωση φαίνεται να εννοεί την τελευταία απογραφή κατά την ισχύ του ανωτέρω Π.Δ.

Δεν έχω δει κάπου αλλού να αναφέρει υποχρέωση μελετητή να εξετάζει σε κάθε απογραφή αν ο πληθυσμός του οικισμού μεταβάλλεται.

Αν δεν συντρέχουν πλέον οι προυποθέσεις ώστε ο εν λόγω οικισμός να μην χαρακτηρίζεται ως οριοθετημένος κάτω των 2.000 κατοίκων, έχω τη γνώμη ότι είναι δουλειά της διοίκησης να τον αποχαρακτηρίσει ή να εφαρμόσει άλλο εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού (πχ σχέδιο πόλης) 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση συνάδελφε. Αυτό που φοβάμαι είναι ότι το λεκτικό του νόμου μπορεί να ερμηνευτεί και ως η τελευταία πάντα απογραφή. Είναι στη διάθεση της πολεοδομίας δηλαδή πως θα το ερμηνεύσει. Αν έχετε υπόψιν σας κάποια αντίστοιχη περίπτωση θα ήμουν υπόχρεος.

Link to comment
Share on other sites

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε κάθε φορά που η πολεοδομία εξέδιδε μια  άδεια δόμησης θα έπρεπε να ζητάνε και βεβαίωση από την στατιστική υπηρεσία για τον πληθυσμό. Από τη στιγμή που ο οικισμός πολεοδομικά παραμένει με οριοθετημένος με την απόφαση Νομάρχη και το ΦΕΚ το οποίο έχει λάβει δεν βλέπω να υπάρχει άλλο θέμα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.