Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

Ας αφήσουμε την οικοδομή

Ποιοι είναι οι όροι δόμησης του οικισμού?

Αν είναι με το ΠΔ 2-3-81 δεν τίθεται θέμα προσώπου (οικόπεδο προϋφιστάμενο της 13-3-81)

Αν είναι με το ΠΔ 24-4-85 απαιτείται πρόσωπο

Μπορείς όμως να πας με ο.δ. εκτός σχεδίου, αλλά θα έχεις μειωμένη δόμηση

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γεια σας συναδελφoi,

 

Προσπαθησα να συνθεσω ολες τις πληροφοριες του νηματος για να απαντησω το ερωτημα μου αλλα δεν τα καταφερα.

 

Γηπεδο περιπου 4100τμ, δημιουργημενο πριν το 1985, τεμνεται απο το οριο οριοθετημενου οικισμου κατω των 2000 με κατα κανονα αρτιοτητα στα 500τμ. Το τμημα εντος οικισμου ειναι περιπου 200τμ και εχει προσωπο σε δρομο πλατους 3μ. Ποσα τετραγωνικα χτιζει το εν λογω γηπεδο και σε ποια θεση?

 

Ευχαριστω  

Edited by Debaser
Link to comment
Share on other sites

Εντός οικισμού θεωρείται τόσο, όση και η αρτιότητα της περιοχής (500 μ²)

Συνεπώς, η δόμηση είναι 240 μ² +40 μ² πατάρι ξηράς δόμησης

Ο δρόμος θα πρέπει να προϋπάρχει του 1985 (ημερομηνία έκδοσης του ΠΔ), αλλιώς, θέλει πράξη κύρωσης

Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο γεωτεμάχιο, με τους εξής περιορισμούς στις π.α.

Αν τοποθετηθεί στο εντός οικισμού τμήμα (των 500 μ²) οι πλ. αποστ. είναι 0,00 ή >=2,50

Αν τοποθετηθεί στο εκτός, οι πλ. αποστάσεις θα πρέπει να είναι >=15.00 μ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εχω γεωτεμαχιο συνολικου εμβαδού 10 στρεμματων. τμημα του εμβαδού 100 τ.μ. βρισκεται εντός οριων οικισμου με προσωπο σε δημοτικη οδο πλατους 4 μετρων. Η αρτιοτητα κατα κανονα ειναι 500 τ.μ. Στο τοπογραφικο μου που θα χρησιμοποιηθει για μεταβιβαση πρπει να αναγραψω οτι συμφωνα με το αρθρο 7 του φεκ 181δ/1985 το τμημα εντος οριων οικισμου είναι 500 τ.μ. και οχι 100 τ.μ.?? Η απλα εαν προϋφισταται του 1985 το γεωτεμαχιο μπορω να πω οτι τα 100 τ.μ. εχουν την κατα παρεκκλιση αρτιοτητα? απο τα παραπανω σχολια συμπεραινω οτι δεν μας ενδιαφερει η κατα παρεκκλιση αρτιοτητα και αρα πρεπει να εχω τμημα μεγαλυτερο απο την κατα κανονα αρτιοτητα . εαν δεν συμβαινει αυτο τοτε θεωρω οτι εχω 500 τ.μ. εστω οτι ισχυουν τα παραπανω πρεπει εγω να γραψω οτι το τμημα εντος οριων οικισμου ειναι 500 τ.μ. 

συνεχιζω την σκεψη μου και λεω δηλαδη ο ιδιοκτητης πρπει στο Ε9 του να δηλωσει 500 τ.μ. ως οικοπεδο και το υπολοιπο αγροτεμαχιο εκτος οικισμου? 

Link to comment
Share on other sites

Πολύ συχνό λάθος αυτό το οποίο προσωπικά έχω συναντήσει σε τοπογραφικά συμβολαίων και μάλιστα με μετατοπισμένη γραμμή. Καταλαβαίνεις το μπέρδεμα τοπογραφικού και υφιστάμενης κατάστασης.

Η γραμμή οικισμού δεν συνιστά κατάτμηση και το ακίνητο είναι ενιαίο

Στο υπόμνημα θα αναφέρεις ότι το ακίνητο υπό στοιχεία....είναι άρτιο και περιλαμβάνει δυο τομείς όρων δόμησης. Ο τομεάς Α (1,2,3...κλπ) επιφάνειας 100 τμ ως εντός οικισμού (ΦΕΚ 181/Δ/85 και ΠΔ/4-11-11 --ΦΕΚ-289/ΑΑΠ/4-11-11)  και ο τομέας Β (Α,Β,Γ...ΚΛΠ) ως εκτός οικισμού (ΦΕΚ 270/Δ/85 ως ισχύει μετά τον Ν. 3212/03).

Ο ΣΔ για το εντός οικισμού τμήμα θεωρείται ότι είναι αυτός που αντιστοιχεί στην κατά κανόνα αρτιότητα του οικισμού, δηλαδή 240 τμ, ενώ αν η μελλοντική δόμηση υλοποιηθεί στο εκτός οικισμού τμήμα, αυτή θα είναι 299 τμ για χρήση κατοικία.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όπως στο γράφω παραπάνω. Δεν θα κάνεις άλλη ανάλυση γιατί θα μπερδέψεις τη συμβολαιογράφο και μπορεί να πάει να γράψει εντός οικισμού 500 τμ. Θα κάνεις παραπομπή στην παρ. 1 Άρθρου 7 ως ισχύει.

 

ΑΡΘΡΟΝ-7 
Γενικές Διατάξεις 
 
1. "Εάν ιδιοκτησία εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα δεν έχει την αρτιότητα που ορίζεται με την απόφαση του Νομάρχη, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή". 
"Σε ιδιοκτησία που τμήμα της εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης προκύπτει για το εκτός οικισμού τμήμα βάσει των κείμενων διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εφόσον έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του. Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει οπουδήποτε εντός της παραπάνω ιδιοκτησίας μετά από έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αρκεί τα τμήματα που τοποθετούνται στο εντός του οικισμού τμήμα να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα περί αποστάσεων στο παρόν και με την προϋπόθεση ότι δεν προκαλείται υπέρβαση στο συντελεστή κάλυψης και όγκου και στο επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, ενώ στο εκτός του οικισμού τμήμα αρκεί οι οικοδομές να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις για τις τηρούμενες αποστάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. 
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εξετάζω την περίπτωση ακινήτου εμβαδού Ε=1400 τ.μ. σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων (αρτιότητα στα 500 τ.μ.) που τέμνεται από το όριο του οικισμού. Το ακίνητο συνορεύει με δρόμο κατά μήκος όλου του δυτικού ορίου του, αλλά το εντός οικισμού τμήμα του (300 τ.μ.) δεν έχει πρόσωπο στο δρόμο. Θεωρείται οικοδομήσιμο? Φτάνοντάς στο στην αρτιότητα των 500 τ.μ. θα αποκτήσει πρόσωπο στο δρόμο!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.