Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατάληψη έκτασης γεωτεμαχίου από ρέμα


TopSurv

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Έχω την ακόλουθη περίπτωση:

Γεωτεμάχιο αναδασμού σύμφωνα με τον αναδασμό έχει έκταση 25000 τ.μ., συνορεύει προς Βορρά με δρόμο, προς Δύση με όμορο τεμάχιο αναδασμού, και προς Νότο και Ανατολή με κοίτη ρέματος η οποία έχει πλάτος 5.00 μ σύμφωνα με τον αναδασμό. Μετά την κοίτη υπάρχει ρέμα μεταβλητού πλάτους το οποίο απεικονίζεται στο χάρτη του αναδασμού.

Έστησα τον ένα δέκτη GPS σε τριγωνομετρικό βάθρο κοντά στην περιοχή του γεωτεμαχίου και πραγματοποίησα αποτύπωση άλλων δύο τριγωνομετρικών στην περιοχή καθώς και αρκετών στοιχείων που απαιτούνται για την οριοθέτηση του γεωτεμαχίου, μιας και στον αναδασμό δεν υπάρχουν συντεταγμένες τελικών γεωτεμαχίων. Τοποθετώντας τα σημεία που αποτύπωσα με το GPS πάνω σε γεωαναφερμένο απόσπασμα του αναδασμού, διαπίστωσα ότι ανατολικά του γεωτεμαχίου η υφιστάμενη χάραξη του ρέματος, πραγματοποιεί μια "καμπύλη" και καταλαμβάνει τόσο την κοίτη που βρίσκεται ανατολικά του γεωτεμαχίου όσο και έκταση περίπου 700 τ.μ. από τη φερόμενη έκταση του γεωτεμαχίου με αποτέλεσμα το γεωτεμάχιο να έχει έκταση 24300 τ.μ. Έχει συμβεί σε κάποιο συνάδελφο η συγκεκριμένη περίπτωση; Απαιτείται διευθέτηση του ρέματος στο τμήμα που πραγματοποιεί την καμπύλη; Προς το Νότο, υπάρχει κανονικά η κοίτη του ρέματος. Θεωρώ ότι δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στη γεωαναφορά του αποσπάσματος του αναδασμού.

Ευχαριστώ προκαταβολικά για κάθε απάντησή σας...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, μου φαίνεται περίεργη η περίπτωση σου, διότι συνήθως τα στοιχεία των αναδασμών ήταν ακριβέστατα όπως και οι αποτυπώσεις τους. Κι αυτό επειδή χαράχθηκαν εκ των υστερων οι ζώνες έργων που περιέχουν τις αγροτικές οδούς και τις τάφρους/διώρυγες άρδευσης, αποστράγγισης. Ας το δεχθούμε πάντως οτι στη περίπτωση αυτή δεν ισχύει κάτι απο αυτά.

Αναφέρεις, πως δεν υπάρχουν συντεταγμένες τελικών γεωτεμαχίων, προφανώς σε ΕΓΣΑ, λόγω έλλειψης Κτηματολογίου στη περιοχή;

 

Εάν ναι, αρχικά θεωρώ πως πρέπει να οριοθετηθεί το γεωτεμάχιο στα Hatt (στους αναδασμούς συνήθως πάλι τα περισσότερα βάθρα ΓΥΣ έχουν συν/νες hatt) τουλάχιστο οι πλευρές που δυνανται να οριοθετηθούν και έπειτα να αποτυπωθούν με το GPS, και έπειτα να κολλήσεις και τη 1η σου αποτύπωση ώστε να δείς τι γίνεται με τη πλευρά που "τρώει" το ρέμα. Ολο αυτό για να ελαχιστοποιήσεις τυχόν σφάλμα, τους γεωναφερμένου αποσπάσματος του χάρτη.

 

Πρακτικά θα πρέπει και με τις hatt να έχεις το ιδιο θέμα.

 

Εάν ναι, θα με ενδιέφερε και εμένα η απάντηση. Δε γνωρίζω εάν είμαι σωστός, αλλά σε παρόμοιες περιπωσεις σε κληροτεμάχιαι, παλιών διανομών (οσοι εχουν κανει αντίστοιχες δουλειές γνωρίζουν) τα ρέματα αποτυπώνονταν...ψιλό-μπαλαμούτι.

Εξού και τα κληροτεμάχια ομορα σε ρέματα, ειδικα μεγάλα, δεν εχουν διαστάσεις και έχουν υποτυπώδη εμβαδομέτρηση. Λοιπόν εκεί εγώ αναγράφω το Εμβαδόν διανομής και το Εμβ. αποτύπωσης και αναφέρω πως πχ 700τ.μ. εχουν καταληφθεί απ'το ρέμα τάδε. Με παλαιότερο συνάδελφο που εχω μιλήσει (επαναλαμβάνω δεν εχω επίσημη απάντηση υπηρεσίας) αναφέρει πως η εκταση αυτή πλέον έχει χαθεί.

 

Εάν φυσικα εχει-ουμε λάθος αναμένω απαντήσεις για το νομικό πλαίσιο, αυτό φυσικα που ζητάς κι εσύ.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο οι αναδασμοί των τελευταίων (περίπου) 10 χρόνων είναι στο ΕΓΣΑ87. Οι περισσότεροι αναδασμοί από την Τ.Υ. είναι στα Μικρά (Προσοχή!!) φύλλα ΗΑΤΤ. Οί συντεταγμένες υπολογίζονται από τα ορόσημα των αξόνων Υπάρχουν πάντα). Ότι ανάφερε παραπάνω ο συν. Kane είναι σωστό. Πάντως όχι αμέσως gps σε δουλείες της τοπογραφικής!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ο αναδασμός έγινε το 1961, είναι στο κανονικό Hatt και δεν υπάρχουν τελικές συντεταγμένες στα γεωτεμάχια του αναδασμού.

Οριοθέτησα σε Hatt το γεωτεμάχιο με βάση τον αναδασμό και στη συνέχεια έκανα μετασχηματισμό από Hatt σε ΕΓΣΑ 87 και τοποθέτησα την αποτύπωση που είναι ήδη σε ΕΓΣΑ 87 και προέκυψε αυτό το έλλειμα των 700 τ.μ. που αναφέρω στο αρχικό θέμα.

Σκέφτομαι να αναφέρω ότι το εμβαδό του γεωτεμαχίου σύμφωνα με τον αναδασμό είναι 25000 τ.μ. και σύμφωνα με την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης 24300 τ.μ. Είναι αρκετό όμως ή μήπως απαιτείται διευθέτηση του ρέματος στο τμήμα που πραγματοποιεί την καμπύλη;

Edited by TopSurv
Link to comment
Share on other sites

Συνεπώς και σε hatt να έκανες τη δουλειά μονον, θα αποτυπωνόταν το έλλειμα αυτό των 700μ. Πάει αυτό. Τα ορόσημα των αναδασμών, σπανίως έχουν κραυγαλέα λάθη, άρα θεωρώ πως αποκλείται να προκύπτει τέτοιο σφάλμα απο αυτά.

 

Οπως προανέφερα, κι εγώ το ίδιο θα έκανα στη θέση σου. Χωρίς όμως, το ξαναλέω, αν ειναι ανακόλουθο αυτό ή λάθος ή σωστο. Και παρόμοια περίπτωση τώρα που θυμήθηκα, αγροτεμάχιο σε αναδασμό ήταν το 1ο απ'το δρόμο (ζώνη έργου καλύτερα) ο οποίος δρόμος ήταν ψηλά μπαζωμένος και το πρανές του "ετρωγε" 200τ.μ. απ'το αγροτεμάχιο.

Στο τοπογραφικό που συνέταξα, έγραψα Ε διανομής τόσο, Ε αποτύπωσης τόσο λόγω του τμήματος ταδε που καταλήφθηκε κατά την κατασκευή της αγρ. οδού. Οπως ειπα, σπάνιο φαινόμενο. Απλά στη περίπτωση μου διανήχθηκε σε λάθος θέση η τάφρος και μετατέθηκε ο δρόμος προς το 1ο αγροτεμάχιο.

Link to comment
Share on other sites

Αφού λες ότι ο αναδασμός δεν έχει συντεταγμένες πως κατάλαβες ότι είναι Ηαττ μεγάλο και έκανες κατευθείαν τις μετατροπές? Αναδασμός του 1961 έχει σίγουρα σύστημα συντεταγμένων που μόνο συμπτωματικά θα ταυτίζεται με το μεγάλο Datum Φ & λ (μακάρι να έπεσες στο κεντρικό φύλλο χάρτου). Πάντως πρέπει να ξέρουμε ότι τα γήπεδα δεν συνοδεύονται από συντ/νες (όπως δηλ. οι Π.Ε.). Αυτές πρέπει να τις υπολογίσεις εσύ από τα ορόσημα, που δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχουν σε αναδασμό του 1961!!!

Link to comment
Share on other sites

Mικρό θα εννοεί. Και στα φ λ του μεγάλου να έπεσε πάλι δε λέει κάτι, συμπτωματικά όπως ανέφερες. Σα μικρό το δουλεύει. Κι αυτό με τα ορόσημα μου φάνηκε παράξενο, πως δεν υπάρχουν σε αναδασμό του 61... Θα έπρεπε να υπάρχουν και να κλείνουν και σχεδόν άριστα!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι nbr και Kane δεν είπα ότι ο αναδασμός δεν έχει συντεταγμένες. Είπα ότι δεν υπάρχουν τελικές συντεταγμένες στα γεωτεμάχια του αναδασμού. Ο αναδασμός μια χαρά συντεταγμένες και κάνναβο έχει σε Hatt. Ορόσημα δεν υπάρχουν ούτε για αστείο. Μη σας φαίνεται περίεργο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ορόσημα και σε μεταγενέστερους αναδασμούς. Απλά μου φάνηκε περίεργο να χάνει 700 τ.μ. το γεωτεμάχιο λόγω του ρέματος. Το τσέκαρα και με άλλο συνάδελφο και καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα...Το θέμα είναι...χρειάζεται διευθέτηση του ρέματος ή όχι;

Edited by TopSurv
Link to comment
Share on other sites

TopSurv οι συνάδελφοι διακωμωδούν την μη ύπαρξη ορόσημων. Γελάνε με τον πόνο τους οι άνθρωποι, τι άλλο να κάνουν;!!!

Link to comment
Share on other sites

Πάντως, περιμένω κι εγώ απ'τους τοπογράφους του φόρουμ, να μας πούνε την αποψη τους...διευθέτηση ή "κατάληψη" και τέλος ; Για να γνωρίζουμε και τι να κάνουμε στο μέλλον.

 

Ολο και σε κάποιον θα έχει τύχει.

 

Χωρίς να θέλω να ισχυροποιήσω την άποψη μου, με τον τρόπο που αναφέρω, γίναν συμβολαιογραφικές πράξεις, μετεγράφησαν κανονικά στο υποθηκοφυλακείο κτλ. Θα μου πείς, εδώ εχουν μετεγγραφεί άλλα κι άλλα... :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.