Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

τιμές χαρακτηριστικών περιόδων


 
Charlie

Recommended Posts

Τι επιπτώσεις έχει στην ανάλυση-διαστασιολόγηση η επίλυση ενός κτηρίου αλλάζοντας τις τιμές των χαρακτηριστικών περιόδων Τ1 και Τ2 (με ΕΑΚ)?

Το ότι π.χ. το έδαφος Γ έχει Τ1 0,20 και Τ2 0,80 ενώ το Α έχει 0,10 και 0,40 τι διαφορά έχει με φυσική ερμηνεία?

Τι θα γινόταν αν σε μια μελέτη αλλάζαμε τα Τ1 και τα Τ2 (το πρόγραμμά μου σου επιτρέπει να βάλεις ότι τιμή θες) σε είτε πολύ μικρές τιμές είτε πολύ μεγάλες?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε charlie που χάθηκες?! Νομίζω ότι πρέπει να φρεσκάρεις τον ΕΑΚ και συγκεκριμένα την παράγραφο 2.3 (Φάσματα). :) Το δε σχηματάκι τα λέει όλα! Συγκεκριμένα, για την ιδιοπερίοδο που έχεις και το έδαφος (άρα Τ1, Τ2) παίρνεις διαφορετική συνάρτηση φάσματος, άρα και σεισμική δύναμη σχεδιασμού!!

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Π.χ. απλοποιητικά έστω κατασκευή με δεσπόζουσα περίοδο Τ = 0,70.

 

Αν βρίσκεται σε έδαφος Α, η σεισμική επιτάχυνση βάσει της οποίας θα σχεδιαστεί η κατασκευή είναι πολύ μικρότερη (φθίνων κλάδος) από ότι αν βρισκόταν σε έδαφος κατηγορίας Γ (οριζόντιος κλάδος).

 

Δηλαδή, την ίδια κατασκευή αν την θεμελιώναμε σε έδαφος Γ, λόγω του "κακού εδάφους", και λόγω της εδαφικής "ενίσχυσης" του σεισμού που λαμβάνει χώρα στην κορυφή αυτών των εδαφών σε σχέση με το βραχώδες υπόβαθρο που βρίσκεται από κάτω τους, θα την σχεδιάζαμε με μεγαλύτερη επιτάχυνση σχεδιασμού, απ' ότι αν ήταν σε ένα καλό έδαφος κατηγορίας Α. Έτσι αντιμετωπίζεται κανονιστικά.

 

Η φυσική ερμηνεία από τον Κανονισμό είναι ότι στη μεν περίπτωση του εδάφους Γ, έχεις μεγαλύτερη γκάμα κατασκευών (περιόδους από 0,20 μέχρι 0,80) που πρέπει να τις σχεδιάσεις με την μέγιστη επιτάχυνση. Στη δε περίπτωση του εδάφους Α, έχεις μικρότερη γκάμα (περιόδους από 0,10 μέχρι 0,40). Δηλαδή είναι πιο πιθανό μια κατασκευή να βρίσκεται σε φθίνοντα κλάδο και άρα μικρότερες επιταχύνσεις σε έδαφος Α (καλύτερο έδαφος) απ' ότι η ίδια κατασκευή σε έδαφος Γ.

 

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εδάφη Γ είναι προς αποφυγή. Μπορείς να σχεδιάσεις με τέτοιον τρόπο την κατασκευή σου, τόσο τη θεμελίωση όσο και την ανωδομή αλλά και την μεταξύ τους σχέση, που οι περισσότερο συμμετέχουσες ιδιοπερίοδοί της να σε στέλνουν σε κλάδο μικρότερης επιτάχυνσης. Συνάμα όμως, πρέπει να προσέχεις να μην "ταυτίζονται" (να μην πλησιάζουν πολύ) οι περίοδοι της κατασκευής σου με αυτές του εδάφους, για να αποφύγεις ενδεχόμενο "συντονισμό" (= θεωρητικό ελαστικό φαινόμενο, πρακτικά δε συμβαίνει ποτέ, ουσιαστικά μιλάμε για ενίσχυση επιτάχυνσης....)

 

Υ.Γ.: Τώρα το βλέπω, συνάδελφε Γιάννη τα είπες όλα σε δυο γραμμές! Εγώ όπως πάντα μακρηγορώ....ή καλύτερα μακρυ-...ποστάρω!!

Edited by nikoscivil
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ. Όσο για το που χάθηκα και για το φρεσκάρισμα του ΕΑΚ δυστυχώς έχω να κάνω στατικά τόοοοοοοοοσο καιρό που πήγα να κάνω μια απλή μελέτη και είχα ξεχάσει το πρόγραμμα!!! Φυσικά είμαι απαράδεκτος που χάθηκα από εδώ.

Τώρα τελευταία ασχολήθηκα και με ΠΕΑ και τακτοποιήσεις κυρίως και έτσι θα με βρείτε σε αντίστοιχα threads.

Τώρα μια ερώτηση ακόμα. Έστω ότι έχουμε μια κατασκευή με δεσπόζουσα περίοδο 1.00 και μια άλλη με 0.50. Οι κατασκευές αυτές είναι παρόμοιες. Μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα για τις δύο αυτές κατασκευές μόνο και μόνο από τις περιόδους τους? Θα μπορούσε να θεωρηθεί η μια κατασκευή λιγότερο άκαμπτη λόγω περιόδου σε σχέση με την άλλη? Αν θυμάμαι καλά η ιδιοπερίοδος έχει να κάνει με τη μάζα και την ακαμψία. Για δεδομένη μάζα η διαφορά περιόδου σημαίνει ανάλογη διαφορά στην ακαμψία?

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς charlie. Ο τύπος της ιδιοπεριόδου είναι T=2*π*sqrt(m/k)

που σημαίνει ότι για δεδομένη μάζα, όσο αυξάνεται η ακαμψία, τόσο μειώνεται η ιδιοπερίοδος.

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.