Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βεβαίωση για στατικά φορτία εκπαιδευτηρίου


 
Charlie

Recommended Posts

Για ισόγειο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κτίριο με νόμιμη άδεια,η Δ/νση Ανάπτυξης ζητά στατική επάρκεια σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις.

Γνωρίζει κάποιος καλός συνάδελφος τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 88
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλημέρα σε όλους.

μου τηλεφώνησε σήμερα πελάτης ζητώντας μου βεβαίωση στατικής επάρκειας για φροντιστήριο στην περιοχή μου.

πιθανότατα αύριο θα πάω για αυτοψία και θα έχω στα χέρια μου τα σχέδια.

Απ'ότι είδα μιλώντας με φίλη που εργάζεται στην οικεία δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυτές οι απαιτήσεις πηγάζουν από τον Ν.4093/2012,υποπαράγραφος θ, και πλέον ζητείται από όλους τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων "βεβαίωση δύο μηχανικών περί της στατικής επάρκειας του κτηρίου ως προς το μέγιστο προβλεπόμενο πληθυσμό " (αντιγράφω από τον νόμο).

Στο προκείμενο τώρα και με όσα έμαθα ως τώρα από το τηλέφωνο - προφανώς θα ακολουθήσει αυτοψία: το κτίριο είναι διώροφο - ισόγειο φροντιστήριο και όροφος κατοικία, άνευ υπογείου νομίμως με οικοδομική άδεια δεκαετίας του 1990, χωρίς κάποια αλλαγή χρήσης.

α. Οφείλει όλο το κτίριο να έχει μελετηθεί ως σεισμικής σπουδαιότητας Σ3?Από που προκύπτει αυτό? αν μπορούσε κάποιος καλός συνάδελφος να με παραπέμψει..

β. Αν ναι, ομολογώ ότι έχω μια δυσκολία στην κατανόηση, επειδή η "επικίνδυνη" χρήση μας - φροντιστήριο, είναι εγκατεστημένη στο ισόγειο και όχι στον όροφο..

Οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν χρήσιμη..ευχαριστώ θερμά και θα ενημερώσω από την αποτίμηση μου..

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

1) Εφ οσον η αδεια σου ειναι του 1990 θα εχει στατικη μελετη με τον ΕΑΚ 1985

2) Εφ οσον κανεις αλλαγη χρησης θα εφαρμοσεις το Παραρτημα Ε του ΕΑΚ 2000 (που συμφωνα με τον ΟΑΣΠ ισχυει και για την αλλαγη χρησης) (βλεπε και εδω στο"Επισκευες Ενισχυσεις -απαιτηση στατικης μελετης και ΚΑΝΕΠΕ post 143")

3) Συμφωνα με τα παραπανω ανηκεις στην κατηγορια Γ της &2 του Παραρτηματος Ε

4) Εφ οσον εχεις χρηση φροντιστηριου ανηκεις συμφωνα με την Δ17α/10/44/ΦΝ275/ΦΕΚΒ 270/2010 (και υπο το καθεστως του ΕΑΚ2000) στην κατηγορια σπουδαιοτητας Σ3

5) Συμφωνα με τη & 3β του Παραρτηματος Ε (οπου ανηκεις) αν το νεο μεγεθος του Σεισμικου φορτιου (αρα θελει υπολογισμο) δεν υπερβαινει το 1.10 του παλαιου τοτε απαλλασεσαι απο τον αντισεισμικο ελεγχο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο υπολογισμος των σεισμικων φορτιων θα γινουν με τον ΕΑΚ 2000 και στις δυο παραπανω περιπτωσεις (υπαρχον και αλλαγη χρησης)

 

Επισης επειδη εθιξες το θεμα "επικινδυνης χρησης" ο ορος " κατηγορια και αρα συντελεστης σπουδαιοτητας" δεν εχει να κανει με τη φορτιζομενη επιφανεια αλλα με την εμμεση επαυξηση του σεισμικου συντελεστη λογω του ειδους της χρησης (Ενα παραδειγμα: Οταν εχεις ενα ισογειο σχολειο εχεις κατηγορια Σ3 λογω του πληθους που στεγαζει κ.λ.π)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Είναι σαφές ότι ο Ν.4093/2012 επιτρέπει την εγκατάσταση φροντιστηρίου σε κτήρια που δεν έχουν οικοδομική άδεια με χρήση "εκπαιδευτήριο".

 

Επίσης, είναι σαφές ότι αναφέρεται μόνο σε κατακόρυφα κινητά φορτία λόγω χρήσης.

 

Ο Ν.4093/2012 αφήνει ένα υπονοούμενο και πετάει το μπαλάκι στον μηχανικό: λέει, "ως προς το μέγιστο προβλεπόμενο πληθυσμό"

 

Το θέμα είναι ότι το εθνικό προσάρτημα του ΕΚ-1 δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελευθερίας: Οι αίθουσες ενός φροντιστηρίου είναι κατηγορίας C1 με q=3. Και να μην πιάσουμε την πονεμένη ιστορία περί του ποιας κατηγορίας είναι οι διάδρομοι και τα κλιμακοστάσια.

 

 

Κατά τα λοιπά, η βεβαίωση θα πρέπει να βασίζεται στα δεδομένα στατικής μελέτης (βεβαιώνεται ότι σύμφωνα με την μελέτη οι χώροι σχεδιάστηκαν για να φέρουν φορτίο ##kN/m²) και σε αυτοψία που θα δείξει ότι -εξ όψεως τουλάχιστον- η μελέτη έχει εφαρμοστεί. Γράψε επίσης, "η βεβαίωση χορηγείται για την χρήση της §8 αρ### του Ν.4093/2012".

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, καθυστέρησα γιατί μεσολάβησαν και τα μαθήματα ενεργειακών επιθεωρητών :smile:

Η άδεια είναι του 1994, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και θα την αναζητήσω στην πολεοδομία αύριο.

Με βάση λοιπόν τα όσα λέει ο καλός συνάδελφος KF και την νομοθεσία ισχύουν τα εξής:

 

α) το κτίριο ανήκει στην κατηγορία Δ ,του παραρτήματος Ε του άρθρου 2 του ΕΑΚ.

 

β) υποθέτουμε ότι κανονιστικά: παράρτημα Ε ΕΑΚ υπερισχύει του ΚΑΝΕΠΕ...Ισχύει κάτι τέτοιο?? (μετά και την συγκέντρωση των στοιχείων του κτιρίου μου σκέφτομαι να στείλω ερώτημα στον ΟΑΣΠ...)KF διάβασα το post σου αλλά δεν βρήκα ακόμη τις ερωτοαπαντήσεις του οασπ.

 

γ) παράγραφος β, άρθρο 3 του παραρτήματος Ε του ΕΑΚ: λύνω το κτίριο μου με ΕΑΚ - ΕΚΩΣ Σ3 σπουδαιότητα , και με φορτίσεις κατοικίας στις πλάκες ανωδομής του και ελέγχω αν Τέμνουσα βάσης "νέου" / τέμνουσα βάσης υφιστάμενου (που την παίρνω από το παλιό τεύχος μελέτης αν υπάρχει, ή επιλύω το υφιστάμενο με ΕΑΚ/ΕΚΩΣ και κατηγορία σπουδαιότητας Σ2 για να την βρω) < 1,10.

 

δ) προσεύχομαι αφενός ο λόγος να βγει < 1,10 και τα μπετά και σίδερα να έχουν υλοποιηθεί...

Συμφωνάτε??? :smile:

Αλέξη στην τελευταία παράγραφο σου που κάνεις λόγο για μελέτη, εννοείς νομίζω την εκπόνηση καινούριας μελέτης με βάση τα όσα παραπάνω γράφω??

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Η σχεση Παραρτημα Ε του ΕΑΚ και ΚΑΝΕΠΕ εχει συζητηθει πολλες φορες εδω.Υπαρχει και εγγραφο του ΟΑΣΠ γιουτο (επισης υπαρχει εδω) που απευθυνεται στο συλλογο Πολιτικων Μηχανικων.Και στο σαιτ του συλλογου υπαρχει.

Την απαντηση του ΟΑΣΠ για τη χρηση θα την βρεις στο σαιτ του εκει που λεει ερωτησεις -απαντησεις .

Οι επιλυσεις (υπαρχοντος και νεου) θα γινουν με τον ΕΑΚ 2000.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

οι απαιτήσεις πηγάζουν από τον Ν.4093/2012,υποπαράγραφος θ, και πλέον ζητείται από όλους τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων "βεβαίωση δύο μηχανικών περί της στατικής επάρκειας του κτηρίου ως προς το μέγιστο προβλεπόμενο πληθυσμό " (αντιγράφω από τον νόμο).

 

α. Οφείλει όλο το κτίριο να έχει μελετηθεί ως σεισμικής σπουδαιότητας Σ3?Από που προκύπτει αυτό? αν μπορούσε κάποιος καλός συνάδελφος να με παραπέμψει..

 

Συνάδελφε, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις (αν και δε σε αφορά άμεσα) υπάρχουν και κάποιες τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν με τον Ν. 4111/2013.

 

Στο θέμα μας τώρα... σχετικά με τη βεβαίωση στατικής επάρκειας.

 

Όπως αναφέρεται και στο νόμο απαιτείται βεβαίωση δύο μηχανικών περί της στατικής επάρκειας του κτηρίου ως προς το μέγιστο προβλεπόμενο πληθυσμό.

 

Κατά τη γνώμη μου δεν απαιτείται νέος έλεγχος στατικής επάρκειας (εκτός κι αν διατίθεται ο ιδιοκτήτης να πληρώσει), αλλά την αναφορά στη βεβαίωσή σου ως προς τον μέγιστο πληθυσμό. Δηλαδή, αν έχεις μελέτη κτιρίου κατηγορίας σπουδαιότητας Σ2 (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, κτλ.), φαντάζομαι ότι αρκεί να αναφέρεις ότι με βάση τη στατική μελέτη του κτιρίου, ο μέγιστος πληθυσμός είναι 1 άτομο / 3 τ.μ. (ευνοϊκότερη περίπτωση χρήσης εμπορίου, όπως αναφέρεται στον κτιριοδομικό κανονισμό). Άρα, αν το φροντιστήριο έχει εμβαδό 30 τ.μ. μπορεί να στεγάζει το πολύ 10 άτομα. Αν ο ιδιοκτήτης θέλει να στεγάζει περισσότερους, τότε προχωράς στον έλεγχο για κατηγορία Σ3.

Link to comment
Share on other sites

κατά την γνώμη μου το παιχνίδι παίζεται στο αν η βεβαίωση που ζητά αυτός ο νόμος αφορά σε

α) επάρκεια από κατακόρυφα φορτία χρήσης εκπαιδευτηρίου - οπότε περιπτώσεις σαν κι αυτή που ανέφερα εγώ είναι οκ αφού το εκπαιδευτήριο είναι στο ισόγειο χωρίς υποκείμενο υπόγειο, Ή

β) αλλαγή σπουδαιότητας από Σ2 σε Σ3 και έλεγχος με τον λόγο 10% του παραρτήματος Ε του ΕΑΚ (που εμένα δεν μου βγαίνει...βγαίνει 20% και ο αντισεισμικός έλεγχος του υφισταμένου με ΕΑΚ και Σ3 δείχνει ότι πονάει όλη η θεμελίωση και δυο κολωνίτσες.....)

 

αναρωτιέμαι τόσο δύσκολο είναι να βγει απάντηση από τον ΟΑΣΠ ή το ΥΠΕΚΑ και να υπάρξει μια ψιλοδιευκρινισούλα!!

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι εφόσον για τα φροντιστήρια ο νόμος απαιτεί απλά την ύπαρξη οικοδομικής άδειας και όχι την ύπαρξη άδειας εκπαιδευτηρίου, δε χρειάζεται να ελεγχθεί το κτίριο με σπουδαιότητα Σ3.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.