Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βεβαίωση για στατικά φορτία εκπαιδευτηρίου


 
Charlie

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 88
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν και έχει συζητηθεί αναλυτικά το θέμα και παλιότερα, σε σχέση με τη βεβαίωση στατικής επάρκειας, οι λέξεις-κλειδιά είναι "αλλαγή χρήσης".

Ο νομοθέτης επιτρέπει (προς το παρόν) κάποιες κατηγορίες αιθουσών (φρ. ξένων γλωσσών κλπ.) και ανάλογα με τον πληθυσμό τους να βρίσκονται σε χώρους με διαφορετική χρήση από αυτή του εκπαιδευτηρίου. Αυτό τελευταία άλλαξε και νομίζω ότι μετά τον Αύγουστο αλλάζει και πάλι ...

Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση για άλλη πλην της νόμιμης χρήσης της άδειας και αυτό αναφέρουμε στη βεβαίωση.

Αν ο νομοθέτης ήθελε Σ3 θα απαιτούσε χρήση εκπαιδευτήριου δηλ. θα απαιτούσε "αλλαγή χρήσης".

Link to comment
Share on other sites

Το τι εννοει ο νομοθετης ουτε αυτος το ξερει.Ο μηχανικος που θα δωσει τη βεβαιωση θα σταθει σε ενα "ασαφες" για μενα και ελλιπεστατο νομοθετικο πλαισιο;Εγω πιστευω οτι ο νομοθετης δεν σκεφτηκε την παραμετρο "κατηγορια σπουδαιοτητας και αντισεισμικος κανονισμος" παρα μονο το καθαρα κτιριοδομικο θεμα.

Και αν ,χτυπα ξυλο, συμβει κατι τι θα πεις;

"Εδωσα βεβαιωση στατικης επαρκειας με την εννοια του νομου αλλα παραβιαστηκε ο κανονισμος;" Ε! Αν ο συναδελφος που θα δωσει τη βεβαιωση νοιωθει ασφαλης ο.κ.

Για μενα ο κανονισμος (που εχει εγκριθει με Υπουργικη Αποφαση) ως ειδικοτερος υπερισχυει καθε γενικοτερου Νομου.Ισως πρεπει να γινουν διευκρινιστικες ερωτησεις στο Υπουργειο .

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη στην τελευταία παράγραφο σου που κάνεις λόγο για μελέτη, εννοείς νομίζω την εκπόνηση καινούριας μελέτης με βάση τα όσα παραπάνω γράφω??

 

Όχι.

Ανοίγω την υπάρχουσα στατική μελέτη, βλέπω τα φορτία που ελήφθησαν υπόψη στον σχεδιασμό, και αν το κινητό είναι 350kg/m² δίνω την βεβαίωση.

 

Αν δεν είναι, τότε κοιτάζω τους ελέγχους αντοχής της μελέτης, βλέπω αν οι πλάκες έχουν περιθώριο αντοχής, αν το περιθώριο είναι μεγαλύτερο από τον λόγο (1.35*g+1.5*3,50)/(1.35*g+1.5*3.5), κάνω μία τεχνική έκθεση με τους σχετικούς υπολογισμούς, την βάζω στον φάκελο της οικοδομικής αδείας (νέα άδεια που δεν πρέπει να έχει τίτλο αλλαγή χρήσης), και μετά δίνω την βεβαίωση.

Δηλαδή, κάνω μελέτη, βγάζω νέα άδεια, δίνω βεβαίωση.

 

Διότι, η βεβαίωση δεν είναι μελέτη, ούτε μπαίνει στον φάκελο...

 

Υπάρχουνε λοιπόν δύο δρόμοι:

Ο ένας είναι οι "εσωτερικές διαρρυθμίσεις που δεν επιβαρύνουν στατικά". Διότι μπόρώ -υποτίθεται- να αποδείξω ότι η πρόσθετη μάζα 0,3*(3,5-2,0) στα 100m² του φροντηστηρίου είναι μόλις 4,5tn και δεν επηρεάζει τον αντισεισμικό έλεγχο.

Ο άλλος είναι η αλλαγή χρήσης.

 

 

κατά την γνώμη μου το παιχνίδι παίζεται στο αν η βεβαίωση που ζητά αυτός ο νόμος αφορά σε

α) επάρκεια από κατακόρυφα φορτία χρήσης εκπαιδευτηρίου - οπότε περιπτώσεις σαν κι αυτή που ανέφερα εγώ είναι οκ αφού το εκπαιδευτήριο είναι στο ισόγειο χωρίς υποκείμενο υπόγειο

 

Έτσι ακριβώς είναι, όπως είπε κι ο συνάδελφος:

 

Θεωρώ ότι εφόσον για τα φροντιστήρια ο νόμος απαιτεί απλά την ύπαρξη οικοδομικής άδειας και όχι την ύπαρξη άδειας εκπαιδευτηρίου, δε χρειάζεται να ελεγχθεί το κτίριο με σπουδαιότητα Σ3.

 

 

Αλλά, στην περίπτωση που η χρήση είναι επί εδαφόπλακας, δεν έχουν νόημα όλα αυτά, δίνεις κατευθείαν την βεβαίωση.

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Εχω οικοδομική άδεια του 1987 η οποια στο πρώτο όροφο προέβλεπε εξ'αρχής τις αίθουσες διδασκαλίας για φροντiστήριο.

Δεν αναφέρεται πουθενά σπουδαιότητα Σ2 ή Σ3. Δεν ξέρω καν αν υπήρχε αυτός ο διαχωρισμός στον ΕΑΚ 1985.

Στον υπολογισμό του κινητού φορτίου έχω 200 kg/m2

Η στατική μελέτη έχει εφαρμοστεί πλήρως.

Πιστεύω οτι μπορ'ω να βγάλω τη βεβαίωση.

Ποια είναι η άποψη σας;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.Έχω περίπτωση όπου ζητείται βεβαίωση στατικής επάρκειας για χρήση εκπαιδευτηρίου(ανανέωση λειτουργίας) αλλά αφορά σ'έναν όροφο από τους 4 της πολυκατοικίας.Το θέμα είναι οτι δεν υπάρχουν ξυλότυποι και παραδοχές των στατικών υπολογισμών (κατασκευή προ του '60). Νομίζω οτι δεν έχω κ πολλές επιλογές , τι λέτε?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Από όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα καταλαβαίνω ότι:

Σύμφωνα με τον νέο νόμο (και τις τροποποιήσεις και εγκυκλίους αύτου) αδειοδότησης των φροντιστηρίων (ΚΞΓ. κα) τα διακρίνει σε δυο κατηγορίες:

α) ανω των 75 εκπαιδευόμενων ανά ώρα, όπου απαιτεί αλλαγή χρήσης σε χρήση εκπαιδευτηρίου (και θέλει την άδεια με την νέα χρήση)

β) κάτω των 75 εκπαιδευόμενων ανά ώρα, όπου δεν απαιτεί αλλαγή χρήσης αλλά θέλει την Ο.Α., κατόψεις αποτύπωσης, και βεβαίωση στατικής επάρκειας του κτηρίου ως προς το μέγιστο προβλεπόμενο πληθυσμό

 

Θα ήθελα σαςρωτήσω, σχετικά με το τελευταίο, την βεβαίωση στατικής επάρκειας βεβαίωση στατικής επάρκειας του κτηρίου ως προς το μέγιστο προβλεπόμενο πληθυσμό δηλαδή,

αν έχουμε την στατική μελέτη και το κτίριο είναι παλιό π.χ. του 1958, στην στατική μελέτη οι όροφοι έχουν μελετηθεί για γραφεία με ωφέλιμο φορτίο 200Kgr/m2,  το ισόγειο για καταστήματα με ωφέλιμο φορτίο 300 Κgr/m2, το φροντιστήριο πρόκειται να λειτουργήσει σε έναν από τους x ... ορόφους του κτιρίου, α) θα δώσουμε βεβαίωση για το σύνολο του κτιρίου (είναι δυνατόν ;) β) πως θα προκύψει ο μέγιστος πληθυσμός διαιρώντας το οφέλιμο φορτίο με ενα τυπικό βάρος ανθρώπου π.χ. 75 kgr,  τοσο μπακάλικα; ή δίνουμε βεβαίωση στατικής επάρκειας για την δυναμικότητα του φροντιστηρίου; [εφόσον υπολογίσουμε τη δυναμικότητα του φροντιστήριου και είναι x άτομα (<75 ατόμων) (και εφόσον x *75Kgr / επιφάνεια του ορόφου) < 200Κgr/m2 και εφόσον ο ξυλότυπος έχει τηρηθεί (στο σύνολο του κτιρίου) γεωμετρικά  και δεν υπάρχουν εμφανείς ρώγμές];

και όλοι κανονισμοί κτιριοδομικός όπου >50 άτομα είναι χώροι συνάθροισης κοινού άρα άλλα φορτία κλπ τί γίνεται με αυτούς; μήπως αντί κάτω των 75 έπρεπε να λένε κάτω των 50;

 

Έχετε καμία πρόταση;

Edited by -stella-
Link to comment
Share on other sites

Η διατύπωση του νόμου είναι πολύ "χαλαρή" και θεωρητικά δίνει στον μηχανικό αυτή την δυνατότητα.

 

Ωστόσο, οι κανονισμοί δεν αφήνουν τέτοιο περιθώριο.

Δηλαδή, ούτε ο ΕΚ-1 ούτε ο κανονισμός φορτίσεων επιτρέπουν στον μηχανικό να εκτιμά το φορτίο μίας χρήσης, παρά μόνο του επιβάλλουν να χρησιμοποιήσει τις προκαθορισμένες τιμές.

Link to comment
Share on other sites

Για εμένα ο πληθυσμός είναι δεδομένος 1,50 άτομα / Μ2. Δεν τον υπολογίζεις εσύ.

 

Αφού έχουμε τον πληθυσμό (1,50Μ2 ανά εκπαιδευόμενο ή 0,67 άτομα / Μ2) υπολογίζουμε το κινητό φορτίο που χρειαζόμαστε, περίπου 0.67*75 κιλά/Μ2 = 50 κιλά/Μ2 το οποίο είναι πολύ μικρό φορτίο. Για στατικά φορτία δεν έχουμε πρόβλημα.

 

Όμως όπως λέει και ο AlexisPap αυτός ο τρόπος υπολογισμού είναι μπακαλίστικος. Αφού ο Κανονισμός φορτίσεων λέει 350κιλά/μ2 ή ο ΕΚ1 300κιλά/Μ2 θα πρέπει να γίνει ένας έλεγχος αντοχής της πλάκας για αυτά τα φορτία. Από εκεί και πέρα ο αντισεισμικός έλεγχος για εμένα είναι περιττός  Αφού ζητάνε στατικό έλεγχο αυτόν θα κάνουμε και αυτόν θα βεβαιώσουμε. Μόνο κατακόρυφα φορτία δηλαδή και δεν ασχολούμαστε με σπουδαιότητα κ.τ.λ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.