Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συμπληρωματικός φόρος (3%) των μισθωμάτων


Dude

Recommended Posts

...

 

4) Το χαρτόσημο των μισθωμάτων αποδίδεται στην ΔΟΥ από τον ιδιοκτήτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) μέσω της φορολογικής δηλώσεως (όταν αυτή εκκαθαριστεί ) .

5) Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη για το ποιός τελικά βαρύνεται (πληρώνει) με το χαρτόσημο των μισθωμάτων . Είναι θέμα συμφωνίας των δύο συμβαλλομένων μερών .

 

SOTHRIS, αυτό με το χαρτόσημο (3%) των μισθωμάτων ισχύει ακόμα ή είναι πλέον υποχρεωτικό και πρέπει να καταβάλεται κάθε μήνα μαζί με το 3,6% χαρτόσημο τού ενοικίου (δηλαδή 6,6% συνολικά επιπλέον) στον ιδιοκτήτη;

 

Γιατί κάτι άκουσα ότι προσφατα έκαναν πλέον και το χαρτόσημο (3%) των μισθωμάτων υποχρεωτικό, αλλά δε γνωρίζω αν αληθεύει!

Link to comment
Share on other sites

Δεν προκύπτει από τη δημοσίευσή μου ότι το χαρτόσημο επί των μισθωμάτων δεν είναι υποχρεωτικό (σε όσες μισθώσεις υπάρχει ) . Αυτό που είπα είναι ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποιός θα το επιβαρυνθεί , προβλέπει όμως πως θα καταβληθεί. Στην περίπτωση του φυσικού προσώπου, το οποίο δηλώνει έσοδα από ενοίκια, στα οποία επιβαλλεται τέλος χαρτοσήμου, το χαρτόσημο αυτό θα καταβληθεί με την εκκαθάριση του φόρου της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος . Το ίδιο ισχύει και στα νομικά πρόσωπα που εισπρατουν ενοίκια. Οταν θα υποβάλλουν την ετήσια δήλωση εισοδήματος του νομικού προσσώπου, στην εκκαθάρισή της θα υπολογισθεί και το οφειλόμενο χαρτόσημο .Αν τώρα ο εκμισθωτής θα το εισπράξει όλο από τον μισθωτή ή θα υπάρξει αλλου είδους διακανονισμός μεταξύ εκμισθωτή ή μισθωτή , ο οποίος διακανονισμός προβλέπεται στο σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο πχ από το σύνολο του χαρτοσήμου το 70% επιβαρύνει τον εκμισθωτή και το 30% τον μισθωτή , είναι αδιάφορο για την διαδικασία είσπραξης του χαρτοσήμου από το δημόσιο.

Link to comment
Share on other sites

Απλά είχα την εντύπωση ότι το μόνο το τέλος τού χαρτοσήμου (3,6%) ήταν και είναι υποχρεωτικό για είσπραξη από το δημόσιο.

 

Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος των μισθωμάτων (3%) δεν ήταν μέχρι τώρα υποχρεωτικός, παρά μόνο αν ο ιδιοκτήτης είχε πολλά ακίνητα στο όνομά του.

 

Τώρα το ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά (3,6% και 3%) σίγουρα είναι θέμα κοινής απόφασης μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή. Ευχαριστώ πάντως!

Link to comment
Share on other sites

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΕ:

 

Συμπληρωματικός φόρος (3%) των μισθωμάτων οκ

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος των μισθωμάτων (3%) δεν ήταν μέχρι τώρα υποχρεωτικός, παρά μόνο αν ο ιδιοκτήτης είχε πολλά ακίνητα στο όνομά του.

 

 

 

 

O συμπληρωματικός φόρος 3% υπολογίζεται στο ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα. Ο συμπληρωματικός αυτός φόρος δεν μπορεί να υπερβεί τον κύριο φόρο εισδοδήματος.Ο κύριος φόρος και οσυμληρωματικός αθροίζονται και επί αυτού του αθροίσματος θα υπολογισθεί η προκαταβολή φόρου για το επόμενο οικονομικό έτος.

 

(παλαιά , πολύ παλαιά υπήρχε συμπληρωματικός φόρος και σε άλλα εισοδήματα πχ αυτό από συμμετοχή σε ΕΠΕ ή σε ετερρόρυθμη εταιρεία )

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.