Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επικίνδυνοι χώροι


miltos

Recommended Posts

Σε ισόγειο φυσικοθεραπευτήριο 120τμ έχω ένα χώρο υποδοχής, ένα λουτρό, δύο χώρους φυσικοθεραπείας και ένα χώρο γυμναστικής. Η μελέτη γίνεται με το 41/18.

Μήπως οι χώροι που γίνεται η φυσικοθεραπεία ή και η γυμναστική θεωρούνται επικίνδυνοι χώροι; Το ρωτάω αυτό διότι βλέπω ότι οι χώροι εργασιοθεραπείας εντάσσονται στους επικίνδυνους χώρους Α στο 41/18 για τη χρήση "Υγεια και Κοινωνική Προνοια". Τι εννοεί όμως εργασιοθεραπεία; Σε αυτή την περίπτωση όλο το φυσικοθεραπευτήριο εκτός από την υποδοχή και το λουτρό είναι επικύνδυνοι χώροι Α.

Link to comment
Share on other sites

Λογικά θα θεωρεί ως επικίνδυνους χώρους όπου υπάρχουν μηχανήματα, γι αυτό και στους χώρους αυτούς βάζεις επιπλέον πυροσβεστήρα CO-2. Οπότε δε νομίζω να θεωρείται ο χώρος που αναφέρεις ως επικίνδυνος

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Για την ίδια δουλειά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα:

Στις ειδικές διατάξεις για τα κτίρια Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας  (άρθρο 5 ειδικών διατάξεων) ο 41/18 αναφέρει κάποια ελάχιστα πλάτη οδεύσεων διαφυγής. (Το εξετάζω με 41/18 λόγω αλλαγής χρήσης.)

1) Αυτά αφορούν και την πυροπροστατευόμενη και την απροστάτευτη όδευση διαφυγής, έτσι;

2) Εμένα είναι ένα φυσικοθεραπευτήριο και το έχω κατατάξει στην κατηγορία Ε2. Επειδή το κτήριο είναι υφιστάμενο ο διαδρομος της απροστάτευτης όδευσης διαφυγής δεν πληρεί το ελάχιστο 1μ που απαιτείται από το αρθρο που προανέφερα, ενώ σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις καλύπτομαι. Τι κάνω;

Με καλύπτει πιστεύετε η εξαίρεση που υπάρχει στο τέλος του άρθρου και λέει ότι "δεν επιβάλλονται ελάχιστα επιτρεπόμενα πλάτη πέραν αυτών που επιβάλλονται από τις γενικές διατάξεις σε χώρους που δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν από εσωτερικούς ασθενείς ή από από άτομα μειωμένης κινητικότητας ή σωματικής ικανότητας ή από περιθαλπτόμενα ηλικιωμένα ή παιδιά ηλικίας μικρότερης των ετών";

3) Μιας και τα προβλήματα μου αφορούν την παθητική, η πυροσβεστική θα έχει πρόβλημα αν δεν καλύπτεται αυτό που ανααφέρω στην ερώτηση μου; Θα μας δώσει το πιστοποιητικό; Στο e-adeies που θα την ανεβάσω, αν για παράδειγμα τελικά απαιτείται το ελάχιστο 1μ πλάτος και εγώ λέω οτι έχει 0,85μ, τι πρόβλημα θα αντιμετωπίσω;

4) Προσπαθώ να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο στην πολεοδομία για να ρωτήσω και δεν απάνταει κανείς. Προσπάθησα και σε άλλες πολεοδομίες στην Ελλάδα, το ίδιο. Ξέρει κανεις κάποια πολεοδομία που να απαντάει και να μπορεί να με βοηθήσει;

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Έχετε κάποιο email που να ξέρετε ότι απαντάει; Γιατί ο υπάλληλος της δικιά μας πολεοδομίας δεν απαντάει ούτε σε email?

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Δεν πάει έτσι. Θα στείλεις στον αρμόδιο για το ερώτημά σου, στην αντίστοιχη περιοχή. Και αν δεν απαντήσει μέσα σε εύλογο διάστημα θα στείλεις στον προϊστάμενο να σε κατευθύνει. Είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν γιατί είναι mail και φοβούνται τις καταγγελίες.

Link to comment
Share on other sites

Για τα ερωτήματα του stag94:

1) Προφανώς μιας και το άρθρο 5.2 αναφέρεται στο σχεδιασμό των οδεύσεων διαφυγής.

2) Η εξαίρεση στο τέλος του 5.2.1 αναφέρεται σε τμήματα της εγκατάστασης σου όπου έχουν πρόσβαση μόνο π.χ. οι υπάλληλοι της επιχείρησης (και όχι οι ασθενείς κ.λ.π.) οπότε σου επιτρέπει μικρότερο ελάχιστο πλάτος διαφυγής. Δεν μπορείς να το εφαρμόσεις στο σύνολο της εγκατάστασης σου.

3) Αν διαβάσεις το ΑΔΑ: Ω70346ΜΚ6Π-ΜΩΟ στο κεφάλαιο Γ γράφει αναλυτικά το τι εξετάζει η πυροσβεστική και ποιες ενέργειες επιβάλλεται να κάνει όταν δεν ''βγαίνει'' η παθητική.

4)  Δεν ξέρω αν θα καταφέρεις να βγάλεις άκρη με την Πολεοδομία (16 χρόνια μηχανικός δεν έχω βρει κάποιον σε πολεοδομία που να γνωρίζει από παθητική). Ωστόσο το ότι δεν μπορείς να συμμορφωθείς με τις απαιτήσεις της παθητικής ίσως σου δημιουργήσει πρόβλημα στην αλλαγή χρήσης. Είναι σαν να ζητάς μετατροπή μιας αποθήκης σε χώρο κύριας χρήσης χωρίς να εξασφαλίζεις π.χ. το ελάχιστο ύψος. Αλλά μιας και δεν ειδικεύομαι στην έκδοση οικοδομικών αδειών, ας απαντήσει κάποιος πιο ειδικός σε αυτό.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Υπάρχει κάποιο πρότυπο το οποίο καθορίζει ποια μηχανοστάσια είναι επικίνδυνοι χώροι και ποια όχι;

Σε παθητική πυροπροστασία για κτίριο βιοτεχνίας Ζ1 που γίνεται σύμφωνα με ΠΔ 41/2018 και ΑΠ 136860/1673/Φ15, θα υπάρχει μηχανοστάσιο που θα φέρει μία αντλία νερού, και ένα συμπιεστή αέρα. Θα πρέπει να ανήκει σε επικίνδυνο χώρο κατηγορίας Α σύμφωνα με το ΠΔ 41/2018;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, ωστόσο την έχω υπόψιν την ερμηνευτική του ΠΔ 41/2018, και δεν διευκρινίζεται από ποια τιμή ισχύος και πάνω θεωρείται ότι έχουμε υψηλή εγκατεστημένη ισχύ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.