Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εγγυητική επιστολή. Τι ακριβώς είναι;


Julius Caesar

Recommended Posts

Τι ακριβώς είναι η εγγυητική επιστολή; Τι ακριβώς εξυπηρετεί; Συνταξιούχος εργολάβος μου πρότεινε να αναλαμβάνουμε δημόσια έργα, εγώ θα πληρώνω την εγγυητική, το έργο θα είναι στο όνομά μου και αυτός θα το διεκπεραιώνει. Μπορεί να είναι απάτη;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε, και μόνο το παίρνεις ευθύνη για εργασία που διεκπεραιώνει άλλος, εμένα δεν μου φαίνεται σωστό, άσε που μπορεί να είναι και επικίνδυνο...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

οταν γινεται ενας διαγωνισμός, οριζεται ενα ποσό "εξασφαλισης" για την καλή και εμπροθεσμη πορεια και αποπερατωση του εργου και την εκπληρωση της σύμβασης...

Και προφανως, δεν δινονται χρηματα.

Πας στην Τραπεζα σου, δεσμευεις το σχετικο ποσό, η Τραπεζα σου δινει την εγγυητικη, γραφει επανω και στοιχεια περι του τροπου χρησης, που την καταθετεις μαζι με ολα τα άλλα που σου ζηταει η διακηρυξη...

Την παιρνεις πισω οταν γινει το πρωτοκολλο παραδοσης.

Μεχρι τοτε...τα χρηματα σου ειναι δεσμευμενα.

 

Για την τελευταια ερώτηση σου...προφανως δεν μπορω να απαντησω...

 

Εσυ θα ερευνησεις το αντικειμενο εργασιας... και θα...εξερευνησεις τον...ανθρωπο...

 

εντιτ

συμφωνω με τον συνονοματο

 

δημητρη τις καλησπερες μου

 

πρεπει να ξερεις το αντικειμενο...για να βαλεις τα λεφτα σου......και προ παντος να εμπιστευεσαι τους συνεργατες που ξερεις...

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, και τα του Θεού τω Θεώ.

Πες στο συνταξιούχο να πάει καμμιά βόλτα τα εγγονάκια του και να αφήσει στην άκρη τις κουτοπονηριές. Αν ήθελε να εργαστεί γιατί πήρε σύνταξη?

Αν θέλεις να μπείς στο κύκλωμα, φρόντισε να ξεκινήσεις μόνος σου και χρησιμοποίησε τους συνταξιούχους μόνο για την εμπειρία και τη γνώση τους. Αν φυσικά δεν σκέφτονται ιδιοτελώς.

Και προ παντός, ΜΗΝ αφήνεις άλλον να διαχειρίζεται (τεχνικά και οικονομικά) έργο που είναι στο όνομά σου. Θα βρεθείς στη στενή χωρίς να το καταλάβεις.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ συνάδελφε νομίζω την ερώτησή σου την κάλυψε επαρκώς ο νομικός του φόρουμ. συμπληρωματικά θα σου πω πως το ΕΤΑΑ εκδίδει εγγυητικές επιστολές υπέρ των μετόχων του εν γένει χωρίς δέσμευση κεφαλαίων. μέτοχος του ΕΤΑΑ είσαι και εσύ!

τώρα αναφορικά με τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν από τους συναδέλφους θα συμπληρώσω πως, εάν είναι να αναλάβεις ένα έργο στο όνομά σου και να το εκτελέσει άλλος, τότε αυτός θα βγάλει και την εγγυητική επιστολή. Αυτό είναι απαράβατος κανόνας. Τα υπόλοιπα είναι θέμα ρίσκου, κέρδους κλπ. Αλλά εγγυητική ΚΑΙ έργο στο όνομά σου είναι λάθος εφόσον το εκτελεί άλλος. Ή το ένα, ή το άλλο. Κανένας σοβαρός μηχανικός ΕΔΕ, υπομηχανικός ΕΔΕ, εμπειροτέχνης ΕΔΕ δε θα καταδεχόταν να σου κάνει τέτοια πρόταση.

 

δηλαδή, για να έχουμε και καλό ερώτημα που λένε, εάν εσύ πάρεις έργο στο όνομά σου, βγάλεις και την εγγυητική επιστολή και το εκτελέσει αυτός, εσύ τί κερδίζεις εκτός από την υπέροχη γεύση του Dolca? Άμα σου έχει τάξει 20%, τις κρατήσεις δικές του και έχει και το Δήμαρχο ανιψιό μου ακούγεται στα όρια του θεμιτού. Άμα είναι να σου δώσει το 3% με τον τελευταίο λογαριασμό κόψε λάσπη

Edited by heartsp
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώντας με τους προλαλίσαντες να προσθέσω και εγώ τα εξής (όσα ξέρω από παλιά):

Η λογική της εγγυητικής είναι ότι το κράτος - οτα - φορέας κλπ θέλει να είναι εξασφαλισμένο ότι αν κάτι πάει στραβά (κακή ποιότητα , έκπτωση εργολάβου κλπ) θα "πάρει" κάποια χρήματα ώστε να αποκαταστήσει την ζημιά.

Οι εγγυητικές είναι απαραίτητες στους διαγωνισμούς (συνήθως 2% του προϋπολογισμού) και στην υπογραφή της σύμβασης (συνήθως 5%του προϋπολογισμού), διδονται από πιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, ΤΣΜΕΔΕ-ΕΕΤΑΑ-Ταμείο παρακαταθηκών & Δανείων):

Τράπεζες: Ανοίγεις "καρτέλα" πάντα με κάποιον εγγυητή, σου καθορίζουν κάποιο όριο μέχρι το οποίο μπορείς να πάρεις εγγυητική και πληρώνεις προμήθεια ανά τρίμηνο.Προσοχή: Εαν κάτι πάει στραβά ζητούν τα χρήματα από τον εγγυητή και ίσως μπεις στον "Τειρεσία". Αυτή την περίοδο είναι πολύ "σφιχτές"

ΤΣΜΕΔΕ-ΕΕΤΑΑ: Παλιά ήταν η καλύτερη λύση. Χωρίς εγγυητή και μικρή προμήθεια. Μόνο γιά μηχανικούς. Σήμερα δεν ξέρω τι παίζει.

Ταμείο παρακαταθηκών & Δανείων: Πας εκεί με μετρητά, τα καταθέτεις και παίρνεις την εγγυητική. Οταν την επιστρέψεις σου δίνουν πίσω τα χρήματα μείον κάποια μικρή προμήθεια.

Οι εγγυητικές της σύμβασης μένουν δεσμευμένες τουλάχιστον 18 μήνες. Σε μικρές συμβάσεις συμφέρει το Ταμείο παρακαταθηκών & Δανείων.

Η έκδοση της εγγυητικής από τράπεζα μπορεί να γίνει και από τον συνταξιούχο: Χρεώνεται στην καρτέλα του αλλά εκδίδεται στο όνομά σου (την τράπεζα δεν την ενδιαφέρει το όνομα). Αν δεν δουλεύεις εσύ το έργο πάντα πρέπει να γίνεται έτσι.

ΥΓ: Στην πιάτσα άρχισαν ήδη και κυκλοφορούν εγγυητικές από ...Ισπανία (με μεταφράσεις γιά τους διαγωνισμούς και τέτοια)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν σε καίει να μπλέξεις με δημόσια έργα (δεν στο συνιστώ καθόλου στις μέρες μας) μπορείς να τον προσλάβεις ως εργοταξιάρχη/βοηθό εργοταξιάρχη, αλλά θα πρέπει να τον έχεις υπό την συνεχή επίβλεψή σου. Δεν αφήνουμε σε κανέναν την ανεξέλεγκτη διαχείριση του έργου με την εξαίρεση του να είμαστε Πρόεδροι σε μεγάλη κατασκευαστική αλλά εκεί μιλάμε για άλλες καταστάσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Κανείς, εγώ το σκέφτηκα ως πιθανότητα, για οιοδήποτε μή-δημόσιο τεχνικό έργο (μελέτη, επίβλεψη ή κατασκευή)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.