Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οθωμανικό δίκαιο & ιδιοκτησιακό καθεστώς (πόλη Χανίων)


Recommended Posts

Καλησπέρα σέ όλους!

Έχω ένα πελάτη που θέλει να αγοράσει ακίνητο στην παλαιά πόλη των Χανίων, και αν και καταλαβαίνω ότι είναι κάπως περίεργο αυτό που θα ρωτήσω και πολύ εξειδικευμένο, είπα να δοκιμάσω γιατί πάντα βρίσκω κάποια βοήθεια.

Το καθεστώς που ισχύει έχει να κάνει με το οθωμανικό δίκαιο, δηλ. υπάρχουν περιπτώσεις κτιρίων στα οποία αν και ο ισόγειος όροφος ανήκει εξολοκλήρου σε έναν ιδιοκτήτη, στον όροφο, ο όμορος ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να χτίσει σε κάποιο τμήμα του, και επί της ουσίας έχει χτίσει. Δηλαδή ένα ή και περισσότερα δωμάτια ανήκουν σε όμορο ιδιοκτήτη, χωρίς να τους ανήκει η γη.....

Έχει κάποιος συναντήσει κάτι ανάλογο, και αν ναι τί γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, πχ έκδοση οικοδομικής άδειας αναστύλωσης κ.τ.λ.

Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Ολα τα είχαμε Μαρία το Οθωμανικό δίκαιο μας έλειπε για να προσδιορίσουμε επακριβώς την ένοια του χάους και να κλείσουμε ως λαός όπως έλεγε και η Δήμητρα.

Τέλος πάντων, η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να προηγηθεί σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς πρώτα, κάτι ανάλογο γίνεται στις πολυκατοικίες, και μετά να προχωρήσει ο πελάτης σου στην αγορά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση βλέπω μπέρδεμα Οθωμανών-Ελλήνων σχετικά με το ποιός έχει δίκαιο και τι έχει αγοράσει και θα παραπεμφτεί η αγορά του πελάτη σου εκεί που πήγε και το θέμα της υφαλοκρηπίδας κι ο εναέριος χώρος. Μια άλλη κίνηση που πρέπει να κάνεις όπωσδήποτε, είναι να μιλήσεις με συμβολαιογράφο που ξέρει τα Χανιά και έχει αντιμετωπίσει τέτοιες ανώμαλες καταστάσεις.

Αυτά, και καλή δύναμη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

Καλησπέρα,

πρέπει να κάνω μία τακτοποίηση σε οικία, σε  οικισμό προ 23, και η κατοικία στην οποία θα πάω έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Τμήμα του ισογείου, έχει σαν όροφο τμήμα της διπλανής ιδιοκτησίας. Παραθέτω εικόνα από τοπογραφικό του 2007. Σύμφωνα με το συμβόλαιο η εν λόγω οικία προήλθε από αποδοχή κληρονομιάς το 2007 και ο τότε αποβιώσας την απέκτησε από άτυπη δωρεά του πατέρα του το 1936. 

Έστω πως έπρεπε να κάνω απλά τοπογραφικό. Ποιο είναι το εμβαδόν του γεωτεμαχίου; 

Έστω πως η κατοικία ήταν του 1970 και έκανα τακτοποίηση ως προ 75. Μπορεί να τακτοποιηθεί ο όροφος;

186540275_890149448381651_5395893514215443441_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

"Σύμφωνα με το συμβόλαιο η εν λόγω οικία προήλθε από αποδοχή κληρονομιάς το 2007 "

Ειναι αποδοχη του 2007...

Με βαση αυτη εγινε -πότε;;;- καποιο συμβολαιο.....προφανως για καθαρα φορολογικους λογους και υπολογισμο της αξιας και του φορου αναφερεται σε οικοπεδο  και σε κτισματα...

Πώς περιγραφεται  στην αποδοχη -και στο συμβολαιο - ολο αυτο το "συμπλεγμα" κτισματων;

υγ

και τωρα βλεπω οτι το οικοπεδο περιγραφεται με τα στοχεια Α,Β,Γ,Δ....εως ΨΑ

Αρα,  ειναι ενα μεγαλο οικοπεδο και εχει ενα κτισμα, αυτο που δειχνεις..

Γιατι να μην εχει γινει συσταση ΟΙ;;;; Το ειδες;;

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Dimitris GM ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Συγγνώμη που είπα τη λέξη συμβόλαιο. Απλά μια αποδοχή κληρονομιάς έχει ο ιδιοκτήτης. Η περιγραφή που γίνεται είναι επί λέξη : «Μία διώροφη οικία συνολικής επιφανείας μέτρων τετραγωνικών σαράντα δύο και 0,20 (42,20) που είναι κτισμένη επί οικοπέδου εκτάσεως μέτρων τετραγωνικών τρακοσίων πενήντα τριών και 0,70 (353,70) που βρίσκεται....... εμφαίνεται υπό τα κεφαλαία αλφαβητικά γράμματα ΑΒΓΔ....ΧΦΨΩ ..... ».

Δεν υπάρχει κάποια σύσταση Ο.Ι. η οτιδήποτε άλλο.

Βέβαια να αναφέρω πως πρόκειται για ένα -στατικά- κτήριο, τμήμα του οποίου είναι στο δικό μας οικόπεδο και τμήμα στο γειτονικό. Απλά είχαν την ιδέα να το χωρίσουν με το παραπάνω τρόπο. 

 

Άρα ποιό είναι το σωστό εμβαδόν του γεωτεμαχίου; Αφαιρούμε ή όχι το τμήμα της οικίας στο οποίο μας ανήκει ο όροφος αλλά όχι το ισόγειο;

Αν δεν μετράει στην επιφάνεια το τμήμα που το ισόγειο δε μας ανήκει αλλά μόνο ο όροφος. Θα μπορούσα να το τακτοποιήσω αν υποθέσω πως ήταν αυθαίρετο;

Link to comment
Share on other sites

Αν το οικόπεδο περιγράφεται ως ΑΒ...ΧΨΑ, είναι προφανές ότι αυτό είναι το σχήμα του. Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα του ορόφου ισογείου ΦΧΨΩΑ1, αποτελεί ξεχωριστή  οριζόντια ιδιοκτησία επί του ανωτέρω οικοπέδου.

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Tetris δεν υπάρχει καμία σύσταση στο δικό μου οικόπεδο. Γενικά ψάχνω τί είναι το σωστό όχι τί έκαναν. Στην αποδοχή όπως είπα έγραψαν διώροφη οικία, με εμβαδόν οικοπέδου την ολική επιφάνεια και δεν ασχολήθηκαν παραπέρα και ήταν όλοι χαρούμενοι. 

Αλλά με αυτό που είπες κατάλαβα τι πρέπει να γίνει. Πρέπει όποιος έχει στο οικόπεδο του την επιφάνεια με το διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς να κάνει σύσταση Ο.Ι. και να δώσει το ανάλογο ποσοστό στο γείτονα. 

Έστω ότι το παίρνουμε εμείς, άρα το εμβαδόν είναι το ολικό, πρέπει να κάνουμε σύσταση Ο.Ι. και να  παραχωρήσουμε το αντίστοιχο ποσοστό στο γείτονα. Πώς όμως αφού πρώτα πρέπει να γίνει τακτοποίηση του ακινήτου για να γίνει κάτι τέτοιο; Μπορώ να τακτοποιήσω μισό σπίτι όσο «πατάει στο δικό μου οικόπεδο»; ή να δώσω τέτοια βεβαίωση;

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που διαφοροποιούνται τα διαμερίσματα του ισογείου με τη διαθήκη, πρόκειται για οιονεί σύσταση ο.ι. 

Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε σήμερα τροποποίηση της ανωτέρω σύστασης, δίνοντας ποσοστά

Δεν υπάρχει "δικό σου" οικόπεδο. Το οικόπεδο που ανέφερα (και περιγράφεται στο διάγραμμα) είναι ενιαίο, κι εξ αδιαιρέτου

Θα τακτοποιήσεις όποια ο.ι. σου ανήκει βάσει αποδοχής

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.