Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπόγειο,λειτουργικό προσάρτημα κατοικίας,Άρθρο 11 παρ.6ι


Recommended Posts

Καλημέρα και Καλή Χρονιά!! 

Έχω την εξής απορία:

Σε πολυκατοικία, η οποία ανήκει σε εταιρία (επομένως δεν γνωρίζω αν θα γίνει σύσταση ή θα θεωρείται μία ενιαία ιδιοκτησία, αν παίζει ρόλο) στο Υπόγειο μαζί με τις αποθήκες, λεβητοστάσιο και Η/Μ χώρους, τοποθετώ χώρο πληντυρίων (πλυσταριό) και έναν ενιαίο χώρο με 1wc. Ο ενιαίος χώρος θα χρησιμοποιηθεί για να τοποθετηθούν όργανα γυμναστηρίου και έχει ανοίγματα σε cour anglaise πλάτους 1,20μ. Η στάθμη είναι υπόγεια και η οροφή δεν ξεπερνά το +1,20μ

Ο χώρος 'γυμναστηρίου' μετράει στον σδ?

Θα είναι δηλαδή κοινόχρηστος χώρος

 

 

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για να δεις τι μετράει και τι όχι στο ΣΔ δες και την ερμηνεία των τεχνικών οδηγιών του ΝΟΚ

παρ.6ια (ΤΟ)
Δεν προσμετράται στη δόμηση σε κτίριο μικτής χρήσης το 50% του υπογείου που έχει χρήση την ειδική χρήση του ισογείου χωρίς προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού ή αερισμού. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο που καταλαμβάνει όλο τον ισόγειο όροφο, μπορεί να έχει χώρους υπογείου κατά το 50% της κάτοψής του, όπως μαγειρεία, wc, χώρο λειτουργίας εστιατορίου. Το υπόλοιπο υπόγειο διατίθεται για αποθήκες του εστιατορίου. 
Ομοίως ισχύει και για τμήμα ισογείου ειδικής χρήσης, όπου το υπόγειο που αντιστοιχεί στην κάτοψη ισογείου λειτουργεί κατά το 50% με τη χρήση ισογείου και το υπόλοιπο 50% διατίθεται για αποθήκες της ειδικής χρήσης. Το τμήμα ισογείου που είναι κατοικία αντιμετωπίζεται σύμφωνα με την παρ.6ι. 
Κάτω από τον όροφο υπογείου ειδικής χρήσης μπορεί να υφίσταται υπόγειος όροφος αποθηκών με επιφάνεια ίση με αυτήν της κάλυψης για την εξυπηρέτηση των κατοικιών της ανωδομής. Το σύνολο των υπογείων αποθηκών κτιρίου μικτής χρήσης που εξυπηρετούν κατοικίες, δεν μπορούν να υπερβαίνουν την κάλυψη του κτιρίου. 
Δεδομένου ότι ένα κτίριο μικτής χρήσης μπορεί να είναι και ειδικό κτίριο, η παρούσα παράγραφος ισχύει ομοίως και σε ειδικά κτίρια. 

παρ.6ι (ΤΟ)
Δεν προσμετράται στη δόμηση σε κτίριο κατοικίας, ένας υπόγειος όροφος αποθηκών ίσος με την κάλυψη του κτιρίου. Οι αποθήκες που εξυπηρετούν την ανωδομή κατοικίας μπορεί να μοιράζονται σε περισσότερους του ενός υπογείους ορόφους αρκεί το άθροισμά τους να είναι ίσο με την κάλυψη του κτιρίου. 
Δεν προσμετράται στη δόμηση το 50% του υπογείου κατοικίας που λειτουργεί ως προσάρτημα της κατοικίας χωρίς να καλύπτει προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού. Στον υπολογισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τυχόν βοηθητικοί χώροι για την εξυπηρέτηση του υπογείου της κατοικίας (χώρος υγιεινής, διάδρομοι, κλιμακοστάσιο κλπ). Δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν προσμετρώνται στη δόμηση τυχόν αποθήκες που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο υπογείου. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιείται δεύτερος υπόγειος όροφος, το λεβητοστάσιο και η αποθήκη του επιτρέπεται να βρίσκεται κατ' επέκταση του υπόγειου χώρου κύριας χρήσης της κατοικίας αρκεί να αποτελεί ανεξάρτητο πυροδιαμέρισμα και να έχει έξοδο προς ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου ανεξάρτητη του υπολοίπου χώρου υπογείου. Η έννοια του υπογείου νοείται όπως αναφέρεται στην παρ.87 του Αρθ-2 και με την επιφύλαξη ανωτέρω στην παρούσα εγκύκλιο. 

6ι (Ν. 4067). Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους. "Σε περίπτωση που η κύρια χρήση του υπογείου χώρου δεσμεύεται συμβολαιογραφικά για την εξυπηρέτηση χώρων στάθμευσης, η οροφή του σε κανένα σημείο δεν δύναται να υπερβαίνει το 1,50 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους" . 
Ο όροφος αυτός δύναται να εξυπηρετεί κύριες χρήσεις του κτιρίου εφόσον όλος ή μέρος του αποτελεί λειτουργικό προσάρτημα αυτοτελούς κατοικίας ή κατοικιών και προσμετρηθεί το 50% της επιφάνειας του χώρου της κύριας χρήσης στο σδ. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι απαιτήσεις περί φυσικού φωτισμού και αερισμού. 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Pavlos σύμφωνα με αυτά αν έχω στο ισόγειο ένα κατάστημα εμβαδού 100 τμ , με πατάρι 70 τμ , που είναι μικρότερο του 10 της δόμησης , τότε μπορώ να κάνω ένα υπόγειο όροφο εμβαδού 100 τμ , που τα 50 να είναι χώρος κύριας χρήσης και τα άλλα 50 αποθήκες και βοηθητικές χρήσεις του ισογείου . Και βέβαια από τα 100 τμ του υπογείου δεν μετράει τίποτα στον ΣΔ .

Αν κάνω πατάρι , μου δίνει ένα μέτρο ύψος επιπλέον των όσων προβλέπει ο ΝΟΚ ?  Αν στο δώμα κάνω κήπο , το 20 % που θα είναι χώρος ΚΧ , θα έχει ύψος πάνω από το επιτρεπόμενο της περιοχής ? Παράδειγμα , ύψος κατά ΓΟΚ 19,50 , πατάρι πάμε στα 20,50 για το κτίριο και το κτίσμα στο δώμα θα είναι από τα 20,50 μέχρι τα 23,50 ? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 29/7/2015 at 4:56 ΜΜ, minasm said:

Με το έγγραφο 46434/2001 της ΔΟΚΚ ήταν ξεκάθαρο ότι επιτρεπόταν η οριζόντια επικοινωνία ισογείου - υπογείου (με πόρτα).

Tο ερώτημα είναι με ΝΟΚ επιτρέπεται και πως μπορούμε να το τεκμηριώσουμε ;

Το έγγραφο αυτό υπάρχει κάπου?

Link to comment
Share on other sites


Βασικά δεν απαγορεύεται από κάπου. Ο ΝΟΚ περιλαμβάνει μόνο περιορισμούς, πράξεις και μόνο όταν πρόκειται για εξαιρέσεις σε απαγόρευση, αναφέρονται αυτά που επιτρέπονται. 
Αυτή είναι η δομή όλων των νόμων. 

Υ.Γ.
Απλά δεν έχουν στείλει ακόμα εγγύκλιο στις πολεοδομίες όλες ότι "ότι δεν απαγορεύεται ρητώς, επιτρέπεται. "Αρκετοί το εφαρμόζουν ήδη πάντως, αλλά δεν είναι μόνο των πολεοδομιών κακό. Είναι γενικό κακό της δημόσιας διοίκησης δεκαετίες τώρα....

Edited by jedi.Yannis
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, jedi.Yannis said:


Βασικά δεν απαγορεύεται από κάπου. Ο ΝΟΚ περιλαμβάνει μόνο περιορισμούς, πράξεις και μόνο όταν πρόκειται για εξαιρέσεις σε απαγόρευση, αναφέρονται αυτά που επιτρέπονται. 
Αυτή είναι η δομή όλων των νόμων. 

Υ.Γ.
Απλά δεν έχουν στείλει ακόμα εγγύκλιο στις πολεοδομίες όλες ότι "ότι δεν απαγορεύεται ρητώς, επιτρέπεται. "Αρκετοί το εφαρμόζουν ήδη πάντως, αλλά δεν είναι μόνο των πολεοδομιών κακό. Είναι γενικό κακό της δημόσιας διοίκησης δεκαετίες τώρα....

Το θέμα είναι πως με τις αποφάσεις του ΣΤΕ αν κάποιος σου κάνει καταγγελία πως θα το ξεπεράσεις?

Link to comment
Share on other sites

Κατά την άποψή μου δεν είναι δυνατόν να γνωρίζεις τις όλες τις αποφάσεις του ΣτΕ. Επίσης οι αρμοδιότητες του ΣτΕ περιορίζονται στην ερμηνία των νόμων και όχι την τροποποίηση (αυτό το κάνει η βουλή και το υπουργείο τυπικά).
Ως προς τις καταγγελίες που αφορούν σε κάτι νόμιμο, τις ξεπερνάς δυστυχώς με δικαστήρια, γιατί υπάρχουν ακόμα υπάλληλοι που εκτός από τις εγκυκλίους χρησιμοποιούν και τις καταγγελίες για να κρίνουν τι επιτρέπεται και τι όχι.

Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Μέχρι να αρχίσουν οι υπάλληλοι να ξαναδιαβάζουν νόμους ή η βουλή να τους διατηρεί ενημερωμένους και όχι να κάνει παραπομπές από ΦΕΚ σε ΦΕΚ και να κάνουμε χειροτεχνίες με τα εδάφια λες και είμαστε στο δημοτικό, δεν χρειάζεται να είσαι παράνομος για να μπλέξεις από καταγγελία. Για αυτό παίζει ρόλο και τι θέλουμε από την πολιτεία ως πολίτες και με ποιο τρόπο επιδιώκουμε να συμμετέχουμε στην λήψη αποφάσεων (αν θέλουμε να διορθωθεί αυτή η κατάσταση).

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.