Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Hepos και ιδιωτικά δίκτυα σταθμών αναφοράς - Λειτουργία, κόστος και προσφερόμενες υπηρεσίες


Stavrakas

Recommended Posts

Η ΕΓΣΑ87 υλοποιείται βάσει των συντεταγμένων των τριγωνομετρικών στο δίκτυο της ΓΥΣ. Οι ενέργειες που έχουν γίνει μετά την εισαγωγή του HEPOS, (βλ. προβολή HEPOS_GGRS87/TM87), είναι απλά για να προσεγγιστούν - κατά το δυνατόν - οι συντεταγμένες αυτών των τριγωνομετρικών με αφετηρία το HTRS07. "Στραβώνουμε" δηλαδή το HEPOS για να προκύψουν ΕΓΣΑ87 (Χ,Υ). Σε πολλές εφαρμογές, πχ ελεγκτής δόμησης, αυτό δεν αρκεί αφού τυπικά έχει μια προσέγγιση <10cm RMS. Θα πρέπει να γίνεται τοπικός μετασχηματισμός του HTRS07 (το γνωστό localization), ή να χρησιμοποιείται BASE σε κάποιο κοντινό αξιόπιστο τριγωνομετρικό στην περιοχή.

Ελπίζω σύντομα είτε να γίνει επίσημο σύστημα αυτό της προβολής HEPOS_GGRS87/TM87 ή πιο επίπονα αλλά και πιο ριζοσπαστικά να πάμε στην HTRS07/TM07.

Link to comment
Share on other sites

Ενα πράγμα δε κατάλαβα...Ναι μεν το δίκτυο της μέτρικα είναι πλέον στυλ χεπος αλά VRS οπότε δε σε νοιάζει σε ποιά βάση και πόσο μακριά συνδέεσαι. Το δίκτυο της στονεξ ειναι μεν single base και οσο απομακρύνεσαι εχεις το γνωστό σφάλμα.

Αλλά στο 2ο δίκτυο, κάνεις ενα λοκαλαϊζ με ενα δυο γνωστά ΓΥΣ οσα θες και πέφτει το σφάλμα...

Α Ρ Α εμένα σε πελάτη πρακτικά, με βολεύουν ΚΑΙ τα δυο! Απλώς (το απλώς δεν ειναι τόσο απλώς...οκ , γιατι ακούγετια απλουστευμένο) της μετρικα το κάνει μονο του και δεν ασχολείσαι, ενώ στη 2η περίπτωση χρειάζεσαι λοκαλαιζ.

 

Οπότε σε εμένα το τυπικό χρήστη, τον τυπικό "τοπογράφο" των επαρχιώτων εργασιών (καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι) σε τι μου χρειάζεται το υπερντούπερ δίκτυο; (που αναγνωρίζω την ανωτερότητα του, προς θεού).

 

....

 

Kι αυτό τι είναι ; http://www.metrica.g...

 

Υ.Γ. ένα πράγμα που δε μου άρεσε ήταν περί πολιτικής να μη δίνουν τιμές. Και το να μήν υπάρχει ένα πλήρης τιμοκατάλογος. Διότι εγώ θέλω σα πελάτης να δώ πχ το GS15 οτι κάνει 12Κ, οτι για να ενεργοποίησω τους τάδε δορυφόρους ΟΤΑΝ δουλέψουν, τόσα, οτι εκείνο κάνει τάδε και πάει λέγοντας.

Και αυτό το λέω για όλες τις εταιρίες οχι για τη μέτρικα μόνον.

 

Να τα πάρουμε με τη σειρά για να μην υπάρξει λάθος πληροφόρηση και να γίνουν όλα κατανοητά.

 

Το δίκτυο SmartNet Greece ή METRICANET όπως αρχικά ονομαζόταν δεν είναι απλώς στυλ HEPOS. Αυτό είναι σχεδόν υποτιμητικό.

Το δίκτυο SmartNet Greece, είναι αυτή τη στιγμή, το πιο πλήρες και πιο σύγχρονο δίκτυο στη Ελλάδα από την άποψη της υποδομής, λογισμικού, προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών. Και επιπλέον για αυτά που προσφέρει είναι και εξαιρετικά φθηνό. Πολύ φθηνότερο του HEPOS που δεν διαθέτει και Glonass.

 

Τι εννοώ; Το δίκτυο βασίζεται σε τρεις αυτόνομους Servers στη Μ. Βρετανία, σε Data Center, όπου ό ένας είναι ο βασικός server, ο δεύτερος Backup και ο τρίτος Proxy για ασφάλεια. Το Up Time της υποδομής είναι 99,9%.

Επιπλέον υπάρχει ένας τέταρτος Server στα γραφεία της METRICA που εκπέμπει δεδομένα συμβατά με τοπικούς μετασχηματισμούς που έχουμε δημιουργήσει εμείς.

 

Τα προϊόντα που διατίθενται είναι:

 

1. RTK

Single Base (με αυτόματη επιλογή του κοντινότερου σταθμού), iMAX (δικτυακό προϊόν της Leica), MAX (η εκδοχή της Leica για το Master Auxiliary Concept) με δεδομένα σε RTCM3.1 το οποίο είναι πολύ πιο ελαφρύ σε όγκο δεδομένων που σημαίνει μικρότερη χρέωση στην κάρτα GPRS Internet, αλλά και VRS σε μορφή RTCM2.x & RTCM3.x.

 

2. Post Processing (Web Services)

RINEX download, VRINEX (Virtual RINEX) download και Coordinates Computation Service. Το πρώτο είναι γνωστό τι είναι, το δεύτερο είναι εικονικά δεδομένα, δημιουργημένα δίπλα στην περιοχή της μέτρησης δηλαδή το ανάλογο του VRS για στατική επίλυση και το τρίτο είναι μία μοναδική υπηρεσία της Leica όπου ο χρήστης στέλνει ένα αρχείο RINEX στο δίκτυο και του επιστρέφεται επιλυμένο και συνορθωμένο σε φ, λ, ελλειψοειδές αλλά και ΕΓΣΑ87 Χ,Ψ,Ζ ορθομετρικό σύμφωνα με το μετασχηματισμό του Κτηματολογίου HTRS07->EGSA87.

 

Και πολλά άλλα μέσα από ένα εύχρηστο διαδικτυακό περιβάλλον.

 

Τώρα ανεξάρτητα με το αν δουλεύεις με το SmartNet Greece ή οποιοδήποτε άλλο δίκτυο, δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση τοπικών μετασχηματισμών τους οποίους μπορεί ο χρήστης να δημιουργήσει και να είναι είτε "τοπική ΕΓΣΑ87" βασισμένη σε τριγωνομετρικά της περιοχής είτε HATT, είτε οποιοδήποτε αυθαίρετο σύστημα.

 

Αυτό που κερδίζεις όμως με το SmartNet Greece είναι η ποιότητα του δικτύου, τα δικτυακά προϊόντα και η σταθερότητα της υποδομής. Τα δικτυακά προϊόντα, δε, είναι πολύ σημαντικά ιδιαίτερα τώρα με την αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μεγάλα Ιονοσφαιρικά σφάλματα.

Άρα γιατί να δουλέψεις με ένα σύνολο σταθμών αναφοράς, ατάκτως ερριμένων, το οποίο δεν έχει καμία εργασία από πίσω του, καμία εξασφάλιση ως προς το αποτέλεσμα και μη συνορθωμένο και όχι με ένα σωστό και αξιόπιστο δίκτυο με όλη τη σημασία της έννοιας.

 

Και για να κλείσω με το τελευταίο θέμα που θέτεις σχετικά με τις τιμές που δεν ανακοινώνονται.

Κατ' αρχάς το link που παραθέτεις οδηγεί στο πακέτο της χρονοχρέωσης του Network RTK. Και οι τιμές φαίνονται ξεκάθαρα μέσα.

Είναι 120€ εγγραφή

10€ το μήνα πάγιο

0,08€ (ή 4,8€/ώρα) χρονοχρέωση.

 

Τώρα, σχετικά με τα προϊόντα. Επειδή οι συνδιασμοί που μπορείς να κάνεις κατά την αγορά ενός Γεωδαιτικού Σταθμού ή δέκτη GPS είναι πάρα πολλοί, δεν είναι εύκολο να υπάρξει ένας τιμοκατάλογος που να τους περιλλαμβάνει όλους.

Εδεικτικά αναφέρω.

Γωνιακές ακρίβειες: 0,5" 1", 3", 5" 7"

Αποστασιόμετρο: 500μ, 1000μ

EGL (φωεινός οδηγός χάραξης): Ναι, Όχι

ATR (αυτόματη αναγνώριση στόχου): Ναι, Όχι

Power Search: Ναί, Όχι

Παρελκόμενα, τρικόχλια, πρίσματα, μπαταρίες, καλώδια, bluetooth, SmartStaiton, SmartPole, άπειρες εφαρμογές, Active Assist, Leica Exchange

 

Αντίστοιχα σε GPS: Glonass, L5, Galileo, Controller, Λογισμικό πεδίου, Εφαρμογές, Στυλαιός, Τρίποδας(ες), τρικόχλια, μοντεμ, φορείς, καλώδια και άπειρα άλλα.

 

Γι' αυτό οι εταιρίες βγάζουν κάποια συγκεκριμένες συνθέσεις, τις πιο κοινές, και μετά αναλόγως τις ανάγκες του χρήστη γίνεται η τελική προσφορά. Δεν υπάρχει κάτι κρυφό ή υστερόβουλο, τουλάχιστον όχι στη METRICA.

Edited by anton_a
Link to comment
Share on other sites

Γιατί πέρα απο της μέτρικα, ολα τα δίκτυα single base δεν ειναι τα υπόλοιπα; ή κάνω λάθος; για να μη γράφω και αερολογίες και κάψε τους ανταγωνιστές! Συνεπώς σε "ολα" τα υπολοιπα ιδιωτικά δικτυα, μακριά απ'τη βάση χρειάζεσαι ένα ΓΥΣ για να είσαι σίγουρος. Αλλιως καθεσαι πχ στη περίπτωση μου με 25-30εκ σφάλμα και τέλος.

 

Δε νομίζω να μου κάνει κοπο να ανέβω σε ένα ΓΥΣ συνάδελφε. Ειδικά αν πληρώσω κάτι φθηνότερα. Ετσι το βλέπω...Ισως να έχω και λάθος.

.

Αν συνυπολογίσεις το κόστος της μετάβασης στο τριγωνομετρικό, αλλά και την ανασφάλεια ως προς την ποιότητά του μάλλον πληρώνεις ακριβότερα

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς το link που παραθέτεις οδηγεί στο πακέτο της χρονοχρέωσης του Network RTK. Και οι τιμές φαίνονται ξεκάθαρα μέσα.

Είναι 120€ εγγραφή

10€ το μήνα πάγιο

0,08€ (ή 4,8€/ώρα) χρονοχρέωση.

 

Μα 2 ποστ σου πιο πάνω, ανέφερες πως "δεν υπάρχει αρχικό 120ε κόστος"...Κι στο αμεσως πιο πάνω ποστ φαίνεται να το γνωρίζεις πάρα πολύ καλά. Γι'αυτο και σου πόσταρα το λινκ.

 

Πάει αυτό, δεν εχει και πολύ σημασία.

 

Επιμένω, περί τιμών και προϊόντων. Δεν είναι δα τίποτε δύσκολο Αντώνη... Μια τιμή το κάθε τόταλ και τόσο τα παρελκόμενα του και πάει λέγοντας. Το ίδιο για τα GPS.

 

Απλώς βολεύει όλες τις εταιρίες να φτιάχνουν πακέτο ανάλογα με τον ανταγωνισμό για να μπερδεύονται οι καταναλωτές.

 

Η κάθε εταιρία, δεν τα ανακοινώνει, διότι θέλει πολύ απλά να φέρει το πελάτη στα γραφεία τους και να αρχίσουν οι αφαιροπροσθέσεις και τα παζάρια. Να θυμηθώ προσφορά με όλα τα παρελκόμενα με 35% εκπτωση και το κυρίως μηχάνημα με 32%;

Που με ενα τηλ για παζάρια πήγε στο 35% κι αυτό. Η δεν ήταν κράχτης το "αρχική τόσο, το παιρνεις με 35% εκπτωση"; Αφού σε όλους τόσο δίνουν...απλώς ικανοποιούν το...λαϊκό αίσθημα για παζάρια! (παντού σχεδόν στο εμπόριο ή στις υπηρεσίες το φαινομενο δαύτο...).

 

Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός, πρός όλους τους υπαλλήλους ή ιδιοκτήτες, μετόχους, που ίσως γράφουν εδώ μέσα ή/και διαβάζουν. Με κάθε φιλικότητα πάντοτε.

Edited by Kane
Link to comment
Share on other sites

Έτσι γίνονται οι παρεξηγήσεις.

 

Στο παραπάνω post απάντησα στο chrisven που αναφέρθηκε στη συνδρομή περιορισμένης χρήσης με 240€/έτος το οποίο δεν έχει κόστος εγγραφής.

Στο δικό σου post αναφέρθηκα στο πακέτο χρονοχρέωσης το οποίο έχει.

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

 

Για να μην ξαναμπερδευτεί κανείς.

  • Όλα τα πακέτα RTK τα οποία είναι τρίμηνα, εξάμηνα ή ετήσια ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Το ίδιο ισχύει και για το απεριόριστο πακέτο για Post Processing.
  • Κόστος εγγραφής ΈΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΧΡΟΝΟΧΡΕΩΣΗΣ.

Όλα αυτά είναι δημοσιευμένα σατο site της METRICA. Τίποτα δεν είναι κρυφό.

 

Για τις τιμές, συμφωνώ εν μέρει στο μοντέλο "τιμή οργάνου" + "τιμή παρελκομένων" αν και δεν είναι πάντα εφικτό.

Για τις εκπτώσεις που αναφέρεις θα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αν αναφέρεσαι στη METRICA.

Edited by anton_a
Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω για όλα τα δίκτυα, όπως είπα είμαι συνδρομητής του Hepos απλά το θεωρώ αντιπαραγωγικό

Φυσικά και είναι αντιπαραγωγικό. Κane όπως λέει φυσικά και ο chrisven. Αν είναι να έχεις συνδρομή δικτύου .... και να ανεβαίνεις και ΠΑΛΙ σε τριγωνομετρικά...... ΠΟΙΟΣ ο λόγος να έχεις δίκτυο??? Ανέβα στο τριγ. και γλύτωσε τα λεφτά της ΟΠΟΙΑΣ συνδρομής, σε πάροχο!!

 

άσε που είναι και συζητήσιμο αν είναι σωστή επιστημονικά αυτή η μέθοδος γιατί εντάσεσαι σε ένα δίκτυο με τις συνορθώσεις-επιλύσεις του και πας και κουμπώνεις σε ένα τριγ μεταφέροντας και τα δικά του σφάλματα

Αυτό είναι χονδροκοπιά. Όπως ήδη ξέρουμε υπάρχουν διαφορικές μετακινήσεις λόγω των τεκτονικών κινήσεων. Το σύστημα είναι ΔΥΝΑΜΙΚΟ και υπάρχουν επιταχύνσεις. Ο σκοπός των δικτύων είναι να δίνουν σωστές διορθώσεις μέσω των κανάβων, Όπερ και σημαίνει πως όταν έγιναν οι μετρήσεις των 2500 τριγ ανά την Ελλάδα για να λυθεί το δίκτυο του HEPOS, η γεωμετρία των τριγωνομετρικών ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ από αυτή που είναι σήμερα. Επίσης υπήρχαν τριγ που η απόκλιση από τις συντεταγμένες που η ΓΥΣ χορηγούσε απείχαν από ελάχιστους πόντους, μέτρα έως και ΔΕΚΑΔΕΣ μέτρων!!! (έχει καταγραφεί απόκλιση έως και 35μ!!!!). Αυτά φυσικά επειδή εισήγαγαν μεγάλο σφάλμα στους υπολογισμούς εννοείται ότι εξαιρέθηκαν.... ΟΜΩΣ ΔΕΝ αποδόθηκαν σε αυτά που συμμετείχαν στη λύση του δικτύου νέες συντεταγμένες ή αν αποδόθηκαν αυτές έμμειναν για εσωτερική χρήση του ΑΠΘ, της Κτηματολόγιο και δεν πέρασαν στον τελικό χρήστη, δλδ σε ΕΜΑΣ μέσω της ΓΥΣ!!!!

Όπερ και σημαίνει.... πάς και κάνεις "πατεντιά" με localization..... OK....... ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΤΟΥ τριγ που εσύ θα πάς να στήσεις????????????? Φυσικά και όχι...........

Άρα..... Τι ακρίβειας θα είναι ο υβριδικός υπολογισμός σου (και Δίκτυο ΚΑΙ τοπικοποίηση???)

Αναμένω ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ απαντήσεις Κane!!!

Link to comment
Share on other sites

grtopo γιατί είναι χονδροκοπιά αυτό που έγραψα?

ουσιαστικά αυτό που έγραψα σε μια γραμμή το ίδιο λες και εσύ πιο αναλυτικά-επιστημονικά

Link to comment
Share on other sites

@GRTOPO. Περιγράφεις την πραγματικότητα. Ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις παρουσιάζουν οι σχετικές διαφορές των ορθομετρικών υψομέτρων. Έχουμε αυτό το ¨προνόμιο" η Ελλάδα να είναι στο top 5 των ταχύτερα μετακινούμενων χωρών της γης. Εσύ ποια γνώμη έχεις?

1) Να παραμείνει η σημερινή κατάσταση, με την ΕΓΣΑ87 ως έχει

2) Να θεσπιστεί επίσημα η προβολή HEPOS_GGRS87/TM87

3) Να περάσουμε στην HTRS07/TM07 και να συμπεριλάβουμε και ταχύτητες

4) Άλλο σύστημα συντεταγμένων

 

Η δική μου είναι ότι το (2) είναι το πιο άμεσο και εύκολα υιοθετούμενο. Όμως μακροπρόθεσμα το (3) θα παρέχει συναφέστερες συντεταγμένες.

 

Υ.Γ. Μήπως να περνούσαν όλα αυτά τα post στο topic του HEPOS -προβολικά συστήματα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ Γιάννη θα συμφωνούσα με την (3). Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε ένα σωστό και επίσημο σύστημα συντεταγμένων που να είναι επικαιροποιημένο.

Ο υπολογισμός των ταχυτήτων (ο οποίος γίνεται εδώ και 3 χρόνια για το SmartNet Greece) είναι απαραίτητος στην Ελλάδα.

Ο μετασηματισμός του HEPOS όσο καλός κι αν ήταν, τώρα πια είναι παρωχημένος.

Το Κτηματολόγιο δεν κάνει τίποτα γι' αυτό. Πρέπει κάποια στιγμή, κάποιος επίσημος φορέας να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Αντώνη ίσως να μην το έγραψα καλά εγώ στο (3), αλλά οι ταχύτητες που αναφέρω δεν είναι επί των σημείων του όποιου δικτύου (πχ. JGC-Net, Smart-Net, HEPOS) που χρειάζονται ώστε αυτό να παρέχει δικτυακή λύση, αλλά επί όλων των συντεταγμένων γενικώς.

Ο μετασχηματισμός του HEPOS δεν είναι παρωχημένος, κάθε άλλο μάλιστα. Είναι το μέσο για τη μετάβαση από το HTRS07, το οποίο υλοποιείται με τα 98 σημεία του HEPOS, στην ΕΓΣΑ87 με μια σχετική ακρίβεια σε απόλυτη θέση (<0.10m RMS περίπου) για ευκολία σε τρέχουσες τοπογραφικές εργασίες. Εάν εννοείς ότι αυτός ο τρόπος ήταν από την αρχή παρωχημένος, θεωρητικά έχεις δίκιο. Είναι παράδοξο να έχουμε ένα σύγχρονο DATUM και να το "στραβώνουμε" όπως έγραψα πριν. Όμως στην Ελλάδα δεν περνάνε εύκολα αυτές οι αλλαγές, Ακόμα και σήμερα πολλοί που ασχολούνται με συντεταγμένες ΕΓΣΑ87 δεν κατέχουν τι είναι ο συντελεστής γραμμικής παραμόρφωσης της προβολής. Άμα μπουν και ταχύτητες θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο. Βέβαια, η τεχνολογία βοηθάει σ' αυτό. Μέσω του σήματος RTCM 3.1 μπορούν να περάσουν παράμετροι μετασχηματισμού κατευθείαν στους rover δέκτες που δουλεύουν NRTK. Έτσι θα έχουμε και πολύ περισσότερη δουλειά εμείς :smile: .

Edited by Ioannis_Mougiakos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.