Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Hepos και ιδιωτικά δίκτυα σταθμών αναφοράς - Λειτουργία, κόστος και προσφερόμενες υπηρεσίες


Stavrakas

Recommended Posts

Είναι γεγονός πως υπάρχει τεράστια έλλειψη στην Ελλάδα για ένα έγκυρο και επίσημο μοντέλο Γεωειδούς. Αλλά εδώ δεν έχουμε ένα σωστό σύστημα συντεταγμένων.

Για τα επίπεδα εμπιστοσύνης του γεωειδούς του HEPOS δε μπορώ να πω, παρά μόνο πως στις περισσότερες περιοχές είναι πολύ κοντά στα ΓΥΣ.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί η Κτηματολόγιο από τη μία το απαξιώνει τόσο και από την άλλη το διαθέτει για χρήση.

Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.

Link to comment
Share on other sites

Να αναφέρω ορισμένα πράγματα που γνωρίζω, ίσως βοηθάνε...

 

1) Το μοντέλο γεωειδούς από το HEPOS_TT είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή για πρόσβαση σε ορθομετρικά υψόμετρα, όταν χρησιμοποιείται το HTRS07. Όντως όπως λέει ο Αντώνης, το χρησιμοποίησα με δεδομένα πανελλαδικά και αφού έκανα ελέγχους, είναι πλέον διαθέσιμο στα λογισμικά του τελικού χρήστη στα Asthech/SPECTRA Precision format.

 

2) Αυτό το μοντέλο βασίζεται στις μετρήσεις του HEPOS measurements όμως είναι εμπλουτισμένο με αρκετά επιπλέον στοιχεία από ερευνητικές, μεταπτυχιακές και διπλωματικές εργασίες. Το αναφέρω αυτό ως αποτέλεσμα συγκεκριμένης προσπάθειας της επιστημονικής κοινότητα: καθηγητών και φοιτητών που μνημονεύονται στο User Guide του HEPOS_TT. Μην τους παίρνει όλους η μπάλα...

 

3) Δεν παύει όμως να είναι ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΙΚΟΣ μετασχηματισμός όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στην εκκίνησή του. Ούτως ή άλλως και τέλειο να ήταν, πάλι το ίδιο ζήτημα όπως και με τις οριζοντιογραφικές συντεταγμένες θα είχαμε, από τη στιγμή που σωστό υψόμετρο είναι εκείνο της διαμορφωμένης προϋπάρχουσας κατάστασης του όποιου έργου. Βέβαια ένα έγκυρο μοντέλο γεωειδούς θα ήταν πολύ χρήσιμο για τις μελλοντικές μελέτες.

 

4) Να προκηρυχθεί διαγωνισμός (εργολαβίες) για τον προσδιορισμό του μοντέλου γεωειδούς για όλη την Ελλάδα άμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί ρε Γιώργη είμαι φάουλ??? Επειδή θέλω να τελειώνω τη δουλειά μου όταν βγαίνω να μετράω και μετά να σχεδιάζω??? Αυτό το hepos_tt μάλλον ημίμετρο μου φαίνεται και σε συνδυασμό με τα λεγόμενα του Αντώνη ..... επιπέδου εμπιστοσύνης 65% να μη πω παρακάτω!!!

Δεν είπα ότι είσαι γενικά φάουλ, στο συγκεκριμένο σημείο μόνο! διότι μάλλον αγνοούσες την ύπαρξη του ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΙΚΟΥ (το τονίζουμε!) μετασχηματισμού από το εργαλείο της Κτηματολόγιο.

Για μένα ο προσεγγιστικός μετασχηματισμός είναι οκ όταν πρόκειται για έργα μικρής σημασίας (τοπογραφικά αδειών και συμβολαίων). Εξάλλου όπως προείπα τον έχω τσεκάρει στην περιοχή μου και δίνει μικρές αποκλίσεις.

Στην περίπτωση όμως κάποιου μεγάλου έργου (πχ οδοποιία) εκεί αναγκαστικά θα πας να τσεκάρεις τα τριγωνομετρικά και θα κάνεις localization τόσο για την οριζοντιογραφία όσο και για τα υψόμετρα.

 

Όσο για τον διαγωνισμό για το γεωειδές...εδώ δεν έχουνε λύσει τα βασικά με το γεωειδές θα ασχολούνται...:P

Link to comment
Share on other sites

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. προχώρησε στις εξής οικονομικές προσφορές για το 2013:

  • Μείωση τελών εγγραφής στις υπηρεσίες του HEPOS στα 90 € (από 120 €)

  • Διάθεση πακέτων απεριόριστης χρήσης των υπηρεσιών πραγματικού χρόνου RTK και DGPS, ως εξής:

Ετήσιο: 480 €

Τριμηνιαίο: 160 €

 

 

 

χαχαχα είναι χαζοί οι άνθρωποι δεν εξηγείται αλλιώς :smile:

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

ξέχασες να αναφέρεις ότι οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ.... :mrgreen:

Πραγματικα πιστευα οτι καποια έργα ειναι "κοινής ωφέλειας" και οχι να για να πλουτίσουμε... δεν καταλαβαίνω απλά. Ας μας πουν τουλαχιστον τι τους κοστίζει το μήνα όλη η συντήρηση, ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ εχουν πάρει για το έργο και θα τους πούμε εμεις πόσο πρέπει να είναι το κόστος.

Πάντως και οι "ενναλακτικοί" ας επωφεληθούν της καταστάσεως, μην βλέπω το πιο οικονομικό πακέτο, στα ίδια με το hepos γιατι με πιάνει το τικ μου...

Συνάδελφοι μου φαίνεται οτι ίσως πρέπει να στήσουμε με τα δεκτάκια μας, ενα open δικτυο να τελειωνει το ζήτημα... :)

Φιλικά πάντα και καλοπροαίρετο το trolling που κάνω...

Edited by Stavrakas
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Stavraka οι "εναλλακτικοί" ήμασταν και είμαστε φθηνότεροι. Μην ξεχνάς πως το HEPOS τώρα μόλις δημιούργησε πακέτο απεριόριστης χρήσης και συνεχίζει να χρεώνει κόστος εγγραφής (και στο απεριόριστο).

Η κουβέντα για το HEPOS είναι μεγάλη και δε νομίζω πως θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά θα κάνω κάποια σχόλια.

  1. Η διαχείριση του HEPOS από το ξεκίνημα του έγινε με μία αλαζονεία απέναντι στους χρήστες αλλά και στα "εναλλακτικά" δίκτυα και κυρίως το METRICANET που ήταν το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο ανταγωνιστικό στο HEPOS. Γι αυτό και μέχρι τώρα είχε μόνο χρονοχρέωση η οποία ήταν πανάκριβη. Οι, εμμέσως, εμπορικοί εκπρόσωποι του HEPOS προσπαθούσαν να πείσουν τους μηχανικούς πως ο σωστός τρόπος δουλειάς είναι να αγοράσεις ένα ζευγάρι GPS + έναν γεωδαιτικό σταθμό + συνδρομή στο HEPOS, ώστε να ρίχνεις μια-δυο στάσεις με HEPOS και μετά να στήνεις είτε BASE-ROVER είτε Γεωδαιτικό και να συνεχίζεις. Αυτό εκτός του τεράστιου κόστους ήταν και εντελώς αντίθετο με τη φιλοσοφία των δικτύων μονίμων σταθμών αναφοράς. Η METRICA ήταν η πρώτη εταιρία που πρkώθησε μονούς δέκτες για εργασία με δίκτυο και δεν προσπαθούσε να πείσει τους χρήστες πως πρέπει να αγοράζουν ζευγάρι για να είναι ανεξάρτητοι.
     
  2. Η αλαζονεία του HEPOS συνεχίστηκε με παρουσιάσεις που γίνονταν από τους παραπάνω εκπροσώπους, με ημερίδες ανά την Ελλάδα και τίτλο ειρωνικό του στυλ Το HEPOS και τα άλλα "Δίκτυα", όπου προσπαθούσαν να παραπληροφορήσουν το κοινό σχετικά με το METRICANET αλλά και τους άλλους.
     
  3. Το καθεστώς της εμπορικής διαχείρισης του HEPOS δεν μου είναι γνωστό, οπότε δεν κρίνω τον ανταγωνισμό προς τους ιδιώτες, αλλά σίγουρα πλασάροντας το HEPOS ψευδώς ως κρατικό, ή επίσημο ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού (αν και μάλλον όχι νομικά). Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. ΤΟ HEPOS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, ΟΥΤΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ όπως και κανένα άλλο, για τον απλούστατο λόγο πως η Ελλάδα δε διαθέτει φορέα πιστοποίησης δικτύων.
     
  4. Το μοναδικό ίσως πλεονέκτημα του HEPOS τώρα πια είναι οι 98 σταθμοί (αλήθεια είναι όλοι ενεργοί;) Κατά τα άλλα είναι ακριβό, διαθέτει μόνο GPS και λιγότερες υπηρεσίες από το SmartNet Greece (METRICANET) όπως π.χ το Coordinates Computaion Service και η υποστήριξη των χρηστών σε επίπεδο δέκτη

Αυτά για να ξεκαθαρίσω λίγο το τοπίο ως προς το HEPOS και σε άλλο post (για να μη γίνω πολύ κουραστικός θα αναφερθώ στις τιμές).

Πάντως Stavraka πρέπει να γνωρίζεις πως εκτός του "να στήσετε τα δεκτάκια σας σε ένα open δίκτυο" χρειάζονται και άλλα πράγματα όπως λογισμικά αλλά και κάτι που λείπει στην Ελλάδα. Διάθεση για συνεργασία με εμπιστοσύνη στο συνάδελφο (βλέπε π.χ. συνεταιρισμούς).

Φυσικά κι εγώ καλοπροαίρετα και χωρίς να θέλω να γίνω (πολύ) κακός :)

Edited by anton_a
Link to comment
Share on other sites

Αντώνη στο post μου το hepos κράζω και αυτό που λέω για σας ειναι να βγαλετε κανενα πακετο ωστε να μας μαζεψετε αμεσως. Οταν δεν εχουμε δουλειες ομως κριμα να πληρώνουμε, ας έχουμε με κάποιο τρόπο την άμεση σύνδεση όταν κάτσει καμια δουλειά χωρίς να πληρώνουμε μηνιάτικα κερατιατικα και χωρις να τρεχουμε τελευταια στιγμη για ενεργοποιηση συνδρομης κλπ. Αποψη μου ειναι πως αν βρω το καλο προιόν (π.χ. δικτυο) και είμαι ευχαριστημένος δεν θα παω σε αλλο προιον για να κερδισω 5-10 ευρω. Οταν με το καλο δω οτι ανοιγει η δουλειά μου παλι η πάρω καμια μεγαλύτερη δουλειά ο πρώτος θα ειμαι που θα αναβαθμισω την συνδρομη μου σε κατι απεριοριστο. Εγω θα ελεγα π.χ. κοψε το 10ε τον μηνα και βαλε μου το στα 0.015ε/m. Θα εισαι το δικτυο μου, μια στα τοσα που θα σε δουλευω θα σε πληρωνω κατι παραπάνω, αν κατσει τωρα κατι μεγαλυτερο παω αμεσως στο τριμηνο/εξαμηνο/ οσο χρειαστει εννοειται. Οσον αφορα το αστειο μου για το οpen δικτυο, αν εστω καταφερναμε καποτε σαν επαγγελματιες κατι τετοιο, θα σημαινε οτι ο λαος μας ειναι πολυ μπροστα και η επιχειρηματικοτητα μας τοσο δυνατη που δεν νομιζω μετα να μας εννοιαζε αν μας χρεωναν και 1000 ευρω για ενα σωστο δικτυο. Σορρυ για το format αλλα κατι εχει σκαλωσει εδω.

Link to comment
Share on other sites

Αντώνη το HEPOS δεν χρεώνει κόστος εγγραφής στο απεριόριστο (ετήσιο & τρίμηνο) πακέτο. Μια απλή ερώτηση για σωστή πληροφόρηση - ειδικά όταν επιχειρηματολογείς - θεωρώ οτι είναι επιβεβλημένη.

Οσο γι τις τιμές τι να πώ, συμφωνώ απόλυτα με τον Stavraka. Πρέπει να γίνετε ανταγωνιστικοί ρίχνοντας τις τιμές, οι οποίες είναι υψηλές για την εποχή. Τώρα αν αυτό δεν το αντιλαμβάνεστε τι να κάνουμε απλά εσείς θα χάσετε. Να ξέρεις οτι στις δυσκολίες υπάρχουν πάντα λύσεις. Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν 5~6 εύκολα προσβάσιμα και ορατά τριγωνομετρικά για οπισθοτομίες κλπ για εξάρτηση και το total station για να κάνεις τη δουλειά σου όπως ήξερες. Μη τρελλαθούμε εντελώς στις εποχές που ζούμε, θεοποιήσαμε το Gps και ξεχάσαμε να δουλεύουμε κλασσική τοπογραφία !!!

Link to comment
Share on other sites

@Stavrakas. Όλοι κατανοούμε την κατάσταση. Μη νομίζετε πως εμείς (οι κακές εταιρίες) έχουμε μείνει ανεπηρέαστες. Μακάρι να μπορούσα τεχνικά να δώσω χρέωση με την ημέρα ή με την ώρα και θα το έκανα. Την πρόταση για 0.015 χωρίς πάγιο θα την σκεφτώ και αν βγαίνει και βολεύει και άλλους μπορεί και να το κάνω.

 

@Alexios. Εγώ δεν έχω λόγο να ρωτήσω το HEPOS αν χρεώνει κόστος εγγραφής. Από την ανακοίνωση που βγήκε δεν προκύπτει πως δε χρεώνει. Αλλά δεν έχω και λόγο να σε αμφισβητήσω αν εσύ ρώτησες.

 

Τώρα για το αν θα χάσουμε ή αν είμαστε πολύ ακριβοί νομίζω πως είσαι λάθος. Και εξηγούμαι.

 

Αν σου λέγανε πως για να εξακολουθήσεις να έχεις γραφείο πρέπει να δουλεύεις τζάμπα θα το έκανες;

 

Πιστεύεις πως μία υποδομή σαν το SmartNet Greece μπορεί να βγει με λιγότερα από 240€/χρόνο ή 20€/μήνα ή 0,66€/ημέρα. Πόσα ξοδεύεις για τα τσιγάρα σου κάθε μέρα (αν καπνίζεις);

Αν απευθυνόμασταν σε κοινό 5.000.000 συνδρομητών όπως π.χ. οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες χρεώνουν περισσότερα από εμάς, ίσως μπορούσαμε να χρεώσουμε πολύ λιγότερα. Αλήθεια πόσα πληρώνεις στο κινητό σου; Είναι πιο χρήσιμο από το δίκτυο για τη δουλειά σου; Αν ναι κόψε το δίκτυο.

 

Σκέψου όμως και τα εξής, για να είσαι πιο αντικειμενικός.

Αν δεν σου χρειάζεται το GPS όπως λες εγώ πάω πάσο. Δουλεύεις με total Station και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

 

Αν όμως σου χρειάζεται αναλογίσου τα κόστη χωρίς δίκτυο.

Υπολόγισε πως ένα φθηνό ζευγάρι Κινέζικων δεκτών θα κάνει 12.000€. Ένας επώνυμος δέκτης κοστίζει 8.000€.

Διαφορά 4.000€ που θα πρέπει να πληρώσεις αμέσως. Αν διαιρέσεις αυτό το κόστος με την ακριβή συνδρομή του SmartNet, τα 450€ έχεις 4.000/450 = 8,88 χρόνια στα οποία θα δώσεις τα ίδια χρήματα σε συνδρομές. Αν κάνεις την ίδια πράξη με τα 240€ της περιορισμένης συνδρομής έχεις 4000/240=16,66 χρόνια. Τι σε συμφέρει περισσότερο;

 

Αν νομίζεις πως τα δίκτυα χτίστηκαν μόνο με γνώμονα το κέρδος των εταιριών, μάλλον κάνεις λάθος. Οι χρήστες κερδίζουν επίσης και μάλιστα πολύ.

 

Αν τώρα εσύ έχεις ήδη ζευγάρι δεκτών και δεν σε ενδιαφέρει το δίκτυο, σκέψου το κόστος της μετάβασης σε τριγωνομετρικό, το κόστος του ανθρώπου που θα αφήσεις με τη βάση, το κόστος μετάβασης στην περιοχή που θα μετρήσεις, της επιστροφής κλπ.

 

Αν θέλεις να είσαι αντικειμενικός όταν συζητάμε, πρέπει να λαμβάνεις υπ' όψιν όλες τις παραμέτρους (όπως άλλωστε λες κι εσυ όταν με εγκαλείς για το κόστος εγγραφής του HEPOS). Αν τα βλέπεις μονόπλευρα τότε εσύ έχεις πάντα δίκιο και δεν συντρέχει λόγος συζήτησης (επικοδομητικής).

 

Για να κλείσω θα πω το εξής. Αν υποθέσουμε πως αποφασίζουμε να κλείσουμε το SmartNet ή το HEPOS επειδή δε βγαίνουν και είτε μείνει ένα δίκτυο είτε κανένα οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι χρήστες. Είτε επειδή θα επιστρέψουμε σε εποχές δύο δεκτών, είτε γιατί αν μείνει ένας στην αγορά (όποιος αντέξει) οι τιμές θα ανέβουν (κανόνες μονοπωλίου).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.