Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σταύλος από τσιμεντόλιθο και τσίγγο, θέλει άδεια;


Recommended Posts

νόμος 4056/2012 άρθρο 2.

κατάταξη κτηνοτροφικών μονάδων

α)κατηγορία πρώτη: πρόχειρα καταλύμματα ζώων για τα οποία δεν απαιτείται έκδοση Ο.Α.

 

Διευκρινιστική 1464/67426/13-6-2012

πρόχειρα θεωρούνται τα καταλύμματα που δεν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, δομικό χάλυβα ή δομική ξυλεία και είναι από υλικά όπως πέτρες, τσιμεντόλιθοι, ξύλο, λαμαρίνες κλπ και συνδιασμοί αυτών. Χρησιμοποιούνται από μετακινούμενους κτηνοτρόφους (όπως το καταλαβαίνω αυτούς που απλά κοιμίζουν τα ζώα τους στο κτίριο και τα βόσκουν στο βουνό).

Όταν δεν απαιτείται άδεια κατά τον ΝΟΚ (4067/2012)

 

Στον ΝΟΚ από όσο τον διάβασα δεν κατάλαβα να λέει κάπου κατηγορία κτιρίων που να μην θέλουν Ο.Α. για την ανέγερσή τους. Υπάρχει κάτι τέτοιο;

Για παράδειγμα τοιχοποιία από τσιμεντόλιθο και λάσπη μπετό, και από πάνω λαμαρίνα δεν θέλει άδεια τελικά, εφόσον ο κτηνοτρόφος το χρησιμοποιεί για να κοιμίζει τα ζώα του μέσα; Γιατί από τον 4056 αυτό κατάλαβα, αλλά στον ΝΟΚ διαβάζω άλλα.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ πρόχειρα τον έχω δει το νόμο, αλλά νομίζω ότι θεωρείται πρόχειρο κατάλυμμα αυτό που περιγράφεις. Δε χρειάζεται ΟΑ αλλά πρέπει να βγει άδεια εγκατάστασης προχ. καταλύμματος (όπως περιγράφει ο 4056)

 

Να ρωτήσω και κάτι για τον 4056. Ένας κτηνοτρόφος με πρόχειιρο κατάλυμμα που δεν μπήκε στην εξαίρεση από κατεδάφιση (πριν τον 4056 δλδ) μπορεί να πάρει άδεια εγκατάστασης ή ο νόμος αναφέρεται σε καινούριες εγκαταστάσεις μόνο;

Link to comment
Share on other sites

Δες την διευκρινιστική (την οποία κοιτάω και εγώ όλη μέρα) Αρ.Πρωτ. 1464/67426 13/6/2012.

Στα δικαιολογητικά ζητάει και έγγραφα νομιμότητας που μπορεί να είναι και η δήλωση αυθαιρέτου. Άρα ο νόμος πρέπει να πιάνει τα πάντα.

 

Ότι θες θα βρεις εδώ

 

Αν δεν θέλει Ο.Α. πρέπει να πάρεις απαλλαγή από έκδοση από την Υ.ΔΟΜ.

Edited by Ιοάννης Γκούμας
Link to comment
Share on other sites

Τα καταλύματα ζώων (πχ από τσιμεντόλιθους και πανελς στην οροφή, με χαμηλό ύψος κτλ) που έχει κάποιος στην αυλή του γιατί έχει ζώα, σε οικισμοί, ή σε εκτός σχεδίου περιοχές κατά κύριο λόγο, απαιτούν οικοδομική άδεια και μετράνε στο συντελεστή?

Link to comment
Share on other sites

Όταν μιλάμε για λίγα ζώα (δλδ κοτέτσια κτλ) αποθήκες δε θεωρούνται; Εννοώ έτσι φαίνονται στα χαρτιά (αν υπάρχουν). Άρα θέλουν ΟΑ ( ; ) Για να θεωρηθούν καταλύμματα ζώων δε θα πρέπει να βγει άδεια εγκατάστασης καταλύμματος;

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τα εντελώς βλακώδη που αναφέρει ο 4056 και η ερμηνευτική του, υπάρχει και το εξής εδάφιο στις Τεχνικές Οδηγίες του ΝΟΚ (άρθρο 4):

 

παρ.4

Πέραν των περιπτ.α, β και γ της παρ.4, αναφέρεται συμπληρωματικά ότι για την κατασκευή πρόχειρων

καταλυμάτων ζώων του Αρθ-2 παρ.1.α του Ν-4056/12 (ΦΕΚ-52/Α/12) δεν απαιτείται αδειοδότηση από τις Υπηρεσίες

Δόμησης. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων του Αρθ-2 του ανωτέρω νόμου

τηρούνται όσα ειδικότερα αναφέρονται σε αυτό.

 

Δηλαδή σε αυτή την χώρα στο εξής μπορεί κάθε κτηνοτρόφος να φτιάξει ό,τι επικίνδυνη παράγκα γουστάρει ανεξαρτήτως μεγέθους, χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη, χωρίς στατική μελέτη, χωρίς περιορισμούς από όρους δόμησης και τις αρτιότητες, χωρίς μηχανικό, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς έλεγχο και χωρίς ευθύνη?

Δεν είμαστε καθόλου καλά....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αντίστοιχα όμως στις οδηγίες του 4056 χρειάζεσαι χαρτί από ΥΔΟΜ που να σε εξαιρεί από την απαίτηση άδειας. Αυτό πόσο εύκολο είναι να το πάρεις;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είμαι στη διαδικασία να αποδεκτώ δωρεά αγροτεμαχίου με τέτοια κατασκευή μέσα του, είχα έως τώρα την εντύπωση ότι απαιτείται η τακτοποίησή του ή η κατεδάφισή του. Θα μπορούσε κάποιος συνάδελφος να με καθοδηγήσει?

Link to comment
Share on other sites

Δεν θέλει τακτοποίηση , αρκεί να πάρεις την εξαίρεση από την ΥΔΟΜ, υποθέτω, για να στη ζητάνε στην αδειοδότηση. Τώρα τι ακριβώς θα γίνεται με αυτά..... έχω ένα τέτοιο και ακόμα το ψάχνω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.