Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εισαγωγή συντεταγμένων ΕΓΣΑ '87 στο Autocad


Recommended Posts

Συνάδερφοι έχω βρει τις συνtεταγμένες των κορυφών ενός οικοπέδου κατά ΕΓΣΑ '87. Πως μπορώ να εισάγω τις συντεταγμένες αυτές στο Autocad?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ χρησιμοποιώ την εντολή για κύκλο και δίνω τις συντεταγμένες για το κέντρο του. (προσοχή: τελεία για υποδιαστολή και κόμμα για εναλλαγή από χ σε Υ)

Link to comment
Share on other sites

χαχαχα, ας μη τρωγόμαστε συνάδελφε με τα ρούχα μας!

 

Το οτι ένας συνάδελφος δε γνωρίζει Autocad μπορεί να'ναι τόσο τε όσο και πε.

 

Στο θέμα μας. Ο πιο απλός τρόπος (κι αυτός που συνιστώ) ειναι με την εντολή "Point" δίνοντας X,Y,Z

Μετά τα ενώνεις όλα μαζί για να δημιουργήσεις το οικόπεδο/περίγραμμα.

 

Και είσαι σε λάθος τοπικ. Επρεπε να το ανοίξεις στο τοπικ του Autocad. (ασε που με μια αναζήτηση θα εβρισκες πάμπολλες απαντήσεις...).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ένα φύλλο Excel, χρησιμοποιούμε 6 στήλες. Στην πρώτη (Α) γράφουμε τις συντεταγμένες του Χ, στη δεύτερη (Β) το σύμβολο "," (το κόμμα χωρίς τα εισαγωγικά), στην τρίτη © τις συντεταγμένες του Υ, στην τέταρτη (D) πάλι το ",", στην πέμπτη (Ε) τις συντεταγμένες του Ζ. Τέλος, στην έκτη στήλη (F) εφαρμόζουμε την εξής φόρμουλα: "=Ax&Bx&Cx&Dx&Ex" (χωρίς τα εισαγωγικά), όπου x ο αριθμός της σειράς στην οποία ξεκινούν οι συντεταγμένες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, στην έκτη στήλη να έχουμε τις συντεταγμένες στη μορφή που αναγνωρίζει το AutoCAD, δηλ. Χ,Υ,Ζ. Στην στήλη (F) δεν γράφουμε εμείς τις συντεταγμένες, αλλά προκύπτουν αυτόματα αφού εφαρμόσουμε τη φόρμουλα της μορφής που αναγράφεται παραπάνω. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, στο κελι F2 γράφουμε =A2&B2&C2&D2&E2 και πατάμε enter. Έπειτα, σύρουμε το άγκιστρο του κελιού προς τα κάτω μέχρι την τελευταία σειρά συντεταγμένων. Έπειτα, επιλέγουμε τις συντεταγμένες στη στήλη (F) και τις αντιγράφουμε (με δεξί κλικ ή από το μενού Επεξεργασία/Edit και επιλογή Αντιγραφή/Copy).

Xρησιμοποιούμε κάποιο Script. Αφού κάνουμε όλη τη διαδικασία με το Excel που αναγράφεται παραπάνω, ανοίγουμε τον Κειμενογράφο/Notepad των Windows και γράφουμε στην πρώτη σειρά την εντολή που θέλουμε να επαναληφθεί και στις παρακάτω τις συντεταγμένες με αντιγραφή - επικόλληση από το Excel. Αποθηκεύουμε το αρχείο, το κλείνουμε και αλλάζουμε την κατάληξή του από txt σε scr. Τέλος, στο AutoCAD από το μενού Tools επιλέγουμε Run Script ή πληκτρολογούμε την εντολή script.

 

Παράδειγμα αρχείου script:

POINT

10,0,0

20,1,0

30,2,0

40,3,0

50,4,0

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι να δημιουργήσουμε αρχείο txt ή οποιουδήποτε άλλου επεκτάματος και μετά να ραπορτάρουμε με script ή άλλη ρουτίνα.

 

Στο Excel οι 4 στήλες με τα στοιχεία των σημείων

Ν Χ Υ Ζ

Ν Χ Υ Ζ

Ν Χ Υ Ζ

Ν Χ Υ Ζ

Ν Χ Υ Ζ

Ν Χ Υ Ζ

Ν Χ Υ Ζ

σώζουμε απ' ευθείας το αρχείο σε μορφή Ν,Χ,Υ,Ζ με την επιλογή "save as csv" και ανάλογα το ραπορτάρουμε ως ανωτέρω με script η με χρήση http://www.michaniko...133-plotcsvlsp/

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο ευκολότερος τρόπος (ειδικά αν έχεις λίγα σημεία) είναι αυτός του CANE.

Αν μαζί με το autocad έχεις και cadware, τότε υπάρχει τρόπος να εισάγεις πολλά σημεία με μια μόνο εντολή (αφου τα φέρεις πρώτα σε αρχείο .txt )

Link to comment
Share on other sites

Αν εχει πάλι πολλά σημεία, κατεβάζει το winraport που εφτιαξε κάποιος συνάδελφος ή ένα άλλο που μου διαφεύγει το ονομα του, που έφτιαξε ο chrisven, εδώ στο φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Ενεργοποιουμε το dynamic input (tab dyn) στις μπαρες που βρισκεται το ortho, osnap κλπ

 

"Line"

 

ENter

 

"#"

 

Τετμημενη

 

","

 

ΤΕταγμενη

 

Enter

 

Προφανως χωρις τα εισαγωγικα

 

Συνέχεια σε επομενο σημειο

 

#

 

Τετμημενη

 

,

 

Τεταγμενη

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.