Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Το νέο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο


yian

Recommended Posts

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το ΥΠΕΚΑ το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο προκειμένου να υπάρξει μία στρατηγική για συνολική και ολιστική αντιμετώπιση των χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με το νέο σχέδιο βαίνει προς νομοθέτηση μία σειρά νομοσχεδίων που είναι αλληλένδετα: "Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες, αυθαίρετη δόμηση, πολεοδομική μεταρρύθμιση. Από μόνο του, καθένα από αυτά τα σχέδια είναι ξεχωριστό, αλλά όλα μαζί αποτελούν μία συνολική και ολιστική προσέγγιση".

 

Είναι σημαντικό, όπως τονίζει το υπουργείο, "να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αν δεν έχουμε Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες".

 

Βασική κατεύθυνση των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, η διευκόλυνση των πολιτών και των συναλλασσομένων και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, προωθείται στο μέγιστο βαθμό η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάθεση και ολοκλήρωση των μελετών κτηματογράφησης έως το 2020, βελτιώνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες συναλλαγών με τα Κτηματολογικά Γραφεία και αναδεικνύεται ο προορισμός του Κτηματολογίου ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο σχετιζόμενο άμεσα με την προσέλκυση επενδύσεων και τη συνακόλουθη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

 

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

1. Λειτουργία Κτηματολογίου

Βασικοί στόχοι:

- Βελτίωση και απλοποίηση διαδικασιών

- Διευκόλυνση συναλλαγών

- Ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων και έκδοσης πιστοποιητικών

- Δημιουργία πλαισίου ώστε να λειτουργήσουν τα πρώτα οριστικά κτηματολογικά γραφεία εντός του έτους

- Καταγραφή και προστασία της δημόσιας περιουσίας. Το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται στο εξής να υποβάλλει δηλώσεις ιδιοκτησίας σε κάθε περιοχή που θα εντάσσεται στο μέλλον στο Κτηματολόγιο.

 

Αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο εδώ.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.