Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντελεστής κλίμακας σε topcon gts 602 af για χάραξη


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

σε παλιό total station μοντέλο topcon GTS 602 AF με πρόγραμμα set out για χάραξη, έχω τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ '87 (οι οποίες κατά την επίλυση τους είχανε τον συντελεστή κλίμακας της περιοχής) και θέλω να χαράξω. Ο συντελεστής κλίμακας θα παραμείνει στο default που είναι το 1,00000; θα ανεβάσω τις συντεταγμένες στο όργανο και είμαι έτοιμος;

 

Αν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος με Topcon...

 

Ρωτάω καθώς δεν το έχω χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο όργανο και μου έχουν πει ότι για χάραξη δεν αλλάζεις συντελεστή κλίμακας και το αφήνεις σε 1,000.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Συντελεστής χάραξης = 1/συντελεστή αποτύπωσης. Για πολύ μικρές αποστάσεις μπορείς να το αφήσεις και στο 1 αλλά δεν συνίσταται. Καλό θα είναι κάθε φορά να εργαζόμαστε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του συστήματος αναφοράς.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πολύ μπερδεμένο και το έχω συζητήσει με πολλούς άλλους τοπογράφους.

 

Ο cna νομίζω ότι έχει δίκιο σε θεωρητικό επίπεδο, δηλαδή σε ότι αφορά το να υπολογίσεις στοιχεία χάραξης όπως κάνανε παλιά χωρίς τα όργανα. Εκεί πράγματι, για να πας από την προβολή (ΕΓΣΑ87) στο ύπαιθρο πρέπει να πολλαπλασιάσεις τα μήκη με το 1/scale factor. Δηλαδή, 99,96m στο ΕΓΣΑ87 είναι 100 μέτρα στο ύπαιθρο και ούτω καθεξής (για περιοχή με κ=0,9996 φυσικά)

 

Στην πραγματικότητα όμως, με τα σύγχρονα όργανα που υπολογίζουν συντεταγμένες, έχω καταλήξει ότι συμβαίνει το εξής:

 

Έστω ότι έχεις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ87 αποθηκευμένες σε αρχείο προς χάραξη εντός της μνήμης του οργάνου. Αν είσαι σε μία στάση με (X,Y=100, 100) και θέλεις να χαράξεις το σημείο που έχει (Χ,Υ=199.96, 100), τα στοιχεία χάραξης που υπολογίζει αυτομάτως το όργανο στην stake out επιλογή είναι σε μήκος 99,96m. Αφού όμως οι συντεταγμένες είναι σε ΕΓΣΑ87, το πραγματικό - επιθυμητό στο πεδίο μήκος-στοιχείο χάραξης είναι τα 100m! Πράγμα που σημαίνει ότι όταν το όργανο μετρήσει αυτά τα 100m, θα πρέπει να τα "διαβάσει" ως 99,96m που σημαίνει scale factor ούτε 1 ούτε 1,0004 κλπ αλλά 0,9996!

 

Πολλή προσοχή σε αυτό, σε εργοτάξια χαράξεις κλπ καλύτερα τοπικά συστήματα για να μην υπάρχει μπέρδεμα!

 

Υ.Γ. Επειδή και εγώ κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για αυτό που είπα, αν κάποιος έχει αντίθετη άποψη είναι ευπρόσδεκτος να την παρουσιάσει! Για παράδειγμα, δεν έχω τσεκάρει μήπως στο μενού της χάραξης το όργανο υπερτιμά τα μήκη αντί να τα υποτιμά κλπ, αλλά δεν νομίζω να συμβαίνει κάτι τέτοιο!

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Εγώ συμφωνώ με cna. Και δεν είναι θεωρητικό αυτό που λέει, είναι η πραγματικότητα.

Αν έχεις μετρήσει και εφαρμόσει συντελεστή κλίμακας τότε στην χάραξη πρέπει να εφαρμόσεις το 1/k για να πάρεις τα ίδια σημεία.

Αν τωρα το όργανο είναι πολύ εξελιγμένο και το υπολογίζει αυτόματα είναι άλλο αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, άλλωστε για να λάβει υπόψην του το όργανο σε τι σύστημα συν/νων εισάγεις τα σημεία προς χάραξη, θα πρέπει να του έχεις τροφοδοτήσει τον συντελεστή κλίαμακας.

Link to comment
Share on other sites

αν για παράδειγμα ο συντ. κλίμακας κατά την αποτύπωση ήταν ας πούμε 0,9996 (δηλαδή στην επίλυση κάθε απόσταση S*0,9996m) τώρα στην υλοποίηση η κάθε απόσταση θα είναι S*1.0004m. O cna έχει δίκαιο!

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

τηλεφώνησα στην Αντιπροσωπία της Topcon σήμερα και μου είπανε ότι για το συγκεκριμένο όργανο στον συντελεστή κλίμακας βάζεις το 0,9996.....κτλ.

Επίσης, το διαστάυρωσα με τεχνικό που κάνει service σε όργανα Topcon και μου είπε και αυτός το ίδιο.

Οπότε πιστέυω ότι η απάντηση δώθηκε.

Thank's, anyway!

Link to comment
Share on other sites

Καλού κακού κάνε έναν έλεγχο στην χάραξη. Εντάξει, όπως είπα σε μικρές αποστάσεις δεν τίθεται σοβαρό θέμα αλλά έλεγξέ το...

Link to comment
Share on other sites

Πιθανον στο όργανο αυτό να υπολογίζει αυτόματα το 1/k στην χάραξη.

Αλλα όπως είπε και ο συνάδελφος cna καλού κακού κάνε μια δοκιμή σε μεγάλη απόσταση για έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να θέλω να είμαι επίμονος, νομίζω ότι πρέπει και στην χάραξη να μπαίνει το Κ και όχι το 1/Κ, για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω και μάλιστα σε όλα τα σύγχρονα όργανα και όχι μόνο στο συγκεκριμένο.

 

Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να το λύσουμε, καθώς φυσικά και εγώ δεν είμαι 100% σίγουρος, μάλιστα δουλεύω σε τοπικά συστήματα στην χάραξη.

 

Το να χαράξουμε όμως πχ 100m μήκος στο ύπαιθρο που στο όργανο (σύστημα συντεταγμένων - προβολή του ΕΓΣΑ87) είναι 99,96m, αυτό νομίζω μπορεί να γίνει μόνο με scale factor 0,9996 βάσει του προηγούμενου συλλογισμού μου.

 

Δεν το νομίζω αλλά αν κάνω λάθος ας με διορθώσει please κάποιος και να μου πει που ακριβώς το κάνω, για να μην την πατήσω αν μου τύχει καμιά χάραξη με ΕΓΣΑ87 και όργανο :smile:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.