Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οδηγός: Αγορές από το εξωτερικό


MAKAP

Recommended Posts

Το θέμα που θίξατε είναι αρκετά πολύπλοκο και, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο akis73, αυτός που ανοίγει λογαριασμό στο PayPal σπανίως διαβάζει τους όρους, οι οποίοι τροποποιούνται αρκετά συχνά, και πολύ σπανιότερα, για να μην πω ποτέ, διαβάζει το θέμα Fees που βρίσκεται στην τελευταία σειρά, με τα πολύ ψιλά fonts. Το απόσπασμα που ενδιαφέρει είναι το συνημμένο.

 

 

Το κείμενο είναι τελείως αόριστο και παραπέμπει στο user Agreement που και εκεί δεν προσδιορίζεται σαφώς ούτε η ισοτιμία που χρησιμοποιείται ούτε η δυνατότητα ελέγχου.

 

Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να πληρώνουμε στο νόμισμα της χώρας από την οποία αγοράζουμε, όπου αυτό είναι δυνατόν, και η μετατροπή του συναλλάγματος να γίνεται από την τράπεζα που έχει εκδόσει την κάρτα μας, με βάση την ισοτιμία του οργανισμού (Visa/MasterCard) με τον οποίο έχει συμβληθεί η τράπεζα.

 

Αυτά, βέβαια, αναφέρονται στο κεφάλαιο 6 του οδηγού, συνάδελφε (και στην ειδικότητα) topografea.

 

Επιπλέον, όμως, υπάρχει και το θέμα της προμήθειας συναλλάγματος που χρεώνουν μερικές τράπεζες στις συναλλαγές μας σε συνάλλαγμα. Στον οδηγό αναφέρεται ότι, η Eurobank πχ, χρεώνει από το Σεπτέμβρη 2012 ποσοστό 2% επί της αξίας της αγοράς μας, δηλαδή ποσό που μπορεί να φτάσει σε μεγάλο νούμερο εάν αγοράσουμε αντικείμενο αξίας πχ 570.

 

Μήπως, λοιπόν, μαζί με την ισοτιμία της μετατροπής υπολογίστηκε και προμήθεια συναλλάγματος;

Αξίζει, νομίζω, να μας πεις την τράπεζα και την κατηγορία της κάρτας (πιστωτική, χρεωστική, προπληρωμένη) που χρησιμοποιείς στο PayPal.

post-14572-0-55608900-1364743032_thumb.jpg

Edited by MAKAP
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν και δεν έχω την ιδιότητα του μηχανικού "πέρασα" απο αυτό το forum για να ενημερωθώ για διάφορα θέματα που με απασχολούν, όπως η ενημέρωση γύρω απο τα παθητικά σπίτια.

Κατά την περιηγησή μου έπεσα πάνω σε αυτόν το οδηγό τον οποίο εξύμνησα σε προηγούμενη μου ανάρτηση.

 

Διαβάζοντας τα όσα γράφει ο μακαρ σχετικά με την ιστορία μέλους απο άλλο forum, σχετικά με την αγορά κινητού απο την Κίνα και στην παγίδα του τελωνείου στην οποία υπέπεσε και συνάμα γνωρίζοντας αρκετές παραπλήσιες ιστορίες απο φίλους και γνώστους, γίνεται σαφές η αναγκαιότητα αυτός ο οδηγός να γίνει pinned ώστε να διαβαστεί απο όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη, που ενδιαφέρονται να κάνουν τις αγορές του μέσω internet και δεν γνωρίζουν όλα τα προαναφερθέντα!

 

Σχετικά με την extra κράτηση απο το paypal δεν νομίζω να μπορούσε αυτός ο οδηγός να βοηθήσει εξαρχής. Ειναι γνωστό απο οποιονδήποτε που έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με συναλλαγή με το paypal οτι χρεώνει μια μικρή προμήθεια. Παρόλα αυτά και εγω νομίζω οτι η κράτηση που έγινε στην περίπτωση του topografea είναι αρκετά υψηλή. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν για να μάθεις τι είναι αυτά τα 30 ευρώ που πλήρωσες παραπάνω, ειναι να στείλεις ενα email στην ίδια την paypal και να ζητήσεις εξήγηση. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για το λόγο και να ενημερώσεις το forum μετέπειτα ώστε να ενημερωθούμε και εμείς και να αποφύγουμε τυχόν παγίδες παραπλήσιες! ;)

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς, ευχαριστώ και πάλι τον witcher γιατην πρότασή του, αλλά και τον/τους συντονιστές που αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν pinned την εργασία αυτή.

 

Στη συνέχεια της κουβέντας που είχαμε, για τις ανεξέλεγκτες και ασαφείς χρεώσεις του PayPal στις περιπτώσεις αγορών σε συνάλλαγμα και μετατροπής του συναλλέγματος με τις ακαθόριστες ισοτιμίες που χρησιμοποιεί, σημειώστε, όσοι χρησιμοποιείτε το PayPal, την αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στο λογαριασμό σας, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη διαδικασία μετατροπής του συναλλάγματος. Σημειώνω ότι το PayPal έχει προκαθορισμένη, στο account κάθε συνεργαζόμενου με αυτό, τη μετατροπή του συναλλάγματος με το δικό του τρόπο.

 

-Ανοίγουμε το λογαριασμό μας στο PayPal

-Πατάμε Profile και, όταν ανοίξει, επιλέγουμε My Money

- Στην τελευταία επιλογή My preapproved paymentsπατάμε Update και

-Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, πατάμε Set Available Funding Sources που βρίσκεται μέσα στο πινακάκι

-Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, πατάμε Conversion Options που βρίσκεται δίπλα στον αριθμό της κάρτας σας και

-Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, επιλέγουμε το Bill me in the currency listed on the seller's invoice αντί του Use PayPal's conversion process to complete my transaction using my card's currency που έχει by default.

 

Αυτό ήταν

Πατάμε Submit και στην επόμενη καρτέλα Save και τελειώσαμε.

Το PayPal δεν θα μας εμφανίσει ξανά για τη μετατροπή του συναλλάγματος

Edited by MAKAP
Link to comment
Share on other sites

Μήπως, λοιπόν, μαζί με την ισοτιμία της μετατροπής υπολογίστηκε και προμήθεια συναλλάγματος;

Αξίζει, νομίζω, να μας πεις την τράπεζα και την κατηγορία της κάρτας (πιστωτική, χρεωστική, προπληρωμένη) που χρησιμοποιείς στο PayPal.

 

Τους έστειλα μήνυμα και μου απάντησαν τυπικότητες γύρω από την επιλογή του δικού τους exchange rate ή της τράπεζας. Προφανώς, στο δικό τους rate συμπεριλαμβάνουν και το fee.

 

Συνάδελφε, έχω mastercard από την Πειραιώς.Έψαξα να βρω πόσο θα πλήρωνα αν επέλεγα την μετατροπή μέσω της τράπεζας αλλά δεν βρήκα κάτι. Αυτό της eurobank που λες μού φαίνεται αρκετά μεγάλο. Άμα είναι και των τραπεζών τόσο, τσάμπα κατηγορούμε το paypal;

 

Η τελευταία σου συμβουλή είναι εξαιρετική και σκέφτομαι. μιας κι είναι τόσο εύκολο κι απλό. ότι η paypal έχει προχωρήσει με τη λογική "ας το βάλουμε, νόμιμο είναι, κι οι πιο πολλοί θα την πατάνε. αν το μάθουν και αλλάξουν, οκ".

Edited by topografeas
Link to comment
Share on other sites

Αφού έχεις MasterCard, η μετατροπή γίνεται με τις ισοτιμίες αυτού του Οργανισμού και το link, όπου μπορείς να βρεις τις ημερήσιες ισοτιμίες, αναγράφεται στο αντίστοιχο κεφάλαιο του οδηγού. Η Eurobank και h Citibank χρεώνουν σίγουρα το 2% αφού το έβλεπα στα μηνιαία statements και ήταν η αιτία να ξεκινήσω να ασχολούμαι με το θέμα. Από τον ΔΕΚ έχω βάλει την πιστωτική της ΕΤΕ στο Amazon και στο PayPal και ησύχασα τουλάχιστον από τις έξτρα απαράδεκτες χρεώσεις.

 

Για τη χρέωση του PayPal, είναι ετσι ακριβώς. Βάζουν την επιλογή της μετατροπής από αυτούς και στηρίζονταιστο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών τους δεν διαβάζει τα ψιλά και, πολύ περισσότερο, δεν ψάχνει τόσο βαθειά για να βρει την επιλογή της μετατροπής.

 

 

ΥΓ Μόλις ολοκλήρωσα το κείμενο αυτό και προσπάθησα να το ανεβάσω, βγήκε μήνυμα ότι το forum είναι εκτός λειτουργίας !!!

Γνωρίζοντας το πρωινό πρωταπριλιάτικο αστείο, έκανα λίγη υπομονή και επανήλθε ...

Link to comment
Share on other sites

Στην προσπάθεια συμπλήρωσης των οδηγιών που παρέχει αυτή η εργασία, μεταφέρω εδώ την απάντηση που έδωσε το Amazon, και αναρτήθhκε σε άλλο forum, σε ερώτημα σχετικά με την πολιτική του στις περιπτώσεις αντικειμένων που ο αγοραστής θέλει να επιστρέψει, για διάφορους λόγους. Επειδή το θέμα αυτό ενδιαφέρει όσους αγοράζουν από το εξωτερικό και, ειδικά, από το αγγλικό Amazon, μεταφέρω εδώ την απάντηση κωδικοποιημένη.

 

1. Στις ιστοσελίδες του αγγλικού Amazon πουλιώνται αντικείμενα είτε απ' ευθείας από το ίδιο (sold by Amazon.co.uk), είτε από τρίτο πωλητή (Sold by a third party Marketplace seller) είτε από τρίτο πωλητή αλλά πακετάρεται και αποστέλλεται από το Amazon (Fulfilled by Amazon.co.uk).

2. Για τις πωλήσεις α και γ ισχύει η εγγύηση επιστροφής 30 ημερών, που σημαίνει ότι μπορούμε να επιστρέψουμε το αντικείμενο, στην αρχική κατάστασή του, μέσα σε 30 μέρες από τη μέρα που το παραλάβαμε. Εάν το επιστρεφόμενο αντικείμενο είναι στην αρχική κατάσταση και συσκευασία του, το Amazon επιστρέφει την αξία που καταβάλλαμε και, αν η επιστροφή οφείλεται σε λάθος του, επιστρέφει και το κόστος των μεταφορικών.

3. Η πλήρης πολιτική επιστροφών περιγράφεται στην ιστοσελίδα www.amazon.co.uk/returns.

4. Για τα αντικείμενα της κατηγορίας β, η πολιτική επιστροφών είναι η ίδια για τους πωλητές και τους αγοραστές και περιγράφεται στην ιστοσελίδα http://www.amazon.co...?nodeId=1161010

Σε ότι αφορά στο κόστος των μεταφορικών επιστροφής, πρέπει να επικοινωνήσουμε απ' ευθείας με τον πωλητή και σχετικές οδηγίες περιγράφονται στην ιστοσελίδα http://www.amazon.co...?nodeId=3149541

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πήγα και ρώτησα στην Πειραιώς, 5 ευρώ χρεώνουν αυτοί το πολύ. Άρα το paypal με φέσωσε 25 ευρουλάκια ( +500%). Και το καλό είναι ότι στην επιλογή σου λέει ότι αν επιλέξεις μετατροπή μέσω της τράπεζάς σου, δεν ξέρεις πόσα θα σε χρεώσουν ενώ εμείς σου λέμε από τώρα. Ούτε οι τηλεπωλητές τέτοια ύπουλη στάση, είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος.

 

Το αμαζον, που δεν θέλει απαραιτήτως paypal, μήπως είναι καλύτερο; Αποστέλλει γρήγορα;

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω για τις αγορές από το εξωτερικό πως πρέπει να προσέχουμε αν ο πωλητής θα μας παρέχει τα απαραίτητα παραστατικά, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κάτι που περνάει στα έξοδα μηχανικού.

 

Έχω υπολογίσει πως κάτι που κάνει 100€ με ΦΠΑ στην Ελλάδα, πρέπει να το αγοράσω κάτω από 50€ (με τα μεταφορικά) αν το πάρω χωρίς τιμολόγιο.

Στα 100€, τα 23% ΦΠΑ (18,7€) συμψηφίζεται με το ΦΠΑ των εσόδων οπότε δεν μας επιβαρύνει.

Τα υπόλοιπα 81,3€ εκπίπτουν απο το φορολογητέο εισόδημα καθώς περνάει στα έξοδα.

Ο φόρος που αντιστοιχεί στα 81.3€ αν είμαστε στην χαμηλότερη φορολογική κλίμακα 26% είναι 21,14€, τα οποία δεν θα τα πληρώσουμε σαν φόρο εισοδήματος αφού τα έχουμε ξοδέψει. Άρα στην πράξη έχουν φύγει από την τσέπη μου 100-18,7-21,14=60,16€ περισσότερα απ'ότι αν δεν το αγόραζα.

 

Αν το αγοράσω 50€ χωρίς παραστατικό, τότε θα πληρώσω και φόρο 26% (13€) τουλάχιστον γι'αυτό το ποσό επειδή δεν φαίνεται ως έξοδο. Άρα θα μου έχει κοστίσει 63€.

 

Με το καλημέρα, κάτι που κοστίζει φαινομενικά τα μισά χρήματα μου έχει κοστίσει περίπου 5% περισσότερο επειδή το πήρα χωρίς παραστατικό.

 

Πλέον για αγορές από ΕΕ ζητάω παραστατικό που να είναι εμφανές το ΑΦΜ μου (έχω κάνει την διαδικασία για ενδοκοινοτικές συναλλαγές).

Για αγορές από Αμερική φροντίζω από πριν να έχει ο αποστολέας το ΑΦΜ μου ώστε να το δώσει στο courier και μου το στέλνουν με courier που κάνει εκτελωνισμό ώστε να έχω παραστατικά.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Πήγα και ρώτησα στην Πειραιώς, 5 ευρώ χρεώνουν αυτοί το πολύ. Άρα το paypal με φέσωσε 25 ευρουλάκια ( +500%). Και το καλό είναι ότι στην επιλογή σου λέει ότι αν επιλέξεις μετατροπή μέσω της τράπεζάς σου, δεν ξέρεις πόσα θα σε χρεώσουν ενώ εμείς σου λέμε από τώρα. Ούτε οι τηλεπωλητές τέτοια ύπουλη στάση, είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος.

 

Το αμαζον, που δεν θέλει απαραιτήτως paypal, μήπως είναι καλύτερο; Αποστέλλει γρήγορα;

 

 

Όπως αναφέρεται στον οδηγό και στο site της Πειραιώς, χρεώνει προμήθεια συναλλάγματος 2% με μέγιστο τα 6 ευρώ.

 

Μπορεί να λένε ότι θέλουνε, αλλά η μετατροπή στην τράπεζα είναι προτιμητέα αφού γίνεται με βάση την ισοτιμία του οργανισμού έκδοσης της κάρτας και όχι με την άγνωστη και αυθαίρετη ισοτιμία του κερδοσκοπικού PayPal.

 

Το Amazon και ειδικά το αγγλικό είναι το καλλίτερο, από όλα τα υπόλοιπα της αλυσσίδας, για τους λόγους που αναφέρονται στον οδηγό και δεν χρειάζεται να επαναληφθούν. Αγοράζεις με κάρτα οποιασδήποτε κατηγορίας, αλλά τράπεζας που δεν χρεώνει προμήθεια, και επιλέγεις να πληρώσεις στο νόμισμα της χώρας, γνωρίζοντας ακόμη και εκ των προτέρων την ισοτιμία της συγκεκριμένης μέρας από το αντίστοιχο site του οργανισμού MasterCard/Visa.

 

Σε ότι αφορά στην ταχύτητα αποστολής, αγοράζω, σχεδόν πάντα, αντικείμενα που στέλνονται χωρίς μεταφορικά και παραλαμβάνω μέσα στον προεκτιμώμενο χρόνο (γύρω στις 10 ημερολογιακές), με το απλό ταχυδρομείο. Εάν επιλέξεις ταχύτερη αποστολή, θα παραλάβεις το δέμα νωρίτερα αλλά πληρώνοντας τα μεταφορικά.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Η πληροφόρηση του ΜΑΚΑΡ είναι ένας καταπληκτικός οδηγός γιά αγορές από το εξωτερικό. Από 'κει  έμαθα γιά την transport2greece, και είχαμε μιά επιτυχή συνεργασία γιά μεταφορά πέντε πακέτων (70*40*40 cm) από το Βέλγιο στήν Ελλάδα. Παραλαβή από το Leuven, μεταφορά στην αποθήκη τους στην Γερμανία, και από εκεί στην αποθήκη τους στον Ασπρόπυργο. Όλα έγιναν σε συντομότερο χρόνο απ' ότι είχε αρχικά συμφωνηθεί και στο συγκεκριμένο κόστος. Είναι η καλύτερη λύση γιά αγορές Hardware αλλά και γιά οικοδομικά εξαρτήματα. Η transport2greece φαίνεται να είναι μιά εταιρεία που μας υποδείχνει πόσο καλοί μπορούμε να είμαστε στην Ελλάδα αν οργανωθούμε σωστά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.