Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πλάκες Sandwich


 
acnt

Recommended Posts

Εχει ασχοληθεί κάποιος συνάδελφος με το θέμα; Πιο συγκεκριμένα, μια τέτοια πλάκα απαιτεί δοκό με κρέμαση ή όχι; Δηλαδή, αν έχω μια sandwich 50 εκ, μπορώ να οπλίσω δοκό περιμετρικά της 25/50 ή με αυτό τον τρόπο το μόνο που θα πετύχω είναι ενισχυμένες ζώνες;

Link to comment
Share on other sites

Γενικά οι sandwitch (πλάκα πάνω-πλάκα κάτω) καλό είναι να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν κατασκευαστικά προβλήματα, κυρίως στη διαδικασία σκυροδέτησης και δόνησης κάτω από τα κουτιά. Ασε που το μόνο που προσθέτεις είναι βάρος (της κάτω πλάκας) χωρίς ιδιαίτερο όφελος. Κάνεις μια Zoellner στο ίδιο ύψος και προσέχεις λίγο μετά στο σοβάτισμα.

 

Στο κυρίως θέμα τώρα, δεν υπάρχει διάταξη που να το απαγορεύει. Εκ των πραγμάτων όμως, για να έχεις τέτοιο ύψος πλάκας σημαίνει μεγάλα ανοίγματα, πλάκες των 100+ μ2, οπότε και τα φορτία που μεταβιβάζονται στις δοκούς είναι σοβαρά, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται στις περισσότερες περιπτώσεις από δοκό 25/50. Το αν θα την κάνεις π.χ. 40/50 ή 25/70 επαφίεται σε σένα, αλλά το 25/70 είναι πιο οικονομικό σε χάλυβα.

Καλό είναι πάντως να αποφεύγονται τόσο βαριές πλάκες, διαμορφώνοντας ένα πιο πυκνό κάνναβο δοκών, γιατί αυξάνονται πολύ τα μόνιμα φορτία, οι σεισμικές δυνάμεις, γενικά το κτίριο "στενάζει".

 

Σε ένα πρόσφατο διώροφο με Zoellner, η αναλογία χάλυβα/μπετον από 110-120 χγρ/μ3 που είναι συνήθως πήγε στα 140χγρ/μ3, με πολύ προσοχή κιόλας.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ paktomenos. Το 25/50 είναι ενδεικτικό. Συμφωνώ σε όσα λες. Απλά όπως και στις zoellner πρέπει να υπάρχει κρέμμαση δοκού, το ίδιο δεν ισχύει και στις sandwich? Μιλώ βέβαια σε περίπτωσξη μικρής πλάκας...

Link to comment
Share on other sites

Απλά όπως και στις zoellner πρέπει να υπάρχει κρέμαση δοκού, το ίδιο δεν ισχύει και στις sandwich? Μιλώ βέβαια σε περίπτωσξη μικρής πλάκας...

 

Γιατί να υπάρχει κρέμαση στις Zoellner? Αν προκύπτει από την ανάλυση ναι, αλλά υποχρεωτικά ? (μήπως μου ξεφεύγει κάτι).

 

Γενικά μην σκέπτεσαι πλάκα-δοκός, σκέψου σχάρα δοκών, μερικές εκ των οποίων είναι ΧΑΑΠ και μερικές ΜΑΑΠ. Η ύπαρξη πλάκας στο πάνω (ή κάτω) μέρος είναι ... δευτερεύουσας σημασίας.

 

Αν είναι μικρή πάντως, απλά μην την κάνεις. Η "οφθαλμο"εμπειρία μου έχει δείξει πως αν η αντίστοιχη συμπαγής πλάκα είναι μέχρι 23-24 εκ. πάχος, καλύτερα να την κάνεις συμπαγή.

Link to comment
Share on other sites

Μισό λεπτό... Στις Zoellner οι περιμετρικές δοκοί έχουν κρέμαση, άσχετα αν το ύψος εων διαδοκίδων της πλάκας είναι το ίδιο με αυτό των περιμετρικών δοκών. Στις sandwich όμως, η κατάσταση άλλάζει καθότι υπάρχει και μια πλάκα κάτω (έστω και 8εκ) η οποία πρέπει να στηριχθεί κάπου.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Θα ήθελα τη γνώμη σας σε κατασκευαστικό ερώτημα σχετικά με πλάκα Sandwich πάχους 30εκ. (8εκ ανω πλάκα, 15εκ. κενό και 7εκ. κάτω πλάκα). Θέλω να ανοίξω οπή για 30άρα καπνοδόχο στον πρόβολο 2 (το σημείο που θέλω να τρυπήσω φαίνεται με κόκκινο χρώμα στο απόσπασμα ξυλοτύπου που επισυνάπτω). Η άνω και κάτω πλάκα στο σημείο αυτό έχει πλέγμα Τ92. Η οικοδομή είναι του 80`. Γίνεται ή να ψάξω για άλλο σημείο; Χρειάζεται να ενισχύσω την πλάκα με κάποιο τρόπο ή όχι; Ευχαριστώ...

Drawing1-Model.pdf

Link to comment
Share on other sites

Τι ασυνήθιστος ξυλότυπος είναι αυτός, ε? Πρακτικά τι είναι? Αντί να έχεις έναν εξώστη μειούμενου πάχους π.χ. από 20εκ στη στήριξη σε 15εκ στο ελεύθερο άκρο, τώρα έχεις έναν πρόβολο πλάτους όσο η ενισχυμένη ζώνη και πάχους 30εκ(!) που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αποτελεί "στήριξη" για τις διαδοκίδες.
Τρύπα το συνάδελφε και μην το σκέφτεσαι.

Μόνο μια παρατήρηση, ότι ο εξώστης θα ταλαντωθεί.κάποια στιγμή, ενώ η καμινάδα όχι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.