Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εμπλοκη μελετης σε Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής λόγω υπογραφής Πολιτικού


Recommended Posts

@ viki

 

Είναι παράνομη η απόρριψη μελέτης επειδή υπογράφεται από ΠΜ.

Αμφιβάλλω όμως αν θα έχουν την βλακεία και το θάρρος να γράψουν αυτό στα πρακτικά.

Να παρακαλάς να το κάνουν να τους κυνηγήσεις μέχρι τέλους (σου είπαν οι προηγούμενοι πως)

 

Ομως , αμφιβάλλω αν θα το κάνουν γτ ξέρουν ότι θα μπλέξουν. Το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθούν θρασύδειλα και θα γράψουν μια οποιαδήποτε άλλη αιτία.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αναρωτιέμαι αν όσοι συνάδελφοι -πολιτικοί μηχανικοί απ' ο,τι βλέπω- προτείνουν εξώδικα, αγωγές και άλλα όμορφα, έχουν "πατήσει πόδι" έστω και μία φορά στον στατικό έλεγχο...

 

Ρητορικό το ερώτημα, δεν το βάζω για να το συζητήσουμε, ο καθένας ξέρει για τον εαυτό του.

 

Αυτό που εγώ ξέρω -για τα στατικά πάντα- είναι ότι αν πάει για έλεγχο μελέτη από αρχιτέκτονα, κινδυνεύει να φάει μεγάλο καψόνι.

Αλλά, και οι πολιτικοί μηχανικοί δεν το γλιτώνουν το καψόνι:

Δουλειά μας είναι να κάνουμε μελέτες, αυτό αναλαμβάνουμε και γιαυτό πληρωνόμαστε. Δεν είναι εύκολο να αντιπαρατεθείς στο γραφειοκρατικό κατεστημένο, κι ακόμη περισσότερο, να αρχίσεις και τα εξώδικα.

 

Αλήθεια, θα είχε ενδιαφέρον να μας πει κάποιος που το έκανε, πόσο του κόστισε, πως τα βρήκε με τον πελάτη του, πότε εκδόθηκε η άδεια...

 

 

Κατά τα λοιπά, με τις κάθε είδους επιτροπές υπάρχει πάντα το πρόβλημα ότι πολλά μέλη τους είναι ανάξιοι του κλάδου που βρήκαν καρέκλα, κάθισαν και γραπώθηκαν με τα τέσσερα παριστάνοντας του ειδικούς, του γνώστες και τους άτεγκτους.

 

Και, επίσης, υπάρχει το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει κάποιος που να ελέγχει τις επιτροπές, δεν δίνουν λογαριασμό πουθενά.

Δεν υποχρεούνται να κρατάνε πρακτικό, δεν ελέγχει κανείς αν στις αποφάσεις γράφονται αυτά που συζητιούνται ή κάτι άλλο, αν τυχόν φερθούν αντιεπαγγελματικά δεν καταγράφεται, δεν υπάρχει κάποιο όργανο για να προσφύγεις αν πιστεύεις ότι κάτι δεν γίνεται σωστά.

Αυτά που γράφει κάτω από την αίτηση είναι ένα ευχολόγιο, δεν μπορούν να επιβληθούν, δεν υπάρχει όργανο που να τα ελέγχει.

 

Τα ίδια ζόρια περνούν και οι συνάδελφοι αρχιτέκτονες, τόσο με τις ΕΠΑΕ, όσο και τώρα.

Μιλάμε για προσβολές, βρισιές, κάθε είδους εξευτελιστική συμπεριφορά, αρκεί να είναι κάποιο νέο παιδί, να μην είναι γνωστός.

Γιατί, αν είναι με κάποιον τρόπο γνωστός (μεγάλο-αρχιτέκτων, καθηγητής, εργολάβος, παράγων της κοινωνίας) το σάλιο κυλάει ποτάμι...

 

Οπότε, μένουμε σε αυτά που είπε ο συνάδελφος avgoust:

Αν κάνουν το λάθος να τα γράψουν κάτι λάθος στο χαρτί, έχεις κάποιες δυνατότητες.

Αλλά, μάλλον δεν θα το κάνουν, και θα φας κανονικό καψόνι τρέχοντας ξανά και ξανά να κάνεις διορθώσεις, προσπαθώντας να περισώσεις ο,τι μπορέσεις από τις δεσμεύσεις που ανέλαβες απέναντι στον πελάτη σου...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

δες τε κι αυτό και διαβάστε και τις υποσημειώσεις

http://www.sadas-pea.gr/images/stories/various/46876B.pdf

Από που προκύπτουν όλα αυτά που λέει ο ΣΑΔΑΣ ;

Και τα έχουν περάσει αυτά (πχ αναφορά στην διακήρυξη του Άμστερνταμ) στην αίτηση προς το Σ.Α. ;

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που γράφει κάτω από την αίτηση είναι ένα ευχολόγιο, δεν μπορούν να επιβληθούν, δεν υπάρχει όργανο που να τα ελέγχει.

 

Συνάδελφε, μακάρι να είναι απλά μιά ευχή.

Στην πραγματικότητα ενημερώνει τον αιτούντα (και εμμέσως του ζητά να αποδεχθεί) ότι η αίτησή του θα ελεγχθεί με βάση γενικές Χάρτες και Διακηρύξεις !

Και εδώ σηκώνει αυθαιρεσία ...

Αλήθεια, έχετε δει σε άλλες αιτήσεις που κάνετε να αναφέρονται οι "αρχές δεοντολογίας και λειτουργίας" των φορέων στους οποίους απευθύνεσθε ;

Edited by Chris_p
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, μήπως θα πρέπει ο Σ.Π.Μ.Ε. να αρχίσει να δραστηριοποιείται εντονότερα? 

Να σας θυμίσω όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε σε προηγούμενο ποστ, πως η Υ.Α. για τις μικρής κλίμακας αναφέρει πως ούτε εσωτερικές διαρρυθμίσεις δεν μπορούμε να υπογράψουμε σε παραδοσιακό οικισμό-ιστορικό τόπο κλπ. 

Σε λίγο με αποφάσεις του ΥΠΠΟ θα αρχίσουν να αφαιρούνται δικαιώματα σε περιοχές της επικράτειας.

Το θέμα δε λύνεται ατομικά αλλά μόνο συλλογικά.

Από ότι καταλαβαίνω πάντως από την περίπτωση της συναδέλφου ορισμένοι αρχιτέκτονες αμφισβητούν ευθέως πλέον την ποιότητα των σπουδών μας...

Αρχίζω πλέον και εγώ να συμφωνώ με την άποψη πως τα δικαιώματα θα πρέπει να δίνονται κατόπιν πανελληνίων εξετάσεων, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας και ανεξαρτήτως σχολής όποιος δεν πετυχαίνει να μην έχει μετά κανένα δικαίωμα υπογραφής και πουθενά.

Ελπίζω αυτός ο κατήφορος και η ξεφτίλα να σταματήσει το συντομότερο....

Edited by Panos_
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Τραγικό συμβάν σε αναθεώρηση τετραώροφης οικοδομής. Αλλαγή μελετητή (παράγοντας της τοπικής κοινωνίας) και αλλαγή όψεων.

 

Δε πέρασε από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γιατί  δεν την βρήκαν ωραία!! – Μου είπαν ότι η μελέτη του προηγούμενου μηχανικού ήταν «όμορφη»!! (Σε μια περιοχή με πολύ άσχημα κτίρια.)

1η απορία: γιατί να περάσει η μελέτη μου από ΣΑ αφού δε βρίσκομαι σε παραδοσιακό οικισμό-ιστορικό κέντρο-μνημείο-ειδικό κτίριο-κατεδάφιση προ 55κτλ?

2η  Έχουν δικαίωμα να μου πουν ότι δεν είναι ωραία η όψη και να βάλω κολωνάκια στις γωνίες των εξωστών για να γίνει  «ωραία» και μετά να το περάσουν. Εγώ δε θέλω να βάλω κολωνάκια!

3η στη επιτροπή ήταν μόνο ένα μέλος από τη πολεοδομία και 2 ιδιώτες μηχανικοί (φίλοι του παράγοντα μηχανικού). Δεν έπρεπε να είναι τετραμελής η επιτροπή?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.