Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τροπολογία για τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές των Μηχανικών


spapako

Recommended Posts

Το ζήτημα των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών λόγω των επικείμενων αυξήσεων επιδιώκουν να διορθώσουν με τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές Ηρακλείου και Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Ορφανός, ενόψει της αυριανής ψήφισης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την «αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις».

 

Είναι πλέον δραματική η κατάσταση του κλάδου των Μηχανικών σε σχέση με τις ισχύουσες υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, μέσω της υποχρεωτικής ένταξης ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία των Διπλωματούχων Μηχανικών, δηλαδή σε αυξήσεις των παγίων εισφορών τους, και μάλιστα αναδρομικά από 1/7/2011, που υπερβαίνουν το 25% και σε βάθος χρόνου αγγίζουν το 96%, αλλά και μέσω της απόδοσης από το ΕΤΑΑ των εισφορών υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο όμως οι Μηχανικοί δεν δικαιούνται να ενταχθούν.

 

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που κατέθεσαν οι δύο Βουλευτές: «τα ποσοστά των ανεξόφλητων εισφορών από το 2010 που βρίσκονταν στο 27% και το 2011 στο 33%, το 2012 έφθασαν στο 40%. Ακόμη 8.000 περίπου Μηχανικοί έχουν προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με άγνωστο εάν θα μπορέσουν να καλύψουν τις δόσεις του διακανονισμού όσο και τις πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές».

 

Επίσης, από το σύνολο των 99.225 ασφαλισμένων στον Κλάδο Υγείας οφείλουν 36.614 ασφαλισμένοι, δηλαδή το 37% των ασφαλισμένων. Λόγω της αδυναμίας κάλυψης των ισχυουσών ασφαλιστικών εισφορών, η αναμενόμενη αύξησή τους θα επιτείνει περαιτέρω το ποσοστό των Μηχανικών που θα αδυνατούν πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

 

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι: «είναι προφανές ότι η εφαρμογή της υποχρεωτικής ένταξης σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσει στο στόχο της αύξησης των εσόδων αλλά θα φέρει λιγότερα έσοδα και ταυτόχρονα την έξοδο από το επάγγελμα δεκάδων χιλιάδων Μηχανικών, τη μη ασφαλιστική τους κάλυψη και την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίησή τους».

 

Για τους παραπάνω λόγους ισονομίας, δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης, προτείνεται η ψήφιση τροπολογίας κατά αντιστοιχία με τους ασφαλισμένους στο ΟΑΕΕ ως εξής:

 

«1. Παρέχεται στους μηχανικούς δικαίωμα επιλογής αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΕΤΑΑ, από αυτήν που οι ασφαλισμένοι υπάγονται υποχρεωτικά…»

 

2. Το δικαίωμα για την αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας έχουν όσοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

 

3. Το δικαίωμα ασκείται με αίτηση του ασφαλισμένου προς το ΕΤΑΑ. Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία καταβάλλοντας τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

 

4. Είναι δυνατή η επαναφορά στην προηγούμενη ασφαλιστική κατηγορία με αίτηση του ασφαλισμένου , η οποία μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε».

 

http://www.iekemtee.gr/el/επάγγελμα/συνθήκες-εργασίας/4963-τροπολογία-για-τις-υπέρογκες-ασφαλιστικές-εισφορές-των-μηχανικών

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία των δύο βουλευτών έγινε δεκτή από τη Βουλή.

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΣΤ΄

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ώρα 6.00΄μ.μ.

 

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/dailyplan

 

 

ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΩΝ

 

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 

Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου: «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Γεώργιος Κοντογιάννης και Δημήτριος Στρατούλης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

κόψτε τη γκρίνια, στην ίδια γαμημένη φάση είμαστε όλοι, κοιτάζω το ειδοποιητήριο και με πιάνει κατάθλιψη.

 

Μόνο κ μόνο που κάποιος το επισημαίνει σε επίπεδο βουλής των γιουνάν, είναι καλό δείγμα.

 

Ας ελπίσουμε...... (διότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία). Εγώ πάντως αυτό δεν θα το πληρώσω, εν αναμονή των εξελίξεων. Το επόμενο βλέπουμε.

Edited by [email protected]
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ουτε εγω θα πληρωσω αυτο το εξαμηνο εσκεμμενα, θα αποφασισω το καλοκαιρι για το τι πορεια θα ακολουθησω.

 

Παρατηρηση: δεν ειχα τα απαιτουμενα εσοδα αυτο το εξαμηνο για να πληρωσω, αν ασκουσα π.χ. ιατρικο επαγγελμα και ειχα εσοδα θα πληρωνα. Δεν ειμαι επαναστατης ουτε θελω να το παιξω. Απλα το πραγμα εχει σοβαρεψει πολυ για να ριχνεις σε ενα τρυπιο βαρελι (ΤΣΜΕΔΕ) χρηματα που εχεις στην ακρη για τα παιδια σου.

 

Δεν εισαι επαναστατης συναδελεφε αν δεν το πληρωσεις. Εισαι κοροιδο αν το πληρωσεις και εξηγουμε :

 

Εχουμε τις ιδιες παροχες(ΕΟΠΥΥ) με τους αφαλισμένους του ΟΑΕΕ και πληρώνουμε τα διπλά.Επίσης δεν ακουσα για αυξησεις και στους αλλους κλαδους του ΕΤΑΑ(γιατρους-δικηγορους-φαρμακοποιους).

 

Αυξησεις εως 93%(περιπου) μονο για τους ασφαλισμενους μετα το 1993.(Δεν ντρεπονται καν να σε φωναξουν κοροιδο).

 

Και βεβαια συνταξη στα 67(θεωρητικα γιατι σε καμιά 5ετία θα το αυξησουν).

 

Παρολο λοιπον που εβαλα στην ακρη τα 2015 € για να πληρωσω τωρα που ήρθε 2538 € εσκεμμενα δεν θα το πληρώσω.

 

Αντισταθειτε γιατι δεν βλεπω αλλο τροπο.(εκτος αν γινουμε επαναστατες).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τα νέα ασφάλιστρα είναι περίπου τα ίδια με ΟΑΕΕ και των ιατρών, τουλάχιστον όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Απλά σε αυτούς τους κλάδους μπορείς να διακόψεις αν δεν δουλεύεις. Ενώ στον ΟΑΕΕ εδώ και ένα χρόνο έχουν δικαίωμα να κατέβουν ασφαλιστική κατηγορία οι συνεπείς για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ότι λέει το άρθρο ότι θα γίνει και στον ΕΤΑΑ με την τροπολογία δηλαδή. Πιστεύω το δικαιότερο θα ήταν τα ασφάλιστρα να είναι ποσοστό επί του τζίρου με κάποιο ελάχιστο και κάποιο μέγιστο, αλλά άντε να το εφαρμόσεις αυτό...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.