Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τελική θεώρηση και ηλιακός


Recommended Posts

Καλό μήνα σε όλους,

Σε ισόγεια μονοκατοικία εντός σχεδίου θα γίνει αναθεώρηση για μερικές αλλαγές και αμέσως μετά τελική θεώρηση για ρέυμα. Ο πελάτης δεν θέλει να βάλει τον ηλιακό θερμοσίφωνα που είχα δείξει στην μελέτη και μου λέει να μην τον βάλω στην αναθεώρηση. Έχω την εντύπωση ότι είναι υποχρεωτικό , γίνεται να μην τον δείξω? Επιπλέον διαβάζω στον 4030 ότι μπορεί να γίνει τελική θεώρηση αν οι εργασίες που υπολείπονται δεν απαιτούν άδεια δόμησης όπως στην περίπτωση του ηλιακού.Τότε μπορώ μήπως να τον δείξω αλλά να μην τον βάλει και στον έλεγχο να πατήσουμε σε αυτό και να πούμε ότι θα μπει μετά και να το ξεπεράσουμε έτσι ;

Επίσης έχω διαβάσει ότι πρέπει να περάσει και ενεργειακός επιθεωρητής μετά την αποπεράτωση.

Αυτό πότε γίνεται; γιατί για την θεώρηση η πολεοδομία μου είπε ότι δεν απαιτείται..Μόνο το πόρισμα του ελεγκτή δόμησης θέλουν..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

έχουνε γίνει με κενάκ ναι. Και εγώ πιστέυω ότι δεν γίνεται να μην μπει στην μελέτη αλλά με ενδιαφέρει αν γίνεται να κάνω τελική θεώρηση χωρίς να έχει εγκατασταθεί..

Link to comment
Share on other sites

Στον ΚΕΝΑΚ πρέπει το 60 % τουλάχιστον των αναγκών σε ΖΝΧ να καλύπτονται από ΑΠΕ όπως είναι ο ηλιακός.

Link to comment
Share on other sites

Άρα είναι μέσα στην μελέτη του ΚΕΝΑΚ, η οποία μελέτη έχει επίβλεψη;

Δηλαδή υπογράφει κάποιος επιβλέπων ότι έχει εφαρμοσθεί, όπως αντίστοιχα υπογράφει για την θέρμανση;

Edited by Faethon11
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Όχι επίβλεψη έχει μόνο το κομμάτι της θερμομονωτικής επάρκειας όσον αφορά το θέμα των αμοιβών. Τώρα αυτό δεν νομίζω να σημαίνει πως αν δεν μπει ηλιακός κανένας δεν έχει την ευθύνη. Η μη επίβλεψη του κενακ έχει να κάνει με το ότι είναι γενικά συνδυασμός των η/μ μελετών και της θερμομόνωσης. Εγώ θα έλεγα να ρωτήσεις την ΥΔΟΜ . Πρόσεξε μην γίνει καμία διακοπή εργασιών αν ο εκλεχτής γράψει στο φύλλο ελέγχου έκλειψη ηλιακού. Σίγουρα αν αναζητηθούν ευεθύνες μετά αυτές θα αναζητηθούν στους μηχανικούς που υπέγραψαν τον κενακ.

Link to comment
Share on other sites

Και γιατί να γράψει ο Ελεγκτής Δόμησης κάτι για τον ηλιακό; Ελέγχει την ύπαρξη; Από το φύλλο πορίσματος δεν βγαίνει αυτό το συμπέρασμα.

 

edit

Στην ΚΥΑ9875 λέει :

Β. Για τις περιπτώσεις της παραγράφου 2 β΄ του άρθρου 2 ελέγχονται επιπλέον από μηχανικό ειδικότητας ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων τα εξής:

2. Το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης και συγκεκριμένα:

− τα συστήματα παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Εάν πρόκειται για ηλιακούς συλλέκτες ελέγχεται το είδος, η επιφάνεια και η θέση τους,

 

Οπότε, πρέπει να μπει κανονικά για τις περιπτώσεις 2§2.β

 

β) Ο τελικός έλεγχος, σε κτίρια με τις ακόλουθες χρήσεις, πραγματοποιείται από κλιμάκιο Ελεγκτών Δόμησης, στο οποίο συμμετέχει υποχρεωτικά μηχανικός ειδικότητας ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων:

ιδιωτική εκπαίδευση, συνάθροιση κοινού (ιδιωτικά μουσεία, χώροι συναυλιών, κλειστοί χώροι αθλητικών συγκεντρώσεων, κινηματογράφοι, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων), ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα υγείας, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, κύρια και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εμπορίου (αυτοτελή κτίρια για εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές), ιδιωτικές βιβλιοθήκες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και πρατήρια υγρών καυσίμων.

Edited by Faethon11
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ρώτησα τον μηχανολόγο της πολεοδομίας και μου είπε ότι σαφώς πρέπει να υπάρχει στην μελέτη (εκτός αν έχεις άλλη ΑΕΠ που δεν έχω) . Μου είπε όμως ότι μπορείς να μην το βάλεις τώρα και θεωρεί ότι δεν θα έχει πρόβλημα ο ελεγκτής (φυσικά αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς) αφού είναι εργασία για την οποία δεν απαιτείται άδεια. Σκέφτομαι να υποβάλλω τεχνική έκθεση στην άιτηση για ελεγκτή δόμησης και στην αίτηση για ρέυμα στην οποία θα αναφέρω τις εργασίες που υπολείπονται μεταξύ αυτών και ο ηλιακός και ότι δεν απαιτείται η ολοκλήρωση τους για την αποπεράτωση βάση του 4030 ώστε να είμαι εγώ καλυμένος αφού και θα το έχω δείξει στην μελέτη και θα έχω ενημερώσει ότι δεν έχει εγκατασταθεί από τον ιδιοκτήτη και μετά συνεννόηση με τον ελεγκτή για το πως θα το αναφέρει στις παρατηρήσεις του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.